×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо бе разглобена сглобката? ГЕРБ предпочели с ДПС да печелят време до изборите в САЩ


Защо бе разглобена сглобката? ГЕРБ предпочели с ДПС да печелят време до изборите в САЩ
Има обаче контракултура и се отваря голяма нисша срещу представителите на сглобката, предупреди социологът Първан Симеонов
27 Март 2024, Сряда, 10:09 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

ПП-ДБ мислят за сценарии, с които да стопят разликата с партията на Борисов, „Турски поток“ и Нотариуса им носят позитиви

Разликата в този момент между ГЕРБ и ПП-ДБ може да е 7%, но изборите не са сега, а след два месеца, а дотогава има време да се намислят доста сюжети. Виждате поне два от тях – Нотариуса и „Турски поток“. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Първан Симеонов.

„Ще се включи и любимата тема на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за съдебната реформа. Измежду варианта ГЕРБ да я продължават и този да печелят време до изборите в САЩ и да останат при ДПС, те избраха вторият. ПП-ДБ може да скъсяват разликата, но може да се появи нещо ново, защото има много сериозна ниша“, предупреди той.

„В тази безизходица, в която отиваме да гласуваме пак за същото, ще има голямо търсене за нещо ново срещу цялата сглобка. Има много такива хора. Те са представени в момента и от Румен Радев, и от Костадинов, а в страната има контракултура“, заяви социологът. 

„Българите отвръщат поглед от централния медиен разказ и търсят алтернативни източници на информация, където има хора, които, ако решат да излязат на терена, могат да направят нещо неподозирано“, добави той.

„Опитите за надцакване доведоха до ситуация, която бе изпусната от (не)партньорите. Не мисля, че някой тръгна в тези преговори с идеята да се ходи на избори. Нервите не издържаха. Имаше и излишно казани много тежки думи“, коментира пък политологът Димитър Ганев.

„Основен мобилизационен фактор за ПП-ДБ на последните парламентарни избори, а и не само на тях, беше много острата риторика спрямо ГЕРБ. Изборите са след малко повече от два месеца. Трудно ще им бъде да вземат такъв завой след това поведение на молби към ГЕРБ да се направи общ кабинет. Те до голяма степен ще загубят този инструмент за мобилизация”, подчерта Ганев.

Случаи като този с Нотариуса ще носи точки на ПП-ДБ, прогнозира той, но не обясни какви са репутационните щети за ПП-ДБ, които от антиподи на ГЕРБ и ДПС се превърнаха в техни партньори. Защото хората гласуваха за ПП-ДБ, за да демонтират модела "Борисов-Пеевски", а не да стават негови /не/ортаци.

„Ако сме регистрирали някаква промяна в нагласите на българите към вота, то тя е, че още повече не искат избори. Това бяха последните данни. Въпросът е кой е виновен, за да се стигне до изборите. ПП-ДБ до известна степен можеше да разглежда себе си като по-конструктивната страна. Но това беше до сряда миналата седмица“, каза пък Симеонов. 

„Оттогава тази конструктивност започна да прилича на молба. Това няма да се разчете добре от избирателите. защото част от хората гласуват за конструктивния, но други избират силния. Винаги има конформизъм. В политиката не е хубаво да не излъчваш сила”, добави той.

„В условията на тази война, която е близо до нас, е невъзможно българската политика да се мисли и разказва без вестителите на западното у нас, които са ПП-ДБ. Или ги имаш като партньор – не може да ги траеш, чакаш да ерозират бавно, понякога не ти издържат нервите и правиш грешката да ги свалиш, както направи през 2022 г. ГЕРБ, или ги приемаш за опозиция и от сутрин до вечер ще слушаш за Нотариуса и за други сюжети, които са основателни“, заяви социологът. 

„Третият вариант е да имаш протест пред прозорците на Министерския съвет. Няма как в условията на война на Запада с Изтока, да минеш без западните хора в България. В България има много западни хора, които без да искат стават добри пропагандисти на Путин, защото са слаби мислители, но това е друга тема“, добави той.

„Нито западните партньори ще позволят в условията на войната в Украйна да се прави в България правителство, което се отклонява от тази линия, нито страната ни има полза от това. Слава Богу, че в този момент – ако не Дай Боже войната ескалира, че има един ясен избор и това е западния свят – ЕС и НАТО!“, възкликна Симеонов. 

Той обясни, че до средата на януари, когато Тръмп може да влезе в Белия дом, ако изобщо това стане, няма как Бойко Борисов да мине без вестителите на западното. 

„В България има три групи. Едната са балканците – ГЕРБ, ДПС, другата е на западните космополитни хора, а третата е много голяма и не харесва нито едните, нито другите. Те симпатизират на Радев, Костадинов“, заяви социологът. 
 


В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
Едва сега
27.03.2024 12:02:14
0
0
Променкаджиите ще се усетят как се минаха с промените в Конституцията и ако Радев направи служебен кабинет, той ще бъде оглавен от хора на Боко -всичките посочени за възможност длъжности са хората на ГЕРБ!
4.
Ганьос! Барба Ганьос! 007
27.03.2024 11:38:56
0
0
ПП-ДБ мислят за сценарии, с които да стопят разликата с партията на Борисов, „Турски поток“ и Нотариуса им носят позитиви
-----
Тo нищо, че сeга на Гeрб им нoсят нeгативи. Вaжното е че мoже в минaлото да им е нoсело пaричитиви :-)))))))))))
3.
US 4 BG
27.03.2024 11:38:52
0
0
ПроРУСКИТЕ партии ГЕРБ-ДПС тайно се надяват проРуския ТРЪМП да спичели изборитв в САЩ за да могат ПАК ОТНОВО да въртят схеми и далавери контрабанда на горива с ЛУКойл и ГАЗПРОМ И ДА ИМ ПОДАРЯВАТ по 3 МИЛИАРДА ЗА руски газ
Но явно НЕ са чели приказката за лисицата дето дъъълго ЧАКАЛА едни работи на КОЧА да паднат за да ги изяде
2.
Ганьос! Барба Ганьос! 007
27.03.2024 11:37:51
0
0
ПП-ДБ мислят за сценарии, с които да стопят разликата с партията на Борисов, „Турски поток“ и Нотариуса им носят позитиви
-----
То нищо, че сега на Герб им носят негативи. Важното е че може в миналото да им е носело паричитиви :-)))))))))))
1.
А това какво е отрицание на отрицанието?!
27.03.2024 10:56:05
0
0
.."ако не Дай Боже войната ескалира, че има един ясен избор и това е западния свят – ЕС и НАТО!“, възкликна Симеонов. "
..."много голяма и не харесва нито едните, нито другите. Те симпатизират на Радев, Костадинов“, заяви социологът. "
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори