×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Крек и фентанил - наркотиците, които причиняват все повече смърт


Крек и фентанил - наркотиците, които причиняват все повече смърт
Ключови думи: крек, фентанил, наркотик
10 Март 2024, Неделя, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Кокаинът вече не е наркотик само на богатите

Когато комбинацията от кокаин, сода бикарбонат и вода се нагрее до 96 градуса, сместа започва да пука. От този звук идва и наименованието на субстанцията крек (от английски - “to crackle”). “Крекът е кокаин, който може да се пуши и води до бързо опиянение. А ако се консумира дни наред, често води до психотични състояния”, обяснява Михаел Харбаум пред Deutsche Welle. От 20 години той работи в една служба, оказваща помощ на наркозависими в Дюселдорф.

Все по-голям проблем

Социалният педагог е виждал какво ли не по улиците на града, но казва, че консумацията на крек се превръща във все по-голям проблем в Германия. Според него ситуацията сега има съвсем различно измерение. Експертът разказва, че през 2017 година организацията му се сблъсквала с няколкостотин случая на употреба на крек. През 2023 година обаче те са били 31 000. “Крекът е субстанция, което постига много силен ефект за кратко време, но той и отслабва бързо. Затова нуждата на зависимите от повторна употреба е много голяма.

През 2022 година 2000 души в Германия са починали в резултат от наркозависимост. Това е най-високата стойност за последните 20 години. Хероинът и дългогодишната употреба на наркотични субстанции продължават да са най-големите убийци, но случаите на отравяне от кокаин и крек също се увеличават.  

“Крекът някъде от около 20 години е проблемна тема във Франкфурт на Майн, Хамбург и Хановер. От 2016 година наркотикът се разпространява и из други големи градове като Берлин, а защото Европа и Германия са наводнени с кокаин с висока чистота”, казва професор Даниел Даймел, който изследва зависимостите. “Пазарът на наркотици се разширява, защото производството на кокаин в Колумбия е значително увеличено”, посочва още експертът пред ДВ. 

Кокаинът вече не е наркотик само на богатите

От Южна Америка кокаинът пристига в Европа през Антверпен, Ротердам и Хамбург. Търсене в Германия има, а то провокира и по-голямо производство, обяснява професор Даймел. “Междувременно кокаинът се употребява и от много хора от средната класа - той вече не е наркотикът на богатите, артистите и работещите в медиите, каквото клише битуваше през 80-те и 90-те години на миналия век.”
Даймел казва, че най-големият проблем по отношение на крека е липсата на превенция. “Има добре развити терапии за хероина като заместващото лечение с метадон”, казва той. “При крекът обаче няма медикамент, който да е разрешен и ефективен срещу тази зависимост.”

Михаел Харбаум споделя, че екипът му в Дюселдорф е успял да настани 11 наркозависими в отделни помещения с охрана и социален работник. И че този модел на защита би трябвало да става все по-популярен, защото освен крека, към Европа настъпват и други наркотици, които са изключително опасни – например синтетичните опиоиди като фентанила. 

Епидемията с опиоидите достигна Европа

Наркозависими дори смесват хероин с болкоуспокояващото фентанил, което се използва и за анестезия. В САЩ всяка година около 10 000 души умират от свръхдоза опиоиди. Изследване на германските организации за превенция на СПИН показа, че във Федералната република 3,6% от хероиновите проби съдържат фентанил.

“Предполагаме, че броят им ще се увеличи допълнително”, прогнозира Даниел Даймел. “На пазара се предлагат синтетични опиоиди, които се смесват с хероин. Проблемът е, че тези вещества са значително по-силни и смъртоносната доза е по-малка. При фентанила са достатъчни два милиграма”, обяснява експертът по зависимости. 
Проблемът се разраства в цяла Европа. Миналата година в Дъблин са регистрирани 54 спешни случая след консумация на синтетичния опиоид нитазен. В Бирмингам през лятото на 2023 г. 30 души са починали от употребата на хероин, смесен със синтетични опиоиди. Затова експертите настояват за ефективно противодействие - създаване на консултации с бързи тестове, предлагане на заместители, както и използването на антидота налоксон.


В категории: Животът


1
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
1
Коментара по темата
1.
Зак
10.03.2024 17:59:49
0
0
Нас какво ни грее Германия и САЩ тук употребата на хероин е почти до нула ,раиски гас и трева са най употребяваните след това са амфетамин и кокаин ,на трето място е пилоти което все повече губи своята популярност смъртни случай почти няма от наркотици да се оправят най развитата и най застаряваща нация Германия ако не се оправят мигрантите ще ги оправят ..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори