Рецепта за моряшка яхния с ориз и морски дарове
Идеална рецепта за забързани домакини и чудесен обяд или вечеря с чаша хубаво, студено бяло вино
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
миди - 100 г черни (само ядките)
миди - 300 г Вонголе, замразени
морски дарове - 300 г микс замразени
лук - 1/2 глава
чесън - 4 големи скилидки
чушки - 2 бр. червена и зелена
сушени чушки - 1/2, червена (почистена)
домати - 2 бр. средни към големи
портокали - 1/2 бр. сока, прясно изцеден
бяло вино - 1/2 ч.ч. полу - сухо
шафран - 2 щипки, власинки
карамфил - 1 гвоздейче
червен пипер - 1 с.л. с връх
ориз - 220 г
бульон - количество на вкус (рибен, може и вода)
зехтин - 1/2 ч.ч.
сол - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Това е лесен вариант на моряшка яхния, приготвена със замразен микс от морски дарове (калмар, сепия и белени скариди) плюс миди. Идеална рецепта за забързани домакини и чудесен обяд или вечеря с чаша хубаво, студено бяло вино.
Размразете морския микс и отделете скаридите от сепията и калмара.
Малко по- късно извадете и мидите Вонголе (бели пясъчни миди) да се отпуснат на стайна температура, не трябва да ги размразявате напълно. При пресните процедурата би била много различна, но тук имаме замразени за по-бърз и лесен вариант на ястието.
В блендер пуснете да се смелят доматите, сушената чушка, по 1/4 от всяка прясна чушка, лука и чесъна (да станат на гладка кашичка).
Останалата част от пресните чушки нарежете на кубчета.
Загрейте зехтина в голяма касерола или по-плитка, но широка тенджера. Запържете, първо, калмарите със сепията на силен огън. Когато добият лек загар и замиришат приятно, сложете чушките.
След като леко се запържат, сипете червения пипер и разбъркайте за кратко, като намалите огъня. Веднага сипете смлените зеленчуци от блендера и бъркайте около 5-10 минути.
Прибавете шафрана, карамфила, портокаловия сок, виното и сол на вкус. Гответе още 5 минути.
Налейте бульона - около 1.2 л.
Когато заври, сипете ориза. За такива морска яхния се ползва ориз Бомба или подобен кръглозърнест сорт, защото обикновеният има риск да стане на каша.
Варете около 10 минути на силен огън, долейте още вода или бульон, ако е изврял.
Намалете огъня на средна степен и варете още 5 минути, след което добавете двата вида миди и скаридите.
След около три-четири минути опитайте зрънцата на ориза - трябва да са леко твърди, в никакъв случай идеално сварени. После ще има да си поемат от бульона и ще омекнат.
Дръпнете от огъня и оставете за 5 до 8 минути. Така оризът ще стане идеален и ще има чорбичка.
По време на готвенето аз доливам течност, ако видя, че твърде много се сгъстява, идеята е да бъде яхния с малко чорбичка, а не просто ориз.
Сервирайте и хапвайте веднага след изтичане на тези 5 до 8 минути, защото иначе ястието ще продължи да се сгъстява и така губи част от чара си.
По желание може да добавите накълцан магданоз към моряшка яхния с ориз и морски дарове.
Добър апетит!
На днешната дата почина човекът, който превърна мечтите в индустрия
Сузанита си сложи нов силикон
Ароматни, крехки чушки с плътен и домашен вкус за Бъдни вечер
Гръцки фермери блокираха "Кулата" и "Илинден" за тирове
Изграждат Алея на рока край брега на морето
Еврокомисията представя план срещу жилищната спекулация и високите наеми
Какво не се прави на 15 декември според народните вярвания
17-годишно момиче загина след падане от четвърти етаж след рожден ден
Романтиката ще почука на вратата на три зодиакални знака
Gen Z след протестите искат честни избори и реално участие във властта за да останат в България
ЕС въвежда ново правило за автомобилите, което ще ги направи по-скъпи
Слави Трифонов атакува социолозите, заради ниски прогнози за ИТН: Или сте некадърници, или сте манипулатори
