×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Връщат казармата: Експерт издаде кои мъже са на мушката!


Връщат казармата: Експерт издаде кои мъже са на мушката!
Ключови думи: казарма, флагман, българия
27 Май 2024, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Това са младежи, които нито работят, нито учат. Има и младежи от ниски социални слоеве, заяви Йордан Божилов

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната.

Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение. 

Обобщение на медийните публикации от началото на годината показва тенденцията – много от НАТО-вските държави започват диалог за военното обучение на цивилните.

Армията на Полша обяви лятна програма "Ваканция с армията". Мъже и жени на възраст между 18 и 35 години с полско гражданство могат да се запишат за продължаващо 27 дни основно военно обучение в една от 70-те военни бази в Полша. Равностойно на около 1520 долара.

Норвегия обяви, че увеличава броя на наборните войници. Дания планира да въведе военна служба за жени от 2026 г. Като в същото време удължи от четири на 11 месеца наборната си служба.

Латвия и Швеция подновиха военната служба. Дори и в Румъния генерали поскаха по-бързо приемане на законите за отбраната. Един от тях е за доброволната военна служба на лицата на възраст между 18 и 35 години.

И в Румъния са сметнали, че трябва да се търси подход за военно обучение за следващите 10 години. Защото тогава, ако не и по- рано, армия ще остане без резерв, предава БНР.

Всичко това военният експерт Йордан Божилов си обяснява със ситуацията на войната на Русия. Но уточнява  - не е за вкарване във война.

"Случва се промяна на стратегическата среда за сигурност. Войната, която Русия започна срещу Украйна, е връщане към тази форма за решаване на международни спорове.

В Румъния това се случва, защото оценката от риска за мащабна война е много по-различен, отколкото оценката на риска в България. В Румъния, Полша и Балтийските страни оценката, че е много вероятно да влязат във военен конфликт с Русия е изключително висока. Търсят и решения.

При нас има някои националистически, патриотарски изказвания да си увеличим армията. Това обаче не е самоцел. Трябва да имаме политическа оценка за ситуацията и тогава да вземем решение.

Най-лесно е да се вкара закон и да се задължат българските граждани да служат. Но това ще бъде прието от обществото като форма на принуда", заяви Божилов. 

"Запознати са коментирали, че въпросът за това как страните-членки на НАТО си организират мирновременното комплектоване със сили, нужни за сдържане, е национален въпрос. Но НАТО вече е поставило изисквания за мирновременно комплектоване. И това има своята логика", обясни Йордан Божилов и поясни:

"НАТО има планиране. То се води на базата на рисковете и заплахите.

Всяка държава поема определени ангажименти какви способности трябва да даде, когато се извършва операция на НАТО. България е поела ангажименти за механизирана бригада и т.н.

Ако някоя страна бъде нападната, преди да се задейства НАТО като организация, тя трябва да започне да се защитава. Затова Полша надгражда своята армия.

Има форми на наборна армия, но не на 100%, например във Финландия. Там доброволното отиване в наборния резерв е изведено в национален култ. Това е престиж.

При нас, за съжаление, престижът го няма. Има и един уплах, че в тази ситуация е почти неизбежно да се влезе във война и хората просто бягат". 

Последното глобално проучване на Галъп показа, че 30% от българите биха се били за страната ни в случай на война. 42% от сънародниците ни не биха го направили, а останалите от запитаните се колебаят.

Малко над месец остава до изтичането на срока, който отбранителното министерство си даде, за да реши как да подходи към търсенето на цивилни с адекватна военна подготовка.

"Не говорим за връщане на наборната служба", каза преди месец служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

"Говорим за задължителна подготовка на гражданите за защита на отечеството, която е свързана с някои категории държавни служители, за които може да се въведе задължителното изискване да имат военна подготовка.

Имам предвид тези структури от системата за национална сигурност по член 50, алинея 2, както и за работа в МВР, правосъдната система и други категории. Но това ще бъде мярка, която може да се наложи, ако не сработи с тези мерки доброволната служба в резерва и подготовката на хора в нашите учебни центрове", поясни той. 

Но всичко това щяло да се прави и ако не даде ефект едно от последните решения на предишния парламент – самата военна професия да стане привлекателна.

"Модернизацията, социалният пакет, заплащането на хората и издигането на авторитета на офицерската професия ще доведе до по-голям интерес", каза Запрянов.

Последният доклад за отбраната препоръча спешни законодателни мерки за условия за подготовка на запаса в мирно време. Между 2010-2020 г. той е намалял с 43%. И продължава да намалява с около 5% до 7% на година.

Разчетите показват, че ако този темп се запази, след 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан. Експертът по сигурност Йордан Божилов, който е бил и заместник-министър на отбраната, вижда частично решение по предложението Министерство на отбраната (МО) да обучава хора от системата на администрацията:

"Ако обучим само администрацията и се наложи да взимаме обучените, какво ще остане?!

Необходимо е да се попълни основният състав – професионалната армия. Ние сега имаме непопълнена една пета.

Следващото нещо е да се създаде съответната мотивация за постъпване на хора в т.нар. доброволен резерв. Това е основната система да се надградят въоръжените сили при една война.

И у нас сега има възможност студенти да заявят желание и отидат да се обучават. Проблемът е липсата на мотивация.

Трябва да се обърне внимание върху здравето и психическата подготовка на младежите още в средното училище.

Диалогът не е лесен, но когато този въпрос се постави в обществото, се създава напрежение. Има до известна степен обратен ефект и много от младите хора започват да търсят начин да бягат.

Ние имаме голям резерв, който не е използван. Това са младежи, които нито работят, нито учат. Има и младежи от ниски социални слоеве. Може би там също трябва да се обърне внимание".


В категории: Животът


21
Коментара
Флагман.БГ Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман 13/06/2024, Четвъртък 19:37 2
21
Коментара по темата
21.
Дедо ви
28.05.2024 19:39:17
1
0
Европа се готви за война, въпросните младежи от ниски социално слоеве преди 30 години ги вземаха само в трудови войски именно заради ниските им социални възгледи (да аПнем да пиЙнем да поЕбнем), имаше проба с такива в редовната армия но пробата беше плачевна. Другите дето нито учат нито работят има кой да ги храни и почти веднага ще бъдат произведени в клас НГВС и ОГВС (който е ходил в казарма знае какво е, на другите не им трябва да знаят)
20.
Преместих го
28.05.2024 08:46:30
0
3
Ще набират мангали в т.нар. "армия" с една дума. Нормалните хора никога не биха станали военни и полицаи. Само идиот може да е такъв!
19.
Румен фърчилкьов с чорапа
28.05.2024 08:35:37
1
2
А митрофанова питафти ли гъ
18.
Хахаха
28.05.2024 06:18:06
1
1
Аз работя коментатор във флагман ха ха
17.
Не те пита тебе никой ,
28.05.2024 02:35:31
2
2
на тоя етап участието в конфликта е срещу заплащане и като какъв решаваш кой как припечелва ? Или си врачка , или ти говорят гласове , че ше стане задължително ? Ако е така - сподели с доктор Саян . Той е помагал на много врачки , чуващи гласове .
16.
НАТО вън
28.05.2024 00:31:59
4
10
Ако търсят причина да пращат войски в Украйна първо искам тези от народното събрание с децата си с роднините си да е в казармата против съм да ме пращат на война на сила Оставка на Денков,Тагаренко и останалите клоуни на САЩ който е мераклия да си остави семейство децата и да иде да спаси Украйна аз САЩ и Украйна да се спасяват
15.
свакови
27.05.2024 23:07:46
2
8
Да се придържаме към фактите , предлагам ас . ХХ си е отслужил повинноста. Личи по позицията , той си е за СССР . Другият , дернев е по - забавен в развитието си . Доскоро изнася тук лекции за световен мир с обединение на Европа с Русия ,САЩ, Китай . Обединени срещу Сириус* най - вероятно . Тва Кисинджър , тва теория за триъгълник Китай-САЩ-Русия , тва Дарендорф - пасти да ядът . Човекът иска световен мир , от днес иска и задължителни Строителни Войски

*Дуална звездна система ,състояща се от бяла главна звезда от спектрален тип A1V, наречена „Сириус А“, и бледо бяло джудже компаньон от спектрален тип DA2, наречено "Сириус Б”.
14.
XX
27.05.2024 22:42:34
9
8
ХХ-ристинка, аз в казарма не съм ходил, направо завърших школата на КДС. Що злобарки съм лъснал, безброй. Там се научих да правя бибитки.
13.
Сандо
27.05.2024 20:48:16
3
11
Немам нищо напротив да ма вземат запас -един месец свобода даже ти и плащат
12.
свакови
27.05.2024 20:45:45
3
11
Не знам за кой питаш ,и двамата русофили са служили в армията, в нещо като СВ / спален вагон / . И като се почна с желанията / единия искал специално СВ да има , другия искал някви хора да воювали някъде си / :
---Аз искам да се събере дамска девизия по забавление и масажи . Има и изисквания за кандидатките, ама да не ви досаждам.
-------------
Иии,в общи линии всеки да сподели кво иска, както сме почнали
11.
Бай Тодор
27.05.2024 20:41:21
1
15
Първо да върнат НВО /начално военно обучение/ в училище , пасле да мислят за казармата.
10.
Професор Лайнофернеф
27.05.2024 20:07:42
4
13
Да не би е дежурния списвач на пасквили и коменти-русчофуегмански?
Щот това нещо не е ходило в казарма а за онази негова ориентация, може да се драсне книжка.
9.
ХХ
27.05.2024 20:06:15
22
7
У нас трябва да е задължителна за всички! Мъже, жени, от високи и ниски социални слоеве - всички! И от 18 до поне 40 годишни!
Защото ВСИЧКИ гласували за ЕС и НАТО ТРЯБВА да идат на фронта!
8.
свакови
27.05.2024 19:43:47
5
17
Принципно може и две и пет и петнайсет години да е военната служба . Ма да е като в нормалните страни - кандидатства младото щото го устройва кешът . Почва се с як чанч , като на всеки един етап кандидатът може да се откаже , има там една камбанка да я удари . И така , щото “ за родину , за Сталину “ няма как да стане вече , не се самозалъгвайте .
7.
Професор Лайнодернеф
27.05.2024 19:36:48
3
16
Аз съм уникум , дървен философ , разбиращ и от армия и от НАТО и от Кйтай . Обаче докторите не го разбират и все ми слагат ризата с дългите ракави. Мислих направо две години губене на време да предложа на младите . Тогава съседът ми в психиатричното отделение ми каза за няква книга -“ Как да управляваме вселената без да привличаме вниманието на санитарите “
За това предложих само една година задължително общуване с малоумни фатмаци .
6.
Дернев
27.05.2024 19:23:12
15
6
Върнете първо СВ с мин.едногодишен срок за създаване на навици на дисциплина, хигиена, труд, професионално обучение за видове не и средно квалифициран труд с издаване на сертификати за придобита специалност. В процеса на службата в СВ ще се минава и задължително военно обучение. Военно обучение до 2 месеца трябва да има за всички в края на средното образование.
5.
Тр
27.05.2024 19:16:51
7
19
Ще изгонят и малкото читави младежи, сглупили да останат в тая скапана държава!
4.
2
27.05.2024 18:47:11
9
9
Той казва "споко" понеже е притеснен. Отговаря на изискванията - безработен (без договор) без постоянна работа и озлобен. Повечето евроби са така завалиите. Гледат животни на село и деца.
3.
2
27.05.2024 18:44:57
10
8
Не ги намираме. Такива си ги отгледахме за съжаление, наследство от Чернобил.
2.
me
27.05.2024 18:37:14
16
16
1, воистина си дебил. От де ви намират.
1.
дебили бургас
27.05.2024 18:17:57
20
28
Споко, армия няма да имаме. Ако Путин поиска, веднага РРадев ще разпусне армията и ще издигне руското знаме над Президентството!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа "Hello Summer" ще се проведе на 22 юни Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Резултатите от изборите през 2024 г. показват ясна сегрегация между политическите нагласи на различните поколения Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Ето кои са те  Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Не бъркайте химията с любовта 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце Хората от тези знаци са готови да направят и невъзможното в името на любовта Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Кадрите ще се използват за популяризирането на общината като туристическа дестинация, вече е започнала работата по няколко рекламни клипа Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Сервирайте обърнат сладкиш с ананас с лужица-две сладка бита сметана 7 начина да не напълнявате през лятната почивка 7 начина да не напълнявате през лятната почивка Обърнете специално внимание на зеленчуците Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Общото между тях е, че са инвеститори в „Историческия парк“, прави впечатление и че любимият на Американското посолство НБУ също е дал кадри за формацията Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител
Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света И британските богаташи търсят там убежище за своите активи Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион 
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори