×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Русия атакува сателитите на Илон Мъск с нови оръжия и срива Украйна


24 Май 2024, Петък, 18:40 ч.

Starlink предоставя на Киев жизненоважна интернет услуга, която му помага да насочва дронове срещу Москва

Точно преди нахлуването на руските войски през северната граница на Украйна при Харков през този месец 92-ра бригада губи свой ценен ресурс. Сателитната интернет услуга Starlink, която войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се е забавила до почти спиране.

Управляван от SpaceX на Илон Мъск, компанията Starlink е от ключово значение за украинската армия от най-ранните дни на войната с Русия.

Без пълното обслужване, казаха украински войници, те не могат бързо да комуникират и да споделят информация за изненадващото нападение и прибягват до изпращане на текстови съобщения.

Смущенията представляват първият път, когато руснаците причиняват мащабни прекъсвания на Starlink. Ако продължат да успяват, това може да отбележи тактическа промяна в конфликта, подчертавайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск, пише "Ню Йорк таймс".

Докато Съединените щати и други правителства работят със SpaceX, прекъсванията повдигат по-широки въпроси относно надеждността на Starlink в условията на конфликт, предава lupa.bg.

Starlink работи чрез излъчване на интернет връзка от сателити, обикалящи около Земята. Сигналите се приемат от неземни терминали с размер на кутия за пица, които след това разпространяват връзката като Wi-Fi рутер към лаптопи, телефони и други устройства наблизо.

Starlink предоставя на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 г., като войниците разчитат на нея, за да насочват свързани с интернет дронове, които се използват за наблюдение и като оръжие, наред с други задачи.

Михайло Федоров, министър на цифровите технологии на Украйна, обясни, че в момента Русия използва нова модерна технология срещу сателитите.

Руснаците сега „тестват различни механизми за нарушаване на качеството на връзките на Starlink, защото това е толкова важно за нас“, каза Федоров, без да дава подробности за това, което той нарече техните „мощни“ електронни оръжейни системи.

Украйна постоянно комуникира със SpaceX за разрешаване на проблемите, добави той. SpaceX все още няма официална позиция.

През март Русия обяви, че е наясно с усилията на разузнаването на САЩ да използва комерсиални сателитни оператори като SpaceX, предава Ройтерс.

„Наясно сме с усилията на Вашингтон да привлече частния сектор, за да обслужва неговите военни космически амбиции. Такива системи се превръщат в законна мишена за ответни мерки, включително военни“, каза тогава говорителят на външното министерство Мария Захарова.

 


В категории: Войната в Украйна


9
Коментара
Този поп певец се ошишка
Този поп певец се ошишка 16/06/2024, Неделя 19:20 1
От 8 години не е спал с мъж
От 8 години не е спал с мъж 16/06/2024, Неделя 19:00 2
9
Коментара по темата
9.
1
25.05.2024 08:49:04
0
1
В пятницу в Украину прибыла еще одна зенитная система Iris-T SLM, сообщает издание Spiegel. Отмечается, что сейчас в Украине четыре системы Iris-T средней дальности и одна такая система малой дальности.

В общем, Берлин пообещал Киеву девять систем ПВО IRIS-T SLM (средняя дальность) и одиннадцать систем ПВО IRIS-T SLS (малая дальность), отмечает Spiegel.

Напомню, что сегодня Германия объявила также и новом пакете военной помощи для Украины. В него, среди прочего, вошли артиллерийские снаряды, танки Leopard 1A5 и РСЗО HIMARS.

Также, сегодня и США объявили о новом пакете военной помощи Украине. В него вошли боеприпасы для HIMARS, 155-мм и 105-мм снаряды, ракеты TOW, Javelin и AT-4, высокоточные авиационные боеприпасы и многое другое
8.
Даааа
25.05.2024 00:41:23
6
2
Поредните брадати лъжи,руспиите искат мир иги боми грездея за наште русороби купени за 2 и 50м рубли на кубик
7.
Българин
24.05.2024 21:46:18
7
11
Смърт за враговете на Русия и евтините тролове, които плюят по нея!
Z
6.
путлер капут
24.05.2024 20:43:36
9
2
Анархия в рф следует расспад педерация российские СМИ сообщают, что бывшему командующему 58-й армией генералу Попову предъявлено обвинение, но при этом вину он признавать отказывается. Вайбы 37-го года — товарищ Путин, произошла чудовищная ошибка. Там еще отстранение от должности командующего 20-й общевойсковой армией, обыски у брата главы Ингушетии, арест сотрудника Минобороны РФ Владлена Вертелецкого, причем прямо на рабочем месте (как в кино, блин), ну и генерал-лейтенант Вадим Шамарин арестован, теперь ему грозит до 15 лет. Типу за 50, на минуточку, такие сроки для этих погононосцев считай что пожизненное. В общем, наблюдаем за этими чистками далее
5.
Българин
24.05.2024 20:12:04
5
5
Но не от русоробджунгалски произход:
Смърт за всички които насилват и унижават руската армия.
Не на кадировското насилие над руските военни!
4.
смърт
24.05.2024 20:11:16
8
6
и за теб.....боклук...!!!

до 3
3.
Българин
24.05.2024 19:20:00
12
12
Смърт за всички врагове на Русия!
Z
2.
Бургазлията
24.05.2024 19:04:46
4
2
Пфффффффф ахахахахахахахаха
1.
Пендев
24.05.2024 18:57:58
3
0
https://bgprevedi.com/
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас Прикован съм на легло, споделя Георги Стайков, когото всички познават като Ростислав от „Вчера“ и заради него „Клетва“ на Кирил Маричков се превърна в хит Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Изградил е необичайно селище в Неофит Рилски, наподобяващо на мормонска секта  Костадинов: ПП-ДБ трябва да си изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект Костадинов: ПП-ДБ трябва да си изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане" Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Радев сега излезе на кастинг, защото демонстрира божествени тела, подчертава Росен Йорданов  Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Детето е настанено в болница Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Пробвала съм наркотици, когато съм ходила на партита, но никога не съм застрашавала живота на друг човек, признава певицата  Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Гатьо разкрива, че се е виждал като победител в Кухнята на ада, но е категоричен, че след като Алекс Гърдева е спечелила първото място, значи е достойна за него Този поп певец се ошишка Този поп певец се ошишка Неотдавна Костадинов разкри, че с жена му стягат къща край София Познават ли бургазлии депутатите си Познават ли бургазлии депутатите си Вижте какво показа социалният експеримент на Флагман.бг От 8 години не е спал с мъж От 8 години не е спал с мъж Наско Месечков е останал само "на жени"
Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище  Персоналът в ступор Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането  Тя показва стегната фигура с плосък корем Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Новата кариера я е превърнала в „абсолютен изгнаник“ в родния й град и е имала ужасна последна година Едрогърда моделка се повози гола в метрото Едрогърда моделка се повози гола в метрото Полуголото момиче засне пътуването си, заобиколена от туристи Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си По думите на Дмитрий Песков, Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение, защото военната обстановка за Киев се влошава 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ Трудно е да се знае точно кога ще се случи, но със сигурност, ако сравните това с други зони на субдукция, е доста късно, алармира учен Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Припомняме, че Борис се изнесе преди 2 години и половина от жилището на майка си и не желае да общува с нея по никакъв повод Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го  Чули се четири изстрела, с които полицията е неутрализирала нападателя
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори