×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Поскъпват част от основните храни, плодовете и зеленчуците по борсите
  • Двама убити и девет души са в критично състояние след стрелба в американския университет „Браун“
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шоколадът става три пъти по-скъп и менте


10 Май 2024, Петък, 13:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози

Над 2,5-3 пъти се очаква да поскъпне шоколадът у нас още следващия месец и така ще се наложи използването на имитиращи продукти. Това прогнозираха пред “Труд news” собственици на фирми за производство на шоколадови изделия и технолози специалисти в областта на сладкарството.

Причината е липсата на суровини за производството на шоколад, тъй като какаовите плантации в Африка капят от вредители и болести. Почти 50 процента от шоколада в света се произвежда от какаовите зърна, които раждат дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д'Ивоар. Те обаче са нападнати от вирус, пренасян от листни въшки, както и гъбички.

Оказва се това са най-големите заплахи за световните доставки на шоколад, тъй като могат да унищожат половината от засегнатите растения, твърдят учени.

Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника и в даден момент просто няма как да не избухне балонът на цените, посочи пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос, изпълнителен директор на една от фирмите у нас, чиято основна дейност е производство на шоколадови и захарни изделия. “Преди година по това време цените на какаовото зърно бяха от порядъка на 2100-2500 паунда за тон на Лондонската борса, където се търгува какаото, а преди 2 седмици стигнахме до 10 500 паунда. Тоест вече говорим за увеличение от 500%, което не може да се оправдае само с лоша реколта или с увеличение на потреблението”, посочи той и уточни, че заради огромния скок в цените, вероятно може да се говори и за спекула.

Всичко това обаче води до преориентиране на клиентите, които вместо индустриален шоколад, вече използват имитиращи шоколада продукти. Те са два пъти по-евтини и в тях вместо какаово масло и какаова маса има палмова или кокосова мазнина.

“Абсолютно вече виждаме по-засилен интерес на клиентите за имитиращи шоколада продукти. Доста клиенти не само в България, но в Европа и в САЩ вече гледат и тази опция. Става все по-актуална темата. А някои клиенти вече са преминали към работа с имитиращи продукти”, посочи Виндзилеос.

Подобно е положението и в гурме сектора, където влизат ресторантите и сладкарниците.

“Очаква се в началото на юни с около 40% да поскъпне шоколадът, вследствие на поскъпването на какаовото масло, какаовата маса и какаото като цяло. Ако сега килограм е 20 лв., масовият натурален шоколад ще стане около 40 лв.”, разказаха специалисти технолози в сладкарството. Всъщност международните производители на шоколад, които имат затворен цикъл - гледат плантации, откъдето идват суровините и правят шоколадите, вдигат цените с поне 40% заради проблемната реколта, посочиха те.

Но производството не може да спре, затова и тук алтернативата е имитацията на шоколад. “Тя не се прави с какаово масло и какаова маса и затова всъщност не е шоколад. Цената є е 8 лв. за кг сега, вероятно и тя обаче ще бъде увеличена и ще стигне в порядъка на 20 лв., тоест ще е на цената на шоколада сега”, обясниха специалистите. Те уточниха, че от 20 лв. за килограм какаовото масло в момента вече се продава за 60 лв.

Съветват, че можем да познаем, че ядем нещо с имитация на шоколад, ако то оставя лепкаво усещане по небцето ни, тъй като палмовата мазнина, която замества какаовото масло, се топи при по-висока температура от тази на човешкото тяло, докато оригиналът - какаовото масло, започва да се топи още при допир.

Светът е на изчерпване на запасите си от шоколад, заради болестта CSSVD, която се разпространява изключително бързо и заплашва да застраши съществуването на какаовите дървета. CSSVD се причинява от вирусът CSSV (Cacao swollen shoot virus) от семейството Caulimoviridae.

“Вирусът е реална заплаха за световните доставки на шоколад. Пестицидите не помагат в борбата с листните въшки, така че фермерите трябва сами да предотвратят разпространението на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е загубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години”, казва Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и автор на изследването за какаовия вирус.

Има възможност за борба с вируса с ваксини, но те са много скъпи. Ето защо той и колегите му от няколко университета в САЩ и Гана са разработили нова стратегия - те използват математически данни, за да определят на какво разстояние трябва да бъдат ваксинираните дървета, за да предотвратят разпространението на вируса.

Екипът създаде два различни вида модели, които позволяват създаването на защитен слой между ваксинирани и неваксинирани дървета. Ваксината вероятно ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата.
Другата напаст по какаото е черната плевелна болест, която се причинява от различни видове гъби от родовете Phytophthora и Moniliophthora. Тя засяга шушулките на растението.

Българският бизнес все повече започва да търси качествения шоколад в своето производство, защото хората пътуват навън и като се върнат, искат качеството, което са видели там, да предложат и на нашия пазар. Така все повече започва да се изисква по-качествен шоколад, с който да се изработват десерти и печива”, обясниха технолози в областта на сладкарството.

В България гурме секторът, който използва шоколад, употребява около 20 тона месечно. Това са ресторанти и сладкарници, но целият пазар за шоколад заедно с индустрията е доста по-голям. “В индустрията си произвеждат шоколада сами, а не го купуват готов както е при бизнеса - те си набавят суровините като какаовата маса, масло от Европа или от Турция, например”, посочиха експертите пред “Труд news”.

Основните съставки на всеки истински шоколад са какаовото масло, което се влияе абсолютно от цената на какаовото зърно, а при млечен и натурален шоколад също има какаова маса - какаов ликьор, както също се нарича и който излиза от зърното. Това обясни пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос.

“Колкото поскъпва зърното, поскъпва и маслото, и масата. Имайки предвид, че в един натурален шоколад те са средно 50% от съставките, разбирате, че когато по 5 се увеличи цената на суровините - то блокчето шоколад се увеличава много и пропорционално. При млечния шоколад какаовото масло и масата са 30%-35% в рецептата, съответно когато тези 35% поскъпват по 4 пъти - буквално 400%, просто няма как крайният продукт млечен шоколад, натурален или бял да не поскъпне в 2,5-3 пъти нагоре. Грубата сметка е такава.

Това, което се очертава като поскъпване, е че килограм шоколад ще бъде поне 2-2,5 пъти нагоре”, уточни той.

Виндзилеос посочи, че в края на миналата година или началото на януари, ако са продавали шоколада за 5 евро за килограм, в момента същият индустриален шоколад струва от порядъка на 13-14 евро.

“Не трябва да забравяме покупателната способност на хората, не само в България, но и в света. Ако сега 100 грама шоколад, който е най-разпространеният продукт, струва от порядъка на 1-1,5 евро, скоро тази цена може стане 3-4 евро. Ще зависи от това в кой момент всеки от производителите ще коригира цените си. Но при такъв скок на едно средно статистическо семейство с две деца ще му се отрази дали ще купи 2 шоколада за 3 евро или два срещу 6-7 евро”, посочи Виндзилеос.

Според него, все пак тенденцията в цените има шанс да бъде обърната, което се вижда от лекия спад на цените в последната седмица - от 10 000 паунда за тон на Лондонската борса, какаовото зърно е паднало до 8000 паунда.


В категории: Бизнес


2
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ 14/12/2025, Неделя 21:41 2
Флагман.БГ Откриха паметник на Левски в Италия Откриха паметник на Левски в Италия 14/12/2025, Неделя 19:20 2
2
Коментара по темата
2.
Трябва да си
10.05.2024 14:23:18
1
5
луд или съвсем да не можеш да си позволиш що-годе свестен шоколад (в тази колония всичко е долнопробно менте), за да купуваш български или други бивши-социалистически шоколадови изделия. Дори и известни и преди качествени чужди марки бълват боклуци на днешно време. При това положение е по-добре да си забъркаш собствен, горе-долу качествен шоколад от все още поносими продукти.
1.
1
10.05.2024 13:44:44
1
6
От това по-чудесна новина - здраве му кажи! Един наркотик по-малко. Въобще, колкото по-скъпи стават боклуците в магазина, толкова по-добре за здравето на хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ако този 200-метров танкер се удари в брега, утре цялото Южно Черноморие ще е пълно с мазут Ако този 200-метров танкер се удари в брега, утре цялото Южно Черноморие ще е пълно с мазут Това е 80-хилядитонен танкер, той е с много тежко корито, хваща го вятъра. Котвата не е сигурно дали ще издържи на прибоя, казва капитан Димитър Иванов Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ Мис Андреа „надебеляла“ за една нощ Според екипа на певицата, снимката е грубо фалшифицирана с фотошоп от анонимен профил, за да предизвика сензация Кой поръча Митко Маймуняка и защо убийството още не е разкрито Кой поръча Митко Маймуняка и защо убийството още не е разкрито Атентатът през 2002 г. поставя началото на края на ВИС-2 Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне Настоящото състояние, при което в него има по-малко от 1.5 милиона кубика вода, е най-ниското от десетилетия насам Голяма промяна в касовите бележки от 1 януари Голяма промяна в касовите бележки от 1 януари От 1 януари 2026 г. общата сума на касовите бележки ще се изписва първо в евро, а след това в лева – обратен ред спрямо сегашната практика Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г. Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г. За първи път бяха градени и ученици от прогимназиален етап Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справите с вирусите, внимавайте не само какво ядете, но и кога, предупреждават диетолози Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка Ромина Тасевска изненада всички с рязка и смела промяна, която мигновено привлече вниманието в социалните мрежи Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти След Нова година лихвеният процент на Европейската централна банка ще важи и за България, като част от еврозоната Сигнал до Флагман.бг: Камикадзе с БМВ дрифти бясно по улиците на Бургас Сигнал до Флагман.бг: Камикадзе с БМВ дрифти бясно по улиците на Бургас Водачът явно се смята за поредния безсмъртен на пътя, на когото всички са длъжни
Кристиано Роналдо и разбитото Ferrari - инцидентът, който може да промени всичко Кристиано Роналдо и разбитото Ferrari - инцидентът, който може да промени всичко Катастрофата стана преди 17 години Откриха паметник на Левски в Италия Откриха паметник на Левски в Италия На вълнуваща церемония на площад „Сан Паоло“ в италианския град Монца бе открит барелеф на Васил Левски Слави Ангелов: Задържаха шефа на Пето районно управление заради разчистване на сметки Слави Ангелов: Задържаха шефа на Пето районно управление заради разчистване на сметки Журналистът разкри, че преди акцията е бил търсен с конкретна информация за връзки между арестувания полицай и ключова фигура в наркосредите Милиони живеят в студени домове: България е сред уязвимите страни Милиони живеят в студени домове: България е сред уязвимите страни Делът на хората в Европейския съюз, които не са в състояние да поддържат домовете си адекватно отоплявани, нарасна след енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна Google премахна AI видеа с герои на Disney Google премахна AI видеа с герои на Disney Бе им отправено официално предупреждение 8 лъжи, в които „Сексът и градът“ ни накара да вярваме 8 лъжи, в които „Сексът и градът“ ни накара да вярваме Сериалът представя леко изкривена картина Лейди Гага спря концерт по време на порой заради танцьор, паднал от сцената Лейди Гага спря концерт по време на порой заради танцьор, паднал от сцената По време на изпълнение един от танцьорите се подхлъзва така, че изхвърча от сцената Украйна атакува още един танкер в Черно море Украйна атакува още един танкер в Черно море В неделя корабът е на около 2 мили северно от турския плаж Кисиркая Кой наследи милионите на Косьо Самоковеца Кой наследи милионите на Косьо Самоковеца Съпругата му Ангелина Димитрова успява да се справи с делата срещу нея след убийството на мъжа й, дори осъжда страната ни в Страсбург Най-малко 12 души са убити на плаж в Австралия Най-малко 12 души са убити на плаж в Австралия В мрежата се появиха кадри как цивилен героично се справя и обезоръжава един от стрелците, касапницата е трябвало да бъде още по-кървава, намерени са експлозиви
Мартин Димитров, депутат от ДБ Мартин Димитров, депутат от ДБ Шенген и еврозоната са като Шампионската лига: пускат те да играеш там, но, като имаш слабо правителство, нищо не постигаш. Виц на деня Виц на деня Доктор към пациент:
- Първо добрите или лошите новини?
- Първо добрите.
- Ще можеш да паркираш навсякъде...
Виц на деня Виц на деня - Тате, Защо в България един мъж може да има само една жена?
- Законът ни пази, синко!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако чуете, че някой си хвали комшиите, значи си продава имота.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори