×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България


09 Май 2024, Четвъртък, 07:28 ч.
Автор: Флагман.бг

Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България

За първи път РС Македония ще има жена президент. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от вота за държавен глава на съседите. Разликата е над 2 към 1 за Силяновска.

Според първите официални резултати от Държавната избирателна комисия /ДИК/ Силяновска води с 62,37% (88,209,923 гласа) подкрепа срещу Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, който има малко над 30,35% (42,923).

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент.

"Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете", каза днес Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата за "ветото от България".

Силяновска допълни, че България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки.

Партията на Християн Мицкоски събира 34,11% (70, 929 гласа).

На второ място се нарежда коалиция „Европейски фронт“, оглавявана от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) – 22,22% (46,202).

На трето място е коалиция „Вреди“, досегашната албанска опозиция, – 18, 68%.

На четвърто място остава досегашната управляваща партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ)-11,55%.

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините е противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.

Тя е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия. Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 до 1992 година е членка на конституционната комисия в македонския парламент. Професорката е член на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година. В периода 1992-1994 г. е министър без ресор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 г.


В категории: Политика


7
Коментара
Голяма трагедия с 5-годишно дете
Голяма трагедия с 5-годишно дете 20/05/2024, Понеделник 10:31 0
Те се завръщат в бТВ
Те се завръщат в бТВ 20/05/2024, Понеделник 10:15 0
Флагман.БГ Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Заслужаваха ли да спечелят Един за друг 20/05/2024, Понеделник 10:13 1
Ще превали... пак
Ще превали... пак 20/05/2024, Понеделник 09:31 1
7
Коментара по темата
7.
сърби и македонци ,
10.05.2024 07:58:33
1
1
няма смисъл да бързат за евро съюза . транспортният коридор триморие се замества от Александрополис - Констанца . Така нормалните хора винаги ще имаме шанса за смешни пари да ходим в Македонияяя на почивка , че и в Сърбия. Като е с чартърен полет не са проблем изнервени чиновници , корумпирани митничари - проблем е само къде да се забавлява човек за 1/5 от цената в Европа . За мен ше е супер старата комунистка да им е президент още 5 мандата , примерно .
6.
Гордън дьо Блъф
10.05.2024 01:44:57
0
0
ALF...
5.
свакови
09.05.2024 16:53:19
0
5
И на българи и на гърци им е все тая че старата комунистка ще замрази дипломатическите отношения и с двата народа . Проблем обаче е за Албанците . В пакет вървят с Македония за Евросъюза , което не е добре , не е здравословно за дамата ,
4.
От фб
09.05.2024 15:35:45
0
3
Силяновска да си седне на дъртото д...., защото северомакедонските глупости( Самуил, историята, язикът и идентитетот) са пушилка и нищо повече...сега...защо българи не е имало , няма и не трябва да има. Никога, ако да има трябва да са в графата- други. Цирковете на Фиромци не са за двата реда в Конституцията, защото , бягайки българите през 1913 оставят в Македония имоти, вещи и добитък, и въпроса е все още неуреден.
През 1927г. се сключва спогодбата Моллов-Кафандарис, с която се решават оземляването и обезщетяването на бежанците от Беломорието. Такова нещо с Кралство Сърбия, с Югославия и със Северна Македония няма. Всички български имоти са национализирани и българите от Македония никога не са били обезщетени. Там ги сърби и затова трябва да набутат българите в графата "други" и да търсят с надежда реципрочно малцинство в България.
Цирковете са затова- въпрос за много милиарди.
Една дърта баба вика, дедо ми беше партизанин и тука сме само македонци, абе бабе, дедо ти ли я построил къщата дека живееш или сте се нанесли в нея след 1944?
3.
Ха ха
09.05.2024 13:12:22
0
3
Дърта комунистка от Интернационала, най вероятно от племето.
Да денонсират договорите и да се върнат в изходна позиция.
Макета все още се управляват от Сръбия- сърби я.
2.
ГРАЖДАНИН
09.05.2024 11:03:54
0
10
еми като неискат няма да са европейци......ще бъдат завзети от Албанската мафия
1.
оффф...
09.05.2024 10:24:49
0
13
Чао, Европейски съюз!
Добре дошли, мигранти от Северна Македония.
Дано да имате пари да си плащате наемите в София
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Голяма трагедия с 5-годишно дете Голяма трагедия с 5-годишно дете Родителите му го закараха мъртво в болница  Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Разследването има сериозен напредък Те се завръщат в бТВ Те се завръщат в бТВ Тези дни стана ясно, че са дали именно на нея очаквания от години филм за Георги Аспарухов – Гунди, превръщайки медията в свой ексклузивен медиен партньор Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Финалната игра подложи на тест добрата работа в екип и волята за победа на трите двойки Бургаската полиция се сдоби с такъв джип, конфискува го от дрогиран шофьор Бургаската полиция се сдоби с такъв джип, конфискува го от дрогиран шофьор 34-годишен мъж от Братово остана без возилото си Батерия на винтоверт гръмна, едва не изпепели къща в село Драчево Батерия на винтоверт гръмна, едва не изпепели къща в село Драчево 17-годишен е приет с обгазяване в болница  Той взе книжка съвсем наскоро, но си пийна порядъчно, качи се зад волана и катастрофира край Минералните бани Той взе книжка съвсем наскоро, но си пийна порядъчно, качи се зад волана и катастрофира край Минералните бани 19-годишният водач от Кръстина остана без кола и книжка  Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха с особено мнение протокола за епархийския избор, разкри варненският владика Йоан Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Това ние да си избираме доставчика след либерализацията и да следим борсовите индекси е безумие, коментира Димитър Манолов Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода В края на март мъжът бе удрян с метални пръти в София, а по съпругата му хвърляха камъни 
Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори