×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки на етикетите правят храната вредна и защо


Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки на етикетите правят храната вредна и защо
Източник: Една.бг
10 Април 2024, Сряда, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Разрешените хранителни добавки се делят на няколко категории, вижте кои са и какво да избягвате

Знаете ли какво е Е202? Е479? Е953? Не сте длъжни, но производителят на храни трябва да го е обозначил на опаковката. И въпреки всичко понякога размазаният етикет изрежда добавките и клиентът се чуди кое в дългия списък от е-та е вредно и кое не.

Според текущото законодателство адитивите са вещества от натурален или изкуствен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производство на храни, независимо от това дали имат хранителни свойства, и които се добавят по технологични съображения към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението ѝ и остават като нейна съставка, дори и в променена форма".

Вече почти не се срещат храни без хранителни добавки, които да подобряват вкуса или вида на продукта. Но не всички от тях са безопасни за здравето на потребителите. Разрешените хранителни добавки се делят на няколко категории - киселини, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Консерванти

Познати са три основни групи консерванти - антимикробни, антиооксидантни и предпазващи покафеняването на продуктите. Антимикробните (Е200-Е290) се използват за забавяне или спиране на развитието на микроорганизми в храните. Предназначението им е най-напред да попречат на автоокислителния процес, а след това да възпрепятстват гранясването. Антипокафевенителните агенти са химикали, целящи да попречат на развитието на ензимното и на неензимното покафеняване в хранителните продукти, особено в сушените плодове и зеленчуците. Най-често за целта се използват витамин С (Е300), лимонена киселина (Е33О) и натриев сулфит (Е221).

Ароматизанти и овкусители

Това са най-широко използваните в хранителната технология добавки. Съществуват три основни групи - подсладители, природни и синтетични овкусители и ароматично-вкусови стабилизатори. От подсладителите най-често се използват захарозата, глюкозата, фруктозата, лактозата. Тези вещества понякога не се отнасят към добавките. Познати са не по-малко от 1700 природни и синтетични подсладители. Някои от тях са смеси от вещества. За типични подслаждащи добавки се приемат захаринът - Е954, и аспартамът - Е951. Те са много нискокалорични. Усилвателите на вкуса и аромата се представят от мононатриевия глутамат (Е621) и от някои нуклеотиди. Те не създават ароматични и вкусови качества, но подпомагат интензифицирането и изразителността на вече съществуващите.

Оцветители

По-голямата част от оцветителите се използват за повишаване атрактивността на хранителните продукти. За оцветяване на храните могат да се използват оцветителите от Е100 до Е180. Понякога обаче оцветителите освен за оцветяване могат да изпълняват и друга роля. Например натриевият нитрит е вещество, което свързвайки се с пигментите на месото, не само стабилизира цвета, но е и добър стабилизатор чрез своето антимикробно действие.

Цветът е първото качество, по което се оценява даден продукт, и е тясно свързан с аромата и вкуса. Оцветителите могат да се класифицират по три признака: по цвят, по химична природа и по произход.

Сред природните оцветители приложение намират:

♦ Куркумин (Е100) - извлича се от минзухар и се използва като оцветител на къри, горчица, млечни продукти, супи, кифли и козунаци.

♦ Рибофлавинът (витамин В2, Е101) се получава от мая, житни зародиши, а напоследък и синтетично. Има жълтооранжеви кристали. Използва се за млечни продукти, кремове, тестени и сладкарски изделия.

♦ Хлорофилите (Е140) се използват за придаване на зелен цвят на бонбони, сладоледи, сиропи, скариди.

♦ Каротините (Е160) са жълти или оранжеви естествени оцветители от растителен или животински произход. Използват се в супи, колбаси, сосове, подправки, млечни продукти, десерти.

♦ Антоцианите (Е163) оцветяват в червено, синьо или виолетово. Използват се при консервиране на плодове и зеленчуци.

♦ Сред синтетичните оцветители най-широко приложение намират хиноливото жълто (Е104), азорубинът (Е122), еритрозинът (Е127) и индиготинът (Е1323) - всички те се влагат в сладкарството, в бонбоните, захаросаните плодове, сирената, саламите, хайвера, скаридите.

♦ Консерванти - като консерванти се използват неорганични и органични съединения.

Неорганични консерванти

Нитрати, нитрити, серен диоксид, бисулфиди, метабисулфиди, натриев хлорид са се използвали още в древна Гърция. Обект на специално нормиране е съдържанието на нитрати в детските храни, тъй като има случаи на отравяне след консумация на детски пюрета. Днес неорганичните консерванти се използват за потискане растежа на вредните бактерии в месото, безалкохолните напитки, вината и соковете.

Органични консерванти

♦ Сорбиновата киселина (Е200-Е203) и солите й се използват във ферментирали млека, кисели млека, бонбони, майонези. Има силно антиплесенно действие.

♦ Бензоената киселина и бензоатите (Е214-Е219) се прилагат в безалкохолните напитки, киселите туршии и др. и заема особено важно място измежду консервантите.

♦ Органичните киселини се влагат без ограничение в дозата - оцетна, млечна, пропионова, фумарова, лимонена киселина и техните соли.

♦ Антибиотиците тетрациклин, хлортетрациклин, окситетрациклин се използват за консервиране на месо, риба, черупчести морски животни; ниацинът се използва в сиренарството; натамицинът се пулверизира в кората на сиренето.

Антиоксиданти

Използват се за предотвратяване на окислително-редукционните процеси в хранителните продукти, които водят до загуба на витамините, природните цветни вещества и липидите със загуба на хранителната стойност и създаване на нежелана миризма и цвят. Това са вероятно най-голямата група адитиви. Добавят се към хиляди различни хранителни продукти. Използват се в хлебопроизводството за подобряване структурата на средината на хляба, за увеличаване на обема и повишаване на трайността му. Влагат се без ограничения при производството на бисквити, конфитюри, мармалади, зърнени продукти и др. Лецитинът (Е322) съдържа фосфорна киселина и холин . Естествено се намира в яйчния жълтък. Използва се за получаване на мляко на прах, емулгирани сосове, маргарини, бисквити, какао и шоколад без ограничения в дозата.

Стабилизатори

♦  Карагинаните Е478, алгинатите Е400-Е405, агарагарът Е406, гуарът Е413, гумите Е413, гума арабика Е414, пектиновите вещества Е440, бактериалните полизахариди - ксантанови гуми, декстрани, целулозата и нейните производни, всички те се използват при производството на шоколадови млека, сладоледи, кремове, сладкарски изделия , бонбони, сосове, конфитюри, желирани плодови изделия, безалкохолни напитки.

Подсладители

Това са различни органични и неорганични киселини. Сред тях са оцетната , адипиновата, аскорбиновата, каприловата, лимонената, фумаровата, яблъчната, пропионовата киселина и др. Използват се при производството на плодови сокове, желета, мармалади, топени сирена, сиропи, плодови и зеленчукови консерви. Тези вещества са най-актуалните хранителни добавки. Използват се захароза, фруктоза, глюкоза, малтоза, лактоза, глицерин, захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам, ксилитол, сорбитол, манитол, изомалтитол, лактитол, хидриран глюкозен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и др.

1. Оцветители (Е100-Е181)

2. Консерванти (Е200-Е290)

3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)

5. Минерални соли (Е500-Е585)

6. Овкусители (Е620-Е640)

7. РАЗНИ (Е900-Е1520) 

Кои Е-номера да избягвате?

♦ Е102 Татразин

♦ Е110 Сънсен Жълто

♦ Е123 Амарант - широко използван за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.

♦ Е151 Брилянтно черно

♦ Е210 Бензоева киселина

♦  Е212 Калиев бензоат

♦ Е213 Калциев бензоат -консервант в много храни, включващо напитки, зърнени храни, месо, нисковъгле-хидратни храни. Може да понижи нивата на аминокиселините в кръвта.

♦ Е216 Парабен - доказано е, че причинява хронично възпаление на кожата.

♦ Е220 Серен диоксид -много широко използван консервант. Той реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и незаменими мастни киселини. Възможно е да предизвика остри астматични пристъпи, силно понижаване на кръвното налягане и анафилактичен шок.

♦ Е221 Натриев сулфит

♦ Е223 Натриев метабисулфит - широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика сериозен пристъп на астма.

♦ Е226 Калциев сулфит -изключително широко разпространен - основно като консервант в голям обхват от храни - сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. В САЩ е забранен за употреба, защото може да накара един стар продукт да изглежда като пресен. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок. Хората, страдащи от бронхиална астма, сърдечносъдови или респираторни проблеми, трябва да го избягват.

♦ Е249 Калиев нитрат - използва се като консервант в колбасите. Може да понижи капацитета на хемоглобина за кислород, може да образува канцерогенни нитрозамини и да предизвика атрофия на надбъбречните жлези.

♦ Е320 Бутихидроксианизол ВНА - широко използван като консервант, особено в храни, богати на мазнини, бонбони и месо. Международната агенция за изследвания на рака счита, че ВНА е вероятно карценогенен за хората. ВНА освен това взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които предизвикват мутации в ДНК.

♦ Е621 Мононатриев глутамат - широко използван като усилвател на вкуса. Хората, чувствителни към това съединение, сигурно вече са почувствали „стягане на главата", болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето.

♦ Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. Канцерогенен!

♦ Е951 Аспартам - широко използван като подсладител в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и „диетични" храни. Одобрен е в началото на 80-те години като алтернатива на захарина и цикламатите. Известен е под търговското име Nutrasweet. Това всъщност е дипептид –LacnaptilL- фенилаланин. Придава захароподобен вкус, но не е подходящ за всички видове храни. При определена технологична обработка - рН >6 (киселинна среда), аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин - съединение с вероятно токсично действие. Важно е да се отбелязва съдържанието му върху опаковките, особено за болни от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се предизвикат главоболие и умствени увреждания.


В категории: Здраве


Коментари
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 2
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори