×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Никой не е длъжен да осигурява работници за туризма, бизнесът да се научи да си пази старите кадри


Никой не е длъжен да осигурява работници за туризма, бизнесът да се научи да си пази старите кадри
Очаквам това лято сезонът да е по-силен от предния и дори може би малко над този от 2019 г., каза Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма
09 Април 2024, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Изгражда мениджъри, които всяка година да търсят нови хора за рестаорантите си, нека бъдат така добри да наемат хората си веднъж за много години, каза Румен Драганов

Румен Драганов е изпълнителен директор на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ). Той е експерт с дългогодишен стаж в сферата, включително и като туроператор. Какви са неговите очаквания за Лято 2023 и сезона като цяло, четете в нашето интервю:

- Г-н Драганов, имаме нов министър на туризма в лицето на Евтим Милошев. Подходяща личност ли е за поста той и какви са наблюденията ви за него?

- През този месец имаше представяне какво точно иска туристическият бранш по отношение на профила на бъдещия министър. Беше предложен д-р Мартин Захариев, който по профил съвпада едно към едно с този на Евтим Милошев. Така че при избора си на министър, премиерът може би е предпочел единия продуцент пред другия. При всички случаи браншът даде ясен знак, че са необходими повече средства за национална реклама и по-добро позициониране. Така че от тази гледна точка няма някакъв конфликт с исканията на бизнеса при избора на Милошев.

- А може ли да се направи съпоставка с досега действащия министър Зарица Динкова? Каква е вашата оценка за нейната дейност?

- Тя се справи много добре в работата си като министър. Динкова има съвсем други качества, в сравнение с Милошев. Като дипломат тя имаше умението да комуникира много добре с всякакви общности. Познанията ѝ по английски, испански и немски и общуването ѝ на „езика на обединена Европа” и даде възможност да представи България блестящо на международните туристически изложения. Но най-ценното, което направи тя, бе да изпълни едно от желанията на туристическия бизнес - да се създаде Национална туристическа организация, в която средствата за реклама да бъдат разпределени 50:50, както е в цяла Европа. Това означва 50% от всички средства за реклама да идват от държавата, а останалите - от бизнеса. Така Министерството на туризма даде 5 млн.лв., а още 5 млн.лв. се предоставиха от бизнеса. В следствие на това се направиха различни рекламни програми във Великобритания, Германия, проведоха се срещи с туристически агенции, наблегна се още и на Скандинавския полуостров. И резултатът е виден - имаме ръст със 70% на записванията от Великобритания и 40% ръст на записванията от Германия.

- В този смисъл какъв сезон да очакваме тази година, тъй като според мнозина миналата година е била по-слаба от очакванията?

- Нека обърна обратно този въпрос - миналата година завършихме със 75 000 туристи повече спрямо 2019 г., предпандемичната година, която се водеше една от най-силните за туризма у нас. Това са официалните данни на Националния статистически институт. Това, което може да се види от миналата година обаче, е че имахме силни месеци януари, февраури и март, както и октомври, ноември, декември. През лятото, главно заради морето, туризмът стагнира и числата са по-ниски спрямо 2019 г. Сега това, което става със Зарица Динкова в Германия, Великобритания, Централна Европа и Скандинавия, е че ние възстановяваме летния морски рекреативен туризъм. Точно това са ни очакванията за лятото. Дори бих казал, че ще има ръст на летният туризъм спрямо предпандемичната 2019 г.

- Проблем, който се очертава като основен за туристическия бранш, а и не цяло, е липсата на кадри. Наскоро излезе статистика, според която се търсят 27-30 000 човека за персонал.

- Проблемът на българския туризъм и като цяло индустрия не е по отношение на кадрите. Обществото не е длъжно да осигурява кадри за който и да е било. Туризмът е смеен бизнес и трябва да разчита на кадрите, с които е работил предната година. Тези, които търсят сега готвачи или камериерки, да наемат хората от миналата година. Няма как на всеки 12 месеца да осигуряваме за туристическия бранш нови готвачи и нови камериерки и нови позиции във всяка област, при положение, че те не могат да работят с предишния си персонал. Затова наблюдаваме две големи групи обекти. Първата е съставена от тези, които работят на истинския максимум, имат персонал и например резервация на маса се осъществява няколко дни по-рано за да има място през уикенда. А втората са заведенията, които стоят празни събота и неделя. Така че много моля. Отношението към кадрите не е и не може да бъде, че някой е длъжен да служи на някого. Кадрите трябва да се поддържат, да се знае как се работи с тях и да се уважават. Хора за работа има в целия ЕС и в целия свят. Всеки да си „пазарува” откъдето пожелае.

- В най-общи линии казвате, че бизнесът сам трябва да си намери липсващите кадри.

- Не, това не е задължение на обществото. Не може то да изгражда мениджъри, които всяка година да търсят нови кадри. Да бъдат така добри да говорят веднъж за много години.

- Малко преди и дори по време на големите политически трусове в столицата се заформи един скандал с „Фрапорт Туйнстар” АД. Има ли действително дисбаланс в управлението на Летище Бургас и Летище Варна от концесионера, както се твърди?

- Няма никакъв дисбаланс. Смятам, че „Фрапорт” е по-големият професионалист от групата кметове на общини, които смятат, че някой им пречи. Имам предвид това, че когато става въпрос за летателни програми, за чартъри и полети, трябва да кажем, че това е много отговорен бизнес. Занимавал съм се с туроператорска дейност и големите фалити в бранша са именно заради чартърите, а не заради хотелите или ресторантите, или чадърите на плажовете. Когато не се напълни един самолет, туроператорът фалира. Затова съветвам за много внимание по отношене на всякакви идеи за това как се пълни чартър. Ако си мислим, че някой е толкова мощен, че може да осигрури 140 полета дневно, 120 дни в годината... съжалявам много, но има грешка. Това е много трудна задача. Всеки трябва да знае работата, която работи и да си я работи. Българският туризъм се нуждае от продукт и той ще го продаде. Няма никаква диспропорция и няма смисъл да се търси такава между Варна и Бургас по отноение на „Фрапорт”. Такъв дисбаланс обаче може да се търси по отношение на предлагания продукт. „Фрапорт” е изпълнител и може да помогне с минимално намаляне на такси, но не и с броят на полетите.

- Имаше критики за това, че ограничавали кацането на големите самолети на Летище Бургас...

- Това не може да бъде вярно. Погрешно е да се води такава война. Ако кметовете на общините и бизнесът водят война с превозвача и фирмите, които обслужват летището, това е битка, която води до загуба на двете страни.

- Какво бихте казали за идеята за т.н. „общинска авиолиния”?

- Не може да има такова нещо. Нека да пробват, нека да пръснат 20-30 млн.лв. за тази фантасмагория и след това чак ще разберат какво искам да им кажа. Това не се прави. Ще има нулев резултат.

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
31
Коментара по темата
31.
лято 24
11.04.2024 02:34:47
0
0
Хора,да знаете как само ревът за киргистанците в Албена и голфовете по северното черноморие!
30.
Фъфлека
10.04.2024 19:35:26
1
5
За да си българин и да отидеш "на почивка" в Съни Бич, трябва или да си много тъп , или много богат. Малко са...Предимно микс, тъпи и богати. Ти плащаш 200 лева за ден ядене в някъв ресторант 3 звезди, разбирай все едно бързо хранене, на такова ниво е. Хотелът може и 5 звезди да е, но ресторантът е 3. А какви цигании съм виждал. Развалени неща, карат ме да ги пробутвам, че да нямат брак. Като го хвърля на плочата тва гадно месо и аспирацията не знам ква е такава, направо към масите го духа, към хората. Божествен аромат. На мърша..Защо ти е да плащаш толкова пари. Къде ще изядеш 200 лева, цял ден да плюскаш, трябва да е асъл ресторант, иначе не може. Но поне ще си заслужава..
29.
Фъфлека
10.04.2024 19:24:07
0
2
Пиян ли е този човек!? Какви маси, ве, еййййй, ненормалник! За хотелите говорим, той за заведения си мисли, че тия 30 000 души персонал. Той въобще не знае за кво иде реч в Слънчев бряг, че се работи на блок маса и т.н, с меню. Мисли, че като едно време, преди 100 години. Защо работят с различен персонал всяка година, а!? Въпрос с повишена трудност. Смешни пари, ужасни условия..Тоз сякаш говори за няква друга държава, неадекватен човек.
28.
нагло и алчно.
10.04.2024 16:09:01
1
11
Тези от БКП и техния слугинаж ,които получиха даром за по 1 лев хотелите строени от всички българи 45 години и създадените от тях мутри, които построиха хотели за пране на пари от дрога и още много незаконни дейности никога няма да гледат отговорно и в переспектива за трайно и качествено развитие на този бизнес , а го ползват само като дойна крава, затова и качеството му на обслужване е трагично.Тези хора действат винаги чрез натиск и огромни претенции считайки , че народа всъщност държавата са им длъжни и искат още и още без нищо да дават както е и при зърнарите-нагло и алчно.
27.
Аз
10.04.2024 15:56:17
0
11
...естествено, че държавата не е длъжна да им осигурява кадри...
... нито обществото им е длъжно да им е кадър ...
... ТИ, който четеш това чувстваш ли се длъжен да им работиш- Да им върви бизнеса ?! Да им върви че^ията?!....
... особено като от дъъълги години им знаем на "бизнесмеНте" заплащането, условията на работа, ОТНОШЕНИЕТО!
... пък им знаем и имотите и колите и любовниците и почивките на ВСИЧКИ работодатели в Бургас и околията - И на целогодишни работи и в други сфери!!!..
Хахаха

Бъдете живи и здрави

П.с.
Господ рано или късно си прибира версийте!
26.
Jo
10.04.2024 12:01:06
8
4
Изхвърлянето на доносника на 1во главно показва доколко разбира от туризъм! За негово сведение отлива на трудово заетите в туризма започна от Милен Велчев с промените за сезонните работници!
25.
Орлин
10.04.2024 11:14:07
3
19
Подгответе скоро 3000 Евро заплата и кадрите сами ще дойдат! Не може насранапенсия да взима 3800лв Пенсия, а дете, което се трепе на 45 градуса по Целзий по 16 часа да ви обслужва ви сервира готви, пере, носи и тн да работи за 900лв при тези цени на живота.
24.
Залцбург Камериерка
10.04.2024 11:05:59
1
11
Никога повече в българскят креаториум с психопати.
23.
Еми
10.04.2024 11:01:33
0
20
Неплащане уговорените заплати, забавне постоянно на запати ,удръжки и глоби за каквото се сетите отношение като към куче... липса на подавани сигуровки липс на елементарно работно врме, 15-16часои смени...Абе я си....Никога повече работа в Българската л-нива пенсионна клоа'ка с у-рудливи същества..
22.
292
10.04.2024 09:19:35
0
22
Че то никой не е длъжен да ви осигурява и по-ниски данъци. Още по-малко клиенти. Затова 90% от вас ще рано или късно ще фалират. След това току виж туризма започне да работи като истински бизнес.
21.
до N 9
10.04.2024 08:27:20
2
19
Той човека не е излъгал. Вчера към 16:30 кацнаха на летището първите туристи. Бяха с един голям военен самолет, защото явно са под прикритие.
20.
Опаааа
10.04.2024 08:22:31
2
35
Казаха ви истината! За съжаление на измислените "бизнесмени" в Бургас и околията всяко нещо, което ви каза този човек е ВЯРНО! Включително за сценката на кметовете :) И да, бизнесмени, никой не е длъжен да ви подсигурява кадри! Родителите вече трябва да забраняват на децата си да ви работят. Няма нито смисъл, нито нужда. Успяхте да разсипете цяла една индустрия, която наистина хранеше много хора. Сега не можете да намерите хора да ви работят! Така е честно! Всички, които става за нещо избягаха и сега работят там където им плащат и се отнасят с тях като с хора. Мизериите, които натворихте през последните 30 години ви се отплащат подобаващо! Така е честно! Така е справедливо! И никакви пари от държавата! Това не ви е бащиния! Оправяйте се както можете! А то се видя, че не можете! На никого не му пука за вас! Това вашето не е национален въпрос, ваш личен си е! Долна сган!
19.
Анастасия
10.04.2024 02:19:30
0
36
Наистина трябва да пазят старите кадри и да създават сплотен екип от мотивирани кадри. А сега има мениджър надзирател и срана обслуга. Работих в турска фирма, на всички празници канят и персонал. Аз работих като мениджър в туристическата агенция. В България за съжаление шефове даже не поздравяват обслугата. Едно лайно заминава, друго ще дойде. Нищо лично! И когато управителите на Слънчев бряг ще разберат, че работят в туризма и трябва са правят щастие, а не надзирателство може би ще се промени и образа на България
18.
ТБС
10.04.2024 01:58:17
8
16
Как похвали малоумната пача дето удави костенурките, ме говорела 5 езика??? Ма сериозно ли? Колко преводачи и платихме на тая куха лейка? Държавата да ви плаща рекламата, демек ние, данъкоплатците. Нагъл.
17.
да
10.04.2024 00:45:44
3
21
Най-после разумен глас, но не и в централна медия, където има яко цензура по въпроса.
16.
До 13 паткан
10.04.2024 00:30:47
0
35
Кофти ми става като сравня сланчака със Слънчев бряг преди, а и малко след приватизацията. Не е много за смях, даже никак, но ме изби на смях това което написа, защото сегашните изроди правят ТОЧНО ОБРАТНОТО- с 1 заплата изпалват който изкара цял сезон и после го увещават колко яко би било да им робува в зимните хотели, а пък "парите после ще ги оправим", поне 5 души са ми разказвали от личен опит за такива случаи. Това е отношението към някой който от липса на особен избор им работи цял сезон и накрая разбира за тези курвенски номера.... Пълен ташак, дано им изгният празни хотелите
15.
RVG
09.04.2024 22:54:24
0
32
Те даже и украинците не уважават,преди час говорихме си във общ разговор,и във от незнам от къде е тя,Несебър ли някъде наоколо,хванала се украинката във кухня,не и платил шефа заплатата,и се обесила във апартамента тъй като имала да обслужва кредити във Украйна.Това отделно,но няма ли подобрение във сектора,заплащане,отношение,работно време..незнам маймуни трябва да си обучават да работят във сектора накрая.Със тая експлоатация и тарикатлък,до там си я докараха драгите бизнеси.Работата като цяло не е сериозна,ден да дойде друг да мине,но да има за какво...а то няма.Така че без персонал.Ученици нали има,как да няма кадри? ;)
14.
недоволна
09.04.2024 22:26:43
2
19
И преди години започвахме от началото на април работа ,а сега незнаят кога ще ги извикат ,кой ще ги чака и така няма да имат персонал,все едно сме знаели че така ще стане , че няма да има кой да работи някога и ето, вече е факт
13.
паткан
09.04.2024 21:59:17
4
39
Това от много време е измислено и се практикува/ше/ в нормалните държави,
Плаща се една сума през времето когато не се работи с уговорката , че този човек ще започне когато го повикат вече на пълна добра заплата.
Само че тези "бинесмени" са безмозъчни, освен че са алчни.
12.
недоволна
09.04.2024 21:45:30
2
49
Преди много години без връзки неможеше да се вредиш да работиш на Слънчев бряг, и не беше застроено толкова,немските туристи които идваха от много години не харесваха ,че е застроено много,искаха паркове със пейки да се разхождат и спряха да идват ,аз си оставих здравето там ,но сега няма будали да работят
11.
Чил Жил
09.04.2024 21:18:47
4
36
И да помага държавата и да не помага на БГ работодатели, края ще е само един и същ, всеки се опарва по един път и повече не се връща (ако има някакъв акъл в главата), ако ще от Тимбукту и Гана да вкарват работници ще бъде за по едно лято
10.
!!!!!!!!!!!!
09.04.2024 20:58:44
5
60
Само тук е много прав ! Държавата не трябва да помага на убийствения бизнес да заменя българските работници с чужди за да му излизат по евтини.
9.
bai kosta
09.04.2024 20:53:00
2
24
Г-н Драганов,къде са ви туристите за които говорихте,че ще идват в България и всеки щял да има по 2 карти с по 15000 евро лимит всяка.
8.
до 5
09.04.2024 20:49:45
2
9
He e Mиташки , а е Ваташки .....
7.
гражданина
09.04.2024 19:38:52
9
67
хак да им е на бг хотелиерите,застроиха всичко,пари не дават,прекалено скъпо е за българина а насреща никакво облужване,аз си ходя в Гърция и ми е спокойно и супер
6.
Сандо
09.04.2024 19:38:38
2
38
Пари за реклама нетрябва да се дават а да си запълнят дупките и да включат лампите щото иначе парите за реклама са хвърлени на вятъра
5.
Бай....
09.04.2024 19:27:22
11
20
Тоя ми прилича на другаря Миташки от филма "Оркестър без име " !
4.
Институтски
09.04.2024 19:25:27
63
9
Ае лек, тъ питам аз шот съм прост хотелиер, как да му плащам 12 месеца на тоя мериджър кът съ работи 6 месеца с клизма вече! Тоя сектор храни мн хора, от транспорта, до тия дето ми носят баклавата от Трявна. Държавата я няма! Тя трябва да пази на всички нас бизнеса!
3.
Голям професор е тоя
09.04.2024 19:17:58
41
32
Поредния глупак, който си ползва дипломата за да се прави на капацитет. Бизнесът да си пази кадрите ? Кадрите на бизнеса са млади хора, каквито в града ни почти няма. Очаквал този сезон да е мега силен . Че вие това го очаквате от 5 години и сезоните са един от друг по-слаби. Метеоролозите поне познават понякога.
2.
Бай....
09.04.2024 19:13:53
24
15
Погрижи се за любовницата си и за простата жлеза !
1.
Бай....
09.04.2024 19:10:28
38
23
Къде си учил за бизнесмен бе, кавал ?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори