×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон


Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон
Докато ресторантьорите могат да търсят работници от други, ние не можем да вкараме медицински специалисти отвън, оплакват се концесионери
28 Април 2024, Неделя, 21:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ

Новата Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване може да блокира летния сезон. Изпълнението ѝ е с утежняващи задължения за концесионери и стопани на големи плажни ивици, за собственици на хотели, комплекси и спа центрове с прилежащи към тях басейни, минерални извори, за водните атракционни обекти от типа на аквапарковете. Това каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Асоциацията на концесионерите на морските плажове у нас Иво Стефанов.

Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ. Това се случва почти на прага на сезона, без предизвестие, без време да реагираме, посочи Стефанов. 

Досега изискването беше на всеки плаж да има или един лекар, или медицинска сестра, или фелдшер. По новите изисквания обаче браншът е задължен да осигури през всеки пет поста медицински екип, и реанимационен екип, и реномобил. Извинявайте, но ние откъде да ги осигурим за няколко седмици, при условие че такива в България липсват, коментира Стефанов.

Докато ресторантьорите, например, могат да търсят работници от други страни заради недостиг на работна ръка, ние не можем да вкараме медицински специалисти отвън заради изискването да притежават квалификация по българското законодателство. Тази нова Наредба налага много изисквания, с които секторът не е готов да се справи. Искането ни е това действие да се забави. Плажният сезон по закон се открива на 1 юни, а в рамките на месец ние няма как да осигурим този набор от лекари, медицински сестри, реаниматори, заяви за БТА Стефанов. Той информира, че на 15 април т.г. от Асоциацията е изпратено писмо и до Министерството на здравеопазването, и до Министерството на туризма. 

Това са заплати, солидни разходи за поддръжка на ивиците. Вероятно стопаните няма да могат да отговорят на изискванията и ще трябва да затворят. Не става въпрос само за плажни ивици, а и за голям брой басейни, спа центрове, спа комплекси, аквапаркове. Това просто означава да се блокира летният сезон. Никой досега от отговорните институции не излезе да каже кое наложи двойното увеличение на медицинските специалисти, заключи Стефанов. 

Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие", заяви, че никъде в цял свят няма подобни изисквания за медицински или реанимационни пунктове по плажовете. 

Проблемът е, че няма кадри, болниците едвам смогват да ги намерят, при положение че им осигуряват целогодишна заетост, а ние как да го направим, след като предлагаме сезонна работа. Това са безумни, недомислени изисквания, които се налагат. Частникът дори да успее да набави тези кадри, това ще оскъпи услугите, не през екстрите чадър и шезлонг, а концесионерът има друга опция - да вдигне наема на заведенията, които от своя страна ще предлагат по- скъпи напитки и храна. Това ще рефлектира върху плажуващите, обясни Димитров. 


В категории: Животът


8
Коментара по темата
8.
Що за
29.04.2024 08:12:11
7
6
глупости са това? Никъде по света го няма! Доскоро почти никъде нямаше дори досадни и тиранични комплексари спасители, да не говорим за убийци в бели престилки. Тук нали са по-големи "католици" от Сатаната във Ватикана, та превърнаха плажовете на болници! Аз мразя дори да минавам край смъртниците, а те ги докараха на плажа, да развалят настроението на хората. Престъпниците от СЗО съвсем се оляха. Не можеш дори на плаж да отидеш на спокойствие.
7.
Петранов
29.04.2024 06:39:08
5
6
вземете доценти и професори а не млади гъзарчета от карлово старазагора и карлуково -лекари за плажа ще се избият кожни лекари и психиатри и унг да идват от софия и пловдив - умиргат за Бургас за летния сезон
6.
Много правилно е това решение
29.04.2024 00:10:00
1
8
Да, браво за разрешаването на проблема,така се пада!Сега може да търсите мед.специалисти,но няма да намерите!Колко време беше необходимо?! Младите ще оправят проблема,доверете им се!
5.
Дааааа
28.04.2024 23:10:42
3
21
Как да бръкнат от джоба си концесионерчетата за повече медецински специалисти, та това ще е няколко хиляди повече на месец. Те са свикнали само да влачат. А иначе какво ги интересува, че все повече хора измират по плажовете им. Точно тези които най много реват имат на всеки сезон по няколко трупа
4.
Бивш спасител
28.04.2024 23:08:29
3
28
При положение, че дерат 50 лв. за шезлонг и чадър.... Да си взима парцалите концесионера и да освободи плажа, просто е. Общината да плаща на спасителите. Преди беше така.
3.
Николайчо,
28.04.2024 23:03:01
1
24
супер лесно се решава проблема ти,брат :
- Пускаш "тези кадри " на 6- 7 бона месечна, осигуряване надлежно, храна и квартира.
Ще те дават по телевизията в Европа, като най добре обезпечения плаж в Европа, ше можеш да избираш между 12 -13 кандидата за позиция.
2.
Николайчо
28.04.2024 22:18:03
2
25
Става ли въпрос за повече разходи ,първи ревна.
1.
Пуснах сълза
28.04.2024 22:01:20
4
28
Извинявайте, но ние откъде да ги осигурим за няколко седмици, при условие че такива в България липсват, коментира Стефанов.

- Пуснах сълза. Като не можеш, ти отнемат концесията и се търси друг, който ще може
----------
Докато ресторантьорите, например, могат да търсят работници от други страни заради недостиг на работна ръка, ние не можем да вкараме медицински специалисти отвън заради изискването да притежават квалификация по българското законодателство.

- Викаш друго си е да си вкараш лекари от Сомалия?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори