×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Младите се мръщят на 1200 лева заплата, искат поне 4 бона


11 Юни 2024, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот

Младите хора на възраст 18-35г очакват работодателите и държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 80%). Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв. определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв .(след данъци).

Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете. Това показва проучване на агенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план като направиха съпоставка с подобно проучване, проведено през 2023 г. Резултатите недвусмислено показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България.

В отговорите на респондентите прави впечатление все по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече свобода и гъвкавост на работното място, активно развиване на кариерата и създаване на семейство.

Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% - с 5% повече спрямо миналата година). Те считат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. У респондентите преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място. Младите българи до 35 годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 74% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 49% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023г. Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%).

Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличaва се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%), пише pariteni.bg.

Най-сериозните очаквания към държавата са за изграждане на позитивен имидж на страната, постигане на икономически растеж и добро качество на живот. 60% от хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес и смятат, че могат лично да допринесат за развитието на България, но липсва обща кауза, която да ги обедини.

По отношение на личния си живот 71% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62% определят като най-важно да имат "обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност е най-важна за 38% от анкетираните.


В категории: Бизнес


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
28
Коментара по темата
28.
Анонимен
16.06.2024 09:48:58
0
0
Пък на нашия шеф 1000 лв му се виждат мноооого ,много..Няма как ,щом намира още роми,и българи дето нямат ,кой знае какъв избор ще е така.Пък и законите по трудовото законодателство си остават само НАПИСАНИ ,и дотам .Така ще е в Бг.
27.
Аз
13.06.2024 21:12:09
0
0
Изобщо МРЗ трябва да е поне 1500 лева чисто !
26.
Аз
13.06.2024 21:10:11
0
0
...преди около 3 месеца имаше официални статистически данни ( Верни!) ...
...за тогава на едночленно семейство ( един пълнолетен човек, живееш сам )
Са необходими около 1450 лева чисто на месец...
... Ами, ако този човек планира да има кола, жена , дете , деца...
...
... Естествено, че 1200 лева е малко, защото е малко! Защото е под тоя минимум от 1450 лева!!!!!!!
... Много от младите, наистина не стават, за какъвто и да е кадър, но финансово Не са прости!!!

Бъдете живи и здрави

П.с.
Редакцията, стига сте писали очевидна истина, без да споменете колко е минимума за един човек! 1450 лева на месец!
... другия път статия със заглавие:

" Работодатели: Месечната издръжка на един човек е около 1500 лева , Вие като предлагате дълеч по-малко пари, какви хора за работа чакате?! ... "
Такава статия !
25.
Дениз Бей
13.06.2024 17:47:51
0
1
Количество и качество. Хора много, ама качествени - малко.Заплащането е според качеството.
24.
Ivo
12.06.2024 15:00:37
0
1
Абе то няма лошо да си искаш,ако има кой да ти даде...Лошото в случая е,че искаш,а не даваш,това,което се изисква от теб.
Срамно е да си пълен професионалист в дадена сейност,а да те залъгват с минюма...Защото,стая,квалификацията,документите,труда,които влагаш,не съотвества на предлаганото от работодателя за рабптна заплата.Всеки иска да печели и да се облагодетелства от робския труд на другите...Време е човек да се оценява от отговорността за дейността,която върши.Това аз разбирам от квалифициран кадър,който е доволен,от оценката и възнаграждението за труда и дейността,която извършва...А не искаш и изисквашм,но на каква база?Вложи труд,докажи се,че можеш,а след това претендирай за заплата.
Преди много години,се опитах да го наложа на българския работодател,но не постигнах,очаквания резултат,защо,тогава важеше правилото.
Ако не си ти,след тебе има още много,които чакат...Затова се принудих да изляза в чужбина,за да ВЗЕМАМ ТОВА,КОЕТО ЗАСЛУЖАВАХ...
Ето,че дойде време,при тази криза за квалифициран personal,да се заплаща рационално...Но като всеки тарикaт,българския бизнесмен,пак търси да удари,кьоравото.Да търси,китайци,виетнамци,индици и какви ли не националности,да им плаща малко,а да печели,на техен гръб-своето...
23.
Демокрацията е виновна!!!
12.06.2024 11:17:27
2
5
Печатарите печатат и раздават пари на едни безполезници, които се преструват на бизнесмени, но нямат никакъв принос за държавите, а напротив, заради тях държавите се превръщат в кочини. Та, тия малоумни и вредни бизнесмени разхождат Ламбота, Ролс Ройси, Бентлита, Ферарита, апък децата ги гледат и им се възхищават. Децата гледат как едни много прости и безполезни чичковци и техните пр0ститутки карат коли за милиони и искат да са като тях прости, безполезни, но богати. Затова положението се влошава!!! Когато печатарите спрат да печатат и подаряват милиони на фалшивите бизнесмени и броят на милионерите намалее с 99% в световен мащаб, чак тогава може да има някаква оправия. Дотогава всеки неук и некадърен работник е в ПРАВОТО СИ да иска колосални заплати - това е справедливост!!!!
22.
военен рибар от ССУМОР
12.06.2024 08:19:52
1
15
Дойде момента да гледаме поколението родено през демокрацията как не става за нищо!)Още по лошо е,че след него идват още по големи олигофрени!)
21.
до 9 сербез пача
12.06.2024 07:59:34
9
5
Твоите родители нямахе телефони, интернер коли и ...нямаха живот. Живееха в един концлагер в който само им обясняваха колко е хубаво.
Много хора дори сте се вързали.
20.
:)
11.06.2024 23:52:24
5
8
Само на неуки малоумници и нещастници предлагат 1200 лв. Нека да си хирург, готвач или да знаеш перфектно 1-2 езика да видим дали ще ти предложат 1200 лв. Минимум 5-6 хиляди и нагоре. Че то един ел.техник, Вик майстор или фаянсаджия си правят по 3-4 хиляди без да си дават зор.
Тези които нищо не могат да правят и 1200 са им много.
19.
Какво слушах днес
11.06.2024 22:46:52
1
7
в един магазин... I want it ALL, I want it NOW! Well, so do I, sweethearts, but it doesn't work this way! Та не само нашата чалга насажда тези мераци! Ако разбираш английски, и световната помия се грижи за същото.
18.
недоволна
11.06.2024 22:35:20
1
12
Едно време когато бяхме ученици във ТОХ БУРГАС ,беше задължително да сме на практика по курортите Сл. бряг ,Каваците Созопол и цяло лято работихме през ваканцията и беше весело,а сега немогат да ги накарат да работят срещу заплащане
17.
Ми много ясно
11.06.2024 22:02:15
3
12
Не може едни некадърници наречени бизнесмени, които усраха България, да се мръщат на няколко милиона печалба на година, а некадърните работници да се радват на къшей хляб и кренвирш от соя и смлени кости. След като работниците виждат как некадърните "бизнесмени" станаха милионери без да имат принос за държавата, нормално и те да искат да са като тях и без принос в работата да взимат големи заплати. Некадърника взима пример от себеподобните си - некадърните работници взимат пример от некадърните бизнесмени. Щом едните са богати и другите искат да са
16.
r
11.06.2024 21:40:20
5
14
Прости, некадърни и чалгари, но с претенции за огромни заплати. Няма как да стане! Заплащането е според труда!
15.
A
11.06.2024 21:24:09
2
11
Ако искаш сега 4 хил лева заплата след 5 год. колко ще искаш?Поне 10 хил. след още 5 години ще станат 15 хил.Въпроса е как ще ги изработиш тия пари за да ти ги дадат.
14.
Някой
11.06.2024 21:04:56
4
13
Така така:) идва момента в който и пари да дават няма да има кой да им се хване на хорото. Защото качествените и работещи хора не се ценят. Възлага им се повече работа, заплатите не само, че не се вдигат, ами и се глобяват за щяло и нещяло. Как иначе шефа да си купи новото Мазерати?
13.
Първо
11.06.2024 19:45:49
4
13
Да се научат да работят,тогава да изявяват претенции!На 35г. мама и тате ги издържат и чак мнение имат колко,какво и как се работи и печели.Дипломирани некадърници излюпени от Он- лайн обучението.
12.
До #11
11.06.2024 19:12:20
3
11
За България си прав на 65 % . Има и читави млади хора . Малко са , но ги има. Положението не е съвсем безнадеждно. За западна европа положението е наистина безнадеждно - отписани са , но не го знаят.
11.
До всиччки
11.06.2024 18:53:51
5
20
На тях им трябват пари за дискотеки и дрога, а не за да издържат семейства. Осигуряваш му всичко - спане, храна, униформи, осигуровки му плащаш и заплата му даваш и той идва на работа да отбие номера само. 95% са такива. Затова обслужването е на ниво нула. Умните и качествени деца са в чужбина, тук остана само жмел, паразити. Тея които най-много мрънкат са родители на ей такива паразити - неграмотни, неъзпитани, дроги, мързеливи, за нищо не стават. Това расте, това идва от долу... Свиквайте!
10.
Коментар
11.06.2024 18:51:50
5
20
1200 лева заплата е подигравка. За "нормален живот" минимум 2500шевс на месец .
9.
Сербез Паша
11.06.2024 18:37:28
5
17
Нашите родители работиха за 120 лева заплата. С тях успяваха да плащат и заем за апартамент, и всички разходи за нормален живот и оставаха за летни и зимни ваканции по курорти. Обаче тока е бил 0,08 лева киловата, водата също стотинки, храната евтина. Сега изплащаме "зелена сделка" за да пълним търбуха на разни боклуци.
8.
до 5
11.06.2024 17:56:50
0
22
аз съм работил само в Бургас и като по-млад, неспециалист, бях по-добре платен от сега като специалист. Просто Бургас е толкова спрял през последните години, че шефовете ми не могат да смогнат да вдигат заплатата ми спрямо инфлацията. Втора, трета, пета работа...тинтири - минтири, животът не е само работа
7.
бургазлия
11.06.2024 17:47:56
4
18
Ниските заплати свалят качеството на услугата, наемат се необразовани и неамбициозни хора. Вижте в туризма какви кадри наемат. Бихте ли отишли на почивка в БГ?
6.
бургазлия
11.06.2024 17:44:12
3
18
Нормално да се мръщят. Сложи 600лв твърди разходи, минимум
600лв да ти останат, имаш 30 дни по 15лв за храна, 450лв, 150лв за дрешки и обувки и край, свършват парите. Т.е. 1200лв само за теб. Как после да има раждаемост?
В някой държави, жени със средно образование стават майки между 20 и 24 години, с какво в БГ ще стимулират раждаемостта?
5.
Млади хора
11.06.2024 16:52:40
7
19
с образование и способности могат да претендират за по-висока заплата, макар че почти никой (като не се броят ИТ временните аномалии), никога не е получавал най-високата си заплата през най-младите си години. Ако имат по-големи изисквания, има собствен бизнес, втора работа, други допълнителни доходи. В България обаче голяма част от тези мрънкащи са индивиди които не стават за абсолютно нищо! Те и 1200 не заслужават.
4.
От 1 до 3
11.06.2024 16:24:19
4
23
Точно за всички става въпрос, как ще го привлечеш младия към фирмата, като не му даваш стимул. Обещай и го излъжи и догодина чакай шерпи от Еверест... Малоумник.
3.
До 1
11.06.2024 16:13:21
9
23
Става въпрос за млади хора които имат знания и умения а не разни лапенца хванати от улицата за продавачи и сезони работници. Те никога няма да взимат 4к
Ама то от къде толкова акъл да разбереш за какво се говори
2.
Ок
11.06.2024 16:10:33
2
41
Превод: младите се мръщят на заплата с която не могат да си позволят елементарни неща. Да хванат някой от тия анализатори и "експерти" , да му дадат 1200 лева и да нарисува как се плаща, ток, вода, телефон, телевизия, интернет, наем, храна с 1200 лева.
1.
Дааа
11.06.2024 16:10:00
2
28
Правилно и без това в края на сезона ще ги прецакат.
Да ги искат предварително. Ако се опъват, значи, ще ги излъжат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори