×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

СЕМ поиска от БНТ правилен, красив и чист български език


06 Март 2024, Сряда, 15:40 ч.

Членовете на регулатора нито приеха, нито отхвърлиха отчета на Кошлуков, но засипаха с критики генералния директор с изтекъл мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) не стигна до решение относно приемането на отчета на генералния директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков за периода от юли до декември 2023 г. На заседанието днес „За“ гласуваха председателят на регулатора Соня Момчилова и Галина Георгиева, член на съвета. „Против“ бяха членовете на СЕМ Габриела Наплатанова и Симона Велева.

Това е вторият поред отчет на генералния директор на обществената телевизия, за който от Съвета за електронни медии не стигат до решение. Поравно – два гласа „За“ и два „Против“, членовете на регулатора дадоха и при предишния доклад на БНТ – за периода от януари до юли 2023 г. Процедурата не предвижда следствия от липсата на решение за приемане на отчет, предава lupa.bg.

„Работата е свършена, колегите ви са работили изключително много. За мен големият структурен проблем остава въпросът с мандата. Тук ще призова и Съвета за електронни медии, ние, като колективен орган, и вас, също - трябва да разрешим този въпрос“, каза Симона Велева в своята мотивация за отрицателния си глас по отношение на отчета за периода от юли до декември 2023 г.

Според нея фактът, че Емил Кошлуков изпълнява длъжността на генерален директор на БНТ извън мандат, както и непълният състав на Управителния съвет, създават условия за нелегитимност. „Това е единственият начин, по който ние трябва да дадем знак, че това положение трябва да бъде поправено“, посочи тя. Симона Велева коментира още, че е необходима по-добра отчетност в изразходваните средства от страна на БНТ за филмопроизводство.

Габриела Наплатанова определи своя вот „Против“ като „едно мотивиращо „не“ с цел телевизията да поеме към по-сериозно технологично обновление. Това ви спъва да разгръщате тези планове, които са свързани с преминаването към дигитално съдържание, каза тя. Според нея обществената телевизия трябва да генерира такъв тип съдържание, което да отговаря на съвременните изисквания във визуален план и като аудио. Трябва да имате много по-сериозна техническа обезпеченост, допълни тя.

Наплатанова отличи премиерата на втория сезон на сериала „Вина“. По думите ѝ първият от новите епизоди е имал лидерска позиция сред аудиторията на 7 януари вечерта.

„Но тук също искам да кажа, че „Вечерното шоу“ не покрива очакванията в това развитие, което претърпя“, каза тя.

„В разглеждания отчетен период сте напълнили квотата с детски предавания, за да се изпълнят условията по лиценз, с филми, които, по мое мнение, не са релевантни към възприятията на съвременните деца. С тези филми е израснало моето поколение“, посочи Габриела Наплатанова. Те имат своята художествена стойност, но не отговарят на потребностите на съвременната детска аудитория, каза още тя.

Опитваме се да развиваме и нови детски предавания, каза Емил Кошлуков по време на изслушването си пред СЕМ днес. „Пускаме винаги в сесиите и искане за юношески сериал, търсим такъв. Няма много на пазара. Нашите продуценти не се интересуват кой знае колко от тази публика“, посочи генералният директор на БНТ. Той отбеляза, че пример за съвременно детско и младежко съдържание е предаването „Това го знам“. Допълни, че от март или април БНТ ще пусне още едно предаване с викторина за ученици.

По думите му „Вечерното шоу“ не се получава. „Сега продължаваме да работим, ще търсим още промени и ще го развиваме. Някак си не успяваме да направим този тип комедийно забавление, сменихме доста водещи, опитваме много неща“, каза Емил Кошлушов.

В представянето на своя отчет генералният директор на БНТ отбеляза осигуряването на финансиране и копродуценти за продължаването на „може би най-успешния български сериал“ – „Под прикритие“. Успяхме да направим сделката с HBO за четири сериала, които вече тръгват, като засега работим за територията на Адриатика, каза Кошлуков. Според него това става за първи път в историята на България. „Има интерес и най-вероятно ще успеем да изкараме БНТ на световния пазар и с новите сериали, които правим, с продълженията“, каза още той.

През последните няколко години БНТ е може би най-основният финансов стълб на българското филмопроизводство, отбеляза Емил Кошлуков. Според него под въпрос е как Националният филмов център (НФЦ) финансира сериали, без да знае каква е програмната нужда на телевизиите.

Генералният директор на обществената телевизия съобщи още, че се работи по дигитализация на архивите. „Продължаваме работата по осъвременяването на телевизията и като оборудване, и като техника, и като условия за работа и труд. Предстои ни обновяване на новинарското студио“, каза той.

„Прави впечатление, не само днес, а и на предходни ваши изслушвания, че гадаем и се чудим какво очаква зрителят“, каза Галина Георгиева. Според нея е време БНТ „да се поинтересува какви са нагласите и очакванията на обществото“.

„Ако вие редите програма, купувате съдържание и участвате във финансиране на нещо, което не намира своя зрителска аудитория, то ще си говорим всеки път едно и също“, посочи Георгиева.

По темата за отразяването на местните избори председателят на СЕМ Соня Момчилова отбеляза, че не съветва обществената телевизия да влиза в състезание с търговските медии. Аз мисля, че в едно такова състезание вие сте предизвестен губещ, каза тя. Отбеляза, че на последните избори БНТ „за първи път си позволи да съобщи предполагаеми резултати преди да изтече законовият срок за това".

Соня Момчилова цитира представител на БНТ, взел участие в кръгла маса на СЕМ по повод изследване на доверието в медиите и изборния процес. Той ми противопостави позицията си, че не може, ако търговските телевизии са бързи влакове, БНТ да бъде пътнически, каза Момчилова. Тя отбеляза, че според нея

Българската национална телевизия трябва да бъде „царският вагон, теглен от парен локомотив“. „Тя трябва да бъде онази тежка, бутикова форма на пренос на информацията. Да провери няколко пъти фактите, преди да избърза“, допълни Соня Момчилова.

Според нея БНТ трябва да демонстрира „правилен, красив и чист български език“. Председателят на СЕМ коментира още, че проверителите на фактите се борят за статут на последна инстанция. „Миналия ден чух проверка на факти, сред които беше изброен такъв, за който беше казано, че вероятно е дийпфейк. Не може да бъде вероятно. Това подвежда аудиторията, дори би могло да я заблуди“, каза Соня Момчилова. Отбеляза, че в това отношение има забележки не само към БНТ. „Проверителите на факти трябва да отстоят и да се преборят за този статут. Не можем да им го предоставим безусловно и безкритично“, посочи Момчилова.

 


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
В такъв случай
06.03.2024 18:12:59
0
4
"ме"-кащите ни политици трябва да не бъдат допускани до екрана на БНТ!
"Сега ще гласуваме , да направиМЕ и да определиМЕ правилата на ....
5.
!!!
06.03.2024 17:08:50
0
6
Любимата дума на Ники Кънчев и някои български водещи е "демек".По телевизия ,радио ,вестници /било то и електронни/ само книжовен български език.Трябва да си изисква, не да си правим ,че не чуваме и не виждаме!
4.
Гражданин
06.03.2024 16:51:24
0
6
И тогава ли лекето Кошлуков показа среден пръст? С такъв директор такъв резултат. Или казано по народному на такъв г*з такъв х*у
3.
А новините на турски?
06.03.2024 16:24:31
1
7
СЕМ поиска от БНТ правилен, красив и чист български език
----
Арно, ама как ще стане това с новините на турски? И защо СЕМ не изисква да се използва само български език по националните медии? Нали по конституция българският език е официален език? За толкова години, никой не направи нищо, за да се спре тази гавра с новините на турски. Даже на 3-ти март си джареха на турски по БНТ. Колко патриотични партии има в България? Май не им пречат новините на турски?
2.
lep
06.03.2024 16:02:01
2
4
Браво на тази Соня Момчилова....харесва ми начинът ѝ на мислене.
1.
Коучинг смути чеф Манчестър Юнайтед
06.03.2024 15:55:41
3
4
Най-добрият правилен, красив и чист български език е в новините на турски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори