×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 начина да приемате повече протеин, ако не ядете месо


16 Февруари 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Специално за вегетарианци и вегани

Протеинът е един от трите макронутриента, които трябва да приемате на всяко хранене. В добре балансираната диета нищо не трябва да бъде ограничено независимо дали се опитвате да отслабвате, да задържате тегло, или пък да трупате мускулна маса. Единственото, което се променя в тези режими, е количеството макронутриенти, които трябва да приемате и размерите на порциите. 

Протеинът се счита за градивната частица на живота и се намира във всяка клетка на тялото. Той се състои от аминокиселини, които са прикрепени една към друга в дълги вериги. Има 20 вида различни аминокиселини и последователността, в която са подредени, помага да се определи ролята на конкретния протеин. 

Протеинът играе роля в множество процеси в тялото. Най-важните сред тях са транспортиране на молекули, подпомагане на възстановяването на клетките и създаването на нови, защита на организма от вируси и бактерии, насърчаване на правилния растеж и развитие при деца, тийнейджъри и бременни жени. 

Ако не приемате достатъчно протеин всеки ден, рискувате да се лишите от тези ключови функции. Според експерти, това в крайна сметка може да доведе до проблеми като загуба на мускулна маса, неуспешен растеж, отслабена функция на сърцето и белите дробове и дори ранна смърт. 

Препоръчителната доза протеин за здрави възрастни е 0,8 грама на килограм телесно тегло. За да поддържате хранителния баланс, насоките на здравните експерти са протеинът да съставлява около 1/4 от вашата порция. 

Как да приемате повече протеин, ако не ядете месо
Всички знаем, че протеинът се съдържа главно в месото, особено в бялото. Затова и пилешките гърди са толкова популярни сред фитнес ентусиастите. Все пак има хора, които не обичат или не могат да ядат месо. Това не означава, че те трябва да се лишават от важния макронутриент. За щастие, има множество алтернативи на месния протеин, които са подходящи за вегани и вегетарианци. 

1. Включете протеин на прах в печива
Вярвате или не, има безброй креативни начини да се насладите на вашия протеин на прах, освен да го смесите с вода или мляко. Здравният треньор Британи Мулинс препоръчва добавянето на протеин към сладки изкушения, за да се намали скокът на кръвната захар, който обикновено се случва след ядене на десерт. За да включите протеина на прах във вашите печива, просто заменете цялото или част от изискваното брашно в рецептата. 

2. Сменете белия ориз с див
Ако ядете само бял ориз като гарнитура, вие пропускате допълнителен протеин и хранителни вещества. За разлика от него, триците на дивия ориз не са премахнати, което го прави богат на фибри, витамини и минерали. Според експерти, 220 грама бял ориз има само 4 грама протеин, докато същото количество див ориз съдържа около 24 грама. Тази проста размяна може да направи чудеса в постигането на вашите протеинови цели за деня.

3. Добавете извара
Изварата стана особено популярна през последните години, най-вече в здравословни рецепти. Някои я ядат на закуска с плодове и зеленчуци, докато други я добавят към основни ястия, за да си осигурят допълнителен протеин. Изварата може лесно да се смеси в супи или сосове, което я прави още по-ценна. 

4. Яжте ядки през деня
Ядките като фъстъци, бадеми и шам фъстък са страхотен избор за междинно хранене през деня. Те са пълни с витамини, минерали и протеини. Насладете им се заедно с малко сирене и ябълка за балансиран снак, който ще ви държи сити през целия следобед.

5. Използвайте хранителна мая
Ако търсите бърз и лесен начин да добавите протеин към ежедневните си закуски и ястия, без да се налага да му мислите много, помислете дали да добавите към тях хранителна мая. Поради вкуса на сирене, тя е особено подходяща за пуканки, тестени изделия или добавена към сосове или супи.

6. Яжте повече варива
Ако сте веган или вегетарианец, вече знаете колко важни са бобът и лещата като част от вашата диета. Фасулът съдържа около 15 грама протеин на 180 грама, да не говорим за хранителни вещества като фибри, желязо и калий. По същия начин лещата има 18 грама протеин и е установено, че насърчава здрави черва.

7. Яжте яйца за закуска
Яйцата за закуска определено не са нова концепция, но те са основна сутрешна храна с добра причина. Те не само са добър източник на протеини, но проучванията показват, че също така съдържат незаменими аминокиселини и могат да помогнат за здравето на мускулите. Тъй като са пълни с протеини, ви карат да се чувствате сити по-дълго.

8. Направете си парфе
Ако обичате сладкото, имаме добри новини – киселото мляко е богато на протеини. Изберете такова с по-високо съдържание на важния макронутриент, подобно на гръцкото кисело мляко, тъй като то обикновено има 15-20 грама протеин, което го прави чудесен вариант за закуска или снак. Ако искате да бъдете по-балансирани, добавете плодове и гранола за още микро- и макронутриенти.

9. Добавете спирулина към напитките
Отидете до местния магазин за смутита и вероятно ще видите спирулина в менюто. Защо? Изследванията показват, че това синьо-зелено водорасло съдържа както протеини, така и микроелементи, от които тялото се нуждае. Две супени лъжици спирулина съдържат 8 грама протеин, както и големи количества магнезий и калий. Просто смесете съставката в сутрешното си смути, зелен чай матча или лимонов коктейл за допълнителен тласък на протеини.

10. Опитайте заместител на месо
Въпреки че заместителите на месото често получават лоша оценка за техния вкус и текстура или са отхвърлени като нещо, което се харесва само на вегани и вегетарианци, те са чудесен вариант за хора, които искат да увеличат приема на протеини, без да ядат повече месо. Тофу, темпе и сейтан са често срещани алтернативи на месото. Те са на растителна основа и лесно могат да бъдат подправени, за да придобият вкуса на всяко ястие, ориентирано към месо. Просто имайте предвид съдържанието на натрий и добавки като захари и изкуствени оцветители в заместителите на месото – опитайте обикновено, органично тофу или темпе, а не „бургери“ или „пилешки хапки“, които обикновено са силно преработени.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.
16.02.2024 21:26:26
2
1
Ако не ядете месо, може само да го смучите за 2-3 минути...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори