×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Младите се мръщят на 1200 лева заплата, искат поне 4 бона


11 Юни 2024, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот

Младите хора на възраст 18-35г очакват работодателите и държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 80%). Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв. определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв .(след данъци).

Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете. Това показва проучване на агенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план като направиха съпоставка с подобно проучване, проведено през 2023 г. Резултатите недвусмислено показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България.

В отговорите на респондентите прави впечатление все по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече свобода и гъвкавост на работното място, активно развиване на кариерата и създаване на семейство.

Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% - с 5% повече спрямо миналата година). Те считат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. У респондентите преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място. Младите българи до 35 годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 74% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 49% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023г. Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%).

Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличaва се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%), пише pariteni.bg.

Най-сериозните очаквания към държавата са за изграждане на позитивен имидж на страната, постигане на икономически растеж и добро качество на живот. 60% от хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес и смятат, че могат лично да допринесат за развитието на България, но липсва обща кауза, която да ги обедини.

По отношение на личния си живот 71% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62% определят като най-важно да имат "обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност е най-важна за 38% от анкетираните.


В категории: Бизнес


Почина бивш общински съветник
Почина бивш общински съветник 17/06/2024, Понеделник 11:37 1
Флагман.БГ Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан 17/06/2024, Понеделник 10:59 1
28
Коментара по темата
28.
Анонимен
16.06.2024 09:48:58
0
0
Пък на нашия шеф 1000 лв му се виждат мноооого ,много..Няма как ,щом намира още роми,и българи дето нямат ,кой знае какъв избор ще е така.Пък и законите по трудовото законодателство си остават само НАПИСАНИ ,и дотам .Така ще е в Бг.
27.
Аз
13.06.2024 21:12:09
0
0
Изобщо МРЗ трябва да е поне 1500 лева чисто !
26.
Аз
13.06.2024 21:10:11
0
0
...преди около 3 месеца имаше официални статистически данни ( Верни!) ...
...за тогава на едночленно семейство ( един пълнолетен човек, живееш сам )
Са необходими около 1450 лева чисто на месец...
... Ами, ако този човек планира да има кола, жена , дете , деца...
...
... Естествено, че 1200 лева е малко, защото е малко! Защото е под тоя минимум от 1450 лева!!!!!!!
... Много от младите, наистина не стават, за какъвто и да е кадър, но финансово Не са прости!!!

Бъдете живи и здрави

П.с.
Редакцията, стига сте писали очевидна истина, без да споменете колко е минимума за един човек! 1450 лева на месец!
... другия път статия със заглавие:

" Работодатели: Месечната издръжка на един човек е около 1500 лева , Вие като предлагате дълеч по-малко пари, какви хора за работа чакате?! ... "
Такава статия !
25.
Дениз Бей
13.06.2024 17:47:51
0
1
Количество и качество. Хора много, ама качествени - малко.Заплащането е според качеството.
24.
Ivo
12.06.2024 15:00:37
0
1
Абе то няма лошо да си искаш,ако има кой да ти даде...Лошото в случая е,че искаш,а не даваш,това,което се изисква от теб.
Срамно е да си пълен професионалист в дадена сейност,а да те залъгват с минюма...Защото,стая,квалификацията,документите,труда,които влагаш,не съотвества на предлаганото от работодателя за рабптна заплата.Всеки иска да печели и да се облагодетелства от робския труд на другите...Време е човек да се оценява от отговорността за дейността,която върши.Това аз разбирам от квалифициран кадър,който е доволен,от оценката и възнаграждението за труда и дейността,която извършва...А не искаш и изисквашм,но на каква база?Вложи труд,докажи се,че можеш,а след това претендирай за заплата.
Преди много години,се опитах да го наложа на българския работодател,но не постигнах,очаквания резултат,защо,тогава важеше правилото.
Ако не си ти,след тебе има още много,които чакат...Затова се принудих да изляза в чужбина,за да ВЗЕМАМ ТОВА,КОЕТО ЗАСЛУЖАВАХ...
Ето,че дойде време,при тази криза за квалифициран personal,да се заплаща рационално...Но като всеки тарикaт,българския бизнесмен,пак търси да удари,кьоравото.Да търси,китайци,виетнамци,индици и какви ли не националности,да им плаща малко,а да печели,на техен гръб-своето...
23.
Демокрацията е виновна!!!
12.06.2024 11:17:27
2
5
Печатарите печатат и раздават пари на едни безполезници, които се преструват на бизнесмени, но нямат никакъв принос за държавите, а напротив, заради тях държавите се превръщат в кочини. Та, тия малоумни и вредни бизнесмени разхождат Ламбота, Ролс Ройси, Бентлита, Ферарита, апък децата ги гледат и им се възхищават. Децата гледат как едни много прости и безполезни чичковци и техните пр0ститутки карат коли за милиони и искат да са като тях прости, безполезни, но богати. Затова положението се влошава!!! Когато печатарите спрат да печатат и подаряват милиони на фалшивите бизнесмени и броят на милионерите намалее с 99% в световен мащаб, чак тогава може да има някаква оправия. Дотогава всеки неук и некадърен работник е в ПРАВОТО СИ да иска колосални заплати - това е справедливост!!!!
22.
военен рибар от ССУМОР
12.06.2024 08:19:52
1
15
Дойде момента да гледаме поколението родено през демокрацията как не става за нищо!)Още по лошо е,че след него идват още по големи олигофрени!)
21.
до 9 сербез пача
12.06.2024 07:59:34
9
5
Твоите родители нямахе телефони, интернер коли и ...нямаха живот. Живееха в един концлагер в който само им обясняваха колко е хубаво.
Много хора дори сте се вързали.
20.
:)
11.06.2024 23:52:24
5
8
Само на неуки малоумници и нещастници предлагат 1200 лв. Нека да си хирург, готвач или да знаеш перфектно 1-2 езика да видим дали ще ти предложат 1200 лв. Минимум 5-6 хиляди и нагоре. Че то един ел.техник, Вик майстор или фаянсаджия си правят по 3-4 хиляди без да си дават зор.
Тези които нищо не могат да правят и 1200 са им много.
19.
Какво слушах днес
11.06.2024 22:46:52
1
7
в един магазин... I want it ALL, I want it NOW! Well, so do I, sweethearts, but it doesn't work this way! Та не само нашата чалга насажда тези мераци! Ако разбираш английски, и световната помия се грижи за същото.
18.
недоволна
11.06.2024 22:35:20
1
12
Едно време когато бяхме ученици във ТОХ БУРГАС ,беше задължително да сме на практика по курортите Сл. бряг ,Каваците Созопол и цяло лято работихме през ваканцията и беше весело,а сега немогат да ги накарат да работят срещу заплащане
17.
Ми много ясно
11.06.2024 22:02:15
3
12
Не може едни некадърници наречени бизнесмени, които усраха България, да се мръщат на няколко милиона печалба на година, а некадърните работници да се радват на къшей хляб и кренвирш от соя и смлени кости. След като работниците виждат как некадърните "бизнесмени" станаха милионери без да имат принос за държавата, нормално и те да искат да са като тях и без принос в работата да взимат големи заплати. Некадърника взима пример от себеподобните си - некадърните работници взимат пример от некадърните бизнесмени. Щом едните са богати и другите искат да са
16.
r
11.06.2024 21:40:20
5
14
Прости, некадърни и чалгари, но с претенции за огромни заплати. Няма как да стане! Заплащането е според труда!
15.
A
11.06.2024 21:24:09
2
11
Ако искаш сега 4 хил лева заплата след 5 год. колко ще искаш?Поне 10 хил. след още 5 години ще станат 15 хил.Въпроса е как ще ги изработиш тия пари за да ти ги дадат.
14.
Някой
11.06.2024 21:04:56
4
13
Така така:) идва момента в който и пари да дават няма да има кой да им се хване на хорото. Защото качествените и работещи хора не се ценят. Възлага им се повече работа, заплатите не само, че не се вдигат, ами и се глобяват за щяло и нещяло. Как иначе шефа да си купи новото Мазерати?
13.
Първо
11.06.2024 19:45:49
4
13
Да се научат да работят,тогава да изявяват претенции!На 35г. мама и тате ги издържат и чак мнение имат колко,какво и как се работи и печели.Дипломирани некадърници излюпени от Он- лайн обучението.
12.
До #11
11.06.2024 19:12:20
3
11
За България си прав на 65 % . Има и читави млади хора . Малко са , но ги има. Положението не е съвсем безнадеждно. За западна европа положението е наистина безнадеждно - отписани са , но не го знаят.
11.
До всиччки
11.06.2024 18:53:51
5
20
На тях им трябват пари за дискотеки и дрога, а не за да издържат семейства. Осигуряваш му всичко - спане, храна, униформи, осигуровки му плащаш и заплата му даваш и той идва на работа да отбие номера само. 95% са такива. Затова обслужването е на ниво нула. Умните и качествени деца са в чужбина, тук остана само жмел, паразити. Тея които най-много мрънкат са родители на ей такива паразити - неграмотни, неъзпитани, дроги, мързеливи, за нищо не стават. Това расте, това идва от долу... Свиквайте!
10.
Коментар
11.06.2024 18:51:50
5
20
1200 лева заплата е подигравка. За "нормален живот" минимум 2500шевс на месец .
9.
Сербез Паша
11.06.2024 18:37:28
5
17
Нашите родители работиха за 120 лева заплата. С тях успяваха да плащат и заем за апартамент, и всички разходи за нормален живот и оставаха за летни и зимни ваканции по курорти. Обаче тока е бил 0,08 лева киловата, водата също стотинки, храната евтина. Сега изплащаме "зелена сделка" за да пълним търбуха на разни боклуци.
8.
до 5
11.06.2024 17:56:50
0
22
аз съм работил само в Бургас и като по-млад, неспециалист, бях по-добре платен от сега като специалист. Просто Бургас е толкова спрял през последните години, че шефовете ми не могат да смогнат да вдигат заплатата ми спрямо инфлацията. Втора, трета, пета работа...тинтири - минтири, животът не е само работа
7.
бургазлия
11.06.2024 17:47:56
4
18
Ниските заплати свалят качеството на услугата, наемат се необразовани и неамбициозни хора. Вижте в туризма какви кадри наемат. Бихте ли отишли на почивка в БГ?
6.
бургазлия
11.06.2024 17:44:12
3
18
Нормално да се мръщят. Сложи 600лв твърди разходи, минимум
600лв да ти останат, имаш 30 дни по 15лв за храна, 450лв, 150лв за дрешки и обувки и край, свършват парите. Т.е. 1200лв само за теб. Как после да има раждаемост?
В някой държави, жени със средно образование стават майки между 20 и 24 години, с какво в БГ ще стимулират раждаемостта?
5.
Млади хора
11.06.2024 16:52:40
7
19
с образование и способности могат да претендират за по-висока заплата, макар че почти никой (като не се броят ИТ временните аномалии), никога не е получавал най-високата си заплата през най-младите си години. Ако имат по-големи изисквания, има собствен бизнес, втора работа, други допълнителни доходи. В България обаче голяма част от тези мрънкащи са индивиди които не стават за абсолютно нищо! Те и 1200 не заслужават.
4.
От 1 до 3
11.06.2024 16:24:19
4
23
Точно за всички става въпрос, как ще го привлечеш младия към фирмата, като не му даваш стимул. Обещай и го излъжи и догодина чакай шерпи от Еверест... Малоумник.
3.
До 1
11.06.2024 16:13:21
9
23
Става въпрос за млади хора които имат знания и умения а не разни лапенца хванати от улицата за продавачи и сезони работници. Те никога няма да взимат 4к
Ама то от къде толкова акъл да разбереш за какво се говори
2.
Ок
11.06.2024 16:10:33
2
41
Превод: младите се мръщят на заплата с която не могат да си позволят елементарни неща. Да хванат някой от тия анализатори и "експерти" , да му дадат 1200 лева и да нарисува как се плаща, ток, вода, телефон, телевизия, интернет, наем, храна с 1200 лева.
1.
Дааа
11.06.2024 16:10:00
2
28
Правилно и без това в края на сезона ще ги прецакат.
Да ги искат предварително. Ако се опъват, значи, ще ги излъжат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Буйни хора и много настроение белязаха 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ Буйни хора и много настроение белязаха 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ Още дълги години, ръка за ръка и в ритъма на танца, да успявате във всяко свое ново начинание, но никога да не прекъсват традицията, пожела кметът на Поморие на участниците  Спипаха над 20 000 „маркови“ стоки на МП Лесово Спипаха над 20 000 „маркови“ стоки на МП Лесово Дрехите, чантите и маратонките е трябвало да стигнат до Сърбия  Иванчева уж трябва да е в затвора, а се появи в студиото на бТВ Иванчева уж трябва да е в затвора, а се появи в студиото на бТВ „В сряда си тръгвам обратно за Сливен с автобуса", обясни бившата кметица  Почина бивш общински съветник Почина бивш общински съветник Той бе сред учредителите на "Да, България" ГЕРБ предлага кабинет на малцинството, Росен Желязков за премиер, Йорданка Фандъкова - председател на НС ГЕРБ предлага кабинет на малцинството, Росен Желязков за премиер, Йорданка Фандъкова - председател на НС Част от служебните министри ще запазят постовете си  Столичен кмет узна шокираща новина - има тумор в мозъка Столичен кмет узна шокираща новина - има тумор в мозъка Продължавам да съм във ВМА и вече имам повече информация за състоянието си, обяви Георги Илиев  Изрязаха кожа от задника на този инфлуенсър, защото... Изрязаха кожа от задника на този инфлуенсър, защото... Претърпял контузия  Калин Стоянов подаде заявление за лична карта - ще бъде с биометрични данни Калин Стоянов подаде заявление за лична карта - ще бъде с биометрични данни Министърът е сред първите, които ще имат от новия тип лични документи  Хотелиери настояват за отлагане ремонта на пътя за Сарафово, за да не избягат туристите в Гърция Хотелиери настояват за отлагане ремонта на пътя за Сарафово, за да не избягат туристите в Гърция Реконструкцията започна в първия възможен момент след одобряването на финансирането и на временната организация от АПИ, която е собственик на пътя Тази чалгаджийка се омъжи за известен бизнесмен Тази чалгаджийка се омъжи за известен бизнесмен Това е трети брак на изпълнителката
Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година 17-годишна почина след "целувката на смъртта" 17-годишна почина след "целувката на смъртта" Ариана Рей Делфс от Флорида починала заради тежка инфекциозна мононуклеоза, причинена от вируса Епщайн-Бар ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график Поредността е определена според електоралната тежест показана на последните избори Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан Брат му е в комуна  Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 17 юни 2024, понеделник  Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище  Персоналът в ступор Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Колкото по-бездуховно и неуважително подхождаме към по-напредналите в развитието си спрямо нас същества, толкова по-мощни ще са страданията и бедствията Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането  Тя показва стегната фигура с плосък корем
Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Атмосферата в БСП е отровена Виц на деня Виц на деня - Прощавайте, къде е главният ви готвач?
- Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява на катаджия:
- Бях под въздействия на психотропни същества...
- Казва се "вещества".
- Не, имам предвид жената и тъщата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На оптимиста му харесва да живее. На песимиста му се налага.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори