×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И това лято ще е най-добре да не се разболявате на морето


И това лято ще е най-добре да не се разболявате на морето
В системата на Спешната помощ трайно липсват над 500 специалисти, не ги привлича и добрата заплата от 4 хил.лева
27 Май 2024, Понеделник, 19:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Отново се прогнозират проблеми със спешната помощ

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, а в системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Това съобщиха от Съюза на парамедиците в България по повод днешния световен ден на спешната помощ. Според тях и това лято се очакват проблеми със спешната помощ по морето.

Председателят на съсловната организация Ива Пехливанска твърди пред БТА, че тази година няма планове да се командироват лекари от други места за морето в разгара на сезона. Така например в Несебър през целия летен период дежурят само два спешни екипа. Имайки предвид, че през летните месеци населението се увеличава почти тройно в този район, тези два екипа не могат да обслужат нуждаещите се, бави се обслужването и на адресите и на спешното транспортиране, обясни Пехливанска.

Съюзът е направил анализ на свободните работни места, обявени от 27-те центъра за спешна помощ в страната. Във всеки един от Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) търсят поне 10 лекари, посочват те. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите изключително много, смятат от съюза. Оттам посочват, че според отговор на писмо от Министерството на здравеопазването това е в правомощията на всеки директор на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството.

В повечето държави от Европейския съюз отдавна е направен анализ, че лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи. Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%, посочват от организацията. Парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до най-близкото лечебно заведение, където пострадалият се поема от обучен лекарски екип, допълват оттам. 

У нас няма воля за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове, смятат от организацията. Оттам посочват, че всичко това се измерва в изгубени човешки животи, тъй като липсата на екипи бави обслужването на адресите и спешното транспортиране. Масово и в много региони в страната е напълно невъзможно спазването на „златния час“ при тежки спешни състояния и инциденти, именно заради тази липса. 

Според Съюза на парамедиците друг проблем е, че въпреки наличието на единни протоколи за работа в спешната помощ, във всяка от областите се работи по различни правила. Липсва задължителна едногодишна подготовка по спешна помощ за всички заети – лекари, сестри и друг персонал. Без подобна подготовка е невъзможно да работиш в спешна помощ в Евросъюза, а тук заради липса на кадри се назначават лекари, които нямат нищо общо с оказването спешна медицинска помощ, а оттам страда качеството, смятат от Съюза.


В категории: Здраве


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
13
Коментара по темата
13.
Сигурно, да...
29.05.2024 10:21:42
0
0
Идва им времето ама средно с 10г по-рано от на "гнусните капиталисти" в западна Европа". И е съвпадение, че всичките 10 държави с най-кратка продължителност на живота в Европа са бивши (или в сшучая на Русия, която е 1ва!!! - насоящи) соц кочини. Ще ги разправят "математиците" тея глупости, ама на някой неграмотен и неук като тях.
12.
до 11
28.05.2024 13:08:59
1
0
На родените през соца си им идва времето. Никой не живее вечно. Препоръчвам ти да отидеш на гробищата и да преброиш надгробните плочи на родените след 1989, на които ни най-малко не им е време!
11.
До 9
28.05.2024 10:49:33
1
3
Какво да проверявам аз бе, я виж топ 10 държави по смъртност в Европа. Всичките са бивши соц кочини заедно с БГ и тея дето мрат не са родените след прехода, а именно поколението дето е живяло през соца, папкало е хубавата храна, лекувало се е с качествената медицина и е хрупало марулите от Чернобил. Някакви математики ми философстват тука. Соц кочина = рекордна смъртност. Населението се стопи след прехода, щото първата работа на омърлушения, болнав народ беше да се омете с 200 от БГ като птвориха границите.
10.
Дедо ви
28.05.2024 07:24:56
4
1
Математиката е точна наука, по времето на соца станахме без много малко 9 милиона, и като се пръкна свободната демокрация за 30 години се смъкнахме до 6,5 милиона, обаче имаме още 15 години докато направим същия период като през соца и да станем 4,5 милиона както след войната преди соца. Ай новите демократи да ми обяснят те каква математика учат и за хубост ли саим дали дипломите или за знание
9.
До гей Атлантика 8
28.05.2024 06:59:50
2
3
Защото си пробит гъз и промит мозък, провери пак кога колко е била продължителността на живота в България в Европа и в света и после пиши
8.
Тапета 7
28.05.2024 06:35:43
3
4
Я ми кажи по соца като си копахме златото сами що сме на последно място по продължителност на живота в Европа? Нали сме яли само убава храна и лекарите са били върха? Що всичките от поколения хвърлят маслото на 60?
7.
До идиота 6
28.05.2024 04:56:01
3
6
Ако сами си обработвахме златните мини, само от данаци и такси от златодобив щяхме да имаме едно от най -добрите и здравеопазвания и добре платени лекари в СВЕТА
6.
Батеее,
28.05.2024 00:33:47
0
5
Да ми обяснят само тези отдолу лекарите за без пари ли трябва да работят, за да не са "гнусни капиталисти" или как? Може би трябва да бачкат за рушвети като през соца? Агне, вносно уиски, дънки, долари? Така ли ви е по-удобно? Като в Бангладеш?
5.
Даа
27.05.2024 22:17:43
1
7
Свиквайте , скоро и в болниците няма да има лекари ,сестри вече няма.
4.
И 2 и 3 са много прави
27.05.2024 20:07:48
0
12
Цигани ви готвят, секнат се, бъркат си в гащите. Непалци ви сервират осрани неизмити. Бангладежци въшлясали ви оправят стаите. Най евтините капиталистически отрови ви пробутват за храна. Е ако успеете да не се разболеете сериозно, поне диария ще ви хване. Айде от там при доктора бизнесмен който ще ви доубие поне със сметката
3.
Аз знам какво готви миналото лято
27.05.2024 20:01:32
0
9
Дори да не се разболеете, няма начин да не изкарате по една диария на Лайноморието
2.
!!!!!!!!!!!!
27.05.2024 19:46:43
4
11
Колко глупости пак сте изписали за да залъгвате хората не е за вярване, но истината никога не я казвате. Проблема н само в здравеопазването, но във всичко в този капиталистически свят е в ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, в бизнеса. В това, че докторите вече не са доктори а бизнесмени. Капиталисти ламтящи за пари. Това което наричате свободни пазари е неконтролируемото свободно гърбене на хората от тези бизнесмени, доктори. Докато не се намеси държавата и не ги изтряска здраво тези престъпници алчни в бели престилки, нищо няма да се оправи. Не искали ! Ами вземайте им лицензите и в затвора за отказ да лекуват. Забрана да работят и в чужбина поне 10години. Учили са тук на евтинийката, тук ще лекуват.
1.
Оправияняма
27.05.2024 19:44:01
3
6
Искаме и защита не знаете какво е да влезеш в махалата и да се чудиш как да излезеш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори