×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тонове самородно злато има в недрата под Тополовград, а държат хората ни без прехрана


Тонове самородно злато има в недрата под Тополовград, а държат хората ни без прехрана
Божин Божинов управлява граничната община на ЕС в Сакар четвърти мандат, готов е с докумнтацията за нова мина, държавата е на ход
19 Март 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Новият министър на енергетиката да отвори папката и да види, че реално сме най-богатата у нас община 

- Г-н кмете, в общината упорито се говори за разкриването на рудник за добива на желязна руда в Крумово, което ще е от решаващо значение за стопиране на демографската катастрофа в община Тополовград. На какъв етап е процедурата?

- На 3 август м.г. излезе обявление в държавен вестник, че е разрешена концесията за добив на желязо. До ден днешен обаче нямаме подпис на министър, нямаме решение на Министерски съвет. Ще ви кажа нещо друго обаче, много важно - Тополовградска община е може би най-богатата община в цяла Бълагрия! И положението, в което сме поставени от управниците ни на държавто ниво е неприемливо за мене като кмет.

 - В какво отношение е богата община?

- По отношение на наличието на залежи ог полезни изкопаеми, по експертни изчислетия отпреди 30 и повече години, наличието на злато под земната кора може да осигури добиви за над 100 години.

- Вие току-що съобщавате сензационна новина,  досега бяхте известни с извличането на уранова руда за нуждите на атомната енергетика - в Чукарово, с мрамора и желязото - в Устрем. Как ще защитите това твърдение?  

- Има още мед и сребро, но  по-важното и по-скъпото от златото е, че имаме залежи от редките елементи волфрам, антимон и молибден - във Владимирово,  Чукарово и Доброселец. Ако се отрият рудници, ще се върнат и младите хора, които са извън граница. Но аз съм най-разтревожен от предстоящото закриване на големите рудници край Гълъбово, където са залежите от въглища за ТЕЦ-овете на „Марица Изток“.

- Колко души от общината работят в тези рудници, откъдето всъщност идва прехраната на голяма част от семействата?

- Близо 1000 човека работят на територията на мини „Марица Изток“.  1000 човека са само в рудниците, в ТЕЦ 2 също имаме наши хора. Ако бъдат закрити работните им места, ще изпразним региона тотално от младите работоспособни хора. Освен това ние сме първа и последна граница на ЕС, изключително пограничен район, ще обезлюдим земята до съседната община Харманли, всъщност от известно време дори и самият град Харманли се обезлюдява. Около нас, по границата просперира само Свиленград.

- По какви причини се развива Свиленград? Заради граничният пункт Кап.Андреево?

- Там има две граници – турска и гръцка, две КПП-та, но основният поминък се създава от около 15 години насам от хазарта. Първо почнаха с едно казино на турската верига „Принцес“ – за гръцки туристи, но после преминаха и на турския пазар. В момента имат близо 1000 човека на работа и търсят още 1000 да назначат.

- Вие не искате тук да развивате хазартен бизнес, искате  прехрана за семействата на работниците от замиращите рудници в Гълъбово, така ли да разбирам?

- От години обикалям и търся възможности да дойде тук външен инвеститор, често ходя с тази цел в Турция. Като дойдат при нас потенциалните ни партньори обаче и като видят  нашата пътна инфраструктура, като видят, че нямаме газ, което е най-важното условие за ниска себестойност на производството, те повече не се връщат.

- Кой ви даде куража, че тук наистина можем да разкрием такава мина за добив на желязо?

- От 9 години работим с най-добрия специалист в тази област - инж. геологът Димитър Деков, който бе зам.главен инженер на урановите мини „Редки метали“, сериозен изследовател, който разполага с архивите от задълбочени проучвания на земните недра в нашата община.

- От кое министерство зависи даването на картбланш за желязната мина?

- От министъра на енергетиката, който досега беше от квотата на Промяната-ДБ, но току-що е сменен с Жечо Станков от ГЕРБ. Надявам се той да отвори книжата и да не чака повече. Тонове самородно злато преминават като жила от Радовец до Полски градец, с много разклонения. Но пак казвам, че несравнимо по-скъпи са  молибденът, антимонът, волфрамът. Другите държави субсидират добива на подобни редки метали.

- Лесно ли се управлява в днешно време община, когато си кмет, избран от опозиционната партия ИТН, в този ви мандат?

- Не е лесно, макар че не мога да си изкривя душата - не се чувствам в изолация, благодарение на натрупания опит през годините. Всяка сутрин, аз съм на работа още от 6,20, защото и в този час има хора пред кабинета, които ме чакат заради нещо, което все не е за хубаво. И всеки ден гледам тъжни, измъчени родители, които нямат с какво да си нахранят децата, да ги облекат, да ги излекуват или да си платят електроенергия, вода, храна. Това е всеки божи ден. И аз съм длъжен да намирам изход във всеки частен слуай, защото ако не се справям, ще се оттегля.

- Това е четвъртият ви мандат, който спечелихте на първи тур срещу петима претенденти. Как постигате този феноменален резултат и защо ви е, може би заплатата е висока вече?

- Защото хората ми вярват и виждат, че работя за тях. Приемният ми ден е в четвъртък, но приемам хора всеки ден. Брутната ми заплата отскоро е 3400 лв. Аз не съм се хванал заради заплатата, защото никога не ми е била от първа необходимост. Аз съм се хванал да помагам на хората в този труден период за държавата.

- С колко души остана общината?

- От 32 хил. по тоталитарно време, при преброяването през 1990-та година паднахме на 28 хил., сега сме под 10 хил. С висока смъртност сме, особено при пандемията от ковид, заради липсата на адекватна медицинска помощ.

- Да речем: ако днес почине един човек, ражда ли се един?

- Не, добре е при нас, когато 50 деца на година се родят в цялата община.

- Въпреки всичко успявате да спасите общината като самостоятелна териториално-административна единица от апетитите на съседни общини.

- Не, не, не! Ние няма да го позволим. Ние няма да позволим да преминем към някой друг, към някъде другаде! Няма да позволим тук да събарят паметниците ни, каквито слухове чувам.

- Впрочем големият каменен паметник на площада пред читалището в чест на чий героизъм е издигнат с този воин? Какво символизира?

- На загиналите за свободата на родината, на бойците срещу фашизма. Воинът е с ямурлук, много прилича на Левски, както и да го погледнеш. Точка по въпроса!

 


В категории: Животът


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
17
Коментара по темата
17.
Бай Стоян
20.03.2024 16:40:06
0
0
Тези тонове за нищо ги нямате ей.
16.
И един мармот завива самородното злато станиол
20.03.2024 13:48:00
1
1
Гладна кокошка тонове злато сънува
15.
Сакар
20.03.2024 12:49:19
0
5
Има ТОНОВЕ алчност, защото ще отровят почвата, водата и въздуха на целия регион , а на властимащите ще дадат малко парички, след което всичко ще се изнесе навън !
14.
местен
20.03.2024 12:27:48
0
3
НЕ, БЛАГОДАРЯ , ако ще го добиват канадци с извличане чрез цианид ! Ще се отрови цял Сакар , а 99% от печалбата ще се изнесе извън България !
13.
123
20.03.2024 09:13:20
0
1
Божин Божинов няма ли пак да замине за Крим да се сражава срещу украинците..
12.
Yes sar
20.03.2024 07:47:41
0
1
Ми то и нефт и газ има ама несе развива . Може би някога ще му дойде времето .
11.
Златотърсач
20.03.2024 06:06:00
0
3
Злато, сребро,платина....ибаси :) ахахаха
10.
Златна треска
20.03.2024 01:32:49
0
7
И как си представяме някой да нвестира без налична работна сила?

Младите ще се втурнат да стават миньори?
По-вероятно е да се внесат мужди работници от Бангладеш, но те и без това пресичат границата нелегално и не остават в този район.

Мини се откриваха преди 50-60 години, сега се закриват. Младите се изхитриха и копат злато в други професии.
9.
Ха ха
20.03.2024 00:01:55
3
15
Поне 50 процента концесионни такси, от находищата в
Асарел Медет, Челопеч,и концесията на Дънди Прешъс,
В Канада това е държавната такса, при нас е под 1 процент
В България се добива около 3 тона злато на година и нищо не се документира ,
Като не се споменава количеството на редко земните елементи
8.
bai kosta
19.03.2024 23:19:15
5
5
Има на гъза вълна.
7.
Дънди Питона
19.03.2024 23:18:33
1
11
В Австралия ровичкат за самородно злато като луди. В България като има злато защо не го добивате ?
6.
Бако
19.03.2024 23:06:19
0
2
Вземете го да сте ок
5.
Djsj
19.03.2024 22:59:29
3
7
Kasaboa tam 6e raboti v rudnika 140godini na minimalna zaplata
Posle sa pesionira s 2000 euro zaplata
6tot togaz 6e minat na eyri
4.
Прешънс
19.03.2024 22:37:47
3
13
Имаме доказани златни залежи!Цената на златото расте. Комисионните ......сигурно растът !Стига! Няколко човека да ограбват населението на една от най богатите държави с залежи на злато
3.
Мънди прешънс
19.03.2024 22:00:55
7
13
"Тъпата държава" през едни корумпирани политици отдават срещу мижави пари златото на народът -България под предлог , че държавата сама не може да го извлича! Не е само злато има и сребро ,редкоземни метали! Богати сме на злато и сме бедни.
2.
Опа
19.03.2024 21:25:56
1
17
Кметът що се прави на луд? Има си процедури. Абе,Дънди нали бяха крадци и мошеници?
1.
Димо Туморов
19.03.2024 21:14:19
2
11
И за какво са Ви?
Животът е само един миг и една суета!
Бъдещето е на младите!
В гробищата ли ще ги носите?
Чувай Боже и закриляй!
Да минава!
PS : докато го "икопаете",ще сложим памперсови гащи......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори