×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кирил Петков и Бойко Борисов в момента се договарят за ротацията, но не желаят да е публично


Кирил Петков и Бойко Борисов в момента се договарят за ротацията, но не желаят да е публично
ПП-ДБ поставят условия за външно министерство, за да парират исканията на ГЕРБ за смяна на министри, смята политологът доц. Стойчо Стойчев
19 Февруари 2024, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

"Възраждане" приключват, тръгват по пътя на "Атака", а скъса ли се язовирната стена връщане назад няма

Политологът Стойчо Стойчев е доцент в СУ "Св. Климент Охридски" от 2018 година. Той е бивш началник на кабинета на министъра на образованието и науката (2014). Съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България. Ръководител е на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Интересите му са в областта на организираната престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране. Вижте интервюто му пред вестник "Труд".

- Ротация се римува с имитация, дори с излагация. Днес ще стане, утре няма, чертаят се червени линии, прехвърлят се отговорности, ще бъде на 6 март, ама може и да не бъде, ГЕРБ можело да не гласуват оставката на премиера Денков.... Какво се случва според вас, доцент Стойчев?
- Те очевидно си работят така от самото начало. Поставят си ен на брой искания, после се отказват от някои от тях с цел ответната страна да се откаже и тя. И в крайна сметка да постигнат някакво споразумение, което да бъде в кръга на предварително договореното. Аргументът за Външно, че Ники трябва да пътува, за да се чува гласа на ПП-ДБ по света, е несериозен. За мен е очевидно, че това условие се поставя, за да могат да се парират исканията на ГЕРБ за смяна на доста министри, които ПП-ДБ пък не искат да се сменят. Всеки си знае неговата песен. И най-лесният вариант е да се каже - Денков и Габриел да се разберат. Те ще се разберат, но първо лидерите ще се разберат, след това ще кажат на Денков и Габриел какво са се разбрали...

- ... И двамата ще излязат и ще кажат - ами ето какво се разбрахме ние...
- Да, защото логиката на парламентарното управление е, че правителството се формира на първо място от парламентарно мнозинство. Не може да очакваме министър-председателят без парламентарно мнозинство нещо да се разбира и да прави. Ако премиерът контролира парламентарното мнозинство, както се е случвало в България, ако той е и партиен лидер - тогава да. Но Денков не е лидер на ПП, ПП няма абсолютно мнозинство. Така че мнозинството се формира в момента от три партии, независимо дали при избиране на правителство, ротация или вот на недоверие. За това се разбират лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов, да не каже някой че го омаловажавам - и Атанас Атанасов. Това е положението - няма как Денков и Габриел да се разберат и да кажат на партийните си лидери, а те да кажат - хайде добре, браво. Затова прехвърлянето на решението към тях означава, че просто Борисов и Кирил Петков в момента се договарят за рамката на тази ротация, но не желаят да го правят публично.

- Възможно ли е ротацията да стане след президентските избори в САЩ на 5 ноември?
- Не знам това откъде тръгна и кой го тиражира. Вероятно някои, които имат интерес да кажат, че управлението ни в момента е колониално и зависи от Байдън. На мен това обаче ми се струва нереалистично. Ако сега се направи ротацията, докато минат изборите в САЩ и дойде новият президент на 20 януари догодина, трябва да се направи още една ротация и тогава пак Денков ще бъде министър-председател. Не знам защо този кабинет сега ще трябва да изчаква. Второ, доколкото аз съм запознат, нито Мария Габриел, нито евентуален друг външен министър - да кажем, Даниел Митов, се ползват с лошо име в САЩ или в американското посолство в София. Т. е. самата ротация дава възможност външен министър да бъде човек, когото Щатите харесват. Мария Габриел става премиер, но ГЕРБ си запазва Външно министерство и министър става примерно Даниел Митов, който е личен приятел с държавния секретар Антъни Блинкен, и всички ще бъдат доволни. Ротацията предполага всичко това да бъде много по-добре отиграно, отколкото ако няма ротация. Така че няма защо да се чакат изборите в САЩ. За тях няма значение кой е в кабинета, важното е парламентарното мнозинство. То не се променя при ротацията, остава си същото, хората остават същите. А това, че в правителството някои ще си сменят ресорите, не е никакъв проблем - това, че един ставал външен министър, а друг - премиер, не е проблем, това са си същите хора. А това, което се говори по темата, е интрига, която иска да ни вкара в някакви други коловози.

- Може ли да да каже, че външната политика на България е свързана повече с Демократическата партия на САЩ, отколкото с Републиканската?
- Демократите винаги са били някак си по-радушни към България. Някаква устойчива линия при републиканците нямаме, те никога не са искали такива отношения. От републиканските политици малко са тези, които идваха в България, може би само Джон Маккейн прави изключение. Но искам да обърна внимание на нещо друго. Както Тръмп се очертава вероятният кандидат на републиканците, така има много голяма вероятност те да загубят изборите.

- Всички прогнози засега сочат обратното, доцент Стойчев!
- Нищо, че Байдън в момента е толкова непопулярен. Тръмп поляризира американското общество. И при една поляризация много хора излизат и гласуват за по-малкото зло. Ще има хора, които не го харесват, но ще гласуват за него само и само Тръмп да не се върне на власт. На всичкото отгоре той мобилизира и антивот. Освен това мултинационалните корпорации загубиха трилиони долари заради отношенията на Тръмп с Китай. Тези корпорации контролират обществено мнение чрез медии, те са основно в IT индустрията - Apple, Microsoft, Twitter и са загубили трилиони долари заради Тръмп. Но каквато и да е външната политика на България, тя трябва да бъде проамериканска. Дори републиканците да дойдат на власт това не означава, че ние трябва да ставаме про руски. Освен това има достатъчно спирачки в американската демократична система, които могат да попречат на обратна външна политика. Най-малкото те видяха какво стана в Афганистан. Байдън ги изтегли оттам и милиардите, които наляха там да им построят държава, да им обучат армия, буквално отидоха на вятъра. Значи имаме пример.

- В парламента бе отхвърлено поредното вето на президента, преди дни той заяви, че министрите са пешки и нямало значение кои ще бъдат те...
- Неговите служебни министри са пешки, назначени еднолично от него. Доскоро Радев се изживяваше като фактор, защото нямаше парламентарно мнозинство. А в парламент, в който има организирано мнозинство, в нашата парламентарна република президентът е абсолютно безгласна буква, какъвто е Радев сега. Той е изключително изнервен от цялата тази работа. Той ги виждаше нещата много фрагментирано и че този парламент няма как да се направи адекватна коалиция. Даже като връчваше мандата на Николай Денков му „пожела“ да не го изпълни. Ясно е каква му е болката на президента- за лидерство. Парламентарно мнозинство е много мобилизирано, такава мобилизация не съм виждал от доста време. В предишни парламенти Цветанов ходеше да ги събира да минават бюджети. Сега ГЕРБ, ППДБ и ДПС си гласуват, разбират се, нищо, че се карат, като дойде момента за гласуване, гласуват. Президентът много се дразни, защото парламентът е много ефективен. И като това е така, какво става с неговите обяснения, че парламентарната република се е провалила и че в парламента не могат да взимат решения? Напротив, парламентарната република е толкова ефективна, че можа да си променя и конституцията. И може да му вземе на президента и шефовете на служби. И това, че те стоят там не се дължи на него, а на Бойко Борисов. Ако не беше той, на президента отдавна да са му взели службите.

- Допускате ли, че може да бави връчването на мандата на ГЕРБ?
- Де да го знам. Но тъй като е много злопаметен, може да връчи мандата на председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов на 17 март - датата, на която през 2022 година той бе арестуван от сегашния си партньор Кирил Петков. Нищо друго Радев не може да направи. Ако бави мандата, това означава, че правителството в оставка продължава да си действа и това ще бъде така, докато се избере ново. А Борисов и Габриел могат веднага да му върнат изпълнен мандата и президентът ще трябва да го внесе в парламента. Никакво значение няма какво ще направи президентът, освен това, за което казах - да връчи мандата на Борисов на датата, на която бе арестуван и така да го ритне по кокалчетата, да му припомни какви партньори има сега.

- Политолози, социолози и наблюдатели вече тръбят, че Радевият проект „3 март“ загрява на тъчлинията...
- Първо трябва да кажа, че националният празник е на всички, той не е само на президента, на неговия екип или на някакви други хора. Още от самото си появяване Радев обича да узурпира и приватизира национални символи - комитетът, който го издигна първия път, се казваше „Васил Левски“. Нито Румен Радев е новият Васил Левски, нито Трети март е на Румен Радев. Той е на всички българи. Най-лесният начин да опетниш националния празник е да си го приватизираш. Още повече, че „3 март“ е регистриран като търговска марка, което е върхът на тъпотията. Второ, Конституционният съд ще обяви „3 март“ за противоконституционно, защото национални символи не могат да бъдат партийни. Значи който не е с моята партия е против България, така ли излиза? Който не е за „3 март“ е против националния празник, така ли излиза? То за това е записано в Конституцията, че национални символи не могат да бъдат партийни, явно са мислели хората навремето. Ако иска Радев да си го кръщава „9 септември“, „7 ноември“ - няма никакъв проблем. Друго - всичките тези предварителни социологии... Като питаш хората за Трети март, те си представят някакъв национален символ. Дори да кажат, че Трети март е на президента, на избори няма да се яви само той и Илияна Йотова, както бе досега. Ще се яви с едни конкретни хора, които на конкретните места, където ще се явят, имат определена репутация, познават ги. Той че е популярен - популярен е, няма да обяснявам как неговата популярност ще се трансформира в парламентарни избори. Защото това, че си човек на президента не означава, че ще гласуват за теб. Царят го пробва едно време - стана, каза - ето това са моите хора, гласувайте им. Така беше и в ГЕРБ - избираха някакви хора, защото били на Бойко. Но в сегашната ситуация няма как това нещо да се получи. Когато Радев посочи Кирил и Асен, хората гласуваха за тях не защото са негови хора, а защото са млади, дошли да оправят България от Харвард, учени, симпатични, специалисти, с коса - имат прическа, за разлика от някои политици у нас, и говорят развален български, защото са работили някъде в чужбина. Защото на нас ни писна неграмотни и необразовани хора да ни крадат. Е, и образованите крадат.

- Ако се яви на евроизборите, колко според вас депутати ще има Радев?
- И да има 5-6 депутата, какво от това? Ще каже - дайте ми властта? Това ще е абсолютна гаранция, че този кабинет ще изкара пълния си мандат. Той ще каже - спечелих европейските избори, те ще му кажат - честито, ние пък ще си караме мандата до края му през 2026 година. Да видим тогава какво ще направи „3 март“ с 5-6 евродепутати! 

- Според вас „Възраждане“ тръгва ли по пътя на „Атака“ с тези изключвания на депутати и общински съветници?
- О, да. Трима изключени, после още трима.. Пропука ли се язовирната стена, водата си намира път да изтече.

- Един от любимите ми професори навремето в Юридическия факултет бе Борис Спасов, който преподаваше държавно право. Той казваше - запомнете, колеги, че в България ако искаш една работа да не бъде свършена, създай комисия. Две комисии бяха създадени в последните дни в парламента - за т. нар. Нотариус и за неправомерно предоставяне на българско гражданство. Ще свършат ли според някаква работа? 
- Абсолютно е вярно, че когато искаш да забатачиш нещо, създаваш анкетна комисия, която вместо да установява факти и обстоятелства, ще направи доклад, който я го чуем, я не. Въпросът е кой предлага тези комисии и какво иска да направи чрез тях. С „Нотариуса“ ще искат да прикрият неща, които не трябва да лъснат. А руското гражданство ще бъде използвано да се свали съвсем доверието от шефа на ДАНС и да имат основание да го махнат. И понеже президентът не иска да го маха, ще отнемат правомощията му, което ще стане лесно, за 1-2 месеца ще сменят шефа на ДАНС. Във втората комисия няма да има забатачване, а ще се повдигне отново въпросът за шефовете на службите и те да бъдат сменени. Това според мен е целта на занятието. Атанас Атанасов започна първи да мъти водата, така беше и със списъка на политици и журналисти, които били подслушвани, но прокуратурата отрече. Сега пак имал списък, който се оказа доклад. Той просто спекулира с това, че е бил шеф на НСлС, но там едва ли са останали хора от неговото време.

 


В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
Срамежливи?
20.02.2024 14:12:17
0
2
Само на тъмно ли го правят?
8.
XX
20.02.2024 11:21:16
1
2
ДО 5

"Тези двамата ни определят съдба,живот битие и" - защото ВИЕ така избрахте.
Факт.
7.
XX
20.02.2024 09:06:31
0
5
Егати паразитиращите титли има тоя.
6.
с.Труд
20.02.2024 00:48:22
2
2
За да има КЕЛЕПИР
и зя всички българи траен МИР
БОКО в ДИАРБЕКИР
Шиши в ИЗМИР
Копейкин Волен и Волгин в СИБИР
Доган сопола в Индия КАШМИР
КИРЧО на карибско селаода шмърка по цял ден яко рървокочествено БЕЛО
Асен Кокорчо на някой ГЕЙ остров във Филипините
Коорнелия Нинова в Куба където да оглави ККП-Кубинска Комунистическа Партия
А Радев при мляди мургави Арапки дя им сваля с език чорапки
5.
Gost
19.02.2024 21:49:58
0
8
Тези двамата ни определят съдба,живот битие и
4.
Кой Бойко?
19.02.2024 21:28:30
0
9
Бойко не е ли от агенцията по сладкарство? Нещо като дегустатор на Сахер и Гараш?
3.
*********
19.02.2024 21:22:09
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Капитана
19.02.2024 20:58:12
5
15
Тоо Стойчо е толко прост, че ако го заключат в склад за матраци ще спи на земята!
1.
*********
19.02.2024 20:17:20
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще хвърлим държавата в още по-голям хаос, ако гласуваме вот на недоверие срещу кабинета "Главчев", смята Никола Минчев Ще хвърлим държавата в още по-голям хаос, ако гласуваме вот на недоверие срещу кабинета "Главчев", смята Никола Минчев Проблемът с Даниел Митов е, че той е зам.-председател на ГЕРБ, а едно служебно правителство трябва да бъде равно отдалечно от политическите сили, подчерта депутатът от ПП-ДБ Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици
Бойко Борисов: Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ Бойко Борисов: Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ 10 месеца нищо не направиха, за да се прекрати доставянето на руски газ. Кръвопролитната война в Украйна ще продължи дълго, допълни той Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори