×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Красимир Атанасов – скромният бургаски учен със световен принос за изкуствения интелект


Красимир Атанасов – скромният бургаски учен със световен принос за изкуствения интелект
"Това е безспорно един от най-активните и най-изявените учени с много голямо международно признание", казва за него Николай Денков
15 Април 2024, Понеделник, 17:00 ч.
Автор: Флагман

Опитва да определи неопределимото още от дете, той е номер едно в България според Станфордската класация за учените

Много скромен и поради това, вероятно, недостатъчно познат в България. Това коментира Николай Денков като премиер на последното заседание на предишното правителство по адрес на бургаския учен акад. Красимир Атанасов.

За думите на Денков се разбира от стенограмата от заседанието на Министерския съвет (МС) на 3 април. Тогава правителството взе решение да предложи на президента Румен Радев да удостои акад. Атанасов с орден „Стара планина“- първа степен (без лента и без мечове) за неговите значителни научни успехи и приноси в областите на изкуствения интелект, информатиката и математиката и във връзка със 70-годишния му юбилей.

„Подкрепям с удоволствие това предложение, тъй като това е безспорно един от най-активните и най-изявените учени с много голямо международно признание. Много скромен и поради това, може би, недостатъчно познат в България, но това е учен, с който България може да се гордее. И, постиженията му ще останат в тези области, които бяха споменати, вкл. и в областта на изкуствения интелект, тъй като теоретичните предпоставки за развитие в тази област, някои от тях, се опират на понятия, въведени и развити от него още през 80-те години на миналия век“, казва акад. Николай Денков.

Всъщност и Денков, и Атанасов са сред българите, които са в първите 2% учени в света според Станфордската класация за цялостно кариерно развитие на учените. Бургазлията обаче е на първо място сред българските учени.

Докладчик по точката преди гласуването й в Министерския съвет е бил образователният министър Галин Цоков.

Той е аргументирал проекторешението така: „Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство при Българската академия на науките предлага акад. Атанасов за наградата. Повод за награждаване са неговите значителни научни приноси и успехи в областта на изкуствения интелект, информатиката, математиката и във връзка със 70-годишния му юбилей.

Академик Атанасов е дългогодишен преподавател по различни дисциплини в Университета „Проф. Асен Златаров“, Бургаския свободен университет, Софийския университет, Техническия университет – София, Нов български университет.

Извън пределите на България акад. Атанасов работи в научни центрове в държави като Белгия, Германия, Великобритания, Полша, Италия, Испания и др.

Под негово ръководство са защитени 43 докторски дисертации. Автор е на над 1200 статии и доклади и на 39 монографии, от които 350 са отразени в Web of Science и има 16 500 цитирания. Към момента акад. Атанасов е главен редактор на 5 списания и член на 19 редколегии у нас и в чужбина.

Носител е на наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на техническите науки за 2013 г., носител е на Почетен знак на Президента за 2021 г. за изключителен научен и приложен принос, а в последните три издания на Станфордската класация за цялостно кариерно развитие на учените той е в първите 2 процента от учените в света.“

Красимир Атанасов е роден на 23 март 1954 г. в Бургас. Завършва Физикоматематическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1978 г. и постъпва на работа в Изчислителния център на Физическия институт на Българската академия на науките (БАН). От 1998 г. е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, през 2012 г. е избран за член-кореспондент, а от 2021 г. е и академик. От 2014 г. акад. Атанасов е председател на Научния съвет на института.

В началото на 80-те години на миналия век акад. Атанасов в няколко самостоятелни статии последователно дефинира три нови понятия: ,,Обобщена мрежа", „Интуиционистки размито множество" и „Индексирана матрица", а през следващите години в над 1000 публикации и 34 монографии, издадени у нас и в чужбина, той полага основите на техните теории и приложенията им в различни области на науката и практиката.

По разработените от акад. Атанасов теории се работи в редица научни центрове в държави като Белгия, Германия, Великобритания, Полша, Италия, Испания, Русия, Китай, Австралия, САЩ, Южна Корея и др., в които са защитени дисертации в тези научни области. През 2014 г. акад. Атанасов съвместно с други автори предлага още едно понятие - ,,Интеркритериален анализ", което вече се използва като нов компонент на изкуствения интелект и намира приложения в биологията и медицината, екологията, икономиката, химията и фармацията.

Опитва да определи неопределимото още от дете. На 12 години му попада нерешима задача в едно списание.

„Прочетох за тази задача, намерих решение, естествено беше грешно, но бях толкова въодушевен, че го написах на главния редактор. Човекът ми отговори: „Това, което си написал, не е вярно, но дерзай”, разказва акад. Атанасов пред Nova през 2021 г.

Приел думите на главния редактор като стимул. Няколко години по-късно открива още една задача, която обаче променя живота му. „Лятото на 70-а година, 9-и за 10-и клас. Чух за една дилема на Шпенглер и ми хрумна идеята, че тя може да бъде обобщена. Трябваха ми 21 години, за да го докажа”, споделя акад. Атанасов.

Следва голямата му любов - изкуственият интелект. Разработките му по тази тема днес са сред най-сериозните приноси на българската наука към световната. За да разберем работата му, трябва да знаем какво значат понятия като „размити множества”.

„Има още проблеми на изкуствения интелект, формулирани още от създателите му през 60-те години - цялата тази идеология, които и до ден днешен стоят нерешени”, посочва още той.

Не се отказва да търси решения дори когато е трудно. На всички фронтове. „В България няма този пиетет към науката, който е съществувал преди 100-ина години. Започна твърде много да се подценява. Трудно е, защото в БАН човек трябва да е изключителен ентусиаст”, казва той.

Остава в Академията, защото иска името на България да е сред първите в положителните класации. Нещо, за което има и личен принос.

Акад. Красимир Атанасов е син на големия художник Тодор Атанасов, когото бургазлии помнят като създател на Графична база - Бургас и на Симпозиума по скулптура. Бащата на учения е сред инициаторите на "Златния Орфей", създател и първи директор на Художествената галерия в Бургас, най-големият радетел за опазване на старата архитектура в Бургас, както и един от спасителите на арменската църква. Според сина му акад. Красимир Атанасов последното му публично изявление, когато вече е бил тежко болен, е "Пазете Стария Бургас". 


В категории: Просвета


Жестока трагедия на пътя
Жестока трагедия на пътя 28/05/2024, Вторник 17:19 0
4
Коментара по темата
4.
Най-великия циганин
15.04.2024 20:27:22
4
1
Завинаги! Орден и за него и за Двенков
3.
Zoomer
15.04.2024 20:25:41
2
0
Ok, boomer
2.
Копейка
15.04.2024 17:21:49
2
6
Ганьо не обича умните.
1.
Забележителен ум!
15.04.2024 17:11:07
2
16
Заслужено го награждават! Здраве и още много години научна кариера!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Две жени са ранени "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас Стендъп комедиантите Димитър Иванов - Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски тръгват на лятно турне  На къмпинг "Якото място" използват имената на депутат и областен управител, за да спасят незаконните си обекти На къмпинг "Якото място" използват имената на депутат и областен управител, за да спасят незаконните си обекти Собственикът Явор Атанасов многократно спекулираше с познанството си с Пламен Янев и близка до Кирил Петков депутатка - Мирослава Петрова, не се поддадохме на натиска му, допълни Марин Киров
Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори