×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България


Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България
Министър Малинов е на официално посещение в Баку
09 Май 2024, Четвъртък, 14:02 ч.
Автор: Тодор БЕЛЕНСКИ

Баку проявява интерес към предстояща процедура за търсене и проучване на природен газ

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата страна и за региона. Това стана ясно от разговора между министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на СОКАР. Министър Малинов е на официално посещение в Баку по покана на азербайджанската страна в състава на делегацията, водена от президента Румен Радев.

„Азербайджан е ключов партньор на България за изпълнение на един от основните приоритети на страната в областта на енергетиката – диверсификацията на енергийните източници“, изтъкна министър Малинов. По неговите думи, доставките от Баку имат съществен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ. „Благодарение на отлично развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем допълнителни доставки, които ще повишат енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа“, изтъкна Малинов.

Предстоящият конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 „Хан Тервел“ в Черно море бе сред основните теми на разговора на министър Малинов с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров. Владимир Малинов информира своя колега за намерението на правителството да открие нова конкурсна процедура в отговор на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност. „Разширяването на проучвателните дейности в Черно море ще има сериозен принос за гарантиране на енергийната ни независимост“, изтъкна Малинов. Министър Джаббаров информира, че наскоро Азербайджан е започнал търговски добив на природен газ от находище Абшерон в Каспийско море и страната има интерес да продължи проучванията в бъдещи подобни проекти.

Министър Малинов обсъди със своя азербайджански колега Парвиз Шахбазов развитието на проекта за изграждане на подводен електрически кабел в Черно море като част от енергийните споразумения между ЕС и Азербайджан. Проектът се основава на стремежа за укрепване на националната и регионалната енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, използване на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в националния енергиен микс. По думите на Малинов подобна инициатива предоставя отлична възможност на България и на Югоизточна Европа да се възползват от разширените капацитети за търговия, които допринасят за укрепване на енергийната сигурност, развитие на сектора на възобновяемата енергия и увеличаване на транзитните възможности.

„Засилването на националната и регионалната енергийна сигурност, диверсификацията на източниците на доставка, използването на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници са само част от перспективните сфери на сътрудничество между България и Азербайджан“, каза министър Малинов по време на откриването на бизнес форум между двете държави, в който участваха представители на водещите работодателски организации и фирми от различни сектори на българската икономика. По думите му, сътрудничеството в тези сфери не би било успешно, ако не е подкрепено активно с инициативи от страна на бизнеса.

В рамките на визитата в Баку министър Малинов и заместник-министърът на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан Айдин Каримов подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа и Министерството на цифровото развитие и транспорта за сътрудничество в областта на технологичните иновации. Документът осигурява основа за задълбочаване на сътрудничеството в областта на зеления преход, микроелектрониката, космическите технологии, образованието, както и развитието на предприемаческите екосистеми.


В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 0
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
3
Коментара по темата
3.
Аааааа селяндурииииии
09.05.2024 15:01:43
2
4
Радев затова ли ходи в Азербайджан да ни загроби още...
2.
Аааааа селяндурииииии
09.05.2024 14:53:35
2
3
С налагането на безсрочен мораториум през 2012 г. върху проучването и добива му чрез технологията фракинг, предложен от първия кабинет на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, шистовият газ бе зачеркнат като енергиен ресурс......Мораториумът завари три компании, които проучваха за шистов газ: “Парк Плейс”, която сондира край каварненското село Вранино, “Дайрект Петролеум” (Direct Petroleum) – край с. Девенци, и “Русгеоком” – в с. Рогозина в Добруджа. Но българското общество така и не разбра с какви подземни ресурси разполага държавата, въпреки че в продължение на няколко години в Северна България се извършваха геоложки проучвания. Според доклад на проф. д-р Спартак Керемедчиев от БАН от 2013 г., озаглавен “Потенциални ползи и рискове пред развитието на собствен добив на шистов газ в България”, американската фирма Direct Petroleum е обявила откриването на 6.6 млрд. куб. м край с. Девенци, Плевенско и 300 млрд. куб. м край Етрополе.
1.
Дааааа
09.05.2024 14:11:37
4
13
Може разбира се, само трябва да го купи от Русия и да го продаде на 10торно по скъпа цена на дебилите европедали в България
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798 Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение 
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори