×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето го главния виновник за катастрофалното наводнение по Южното Черноморие на 5 септември


Ето го главния виновник за катастрофалното наводнение по Южното Черноморие на 5 септември
SPM моделът ясно показал реалния риск за водната стихия
10 Февруари 2024, Събота, 20:52 ч.
Автор: Флагман.бг

Омега-циркулацията е причина за водното бедствие

Една от главните причини за наводненията по Южното Черноморие през септември м.г., които причиниха смъртта на четирима души и нанесоха щети за милиони, е Омега-циркулацията, която обхвана голяма част от Европа и в комбинация с по-високата от обичайното температура на морската вода.

Над Йонийско море се формира и зона с по-ниско налягане, която беше и главената причина за валежите по Южното Черноморие. Голям фактор е рекордно високите температури на водата в Средиземно море, в резултат на климатичните промени.Коментирани са и другите причини за предизвиканите от валежите катастрофални наводнения, като друг главен фактор е и орографията. 

На 5 септември заради интензивни валежи, причинили наводнения по Южното Черноморие, в Царево бе обявено бедствено положение. До момента властите съобщиха, че загиналите са четирима, засегнати са над 4000 души и са наводнени стотици домове и хотели. 

Разпределение на зоните с високо и ниско налягане, обхванати от Омега-циркуацията. Зоната с ниско налягане над Йонийско море е една от причините за екстремните наводнения. Над Испания също паднаха значителни валежи

Една от причините за екстремните валежи е обширна зона с високо налягане и ниско налягане, разположени на югоизток и югозапад от нея, известно като Омега-циркулация.

При конкретния високото  налягане е разположена над Централна и Западна Европа благоприятства за горещо от обичайното за сезона време. Над Йонийско море се образува бавноподвижен средиземноморски циклон, с тропически характеристики и дори подобаващ микс между тропическа буря  и циклон на уморените ширини. Тези циклони са известни като Медикейн, но определено този циклон не беше типичен Медикейн. Този циклон с периферията си обхваща и части от България. На тази област се дължат екстремните валежи в Гърция и България. 

Как се образува Омега-циркуацията? 

Струйно течение: Вляво ненагънато, вдясно с нагъване, което е вследствие от неравномерно намаляване на скоростта. L и H зони с ниско и съответно с високо атмосферно налягане. Източник: Scientific American, 2019.

 

Денонощната сума на валежа от 8 ч. на предния ден до 8 ч. на датата, посочена на картата, по данни от станциите на НИМХ. Обновява се веднъж дневно към 12 ч.
 

Най-често причината за образуването на Омега-циркуацията е влиянието на  струйното течение (jet stream) върху областите с високо и ниско налягане. Струйното течение, което влияе на времето в Европа, е разположено на височини между 9 и 15 км, между 40 и 60° северна ширина и представлява въздушен поток (вятър), който се движи от запад на изток със скорост от няколкостотин км/ч.Вследствие на климатичните промени се наблюдава и бавно преместване на юг на струйното течение, което води до по-чести екстремни явления в умерените ширини.

По данни на НИМХ на 5 септември, най-много дъждове в страната са паднали в с. Кости – над 330 мм (л/м²), което е 446% от месечната климатична норма. Към същия момент в останалите метеорологични станции на НИМХ в района на Странджа и по крайбрежието са измерени следните количества валеж: гр. Ахтопол – 196 мм (над 429% от нормата) и с. Граматиково – 275 мм (385% от нормата).

Над тези райони се формираха и конвергентни линии , а валежите допълнително се усилваха от орографията на Странджа планина. Тропическите валежи, бяха усилени от по-топлата вода на Черно  море, която за съжаление не беше прогнозирана добре от глобалните модели, като причината тук е, че те използват таблици от климатичните модели. 

Други фактори ... 

Не на последно място, трябва да отбележим и унищожаването на естествените отводнителни системи и липсата на растителност, особено на гори, също задълбочава проблема.В резултат, дъждовната вода остава на повърхността и не се абсорбира добре от почвата. Застрояването  в района, допълнително усложнява обстановката. 

Ще се случи ли отново? 

Според метеоролозите на Meteo Balkans, подобни обстановки ще зачестяват. Валежите по време на гръмотевичните бури, вече са с по-голям интензитет. 

Радарни данни и симулация:

Радарни снимки на гръмотевични бури по южното ни Черноморие. Валежите над тези райони достигнат между 10-15мм/час, а в отделни райони - и над 30- 40лмм за един час . Часовете са в БГ време (UTC+3 през лятото)
Източник: Изпълнителна агенция Борба с градушките
 

Висок индекс за наводнения!

По данни на SPM модела виждаме, че реално е имало висок риск от възможни катастрофални наводнения в района на Странджа.

Симулация на радарната отражаемост, която много се доближава до реалността.

 


В категории: Царево


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
8
Коментара по темата
8.
Самата истина
11.02.2024 17:09:45
0
4
Причината е в дървената мафия и алчните горски, който позволяват поголовната сеч на горите.
7.
Дааа
11.02.2024 11:01:14
0
9
Исичането на горите премахването на драките по хълмовите да се вземат субсидии уш за пашища на животните и монтирането на слънчеви батерии по байрите и няма какво да задържа и спира водата и го отнасяме ние обикновените. Заради шепа алчни господа но има господ.
6.
ГДБОББ
10.02.2024 22:38:50
4
15
Мен кво ме е ебе? Наводнението мина, удавиха се малко хора, падна някой мост, всичко се потули и като мен никого не го ебе :) Следващата тъпа статия, моля!
Светлозария, обичам те!
5.
това съчинение
10.02.2024 22:01:35
0
21
си е направо омега измишльотини.Орографии,конвергентни линии-дрън-дрън,плюс стари картинки...Единственото достоверно нещо е срамежливо включено в "други фактори",например"дъждовната вода не се абсорбира в почвата и остава на повърхността".Ето,това е епохално откритие,направо си е ОМЕГА откритие.
4.
Мичуринец
10.02.2024 21:57:15
0
25
Само са пропуснали да се отбележи, че цялата работа с наводненията идва от това, че деретата не са почиствани години наред, да не говорим че повечето са засипани, защото според Лапчев нямало файда от тях. Много парцели едно време, които са били блата в момента са засипани и застроени с хотели, все пак най-важното е да се гледа интереса на цигуларчо всичко да бъде застроено, а хората кучета ги яли. Да не говорим, че след толкова отпуснати пари все още няма почистено дере. И не на последно място мостовете, които паднаха толкова некадърно ги строят, че просто човек да остане без думи. Всеки един нормално мислещ човек може да навърже две и две защо са се случили наводненията и колко по-зле ще става за в бъдеще. А темата за незаконната сеч въобще няма нужда да се засяга, защото там могат романи да се изпишат наред с всички останали простотии, които тези хубавци са сътворили през годините.
3.
Гората
10.02.2024 21:54:49
0
23
Кой изсече Странджа кажете. Аз ще го кажа… Данчо Ларша
2.
Абе главните виновници май са други, ама нейсе
10.02.2024 21:13:21
0
21
Пак няма виновни, а?
1.
Уйчо
10.02.2024 21:05:32
0
13
"зоните с високо и ниско налягане, обхванати от Омега-циркуацията" приличат на унуй нещо... ами да заповяда пак, щом носи води не е зло
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори