На морето ядем миди с ориз и домати по тази рецепта
Ето каква е тайната
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
миди - 1.5 кг с черупките
ориз - 300 г
лук - 1 глава
моркови - 2 бр.
домати - 3 - 4 бр.
бяло вино - 1 ч.ч.
лимони - 1 бр.
олио - 4 с.л.
дафинов лист - 2 бр.
девесил
джоджен
черен пипер
сол
магданоз - 1/2 връзка
копър - 1/2 връзка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Мидите се почистват от пясъка и водораслите с четка. Ако има счупени или отворени миди се изхвърлят. Прехвърлят се в дълбок съд с вода, разбъркват се и щом покиснат малко се отцеждат, а водата се изхвърля. Процедурата се повтаря още 2 - 3 пъти, докато мидените черупки се почистят хубаво отвън.
Доматите се обелват и нарязват на ситни кубчета. Лукът и морковите се обелват и нарязват на дребно и се задушават в олиото в дълбока тенджера. Към тях се добавя ориза и гореща вода в отношение 1:2, както и чашата бяло вино.
Щом оризът набъбне се добавят отцедените от водата миди, заедно с черупките. Поръсва се с девесил, джоджен, сол и пипер на вкус.
Готви се няколко минути, след което се добавят нарязаните на кубчета обелени домати. Готви се, като периодично се разбърква, докато мидите се отворят. Ако останат неотворени миди, се изхвърлят.
Мидите се сваряват за 10-12 минути, затова трябва да се внимава да не се разкашка оризът.
Ястието се сервира поръсено с магданоз, копър и поднесено с резенчета лимон.
Мидите с ориз и домати са много вкусни!
Ако тази рецепта ти харесва, опитай и рецептите ни за миди с бяло вино, миди с черупка или другите ни рецепти за миди с ориз.
ВКС потвърди 7-годишната присъда на Стойко Чепенлиев за смърт след побой и грабеж
Като две капки вода сезон 14 започва през пролетта – новини, промени и всичко, което знаем
Тези грешки унищожават телефона ви
ЕЦБ обяви, когато България влиза в еврозоната и какъв ще е точният курс лев-евро
Арести на топ полицейски шефове разкриват тайна война в МВР
Поморийчета с престижни награди от Национален конкурс
Отборът на Бойко Борисов фалира
МВнР предупреждава, че стачка в Италия може да блокира полети на 17 декември
Празничен базар отвори врати в Царево
Почина ученият Трендафил Кръстанов открил най-старата българска книга
Цветомир Найденов към Бернардо Коуто: Успех, майсторе!
