×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо украинският митрополит Епифаний дойде за опелото на Неофит, след като не е поканен


Защо украинският митрополит Епифаний дойде за опелото на Неофит, след като не е поканен
Великопреславски митрополит Йоан отдава почит на патриарха
16 Март 2024, Събота, 10:05 ч.
Автор: Флагман.бг

Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит предизвика спорове дали е редно да бъде допускан

Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия - Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна - митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместникпредседател на Светия синод в "Панорама" по БНТ.

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната църква на Украйна. През 2019 г. Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за предоставяне на автокефалия на ПЦУ, въпреки че в продължение на стотици години украинската църква е подчинена на Московската патриаршия. За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила.

Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит предизвика спорове дали е редно да бъде допускан. Той пристигна заедно с Вселенския патриарх Вартоломей.

 Митрополит Йоан обясни, че всеки е добре дошъл, но когато става въпрос за канонически статут и дадената църквата не се е произнесла по този въпрос, трябва да се внимава. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пък заяви, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото. Каза още, че Епифаний няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

Днес е вторият ден на национален траур в памет на патриарх Неофит. По решение на Светия синод в 9:30 ч. днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" започна светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията е  предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод.

След това ще започне опелото на блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. След опелото от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала „Св. Неделя", където патриарх Неофит ще бъде погребан.

Националната служба за охрана (НСО) разположи металдетектори пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" в София за заупокойната света литургия и опелото на патриарх Неофит.

Гражданите, които желаят да присъстват на литургията и опелото в катедралния храм, преминават проверка за сигурност през пунктове, разположени при северния и при южния вход на храма. Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Патриарх Неофит издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб църковни служители, политици и общественици


В категории: Животът


36
Коментара по темата
36.
оффф... до 32
16.03.2024 18:19:20
8
3
Имаш в предвид фашистът, който влезе неканен в Донбас през 2022, нали?
Прав си. Фашистите с руски знамена са позор за дядовците си, които на времето се бореха против точно такива като тях.
35.
Dimitar
16.03.2024 16:09:49
9
3
Минчо умри
34.
Минчо
16.03.2024 14:11:12
25
16
Слава на Украйна!
33.
до Боцмана
16.03.2024 13:36:59
4
16
Верно ли твърдиш, че Кубрат бил руснак? Или си тъп или работиш против България. Искаш дс кажеш, че Велика България е всъщност Русия ли? В ония времена е нямало Русия, запомнете го! Аз също съм русофил, но умерен. България - преди всички! Ти явно си безнадежден случай. Аз също съм русофил, но знам историята и отчитам всичко направено срещу родината ни. Руснаците са ни кръвни братя, но това не им пречи да отделят северно македонците от държавата ни и да не признават кирилицата за българска. Румъния е създадена върху български земи...
32.
!!!!!!!!!!!!
16.03.2024 12:46:41
15
24
Фашиста винаги идва НЕканен ! Но винаги трябва да бъде прогонван с камъни
31.
До 24
16.03.2024 12:12:44
8
25
Но се стои отзад а не неканен да си слажиш одежди в които не те признават и да се наредиш отпред неканен.
Позор и върховна наглост за вартоломей.
Изгубил е всякаква мяра и приличие !
30.
до 30
16.03.2024 12:10:48
13
28
Защото НЯМА ТАКЪВ ПАТРИАРХ !
ИЗМИСЛЕН Е !
САМОЗВАНЕЦ !
Затова.
Наври си слава ...тук е България.
29.
Бургазлия
16.03.2024 12:08:18
29
28
A българската църква колко стотици години беше подчинена и колко време трябваше да я признаят другите?
Що да не дойде украинския патриарх?
Слава Украйна!
28.
Бай....
16.03.2024 12:00:22
0
8
„Да пишеш за едно пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия.“ (Рон Хъбард, създател на сциентоложката религия).
27.
27
16.03.2024 11:51:52
9
20
друго си е да поканим гундяев полковник кгб негодяев псевдо патриарх Кирил забогатял далавера контрабанда алкохол и цигари и като дойде да набива канче радко фатмака македонска азбука и др путлер бръщолевения а малоумници путлероби
26.
Бай Димо
16.03.2024 11:44:00
17
25
Без съмнение русофилството е тежко психично заболяване, което е практически неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Как, освен като патологичен случай, може да бъде диагностицирана сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение и се намира в някакво неопределено състояние на неофеодализъм, съчетан с елементи на примитивен капитализъм в най-гротескните му форми? Как другояче, освен като болест, може да бъде окачествено боготворенето, идеализирането и издигането в култ на един народ, който няма вътрешни сили и интелектуален потенциал да се самоорганизира, който няма дисциплина и чувство за отговорност, който няма трудови и хигиенни навици, който не може да стопанисва и използва ефективно природните си ресурси, който въпреки огромните си и неизчерпаеми подземни и надземни богатства живее скотски.............
25.
25
16.03.2024 11:41:18
4
7
йоане вземи рубли
24.
оффф...
16.03.2024 11:33:29
6
25
На погребение не се ходи с покана
23.
В крайна сметка
16.03.2024 11:33:24
4
21
Погребенията не са банкет. Кой иска да присъства е едно. Кой участва в церемонията е друго. Това че една църква й се наложи да се отдели и не е призната от всички все още, не означава че представителите й нямат право да посещават православни събития като миряни. Това са чисти формалности и е въпрод на време останалите да я признаят като отделна от руската. Раьбира се Русия и Сърбия ще са последни и може би ще се случи след войната. За разлика от БГ, в Русия църквата далеч не е независима от държавата.
22.
Бай Димо
16.03.2024 11:29:22
24
11
Бой по българите евроатлантически фашаги и подлоги!
Пращай Владимире ядрения Сармат удряй.
Това българите смд долни предатели и неблагодарници ама скоро ще си го получим. Ще има мобилизация и война помнете ми думата. Тогава шъ ва видим.
21.
украйнска наглост !
16.03.2024 11:25:20
20
16
Не само е пристигнал неканен но е ЗАСТАНАЛ НАЙ-ОТПРЕД, ПЛЪТНО ДО ВАРТОЛОМЕЙ !
20.
Царство му небесно
16.03.2024 11:19:40
3
9
Негово Светейшество българският патриарх Неофит прие на среща Олеся Илашчук, извънреден и пълномощен посланик на Украйна у нас, съобщиха от Българската патриаршия.

Приемът се състоя в сградата на Софийската света митрополия, а в него участваха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Теодор Атанасов - началник на кабинета на българския патриарх, и Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия.

По време на срещата посланик Илашчук благодари на Светейшия патриарх и на Българската православна църква за материалната и духовна подкрепа на бягащите от войната бежанци. Олеся Илашчук изрази и радостта си от съвместната инициатива на митрополита на Белгия и екзарх на Нидерландия и Люксембург на Вселенската патриаршия Атинагорас, и на митрополит Антоний за ремонта и възстановяването на украинската църква "Покров на Св. Богородица" в близост до Брюксел.

Митрополит Антоний припомни, че Българската православна църква винаги е откликвала положително към страдащия народ, като го подкрепя не само материално, но и духовно. Той сподели на посланик Илашчук много инициативи, с които не само Софийската епархия, но и други епархии подпомогнаха и подпомагат страдащите и бягащи от войната украинци.

Митрополитът изтъкна още, че Църквата не е спирала да се моли за мир в Украйна и дълбоко състрадава с украинския народ в това негово изпитание.

Патриарх Неофит пожела на посланик Олеся Илашчук успешен мандат у нас, ползотворна работа и мир за страната, и за народа на Украйна.
19.
Царство му небесно
16.03.2024 11:15:51
2
6
Възлюбени в Господа братя и сестри,

Неизменно вярна на своята грижа за поверения ѝ от Бога православен български народ, и тази година в деня на светото Богоявление Родната ни Православна църква извърши последованието на Великия водосвет и поръси с осветена богоявленска вода воините и бойните знамена на Българската армия. Армия славна, която се уповава на Божията сила и благодатна помощ и закрила. Армия, която винаги е била надежден гарант за суверенитета и териториалната цялост на скъпата ни родина България.

Такава остава и в нашия все по-несигурен и изпълнен с по-нови и все по-кръвопролитни военни конфликти свят българската армия остава вярна на мисията си и на своето високо призвание, с внимание и чувство за отговорност към новите реалности и предизвикателства, неизменно с упование в Бога, без Когото за човеците нищо не би било възможно. В Господа е нашата надежда и сега, пред лицето на безброй лични и обществени трагедии и на толкова силно бушуващата сила на злото. Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава.

Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници. Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия.

Бог да пази свободна и независима България!

Мирът и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Пресветия Божи Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

Честит празник!

С отеческа в Христа обич,

† Неофит патриарх български
18.
Защото сме братски народи
16.03.2024 11:14:24
18
19
Слава Украйна!
Да живее България!
17.
До 14
16.03.2024 11:09:55
5
20
Измислени "цитати" уж писани от Неофит в реанимацията !
Гнусна пропаганда дори в ден като днешният.
Спрете се !
Оставете душата на Патриарх Неофит да си отиде в мир !
16.
Боцмана
16.03.2024 11:08:27
21
13
Ами ето,появиха се предателите!
България била създадена,преди Русия.Такава неграмотност такава глупост.
Четете повече и ще знаете,че Кубрат е чист руснак,а не нещо друго.
Лично Путин заяви много ясно и показа доказателства,че Кубрат е руснак.
Ама вие нали все еврогейска пропаганда четете,та може и Цар Симеон да изкарате българин,въпреки че българите сме чисти руснаци.
15.
Вселенския
16.03.2024 11:07:23
15
13
Патриарх е нищожество , гръцко , което цели да унищожи православието . Той не е с статут като папата .
14.
Украйнският патриарх е дошъл да благодари за подкр
16.03.2024 11:06:47
12
13
Патриарх Неофит- "Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава в международно признатите ѝ териториални граници"............"унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава".
13.
Ханко Брат
16.03.2024 11:03:51
7
15
Ай сикгир с тез попове бе!
12.
Виктория
16.03.2024 11:02:02
16
29
Защото ш*баните украинци са много нагли и нахални
11.
Защото
16.03.2024 10:56:46
7
21
Е миролюбив и иска оръжия.
10.
до Боцмана
16.03.2024 10:54:02
7
18
Без Бълфария нямаше да има Русия, а не обратното. България е създадена 200 години след нас, а Велика България, родината на Кубрат, е векове преди самата България
9.
Православен
16.03.2024 10:52:50
14
22
Не става въпрос нито за Русия, нито за Украйна.
Православието е канон !
В променящият се свят, то е камък, петра, каквото е било преди хиляда или две хиляди години това е и днес.
Света е различен но хората и страстите в душите ни са същите каквито са били и в Старозаветни времена.
Епифаний е представител на неканонична, непризната от БПЦ, църква.
Т.е. той не е част от Православният свят и като такъв няма място и е обида за Вярата на дядо Неофит, присъствието му днес в одежди на ритуала.
Позор за Вартоломей.
Разделя и разкъсва Православието с действията си.
Бог да е с нас !
8.
Украинският патриарх дошъл
16.03.2024 10:51:04
12
21
И какво като дошъл? Този го признал, оня не го признал... Дрън-дрън... И какво да правим сега? Ама то голямо чудо станало.
7.
Суета?
16.03.2024 10:49:11
3
36
На погребение не се кани! Това да не е сватба? Разбира се, че украинският представител на църквата не трябва да участва в самото опело, щом не сме им признали църквата, а да бъде сред обикновените миряни, и щом иска нека почете смъртта на Неифит. Имам чувството, че нашите владики вместо да почетат кончината на патриарха се притесняват повече кой щял да присъства и кой не. Това е някакъв вид суета, а суетата е смъртен грях
6.
Тракийски
16.03.2024 10:39:06
6
13
Православната църква и подобни статии може да ни научи много за религията. Вместо кръстчета можем да си раздаваме партийни книжки с подобни "православни" ценности.
5.
Боцмана
16.03.2024 10:32:59
20
21
Благодарим ви за безпристрастната журналистика! Само вие сте патриоти и не забравяте да поддържате пламъка на руския ни патриотизъм,който всъщност произлиза от нашите корени. Всеки образован човек-русофил знае,че без Русия,нямаше да има Хан Аспарух и България,няма да има Цар Симеон Велики,Кирил и Методи,азбука и писменност.
Дано поне другарката Митрофанова да не направила,грешката да присъства,докато този укронацист със шайката си е нахлул без да е поканен. Пореден позор за държавата ни американска колония.
После се чудим,защо Путин,Патриарх Кирил,Рамзан Кадиров и Вагнер,не ни освободиха?
Винаги сме били предатели,най-долни предатели и даже един кашон русенско варено и гумени ботуши,не изпратихме на братските освободители борещи се срещу натовските фашисти в Украйна,докато русофобите ни управници непредатели изпратиха оръжие за милиарди на натовските укро фашаги с което те избиват,братушките ни.
Всичките ми познати братя русофили,не могат да живеят с този позор и пият от мъка,вече две години.
4.
Тъжно е
16.03.2024 10:24:08
12
33
Защото турчина Вартоломей е нагъл и навсякъде мъкне със себе си непризнатият Епифаний.
Кенет Мърсън харесва това !

Бог да прости дядо Неофит !
3.
хах
16.03.2024 10:22:52
3
15
Едно време изнасяха парите от Кирил и Методий с чували след Цветница. Нормално е да се карат и там.
2.
на погребение
16.03.2024 10:21:55
8
39
не се кани,просто се съобщава.Всеки може да дойде да отдаде почит,да се сбогува или-просто да присъства.Дори враговете на починал може да са там.
1.
Антиконти
16.03.2024 10:19:20
8
27
Всички са едни и същи мошеници. Бпц има толкова общо с християнството, колкото Ватикана има общо с морала.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори