×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Едно обръщане по гръб убило гинеколога д-р Георги Георгиев


Едно обръщане по гръб убило гинеколога д-р Георги Георгиев
Започва Бабинден в родилно отделение в МБАЛ-Бургас с началника д-р Георги Георгиев, 2005 г. Усмихнат, деликатен и безкрайно коректен към родилките и бременните ще го помнят пациентите му
13 Януари 2012, Петък, 09:26 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимки Ивелина ДОНЧЕВА и архив

В Карнобат ще бъде издигнат паметник на известния доктор, който си отиде нелепо в кардиоцентър „Понтика“ в Бургас на 17 декември м.г.

Ще бъде издигнат паметник на един от най-добрите акушер-гинеколози в историята на Бургаската медицина – д-р Георги Георгиев. Той почина внезапно на 60-годишна възраст след поставянето на стент в кардиоцентър „Понтика“, филиал на софийската болница „Токуда“ в Бургас.

Причината за кончината му продължава да буни духовете цял месец след трагедията, защото около последните две денонощия от живота му се мълчи упорито. Не е извършена и аутопсия на тялото.

В петък, 16 декември 2011 г. директорът на МБАЛ „Дева Мария“ д-р Георги Георгиев посещава за рутинно изследване колегите си в кардиоцентъра. В МБАЛ „Дева Мария“ той има аналогично отделение, но целта му е да получи повече информация за бъдещото си лечение. Препоръчано му било от роднини да направи консултация и с инвазивния кардиолог доц. Иво Петров, който в този ден идвал от София за прегледи в Бургас. Георгиев знаел какво е здравословното му състояние – оплаквал се от артериална недостатъчност, което водело до бърза уморяемост и проблеми със сърцето. Той и съпругата му Румяна, смятали, че след изследването в петък ще се прибере у дома и в понеделник сутринта отново ще е на работа.

Тука стана една касапница – сега не знам кой ще носи отговорност!“

Тази реплика е произнесена от бургаски лекар, който е присъствал на втората част от трагедията с лекаря, но не смее да говори открито. Медицинското съсловие е потресено.

„Аз бях на погребението в понеделник, защото дълбоко уважавах д-р Георгиев – етичен и принципен човек, професионалист, имам много спомени с него и настоявам да се разплете истината. Защото около гроба му единствената тема, която разисквахме бе тази, че са допуснати грешки – не може да кажеш на съпругата му, че влиза за лека манипулация и на другия ден да й го върнеш в ковчег“, казва пред Бесове.бг най-възрастната акушерка от МБАЛ-Бургас – 62-годишната Мария Михайлова, която има 42 години стаж в родилно и гинекология.

Най-добрата колежка на д-р Георгиев от годините, докато бе шеф на родилното в МБАЛ-Бургас – д-р Иванка Ковачева на два пъти след смъртта му обеща на Бесове.бг да разкаже това, което трябва да се знае и помни за него, но тя до такава степен е шокирана, че все още не може да намери сили.


Д-р Мариана Контева: Нямам право да говоря какви манипулации са извършвани, но пациентът беше в пълно съзнание и знаеше какво го очаква

Ето какво сглобихме ние от разказите на анонимни лекари, от директора на кардиоцентъра – д-р Мариана Контева и от един пряк участник в операцията – съдовия хирург д-р Огнян Матков, който е бил повикан от доц.Петров, за да асистира.

Собственикът на частната МБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих отказва коментар по етични съображения. Той обаче е инициаторът и ще спонсорира поставянето на паметника на доктора в родния му град Карнобат. Последното работно място на Д-р Георгиев бе директор на МБАЛ „Дева Мария“. Узнахме, че вчера Абумелих е бил при кмета на Карнобат Георги Димитров и архитектите на общината, за да изберат най-доброто място за барелефа.

На 16 декември, петък, д-р Георгиев е бил прегледан от доц. Иво Петров, който му предлага да легне на операционната маса и да му постави стент, след което, до неделя, да се прибере у дома.

„На него му е било казано предварително какво ще се прави, той е участвал в цялото лечение, предлагали са му различни варианти. Не е бил приспан и вместо него друг да решава“, каза шефката на кардиоцентър „Понтика“ д-р Мариана Контева. По нейните думи пациентът

докато почине е бил в пълно съзнание и е имал лошо предчувствие

за себе си.

„Трябваше да му обърнем внимание преди да почне поставянето на стента, защото д-р Георгиев чисто психологически беше подготвен нещо фатално да се случи. Но не се вслушахме. Аз не го познавах, защото не съм оттук, но знам, че бил добър колега. Като се завърти лавината трудно се спира. Каруцата се обърна“, размишлява д-р Контева, но категорично отказва да навлиза в подробности за имената в операционния екип и точно какво е извършвано. Кои други специалисти и от кои специалности се намесват впоследствие, за да спасяват живота на умиращия във висококвалифицираната клиника лекар.

Стентът е сложен от доц.Петров на границата между аортата и феморалната артерия – в гръдната област. За зашиването на съдовете бил поканен д-р Огнян Матков, въпреки, че той е от друга болница.

„Аутопсия не беше направена по настояване на близките, за мен това е сърдечна смърт, най-вероятно ритъмна. И съм убеден, че бе причинена от едно обръщане –

пациентът след операцията лежеше по гръб, но настоя да променим позата му,

за да му е по-удобно, не почина от тромб, защото тромбът върви към крайниците, а тук не беше така,“ каза тази сутрин преди визитация д-р Огнян Матков. Матков и доц. Петров си тръгват по обед в петък и оставят д-р Георгиев в ръцете на дежурния реаниматор от кардиоцентъра. Името му се пази в тайна. Злите езици говорят, че бил твърде млад и без опит, а по това време болницата се била изнесла да празнува Коледа в Хисаря. Към 19 часа състоянието на д-р Георгиев става критично. Викат д-р Матков, който предприема втора операция в областта на таза. Продължава да реже и по бедрата. Кръвозагубата е огромна. Алармира доц. Петров, но той е в София и до връщането му в Бургас минават още пет часа. В това време се сменят реаниматорите в кардиоцентъра. Името и на втория се пази в тайна. Д-р Кондева само настоява, че и двамата са си свършили работата отговорно и че имат нужната квалификация и опит. Д-р Георгиев умира в 22 часа в събота – поради артериална недостатъчност и запушване на кръвоносните съдове в областта на таза.

„Всеки ден след 17 декември преосмислям какво точно стана, но това е сърдечно-съдова операция и има риск“, казва д-р Матков.

До този момент близките на починалия лекар не са искали разследване, а и вече е твърде късно, тъй като са отказали аутопсията, приемайки, че смъртта е била неизбежна.

 

През 2011 г. д-р Георгиев оглавява като директор МБАЛ „Дева Мария“, тук показва сертификата ИСО 9001 за високо качество на здравното заведение

Съпругата на д-р Георгиев – Румяна Георгиева работи като счетоводител в общинския хлебозавод в Бургас. Колегите й казват, че след загубата му, тя не била на себе и по-добре било изобщо да не я питаме дали ще иска все пак да научи цялата истина.

Д-р Георгиев е роден в карнобатско семейство на учителка и икономист. Майка му все още е жива и той често ходел до родния град, за да я навести. Професионалната му кариера като гинеколог почва именно от Карнобат, след това печели конкурс за асистент в университетската болница в Плевен, но три години по-късно се връща в родния край, тъй като МБАЛ-Бургас – най-авторитетното и голямо здравно заведение на Югоизточна България обявява конкурс за шеф на родилно отделение.

„Той и д-р Лорис Мануелян бяха най-младите ми началници на отделения. И двамата - ерудирани, високоинтелигентни и отговорни. Помня, че д-р Георгиев почти нямаше приятели, тъй като се извисяваше с няколко степени над другите и му завиждаха. Другаруваше с д-р Златин Трепечов и д-р Иванка Ковачева, също добри специалисти. Започна през 1984 г. в родилно – върл противник на раждането със секцио. Еднакво добър при естествено раждане и в операционна, диагностик от висока класа. На него поверих раждането на първата ми внучка Велина през 1994 г. Ненапразно Семир Абумелих му повери ръководството на цялата болница в кв.Ветрен“, спомня си дългогодишният директор на МБАЛ Бургас от тоталитарно време д-р Кънчо Марангозов. Неговото мнение е, че за честта на професията всички участници в операциите на д-р Георгиев трябва да излязат на светло и да кажат дали са си свършили работата отговорно.

Бесове.бг ще публикува и други становища, ако те бъдат предоставени от съответните страни. Смятаме, че разнищването на тази смърт не е преследване на евтина сензация.


В категории: Разследване


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
21
Коментара по темата
21.
*********
17.09.2018 17:05:41
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
20.
*********
18.04.2018 06:40:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
19.
alex
16.11.2014 06:10:53
0
0
vsi4ki bolnici stanaha morgi tova e
18.
гал4ето
04.09.2014 14:53:30
1
1
На моята майка също и правиха операция в Кардиоцентър Понтика в Бургас.Всичко беше добре докато получи синдром на Дреслер.Всички доктори бяха много загрижени , но един беше най-много .Това е д-р Пенев, който направи всички изследвания да докаже , че има излив след операцията,за което другите му колеги казаха ,че той е сбъркал диагнозата и нищо такова няма.Майка ми беше отпаднала,едва вървеше 3 пъти ходихме по спешност в Понтика, блъскахме по 200 км.всеки ден ,но все казваха ,че няма нищо.Оставиха я да ходи по мъките.На никой не му пукаше, макар че пак я прегледаха и мнението им беше ,че всичко е на ред,макар от една седмица да не се хранеше и беше само на инсулин и хапчета.Заведохме я в градската болница ,където докторите не знаеха какво да правят.Просто казаха ,че не им се е занимавало с нея и затова я отпратили.Навсякъде и поставят една и съща диагноза, но големите специалисти в Понтика ,не са искали да се занимават с нея,затова казват ,че нищо и няма.Нали взеха парите от здравната каса,затова и държавните болници фалират ,защото парите отиват при тях.Така ,че не се учудвайте ,че доктора е починал.
17.
нннннннн
08.05.2014 14:25:45
1
3
д-р Горгиев беше не само лекар специалист, но и човек поклон пред паметта му.
16.
Rusev
26.12.2013 00:04:54
1
3
d-r Binko Binev e krugla nula. Lujec i alchen lekar. Ne iskam da sym kraen, no vi pojelavam nikoga da ne vi se nalaga da go sreshtate. Tova mi e komentara za tozi nahalnik. Samo shte mu kaja, che nikoe zlo ne ostava nenakazano.
Priqtna vecher
15.
Д-р Гендов
29.06.2013 14:08:25
7
6
До "почернена"
Съжалявам за загубата Ви, госпожо, но докато не дадете повече подробности относно случая на баща Ви, ще квалифицирам твърденията Ви като гнусна клевета спрямо мен! Още повече, че след 20.09.2012, до средата на декември, не съм бил на работа! И един въпрос - Вие по-спокойно ли спите, след като изляхте злобата си в Интернет? Обещавам Ви, че ще намеря IP-адреса Ви и ще Ви задам същите въпроси, ако трябва и с помощта на компетентните органи! Приятен ден!
14.
почернена
14.10.2012 14:13:50
5
2
В МБАЛ Бургас умориха баща ми за 1
ден.
Бинев и Гендов са некадърници.
Как спят спокойно?
Това не са лекари, а някакви недоразвити маймуняци.
Ако не бяхме попаднали на тях, сега баща ми щеше да е жив!
Бинко Бинев, ти не си никакъв лекар, а едно недоразумение!
Що не се гръмнеш бе, идиот?!
13.
veso
18.08.2012 22:10:43
8
4
Да гори в ада!!! Когато беше дежурен, заради неговото безхаберие жена ми направи аборт! И паметник искат да му издигат! Престъпник!
12.
виж
13.02.2012 19:21:50
0
2
им колите като си тръгват от работа с takava mijava zaplata карат ли се такива коли
11.
obektiven
11.02.2012 04:59:53
1
1
kato gledam kakvi injeneri idvat pri men se doseshtam i kakvi lekari otivat v bolnizite. Neuki,nekompetentni i alchni. Ne znam koi shte ni lekuva.Tova ot edna strana. A ot druga kade v normalnia sviat shte vidish lekar s takava mijava zaplata.Navsekade po sveta lekarite sa bogati hora.
Kolko pravitelstva se smeniha i nikoi ne misli da opravi taz sistema.Samo ia razbutvat i...nishto.Mislia si che go praviat narochno.
10.
стефан
06.02.2012 09:41:58
1
4
да така е д-р Георгиев умира от кръвозагулба,нали Матев се кълрне ,че има консултанти - къде са те ,защо Болницата няма договор в буквалния смисъл със съответните критерии за съвместна дейност особено в кардиологичните случаи ,вижте кардиологичното отделение н Бургаската болница - жална Ви майка - д-ц Иво Петров също го знае ,но мафията между здравна каса и ръководство на двете болници не се намесва вече 5 година за това положение ,както и съществуване на псевдокардиолози в "Лайф" и Тпета поликлиника които работят със печати на лекари - кардиолози ,а не вземат специалности и парите им даже по - горлеми от тези на специалистите
9.
mimi
17.01.2012 12:49:09
3
2
Всеки плаща.. Бог да го прости
8.
Даниела-БНР
13.01.2012 23:45:01
1
36
Към целия цинизъм на лекарското съсловие ще добавя един съвет от мой приятел лекар" ако Ви боли нещо по-добре си останете вкъщи, може и да ви мине"! Пожелавам от сърце на всички, които ще прочетат моя коментар ба бъдат ЗДРАВИ!
7.
Даниела-БНР
13.01.2012 23:34:45
4
45
Не знам кога лекарите станаха рецидивисти, кога болниците станаха гробници! Що за лекарско бездарие, бездушие, безсърдечност и некомпетентност! Години наред защитавах съсловието, отразявах искрено и от сърце протестите им, а те оставиха баща ми да умре в ръцете ми ! Цял куп лекарски грешки! За Бога не викайте Спешта помощ- те са идиоти! Звучи невероятно да инжектираш бусколизин за стомашни болки на човек получил инфаркт и да го оставиш да се мъчи вкъщи! След хиляди молби отново да пристигне Не Спешна, а Грешна помощ и да натовари човек с инфаркт, който трябва да бъде обездвижен на разбита инвалидна количка! А бе Вие хора ли сте? Ако бяхте свинари, кокошкари или дървари щяфте да сте обикновени престъпници, но понеже сте лекари Вие просто сте убийци! Все нещо не Ви е наред?! Парите са Ви малко, системата Ви е крива, а всъщност проблема, ОСНОВНИЯ, ФУНДАМЕНТАЛНИЯ проблем, е че повечето от Вас-тъй наречените лекари сте НЕКАДЪРНИЦИ! Нямам какво повече да кажа! Светла им памет на всичси жертви на системата!
6.
12345
13.01.2012 21:07:10
3
34
Няма наши , няма ваши - пред некадърността на бургаските лекари всички са равни
5.
истини
13.01.2012 17:18:15
1
14
за ,,специалистите ,, в бургаската болница .всеки ден е така ,НО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА НИКОЙ НЕ КАЗВА НИЩО .на кой му пука за тях,нали са им взели парите на ръка ,квото стане
4.
*********
13.01.2012 12:23:29
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
*********
13.01.2012 11:27:53
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
JHWEH
13.01.2012 11:20:52
5
6
ГРОЗНА СТАТИЯ
1.
Пациент
13.01.2012 11:08:29
2
16
Бог да го прости д-р Георгиев, като пациент съм с отлични впечатления от него.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори