×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Облаци, но без дъжд по морето, идеално е за плаж
  • 66-годишен чешки турист се удави в Приморско
  • Интензивен трафик по граничните ни пунктове3 часа Интензивен трафик по граничните ни пунктове
  • Пожарът в Гърция до нашата граница продължава да гори
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора


Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора
Кметът на община Средец Иван Кичев заяви, че одитът, назначен от него на управлението на Иван Жабов е почти готов, скоро ще има разкрития
24 Април 2024, Сряда, 15:49 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът

- Г-н Кичев, днес по време на редовната сесия докладната записка за фотоволтаиците, която от предходния мандат е основна тема на ОбС-Средец, не бе входирана, въпреки настояването на хората и на един общински съветник. Каква е причината?

- Достатъчно ясно беше обяснено в залата защо не е входирана, решението не е мое. Председателят ясно се обоснова. Причините са, че има срокове, в които трябва да бъде входирана докладната и съм изненадан. Общинските съветници добре знаят това и сякаш нарочно изчакаха крайният срок да изтече. Това е недопустимо поради причини, описани в правилника им за работа. Няма спешност, няма и неотложност. Това е едно на ръка. От друга страна, юристконсултът на Общината адв. Ирина Камбурова изтъкна и сериозна причина – текат дела в тази връзка и не е редно Общинският съвет да взима решения по казуси, които се решават в съда. Това е основанието, но аз пак ще подчертая – в случая нямам отношение.

Инвеститорът на фотоволтаичния парк в община Средец: Ще бъде от полза за жителите

- Разглеждана е в комисиите в настоящия мандат?

- Поставен беше въпросът и на комисии и беше взето решение да не се допуска да влезе в дневния ред.

- Какво е реалното финансово състояние на Община Средец към момента? Въпреки че сте против тази практика, имаше докладна за продажба на общинска земя и вие самият казахте, че е наложително. Дори заговорихте за това, че има хипотеза, при която може да бъде блокирана сметката на Общината заради задължения.

- Не е добро финансовото ни състояние. Не е приключил нацяло одитът на документацията от предходното ръководство, който аз назначих, но вече излизат данни. Най-притеснително е, че имаме големи задължения в размер на 1.8 млн.лв. Това са стари задължения към доставчици и фирми, част от които започнаха да ни притесняват и притискат сериозно. Пускат ни наши контрагенти писма със заплахи за съдебни дела и запори,  вече се притесняваме реално, защото наистина могат да бъдат блокирани сметките на Общината.

Областният управител спря решение за поставяне на фотоволтаици върху земеделска земя в община Средец

- По време на сесията изразихте съмнения в истинността на отчета на МБАЛ-Средец. Заговорихте, че работи на загуба, въпреки заключенията са положителни.

- Не искам да влизам в детайли, защото предстои извънредна сесия на Общинския съвет. Ако не е извънредна, то най-късно на майската сесия ще има доклад от прокуриста на болницата и там ще има разкрития, които ще бъдат смущаващи. Отчетът е нереално направен. Не е допустимо 92% от общия приход на болницата да се харчи за Фонд Работна заплата. А самата болница да отчита субсидиите  от държавата и даренията от Общината като приход.

- Какво е бъдещето на болницата?

- Искаме да се развива и това беше идеята ни, за да издействаме прокурист. Трябва да установим реалното финансово положение на лечебното заведение. Виждаме изключително завишаване на фонда за работни заплати – суми, които не са присъщи дори за лечебни заведения от ранга на УМБАЛ-Бургас. Няма да конкретизирам точно за какви суми говорим, но картината е неприятна наистина. Опитвам се да запазя добрия тон, трудно ми е.

- Кои са най-важните инфраструктурни проекти, върху които сега се работи в община Средец и има ли застрашени от незавършване обекти заради финансовото състояние на общината?

- Това, което е заложено по капиталовата програма ще бъде изпълнено. Правителството  одобри финансиране от 15 млн.лв. по Републиканския бюджет. Донякъде успяхме да спазим сроковете. Входирали сме за ремонт част от уличната мрежа в град Средец, това е и одобрено с подписани споразумения. Предстои подписване за ремонт на водопроводната мрежа в селата Загорци и Светлина, както и ремонт на четвъртокласен път. Имам уверението, че до дни ще бъда извикан да финализираме споразумението с МРРБ. Търсим варианти и за външно финансиране. Не сме спрели да мислим, но проблемите са много, повярвайте ми. Лошото е, че няма да можем да включим подмяна на 100%, но по-голямата част от водопровода ще бъде сменена. Предвиждаме и за други села на по-късен етап. Ще се извърши и сондаж в Момина Църква, тъй като сушата чука на вратата. Това е сериозен проблем, Странджа е безводна и с всяка година ситуацията се влошава.

- Хубаво предложение имаше от съветниците от ЗС „Александър Стамболийски“ за ремонт на обредния център и то се прие. Трудно е да се повярва, че от 90-те години на миналия век насам в Средец няма зала „Тъжни ритуали“ при погребения.

- Абсолютно подкрепям тяхната идея. Наистина и за мен е трудно да повярвам. Това го коментирахме още по време на предизборната кампания. Имаме идея там да се отвори и дарителска сметка, която да помогне допълнително. Мисля, че прогнозните стойности, за които говореше колегата Гошо Атанасов в размер на 500 000 лв. са завишени и няма да струва чак толкова пари. Другата седмица ще направим обследвания на обекта и ще видим с какви средства реално трябва да се запасим. 

- Самите вносители на докладната предложиха корекции – от 2024 г. до 2025 г. Тогава ли всъщност може да започне ремонтът на обредния център?

- Първоначално искаха да се внесе актуализация на бюджета за тази година, но това няма как да се случи. Затова самите те разбраха и внесоха корекциите на днешната сесия. Както казах, бюджетът е една хартийка, на която пишем приходи и разходи, но това в нашия случай е много относително. Затова ако беше останала докладната в първоначалния вид, щяхме да я приемем, но нямаше да можем да я изпълним. Ще видим реалната сума, която ще е необходима и ще видим какво ще се събере като дарителство и ще преценим. Няма да се учудя да може да се случи и  в рамките на тази година.

- В община Средец има ли проблем с ВиК асоциацията? Стана ясно, че има общини в Бургаско, които дори са заплашили да излязат от Асоциацията. 

Областният управител проф. Мария Нейкова се срещна с кметове на общини

- Навсякъде има проблеми, основно при приемане на техните инвестиционни програми и при ремонтите след техните ремонти, защото са длъжни да го правят, а не го правят. Оправдават се с наетите от тях фирми, че те имали правила, че не можело просто така да действат, а трябвало да се събере определен обем преди да започнат. Да, но по тази логика определена улица може да стои 3 или 4 години в окаяно състояние. Тези неща вчера ги поставихме пред областния управител и работим. Сега нямаме улици в толкова лошо състояние, но имаме малки участъци, които са фрапиращи и се принуждаваме със собствени средства да ремонтираме, защото е недопустимо да стоят така.
 
В категории: Средец


Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari
Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari 22/07/2024, Понеделник 16:13 0
България Всички новини
Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Мика и любимият й са подписали в тесен кръг Забравен сак блокира района на летището Забравен сак блокира района на летището Полетите не са засегнати 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга Детето е транспортирано в болница Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Той шофира с над 230 км/ч в тунел "Железница" Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Магистралата бе затворена заради разсипан чакъл и трафикът се отклонява по вътрешния път Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Във всички случаи предсрочните избори отиват най-малко началото на октомври, смята Пламен Киров 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи Връхлетял е с триколката умишлено, макар че не се познават със сина ми, каза Александър Иванов Два вертолета на армията гасят пожара във Воден Два вертолета на армията гасят пожара във Воден 440 служители са в готовност да се включат в битката с огъня, каза министърът на обраната ген. Атанас Запрянов Летящи политици над злочести хорица - България гори Летящи политици над злочести хорица - България гори А че техника липсва е факт, макар в предишния кабинет са осигурени пари за над 300 пожарни автомобила Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Вицето на чичо Дончо е върл противник на войната в Украйна и салфетката се носи на повърхността, но бедна България ще дава по 50 млн. евро 
Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Колата все още е покрита с камуфлажно фолио Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Вие сте отговорна за всяко изнасилване, нападение и трагедия, причинени от притока на нелегални имигранти, каза в лицето й Ева Заянцковска-Херни Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Той се изкачи до президентския пост само чрез лъжи и фалшиви новини, коментира кандидатът не републиканците Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Ще е израз на комплекс това да следим какъв ще е изхода от американските избори, за да наредим собствения си политически живот, призна тя И семейство Клинтън застана зад Камала Харис И семейство Клинтън застана зад Камала Харис Бил и Хилари се надяват вицето на Байдън да е номинацията на демократите за президент Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Той съобщи, че Украйна е подсилила своята противовъздушна отбрана с още една система "Пейтриът", доставена от Германия Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Това разкри негов бивш съветник по националната сигурност Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Трудно ми е да повярвам, че демократите на конгреса така глупаво ще се самоубият, коментира пък политологът Дмитрий Евстафиев Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Вицето на чичо Дончо е върл противник на войната в Украйна и салфетката се носи на повърхността, но бедна България ще дава по 50 млн. евро  Злокобно предсказание на Ванга за 2025 г.! Хора ще бягат, страните им ще са под водата Злокобно предсказание на Ванга за 2025 г.! Хора ще бягат, страните им ще са под водата  За страшна икономическа криза в САЩ и огромен астероид в Тихия океан говорила пророчицата 
Николай ДЕНКОВ Николай ДЕНКОВ Пеевски се опитва да бъде единствения деребей в държавата Виц на деня Виц на деня - Брат, аз оставих с 10 кинта повече.
- Брат, аз оставих с 20 кинта повече!!!
Сервитьорката:
- Не стигат 315 лева.
Виц на деня Виц на деня - Искам да ти кажа нещо, но ме е срам!
- Наистина ли? Аз също! Хайде да го кажем заедно, 3-2-1...
- Обичам те!
- Имаш сопол на носа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Избягвайте целувките по тъмно. Не всичко което има бузи е лице...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори