×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
 • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
 • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
 • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
 • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
 • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
 • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
 • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първият в България апарат за анализ на състава на бъбречни камъни вече e в “ЛИНА”


Първият в България апарат за анализ на състава на бъбречни камъни вече e в “ЛИНА”
Този метод има големи перспективи и привлича все повече вниманието на изследователите с възможностите си за подпомагане на ревматологичната диагностика
28 Март 2024, Четвъртък, 11:28 ч.
Автор: Флагман.Бг

Приложението  му тепърва ще се развива в рутинната практика

Лаборатория „ЛИНА” разполага с новия и единствен до този момент в страната апарат за анализ на бъбречни конкременти. Това е важно както за пациентите, така и за лекарите. Защо? Бъбречно-каменната болест или камъни в бъбреците е едно от най-честите урологични заболявания, което бележи ръст в разпространението си. Причините са комплексни и включват генетични, хранителни, метаболитни, начин на живот, прием на някои медикаменти. Известна е склонността към повторно образуване на камъни, затова разбирането на причините за формирането им може да спре и повторната им поява. А за това е необходимо да се знае минералният състав на пикочните камъни. Именно това се определя с помощта на този апарат. От точното диференциране на минералния състав зависи както лечението, така и превантивното и противорецидивно терапевтично поведение.

За да се намали вероятността от рецидив трябва да се знае точният състав на бъбречния конкремент

Установено е, че 1 година след успешно лечение около 10% от пациентите имат рецидив, след 5 години - 50%, а след 20 години - повече от 75%. Въз основа на състава на камъните и характеристиките на тяхната структура се определят храните, които трябва да бъдат премахнати от диетата и съставът на водата, която трябва да се приема.

„Стремежът ни за повишаване на качеството на всеки анализ беше основен мотив  да въведем референтния метод за изследване на  конкременти, а именно инфрачервена спектроскопия с преобразуване по Фурие. Доверихме се на световно доказан производител - японската фирма Shimadzu”, заявява д-р Пламена Хараланова, специалист по клинична лаборатория.

Бъбречните конкременти се образуват в резултат на неравновесие на химичния състав на урината. Ако концентрацията на минерали и други съставки в урината е висока, това може да доведе до образуването на кристали. Ако причината, водеща до тяхната поява не се отстрани, тези кристали могат да се натрупат и да образуват камъни. Недостатъчният прием на течности може да доведе до концентриране на урината, с което се повишава вероятността за образуване на конкременти.

Колко вида  биват бъбречните конкременти?

 1. Калциеви камъни - около 80% от камъните в бъбреците се състоят от калций и оксалат под формата на съединенията калциев оксалат монохидрат (вевелит) или калциев оксалат дихидрат (веделит). Други калций съдържащи конкременти се състоят от калциевофосфатни съединения (апатит), калциев хидрофосфат (брушит), карбонапатит (далит). Причини за тяхното образуване са повишен прием на калций с храната или повишено отделяне на калций от костите, хиперпаратиреоидизъм, интоксикация с Витамин D, някои медикаменти.
 2. Струвитни камъни - те са съставени от смес от магнезий, амониев фосфат и калциев карбонат. Често са резултат от инфекция с определени видове бактерии, които могат да произвеждат амоняк, който повишава рН на урината, като я прави алкална и улеснява образуването на струвит.
 3. Уратни камъни - основната им съставка е пикочна киселина. Когато рН на урината спадне под 5,0 урината се насища с кристали на пикочна киселина и могат да се образуват уратни камъни. Наблюдават се при повишен прием на месо, при подагра, лечение с тиазидни диуретици.
 4. Цистинови камъни - те са много редки и се образуват при хора с наследствено метаболитно разстройство, което причинява високи нива на цистин в урината, известно като цистинурия.

Обикновено бъбречните конкременти са със смесен химичен състав и затова е важно точното му определяне.

Какво представлява новият метод и с какво е уникален?

Апаратът използва принципа на инфрачервената спектроскопия, при който през прахообразна проба, получена след механично стриване на камъка и поставена върху един кристал, преминава инфрачервен  лъч. В резултат на взаимодействието молекулните връзки в камъка поглъщат част от лъчението, което дава характерна интерферограма, която благодарение на математически преобразувания (трансформация на Фурие) се превръща в спектър, който е уникален и може да послужи като пръстов отпечатък на съединението. Апаратът разполага с много богата база данни (специализирана библиотека с референтни спектри), с която той сравнява всеки получен спектър и за по-малко от минута дава най-близките съвпадения. Този метод има големи перспективи и привлича все повече вниманието на изследователите с възможностите си за подпомагане на ревматологичната диагностика, например за определяне на вида на кристалите в ставен пунктат. Приложението  му тепърва ще се развива в рутинната практика .Оценявайки отделните биомолекули на пробата, чрез анализиране на вибрационните и ротационни промени в нивото на инфрачервеното поглъщане, може да се измерят разликите в серумния състав и да се открият аномалии в специфични молекули като протеини, липиди и др. Непрекъснатият напредък на компютърните технологии и прилагането на изкуствения интелект под формата на машинно обучение и изкуствените невронни мрежи,  в комбинация с FTIR спектроскопията, позволява да се разшири още повече обхватът на използваемост на тази технология. На базата на такава комбинация са разработени научни модели за отдиференциране на някои ревматологични заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит и анколозиращ спондилит. Не сме далеко от времето, когато този метод ще намери много-по широко приложение в медицината поради своята бързина на изпълнение и ефикасност на добра цена.

Какви са предимствата на апарата?

С него може да се извършва анализ на много малки количества проба, както и на друг вид конкременти като жлъчни, слюнчени, което до този момент беше проблем, бързина на анализа и резултат, който с категорична точност определя съединението или съвкупността от съединения с техните процентни отношения.

Как се изследваха бъбречни конкременти досега?

Досега съставът на бъбречните камъни се изследваше по доста трудоемка процедура, включваща поредица от химични реакции, в резултат на които се откриват дадени йони по цветните съединения, които се получават, а отчитането понякога може да бъде затруднено, особено когато пробата е в малко количество, а това не е рядко.

Има ли условия, които трябва да бъдат спазени при изследване на новия апарат?

Единственото, но много важно условие е, камъкът, който ще бъде донесен за анализ в лабораторията да бъде напълно сух и да няма остатъци от кръв по него. Затова, отделеният по естествен път или оперативно конкремент, трябва първо внимателно да бъде измит с дестилирана вода, да се премахнат кървави или белтъчни остатъци, да се остави да изсъхне напълно по естествен път (без да се използва нагряване) и чак тогава да се донесе в лабораторията за анализ.


В категории: Здраве


България Всички новини
БСП избира общински лидер на Бургас в утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас в утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис?
Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори