×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг


Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг
Пламен Янев и Румен Караманов са категорични, че предприетите към този момент процедури са абсолютно законосъобразни
21 Май 2024, Вторник, 13:38 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров

Бившият областен управител на Бургас Пламен Янев, който бе освободен от поста в края на април т.г., изпрати право на отговор след нашата статия „Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол?". 

Той смята, че са изопачени факти, които изкривяват цялостната истина по болезнения казус със сградата на бившата Митница върху Крепостна стена на древния град. 

Пламен Янев казва, че собственикът на къщата Румен Караманов от Поморие я е закупил от ЧСИ по време на мандата на областния управител Вълчо Чолаков. Отново през неговия мандат е бил обявен търг за продажба на прилежащия към сградата терен.

Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол?

Това ясно доказвало, че случаят не започва през 2022 г., а въпросният търг е иницииран от Вълчо Чолаков, като е подписан от тогавашния  и настоящ заместник-областен управител Владимир Крумов. Този търг е бил спрян от прокуратурата, но не с мотив, че парцелът не може да бъде продаван, а че има законови нарушения в процедурата. Янев твърди, че Вълчо Чолаков още тогава е допуснал пропуски в самата процедура и това е било причината теренът да не се продаде много преди встъпването на Пламен Янев, абсолютно законно, каквато е днешната процедура. 

Ресторантьор зазида прозорците на паметник на културата в Созопол. Законно ли е?

"Оттук влизаме в административен казус, който е преминал през няколко областни управители, съпътстван с голяма по обем кореспонденция между различни ведомства: частното лице има къща и ползва двор, който е държавна собственост; областна администрация има двор, който няма за какво и как да ползва, но пък в него има незаконно строителство, за което тя като собственик е отговорна и дори подлежи на санкции.

По отношение на връзката с крепостната стена, Областна администрация нееднократно е отправяла питания към Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие, дали въпросният прилежащ терен трябва да се третира като държавна публична собственост и оттам да не подлежи на разпоредителни сделки. И също така нееднократно двете министерства са заявявали, че наличието на стената в имота не е задължителна предпоставка за актуването на имота като публична собственост, поради което и самото Министерство на културата не прави такова искане към областния управител. Реално и в Стария град на Созопол, и в Стария град на Несебър, повечето терени са именно частни.  Тук е мястото да отбележа, че доколкото съм в течение и никой от предходните областни управители не е пристъпил към подобно действие – актуване на имота като публична държавна собственост, точно поради сложността на казуса и становищата от двете министерства.

Краен резултат от дългогодишните кореспонденции доведе и до искане от страна на собственика на сградата, в крайна сметка да поиска да закупи този терен, с оглед становищата на редица институции, че няма пречка за това.

Вариантите след отмяната на търга по времето на Вълчо Чолаков са два - теренът да бъде продаден на законния към момента собственик на сградата в него или казусът да продължи да стои „във въздуха“. Тъй като продажбата на прилежащ терен към законно притежавана сграда от частно лице е стандартна процедура и дългогодишна практика за всички областни администрации, общини, министерства и т.н., от тази практика е натрупан опит, че нерядко след определяне на цена за продажба, собственикът на сградата се отказва от закупуване, защото се оказва висока за него. 

И тъй като реално той ползва тази земя, никой друг няма как да я ползва или, би било много трудно и сложно, особено когато става дума за малки терени, които не могат да се делят, собственика на сградата не вижда смисъл да инвестира средства за покупка. С оглед на всичко описано по-горе се взе решение да се възложи изготвянето на оценка, след което отново да се коментира казусът. Тук държа да отбележа, че оценката по времето, което аз бях Областен управител дори не е приета на имотна комисия в Областна администрация, т.е. подписване на договор и осъществяване на продажба са последващи етапи, които са били доста напред във времето и няма как да бъдат осъществени до момента на моето освобождаване от поста. Важно е да се уточни също, че една такава продажба преминава през комисия, а не се извършва еднолично от Областния управител. Когато научих за смяната си, реших да отложа не само този етап от процеса на конкретния казус, а всички решения, касаещи държавни имоти, поради което и събиранията на имотната комисия бяха отлагани, до назначаване на нов областен управител от служебното правителство. 

Причината да забавя тези процедури е именно за да не се правят подобни внушения, че в последния момент разпродавам държавно имущество, независимо законността на процедурата.

Към настоящия момент процедурата продължава да бъде отворена, теренът не е продаден и в пълномощията на областния управител е да прецени неговото бъдеще", се казва в становището на Пламен Янев. 

Междувременно купувачът на сградата Румен Караманов, който е бизнесмен от Поморие, също изпрати своето становище по казуса. Той заяви следното:

"Опитваме се да закупим земята под имота ни от приблизително 3 години, като тя не включва нито крепостната стена, нито кулата отпред. Това може да се види в кадастъра, тъй като е публично достъпен.

Имаме законното право да закупим земята, както е описано в чл.44, ал.3 от Закона за държавната собственост, чл.84-86 от ППЗДС а именно: Чл. 84. (1) Физически и юридически лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда, изградена върху земя - частна държавна собственост, могат да придобият право на собственост върху земята без търг, като подадат молба до областния управител по местонахождението и.

За тези 3 години имаме 4 позитивни отговора от Министерство на Културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, че не съществува законова пречка това да се случи, както и че това е в компетенцията на областния управител, както е видно и от цитирания закон по-горе. Тези отговори са на запитвания на 3 областни управителя - Стойко Танков, Проф. Мария Нейкова и на финала Пламен Янев, като сега отново би трябвало да продължи процедурата при Проф. Мария Нейкова.

Крепостната стена и терасата върху бойната кула пред имота ни, за които се говори в статията, са част от съвсем различен казус с незаконно строителство свързан с бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров и ресторанта намиращ се в неговия имот. Към дадения момент това незаконно строителство е премахнато благодарение на нас и на адекватните и своевременни действия на община Созопол. Не ни е известно в момента да текат други проверки или разследвания както е написано в статията.

Абсолютно всичко, което сме предприели до момента е законосъобразно, с предприети и одобрени процедури и проекти от съответните органи, за което имаме нужната документация".

Редакцията на Флагман.бг очаква официално отговор от настоящия областен управител на Бурас проф. Мария Нейкова дали ще изведе до края тази главоболна процедура. И най-важното - с какъв резултат. До нея сме изпратили заявление по Закона за достъп до обществена информация.
11
Коментара по темата
11.
Областна управа
22.05.2024 09:17:49
0
10
Крумов да не му изкарат и на него кирливите ризи предизборно. Да проверят как е ставал първия търг с Арнаутски и Рейзи.
10.
До 7
21.05.2024 23:28:45
4
1
Тъй го промени, че малко му остана да хо продаде. Защо те махнаха Пламенеееее
9.
*********
21.05.2024 22:31:52
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Меден рудник
21.05.2024 20:28:40
3
7
Само политически кьорфишеци преди избори по Пламен Янев.
7.
!!!
21.05.2024 17:58:39
4
21
Сега Флагман да се извини на Пламен Янев ,защото с Манев не спряхте да го обвинявате! Той се опита да промени статуквото и смяна ,неудобен.
6.
Фара
21.05.2024 17:09:17
2
14
Флагмана вече са във фаза шизофрения
Пишат статия възхвала за бизнесмена купил митницата , след две години плюят сделката , а след седмица се оправдават , че само излагат факти
5.
*********
21.05.2024 16:33:38
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
Въй
21.05.2024 15:41:03
4
22
Значи работата тръгнала още от Вълчо Чолаков, да не говорим Гребенаров. Много удобно, да плюем първо, пък после да се оправдаваме.
3.
Диян Георгиев
21.05.2024 14:48:45
8
27
Пълна подкрепа за Пламен Янев. Стига ни пробутвайте тоя Жечо. Няма да стане кмет на Бургас никога. Флегми запомнете!
2.
ДО 1
21.05.2024 14:40:44
1
21
И КОЙТО НЕ РЕКЛАМИРА ПРИ ТЯХ.АКО РЕКЛАМИРАШ ТИ ЗАОБИКАЛЯТ НОВИНИТЕ СВЪРЗАНИ С ТЕБ ИЛИ ФИРМАТА ТИ
1.
Бургазлията
21.05.2024 14:14:11
4
28
Huщо , важното е Фкегман да се*ат лайн$ по всеки , който не от фирма ГЕРБ ДПС .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Жената с инициали А.З. спряла внезапно джипа си, слязла от него, качила се на парапета на виадукта и полетяла Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Зякъсняваме фатално с ПВУ Почина легендарен българин Почина легендарен българин Погребението ще се състои на 21 юни от 11 часа в Траурен парк на с. Златитрап Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България "Армира" е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ако той се разтопи изведнъж или започне да се топи бързо, ще се изправим пред катастрофално покачване на нивото на Световния океан Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Вижте нашия социален експеримент Извънредно! Арестуваха кмет Извънредно! Арестуваха кмет Този път е бил закопчан, защото е продал камината за отопление на пенсионерския клуб във Войнягово Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Вече официално са обявени и най-очакваните събития за Лято 2024, вижте част от тях На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На всички, които в този ден искат да почетат паметта на починали роднини и близки напомняме, че могат да се придвижат до гробищния парк с помощта на градския транспорт Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на големия бургаски художник Георги Баев
Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Мотористът лежеше на платното и не мърдаше, твърди очевидец Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Командирът на базата полковник Николае Крету каза, че Румъния е решила да подобри капацитета на базата Михаил Когълничану след руската инвазия в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Съдията дори ми се скара, че съм качила видеото с нападението в инстаграм“, оплака се красавицата  Това са верните отговори на матурата Това са верните отговори на матурата Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше са направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Пламъците вече са унищожили площ от 575 хектара, съобщи министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Марио Илиев бе арестуван в Пловдив
Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Да си разменим загубени територии с Гърция - ние с излаз на Бяло море, те на Черно

Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори