×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разузнавачите ни се самоосветили с ваучери за храна – прокуратурата разследва случая


Разузнавачите ни се самоосветили с ваучери за храна – прокуратурата разследва случая
Атанас Атанасов разкритикува и ДАНС, която според него е "замела случая под килима"
07 Февруари 2024, Сряда, 14:11 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Аз подозирам умисъл в цялата работа, а не случайност, обяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов

Комичен случай довел до осветяване на служители на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Той бе коментиран от съпредседателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов пред репортери в парламента.

Атанасов се позова и на днешно съобщение на Апелативна прокуратура-София. По разпореждане на Върховна прокуратура в Софийска апелативна прокуратура е извършен контрол за законосъобразност на постановление за отказ от образуване на досъдебно производство на Софийска градска прокуратура (СГП) по сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР).

Сигналът се отнася за проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР.

По случая е възложена и проведена предварителна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отказ за образуване на досъдебно производство. Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на НК.

След запознаване със събраните доказателства и правните изводи в постановлението при осъществяването на контрола за законосъобразност прокурор от Софийска апелативна прокуратура е установил, че постановлението на СГП следва да бъде отменено като необосновано, неправилно и незаконосъобразно.

Материалите по досъдебното производство са върнати на Софийска градска прокуратура за продължаване на разследването, посочиха от апелативната прокуратура.

Атанас Атанасов днес припомни, че вече е коментирал случая пред БНТ миналата седмица. Казусът според него е скандален и е свързан с "пробив в националната сигурност" в ДАР. 

Стигнало се до осветяване на служители на разузнаването, "което е тежко нарушение на правилата за работа с класифицирана информация". 

"Впоследствие излезе едно опровержение на Държавна агенция "Разузнаване", аз разполагам с това, защото те са го изпратили в несъществуващата вече Комисия за контрол на службите, откъдето е разпространено до всички бивши членове и т.н.", каза Атанасов. След което посочи, че днес е публикувано съобщение на сайта на Апелативна прокуратура-София, което информира за отмяна на отказа на СГП за образуване на досъдебно производство.

Депутатът от ПП-ДБ разкритикува и ДАНС, която според него е "замела случая под килима". Именно на нея е било възложено от прокуратурата да провери случая. 

"Става въпрос за, на пръв поглед, нещо даже донякъде хумористично, но за една обществена поръчка за ваучери за храна, които се раздават на служителите от разузнаването. И като отидат служителите от разузнаването в магазина, нали разбирате, че тези, които виждат ваучерите, на които пише Държавна агенция "Разузнаване", си давате сметка какво се случва от там нататък. То е смешно, но по този начин са осветени служители на разузнаването, което е тежък скандал и пробив в сигурността и то на разузнавателните ни служби", каза още Атанас Атанасов. 

Затова и бил подаден сигнал в прокуратурата. Според Атанасов ДАНС е прикрила извършеното в ДАР. 

"Аз смятам, че след като бъде извършена задълбочена проверка, трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление от лицата, които са го допуснали, на ръководно ниво в Държавна агенция "Разузнаване", от една страна. От друга страна, и мисля, че това е посочено в постановлението на Апелативна прокуратура, трябва също така успоредно да се разследва защо при първата проверка ДАНС е прикрила този пробив в националната сигурност", добави Атанас Атанасов.

"По принцип законът дава възможност, освен ваучери, като алтернатива да се дават пари, казано грубо. И да се чудиш тия от разузнаването как може да не използват тази възможност - вместо да дадат пари на ръка, да дават ваучери", засмя се Атанасов. 

Той добави: "Спомням си, в началото на прехода имаше един скандал с "оня списък" - не знам дали го помните, аз го помня много добре, - когато по този начин, или по подобен начин изтече тогава списъкът на българските разузнавачи 1990 - 1991 г. Имаше тежък скандал, образувано дело и т.н. Сега са свършили нещо такова. Аз подозирам умисъл в цялата работа, а не случайност."

След въпрос кой е одобрил обществената поръчка за ваучерите, Атанас Атанасов отговори: "Освен ръководителят на ДАР, няма кой друг да я одобри, така да се каже."

Председател на Държавна агенция "Разузнаване" в момента е Антоан Гечев. Той бе назначен от президента Румен Радев през юни 2021 г. по предложение на назначеното от държавния глава служебно правителство с премиер Стефан Янев. 

Антоан Гечев бе назначен за председател на ДАР от президента и неговото служебно правителство през юни 2021 г. (снимка: Лъчезар Лисицов)

 


В категории: Политика


20
Коментара по темата
20.
Гогата
08.02.2024 08:43:02
0
0
Аз пък знам, че е станало след ревизия на ползване на тоалетна хартия без отчетни документи.
19.
Д.А.Р
07.02.2024 23:36:06
0
1
По времета на ГЕРБ управлението
По сигнал на пяргньорски служби ДАНС завежда делото"Червеи" от служебни компютри на висши началници полицаи от РПУта във БУРГАС и ШУМЕН няколкратно е ТЕГЛЕНА СЕКРЕТНА информация от данни ня НАТО и ЕС структури и секретна информация е препращания на РУСКИ военни СЪРВЪРИ в ПодМоскавието собственост на ГРУ Русия
КОЙ може дя влезе вечур в РПУ и НЕбозпокояван да бара компову и ТОЧИ информация касаещя тайни на ЕС и НАТО
Това могат КУПЕНИ с руски денги МВР министър учасгващ в руски фирми зя строителство ня имоти в Сарафово,мвр началници от голям Слънчев морски град дъжащи "ЧАДЪР" над контрабандата на РУСКИ горива през порт Росенец и подчинени митничари от кръга на приближения на Москва бизнесмен Васил Божков
18.
Бургазлия
07.02.2024 20:56:40
0
7
Koлкото Борисов е генерал , а Пеевски бизнесмен , толкоз и разузнавачите ни са шпиони!
17.
до 15
07.02.2024 19:18:22
0
5
В НАП нямаше ли изтичане на данни? С пари и схеми отърваха кожата, ама за малко да ги думнат едни пари. И там са същите кауни.
16.
хайаха
07.02.2024 19:11:04
0
7
Тъп, по-тъп, най-тъп и администрация в България, и тука само братчеди и любовници.
15.
До компетентните 11
07.02.2024 18:48:58
1
4
Колко хора познаваш дето имат достъп свободно до системата на НАП, а да ти е известно колко служители от НАП ежегодно са наказани/уволнени дето гледат данните на други лица, когато е извън служебните задължения. Таксиджиите и сега могат да застанат и снимат , но явно не става така както по филмите. Хората от ДАР също теглят кредити, нали не си толкова тъп, да си мислиш, че не ползват тази услуга, но пак не е проблем до сега . Това са тъпи гномско-ченгейски номера да сложим наш човек....
14.
Шоши
07.02.2024 18:07:59
0
8
Според мен това е активно мероприятие на Шиши. С нетърпение очаквам какво може да му се случи, ако някой реши. За Дубай се разказваха легенди, та знае ли се. Да не му пратят треньора на делфините пак
13.
Джеймс Бонд
07.02.2024 17:44:37
1
10
в историите се представя с името си.Нашите разузнавачи -с ваучери,готино е.
12.
до 2
07.02.2024 17:03:26
1
11
Ма кво разправяш, към такова благоденствие я водят Англия, да дават стотици милиарди помощи на разни утайки от третия свят, докато пренебрегват собственото си население. Да излезеш вън и да те намушка/прегази/изнасили/убие някой чалмар и после да го изкарат невинен понеже такава му е културата и не тряа да го съдиш, или до градчето ти да направят бежански лагер и ония да почнат да крадат,бият и изнасилват безнаказано. Е тва е благоденствие.
11.
До 9 и 8
07.02.2024 16:28:09
0
13
Те не са поименни. Обаче пише организацията. Става така, че касиерка в магазин разбира, че който дава ваучера вероятно работи еди къде си като някакъв. Заедно с ваучерите понякога се чекира карта за отстъпка. Там ги има личните данни. Освен това, далия ваучер го/я снима камера. Има друго. Като им се чукне справка в НАП , мислиш ли че няма да излезе къде работят. При това с тази информация ще разполага госпожица вчера седнала зад бюрото. Същото може да направи момченце оня ден облякло униформата след школа в Пазарджик. Или представи си кретенията да носят в себе си служебни карти и оръжие. Таксиджия пред сградите където работят ще застане и пак за няколко дни ще заснеме целия агентурен апарат. Това не е всичко. За кредити ще кандидатстват примерно. Там ще пишат къде работят. На познати ще се похвалят. Защото видиш ли престижна е работата на такова място. Изобщо пълен абсурд, без Румен Бахов.
10.
Просто ченге
07.02.2024 16:01:50
2
15
В ДАР няма само разузнавачи, има и цивилна администрация, да не се окаже накрая, че ваучерите са за цивилните....
9.
Тъпи ченгаджийски номера
07.02.2024 15:59:50
4
17
Доказано тъп гном. Ваучерите не са поименни и всеки може да пазари с тях. Ваучери до 200лв не се облагат по ЗКПО, а парите в брой са доход и се облагат, ама джуджето откъде да знае. Цялата работа е да изгонят човек от службите на Радев и да турят там ТЕХЕН човек, затова и Шиши вряска по медиите
8.
Тъпи ченгаджийски номера
07.02.2024 15:59:06
6
11
Доказано тъп гном. Ваучерите не са поименни и всеки може да пазари с тях. Ваучери до 200лв не се облагат по ЗКПО, а парите в брой са доход и се облагат, ама джуджето откъде да знае. Цялата работа е да изгонят човек от службите на Радев и да турят там ТЕХЕН човек, затова и Шиши вряска по медиите
7.
Jelyooo
07.02.2024 15:54:28
3
12
95% от служителите в държавният апарат симулират извършване на дейност. Народа ги мрази и не ги уважава. Факти... Как се излиза от таква ситуация с неерудиран, празен, мързелив и заблуден човешки мат'рял?
6.
Мнение
07.02.2024 15:51:47
0
12
То бива простотия държавна, ама чак пък толкова. Какви ваучери за храна, какви 5 лв.?! Това не е нито полиция нито армия. Който работи на такива места би следвало да работи в пълна секретност. Даже да не фигурира никъде, като никакъв. Прага на сградата не бива да пристъпва. С контролирана биография, самоличност, комуникация. Що за пародия иначе. Ами направо да напишат на челото си разузнавач. Да видим къде ще разузнават тогова. Някои глупаци вярвам служебните карти носят със себе си. Простотия!
5.
Майтап , а
07.02.2024 15:20:32
1
14
Стана като вица за Гарабед-Шпионина, който всички в кооперацията знаели, че е такъв и даже упътвали другите шпиони как да го намерят по-бързо и лесно!
4.
Някой се е стреснал от смъртта на Нотариуса?
07.02.2024 15:11:28
4
25
И к'во стана ся? Някой се е стреснал как така са пречукали Нотариуса и е започнал да търси руска връзка? :-))))
Имам чувство, че ако руските служби си навият на пръста, могат и Шиши в чувал да го изведат от България
3.
Нищо ново под слънцето
07.02.2024 14:44:45
1
12
В някоя подписка остава да са се разписали, примерно за Еврото. Три имена, ЕГН и четлив подпис. Ланс Линг- "тайния" агент
2.
Дааа
07.02.2024 14:22:59
4
38
Хахаха, територията на малоумниците.
в Англия 95% не биват, но 5% чаткат и водят страната си към благоденствие, Тук 95% разбирачи, са назначили 5% малоумници да ги управляват и крадът.
Ужас, егати територията.
1.
Ха ха ха
07.02.2024 14:21:25
3
24
Обяснението е наистина за всички бг канарчета, впрочем като пречукат някой като Нотариуса, метеме или с изгонване на готвача от руското посолство или намираме нашенска къртица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори