×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бедни пенсионери вземат подарък и се оказва, че са заробени с кредити за хиляди левове


Бедни пенсионери вземат подарък и се оказва, че са заробени с кредити за хиляди левове
Направо живота си прекратявам, казва друга измамена 70-годишна жена
16 Февруари 2024, Петък, 10:07 ч.
Автор: Флагман.БГ

Бот ги навива да присъстват на рекламно събитие, а на него подписват договор за заем без да се усетят

Пенсионери, които живеят в лишения заради високите цени, подписват заробващи договори за кредит в размер на хиляди левове. Пред Нова телевизия една от потърпевшите сподели, че за да си вземе обещания подарък, трябвало да си постави подписа на някакъв документ. Не са й дали да прочете какво пише в него, а са й обяснили, че няма време и че други хора, чакат да си вземат уреда. 

Репортерът Глория Николова уточни, че хората, които да участват в томболата, се подбирали с помощта на бот. 

„Казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали?“, питал роботът. 

„Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм организатор на здравни събития. И тъй като това събитие е само за хора от София и околността, исках да се уверя, че и вие сте от София”, казва друг бот. 

Екипът на Нова телевизия разговаря с човек, който знае как работят ботовете и за кого. „Бих казал - организирана престъпност. Не мисля, че събирането на лични данни е законно”, казва той.

„Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години?” е друг въпрос, който може да чуете при обаждане от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци. „Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата семейна половинка, защото ще пробва нашите масажи и ще получи подарък - смарт часовник”.

Накрая обаче замесените се оказват със заем от близо 6 000 лева за масажни уреди.

„На мен ми се вдигна кръвното налягане”, споделя измамената Нели Кузова.

„Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам”, казва друга измамена 70-годишна жена. 

Преди две седмици тя отива на организирано и представено като здравно събитие след покана по телефона. Календарът ѝ все още стои на датата 2 януари. Възрастната жена разказва, че докато смята, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лева. Иска анонимност, защото не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лева и месечна вноска от 166 лева, в следващите три години жената ще трябва да живее с 374 лева на месец, за да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца. „Как ме извъртяха - не знам. Държаха се много културно. Това ме подлъга”, споделя още пенсионерката.

Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна приятелка. „Аз казах: „Защо да не отидем да убием някой час?". Отидохме и започнаха да ни говорят, че това ще бъде томбола, че стоките са на много ниска цена”, обяснява Кузова.

Томбола действително се провежда и големият победител е именно тя. Печели масажори и овлажнител. Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва договор към кредитна институция, че ще плаща 166 лева месечна вноска през следващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лева на ден.

И двете жени вече опитват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е как никой не разбира, че подписва договор и защо продавачите се насочват основно към пенсионери. 

„Те се поддават по-лесно, защото един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо безплатно, особено свързано със здравето му – той тича”, казва анонимно лице.

Жената, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци. „Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да подписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма. Те ти придават чувството за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, казват ти: „Подпиши тук, тук и тук и това е”. Казват още: „Бързаме, защото следващият клиент чака”, добавя лицето.

Докато екипът на Нова телевизия работи по темата, чатботът Станислава се свързва и с него и отива на здравно събитие със скрита камера, за да разбере какво предлагат и подарък ли е то. Оказва се, че първият въпрос на търговците е колко пари има човек. Любопитството им не спира дотук. След като са уточнили каква е заплатата и има ли човек заеми, следва лекция и демонстрация на продуктите от човек, който се представя като Павел. Казва, че е учил кинезитерапия в НСА. Еуфорията се покачва. Уверяват хората, че всичко е много изгодно. Следва и проба на масажната пелерина.

Дружеството е „Скай лайн къмпани”. Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен” в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл”, а от юни 2023 г. е „Скай лайн къмпани”. Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия и организиране на събития, има и функции на колцентър.  

След като екипът на NOVA се разкрива, служителите го гонят в двора на хотела в центъра на София, където са наели зала за презентацията. Излизат двама мъже и заявяват, че не правят нищо незаконно, понеже имало подписани договори. „Написани са ви цифрите черно на бяло. Вие го виждате, нали така? Ние сме си морални хора, които си вършат нещата - в смисъл работим си”, обяснява Димитър. 

„Това е една много изпипана измама”, казва Красимир Георгиев.

От фирмата съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.

„Спечелихте това, това и това, ама дайте 2 300 лева. Е, сега спечелихте! Аз се зарадвах искрено, че съм спечелил толкова много подаръци, стискаха ми ръката, казваха ми: „Честито"! Какво честито!?”, допълва Георгиев.

Той съветва хората да не посещават такива здравни събития.

Екипът на Нова телевизия сигнализира полицията след заснемането на репортажа. Очаква се отговор от институциите законно ли е фирми да притежават личните ни данни и откъде ги намират, за да ни канят на събития, на които се сдобиваме със заем.

 


В категории: Крими


20
Коментара по темата
20.
Юссс
17.02.2024 13:30:43
0
0
Не са бедни,прости и алчни.АВАНТАДЖИИ
19.
Пчеларят
17.02.2024 01:41:04
0
1
Аз пазя кошера
18.
Мислете!
16.02.2024 22:32:08
0
4
Тая схема се върти в България поне от 25 години. В други държави сигурно е поне от 40 години. Скоро имах покана в пощенската кутия за подобно събитие.
17.
Дани
16.02.2024 18:18:19
0
9
Реймбол, са същите.
Така те омайват, че се оказваш с кредит
16.
Хан Крум
16.02.2024 14:10:44
9
19
Всички такива мoшeници скоро ще виснат по уличните стълбове, заедно с краво-, укро- и евроидиoтитe! Идват нов 9-ти септември и Народен съд! Гответе се... а ако ли не, следват Армагедон и Страшният Божи съд...
15.
Гост
16.02.2024 14:02:55
2
16
Докато има овце, ще има и вълци
14.
ХХ
16.02.2024 12:18:58
4
4
До 4

"Ние понеже се изписахме бедни,набързо ни натириха да си тръгваме ..." - така е при демокрацията. Какво се жалваш?!
13.
_nib_
16.02.2024 12:18:17
8
26
Гледам някои идиотчета със съвременно образование плюят по истинското,минало образование.
Келеши...жълтопаветни...тогава мошенници нямаше.
Даже ,,тука-има,тука-няма" нямаше.
12.
До 8
16.02.2024 12:14:56
2
28
Възрастни хора сте и не ви е срам да си въобразявате, че ще получите нещо безплатно! Прав е! Освен това за толкова години не се ли научихте да управлявате алчността си и липсата на мисловни процеси? Направо е трагично, че някой изобщо се връзва на щастливо обаждане по телефона, че точно ТИ си спечелил нещо БЕЗ НИКОГА да си участвал в каквото и да е! Само това трябва да ви светне, че не ви е мястото там! Да, засрамете се!
11.
XX
16.02.2024 12:12:44
6
6
Дават ли някъде безплатни вибратори и дилда? От по-големите.
10.
Трол
16.02.2024 12:07:41
2
31
Това е измама и тези "бизнесмени" трябва да бъдат съдени за измама!
9.
Внимание ИЗМАМНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16.02.2024 12:04:33
1
16
Същия КИТАЙСКИ "масажор" струващ като ""ПОДАРЪК" около 6000лв в ОЛХ може да се намери за 1600 лв !
8.
Внимание ИЗМАМНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16.02.2024 11:52:12
1
37
Тези измамници ""овършаха"" и Бургас ! Бяха наели зала във Флората . На 23 януари 2024г присъствах на това ИЗМАМНО ШОУ като придружител на съпругата ми която бе поканена на събитието . Изненадващо тя "СПЕЧЕЛИ ПОДАРЪКА" ! След което започнаха да ни "ОРАБОТВАТ" по начина описан в статията Аз установих че това е ИЗМАМА и отказахме "ПОДАРЪЦИТЕ" чрез които щяхме да сме длъжници на TBI Bank за около 6000лв ! След отказа от "ПОДАРЪЦИТЕ" измамника полудя и най нагло заяви ВЪЗРАСТНИ ХОРА СТЕ НЕ ВИ Е СРАМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7.
Хахахах
16.02.2024 11:44:47
11
22
Това са на ПП аверите! Така им спонсорират предизборните кампании и следизборните манипулации! Жалко е, че има напълнозавършени идиоти да гласуват за тях безплатно! Само да спомена на тези напълнозавършени идиоти-изчегъртахте ли магнитпеевски и боко кратуня, или само им духате, докато ви порят лайнярниците-измет малоумна! ХАХАХАХАХАХХА
6.
555
16.02.2024 11:41:10
16
15
То ако не ги хвърлят през терасата, ще излъжат по друг начин! Нищо им няма Българския пенсионер има пари него жалете!
5.
До 4
16.02.2024 11:30:55
12
16
Т.е. другите са виновни за глупостта на подписващите? А къде е отговорността на този, който ТРЯБВА да чете и да се пази сам! Нищо няма да се случи! Никой не е длъжен да ви набива в главите да ЧЕТЕТЕ!!!! Липсата на интелект струва много скъпо! Напълно заслужено е!
4.
присъстваща
16.02.2024 11:26:22
3
36
била съм на такова събитие ,точно така е ,първо те питат какви пари имаш и т.н ,и хорицата се напънаха да се хвалят ,че на кой децата му в чужбина ,че им помагали , и т.н. и ги окотавчиха да подпишат ,и условието е че след един месец пак ще им се обадят пак да дойдат, само че да хвалят много продуктите им.Ние понеже се изписахме бедни,набързо ни натириха да си тръгваме ,аз понеже се държах иронично с тях ,това още повече ги подразни.Всички които подписваха договори на понасаме бяха много мили,вярно е.Призовавам да ги изхващат и общественополезен труд 1 година на всички тези мошеници!
3.
XX
16.02.2024 11:17:18
13
18
Те тия същите гласуват ЕС да им ДАВА "достойни пенсии".
Никаква милост!
2.
Фараони, пирамиди...
16.02.2024 11:14:40
22
25
Подписала договор, ама не разбрала какъв!?!?!?!? Ей ви го "образованието на световно ниво"! Ей това ви е резултата! Сега ще осъзнаете, че българското образование винаги е било едно грамадно нищо? Кой идиот подписва ДОГОВОР без да го прочете?!?!?! НЕОБРАЗОВАНИЯ ИДИОТ! После ще са бедни! Ами бедни са, защото са прости! И са прости, защото са бедни! Двете неща са безкрайно свързани! 166 лв. са им малко! Трябваше с 1666 лв да ги заробят! Не знае, не разбрала, не видяла, ..... другите са виновни! Мърди!
1.
Емиии
16.02.2024 11:03:40
40
27
Толкова за великото ни социалистическо образование възпитало и обучило камара безполезни иди'ти. Хора готови да се подписват под какво ли не заради овлажняващ крем или масажор.
И това е къде къде по добре от това да метнеш торба с пари през терасата, понеже някой така ти казал по телефона .
Но пък ходят да гласуват за БСП и Израждане, които щели да възродят България и да върнат правешкия селянин бай Тошо ....потрес и гнус
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори