×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пускат ваксина срещу големия бич на нашето време


07 Април 2024, Неделя, 08:40 ч.

Последните три десетилетия има рязък скок на болните от рак на възраст под 50 години

В Англия започва разработването на първата в света ваксина срещу рак на белия дроб. Около две години се очаква да продължи разработването на ваксината, като в процеса ще участват три водещи университета.

Те получиха 1,7 млн. паунда от две от най-големите неправителствени организации в Англия, борещи се с онкологичните заболявания.

Първоначално изследователският екип ще тества в лабораторни условия технология, подобна на тази, която учени от Оксфорд използваха за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19.

След като се разбере дали действа възпиращо и срещу рак на белия дроб, ще бъдат направени пробно 3000 дози, които после ще бъдат тествани и върху хора.

Последните три десетилетия има рязък скок на болните от рак на възраст под 50 години. Учените дори говорят за епидемия от рак. Сред причините са и климата, и неговите промени.

„За нас е важно не само действията ни да водят до трайна промяна, но и да покажем, че има връзка между климата и здравето. Защото, когато хората си мислят за климатичните промени, те невинаги ги свързват с раковите заболявания. А това е нужно.

Често забравяме за хората, които са били принудени да се местят заради промени в климата. Но с увеличаването на ефекта от глобалното затопляне растат и раковите заболявания, особено ракът на кожата.

Съвсем наскоро публикувахме резултатите от глобално проучване, което ясно показва връзката между замърсяването на околната среда и раковите заболявания, които се увеличават”, заяви директорът на Cancer Research UK Мишел Мичъл.

Мишел Мичъл е директор на Cancer Research UK, една от организациите, финасиращи създаването на ваксина срещу рак на белия дроб. Тя стои и зад ваксина срещу рак на маточната шийка, която вече се прилага в Англия.

„Смятаме, че ракът на маточната шийка ще изчезне като проблем за общественото здраве в Обединеното кралство. Преди 40 години финансирахме изследвания, за да развием науката за борба с рака, клиничните изпитания, възможностите за скрийнинг.

Успяхме да повлияем на британското правителство да направи така, че момичетата в училище да бъдат ваксинирани. През 2021 г. беше направено голямо проучване, което показа, че вече има 90% намаление на случаите на рак на маточната шийка сред първите момичета, които бяха ваксинирани”, посочва Мичъл.

По същия начин, по който традиционните ваксини използват част от вирус, за да обучат телата ни да се борят с болести, тези срещу рак разчитат на безвредни протеини от повърхността на раковите клетки, известни като неоантигени.

„Наистина ми се къса сърцето като си мисля за хората по света, които са болни от рак на шийката на матката.

Това е четвъртият най-разпространен рак, но за него има ваксина. И въпреки това, жени умират от това заболяване, тъй като нямат достъп до ваксинините, които са налични днес. Това означава, че трябва да осигурим равни възможности за лечение не само в собствените си страни, но да работим в партньорство и с други държави по света.

Вече имаме добър пример с Нигерия, където разгърнахме успешна програма за васкиниране против човешкия папиломен вирус, който предизвиква рак”, съобщи той.

Ако лабораторните тестове на ваксината срещу рак на белия дроб бъдат успешни, изпитанията ще продължат върху хора с висок риск да развият болестта като бивши или настоящи пушачи на възраст между 55 и 74 години.

Изследователите смятат, че ваксината може да покрие около 90% от всички видове рак на белите дробове.


В категории: Здраве


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
11
Коментара по темата
11.
Пенетратор
07.04.2024 13:50:28
0
3
Ваксината е безопасна и ефективна! Но ако на спорадичен принцип ще си играем "аз пръв/аз не искам" значи въобще да си ги нямаме такива. При първоначален отказ- глоба 200лв и публично порицание, при повторно провинение- 3 години затвор условно и 5000лв глоба, при трети отказ от доброволно ваксиниране- принудително ваксиниране и доживотна карантина без право на обжалване!
Мислете за околната среда малко поне!
10.
От 9
07.04.2024 11:56:30
1
2
Грешка - 29.41 на 100 000 в Куба, срещу 23.63 на 100 000 в Б-я!
Сори!
9.
До отвореният кубинец
07.04.2024 11:51:34
1
1
Ако в Куба има ваксина срещу рак на белият дроб, ЗАЩО тогава страната е на 14 място в света по смъртност от точно този вид рак (с 5985 на 100 000)? За сравнение - България е на 32 място с 3288 починали на 100 000 от населението! Данните са от 2020 г., но едва ли има драстични промени...: https://www.worldlifeexpectancy.com/cuba-lung-cancers
8.
6 и 7
07.04.2024 10:29:40
1
0
Дай източник де :)
7.
1
07.04.2024 10:12:41
2
1
The vaccine was developed by the Center of Molecular Immunology, Havana, Cuba, and made available to the Cuban population in 2011.[3][4] There are agreements in place to test it in the United States, Japan, and some European countries.[5] It is currently available in Cuba, Colombia, Bosnia and Herzegovina, Peru and Paraguay.[6] In October 2015 Serbia's Institute of Virology, Vaccines and Sera (AKA Torlak Institute) signed a memorandum for use in 30 patients as part of a study
6.
1
07.04.2024 10:08:00
2
1
A Vaccine (CIMAvax-EGF) for the Prevention of Lung Cancer Development or Recurrence.
CimaVax-EGF is a vaccine used to treat cancer, specifically non-small-cell lung carcinoma (NSCLC). CIMAvax-EGF is composed of recombinant human epidermal growth factor (EGF) conjugated to a protein carrier.[2]
Today, CIMAVax was approved by the Food and Drug Administration (FDA) for clinical trials at Roswell Park and the first trial is scheduled to begin in 30 days.
5.
До 3
07.04.2024 09:57:47
2
3
Лъжеш. Само не зная защо:"Към последната ми актуализация през април 2023 г., не съществува специфична ваксина, която да предотвратява рак на белия дроб в широкомащабен и директен смисъл, както традиционните ваксини предотвратяват вирусни заболявания. Въпреки това, изследванията в областта на онкологията и имунотерапията напредват бързо, и са в развитие различни терапевтични ваксини и имунотерапии, които могат да помогнат в борбата с рака на белия дроб чрез стимулиране на имунната система на тялото да атакува раковите клетки.

Имунотерапията, която включва лечения, насочени към усилване на способността на имунната система да разпознава и унищожава раковите клетки, е област с голям потенциал. Някои форми на имунотерапия вече се използват за лечение на напреднали стадии на рак на белия дроб и показаха обещаващи резултати в подобряването на преживяемостта на пациентите.

Тези подходи се различават от традиционните ваксини, които предпазват от инфекциозни заболявания, и по-скоро представляват част от персонализираната медицина, целяща да предложи по-целенасочено и ефективно лечение на рака въз основа на уникалните характеристики на заболяването при всеки индивид.

Развитието на терапии срещу рак на белия дроб е активна област на научни изследвания, и в бъдеще може да видим появата на нови лечения, включително ваксини, които да предлагат по-добра надежда за пациентите."
4.
1
07.04.2024 09:55:55
2
1
CIMA vax
3.
1
07.04.2024 09:53:58
3
2
От години има ваксина срещу рак на белия дроб в Куба. Одобрена е и в някои европейски държави, а в САЩ предстои да се одобри.
2.
Фъфлека
07.04.2024 08:56:04
3
5
Причинати за рак на белия дроб, на матката и от папиломен вирус са много различни. Това, че има ваксини срещу едното и другото, не значи, че може да направят ваксина срещу рак на белия дроб. Ще направят ваксина срещу някои заболявания. Как точно ще ваксинират пушачите и това ще ги предпази? От какво? От канцерогените? Приказки за лека нощ..
1.
Хан Курбан
07.04.2024 08:42:51
2
10
НЕ ПУСКАТ ваксина, не заблуждавайте хората! Започва разработването, има огромна разлика!

Кликбейта да върви!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори