×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Любен Дилов за перките в морето: Икономически неизгодно и с лоши последици за екологията 


Любен Дилов за перките в морето: Икономически неизгодно и с лоши последици за екологията 
Инвеститорът е регистриран в Англия със 100 паунда капитал, иска да произведе 2300 мегавата, а само един мегават струва 1 млн. лв., абсурдно е, каза депутатът от ГЕРБ-СДС
29 Януари 2024, Понеделник, 14:23 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Предложението дошло изневиделица и депутатите не били достатъчно информирани, за да се съпротивляват, затова е минало на първо четене

Лобистки закон, икономически неизгодна идея и с негативен ефект върху екологията. Това каза бургският депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов за новия закон за енергията от възобновяеми източници, който предвижда изграждане на вятърни мелници по Северното Черноморие около Шабла и Каварна. 

Дилов се срещна с бургаските медии, за да коментира актуални политически теми. 

„Ако някой иска да прави проучвания кои места са подходящи и т.нат., ние имаме прекрасен на световно ниво Институт по геология към БАН. Експертите ни може да извършат тези проучвания, да сложат малки перки на най-различни места в морето, да правят замервания, да видят къде са подходящите места, да направи картографиране. Тук идеята е такава – една компания иска на базата на този закон, като мине и ако мине в този му вид, тя да вземе едни пари от програмата за възстановяване и устойчивост, за да прави проучвания. Няма спор негативният ефект върху екологията, който е доказан, шумът, вибрациите, ще променят пътищата на рибите. Не е проучено това как ще се отрази на Виа понтика“, обясни Дилов.

След ротацията ще сменят областния управител на Бургас, защото не се справя и поражда напрежение?

Според него големият проблем, за който не се говори, е връзката към брега. Дилов е категоричен, че тя ще бъде компрометирана.

„Кабелите, които се свързват с преносната мрежа откъде ще минават, самата връзка е слабото място на цялото начинание, къде излиза, как се прави и е свързано с още много проучвания, които не са направени“, допълни депутатът.

Друг спорен момент е свързан със самия инвеститор. Тя е била регистрирана в Англия с капитал от 100 паунда.     

„Компанията е заявила, че иска да произведе 2300 мегавата, т.е. да сложи мощности за ток. Един мегават струва 1 млн. паунда. Как ще им излезе сметката!? Просто е абсурдно. Предложението дойде изневиделица и Народното събрание не бе достатъчно информирано, за да се съпротивлява. Хубаво е има някаква законова готовност, но абсолютно нереалистични е да се мисли, че ще има нещо конкретно до 2030 година, това го каза и екоминистърът Юлиян Попов. Законопроектът мина само на първо четене, което не означава нещо категорично, не се знае на второ четене дали ще бъде приет. Ще бъдат сложени много спирачки и нищо няма да се случи без одобрението на рибарите и еколозите“, каза още той. 

Единият от вносителите на предложението е депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Това се е наложило, за да имаме законодателна готовност.

Любен Дилов подчерта още, че българското Черноморие не е подходящо за изграждане на вятърни мелници. „Според английските заащитници фундаментите създават изкуствени рифове за рибите. Черно море се нуждае от това, за да привлекат рибите по-близо до брега, но има други начини да се направи това“, каза в заключение бургаският депутат. 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
Как ще е изгодно
30.01.2024 07:18:24
0
2
Нали ще спре лапаницата
13.
Да се
29.01.2024 19:25:31
0
3
Поправя ! Няма да е във София. Хе хе . Недоразумение. Така са си помислили заради името на новия проект, което е София и ще е на острова. И въпреки всичко е ясно ,че нашите искат да крадат ,това е повече от ясно .
12.
Бургазлия
29.01.2024 19:13:38
0
7
До: 19
Бургазлия , знае той знае.
Знаеш ли колко пъти съм го засичал на кръчмата на ченге скеле , морски сговор с Брадата да льокат алкохоли
11.
Споко
29.01.2024 18:58:30
0
5
Скоро ще го нахранят и него и друга песен ще запее
10.
Бургазлия
29.01.2024 18:52:26
1
18
Най-обичам шопи да ми обясняват неща за морето! Тоя джендър изобщо знае ли Бургас, къде е на картата?
9.
*********
29.01.2024 17:26:25
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
.....
29.01.2024 16:34:17
2
15
А що се отнася , кой стои зад " проекта " , ние си ги знаем .
Щом го внася Делян Добрев , един друг Дебелян стои зад него плюс , още едни наши хора .
Номера е друг , някой го спомена вече . Целта е да се усвоят едни пари за предварителни проучвания . Милиони а после .... Греда .
Няма проект .
7.
.....
29.01.2024 16:27:20
4
18
Какво общо има Института по геология със замерване на вятъра , ОВОС , Екология , аквакултури , орнитология , био разнообразие ?
Тоз е " специалист по всичко " , като Нойзи . Социални антрополози .
Боже , Божееее ...
6.
Какъв е тоя
29.01.2024 16:04:48
1
10
Инвеститор? Кажете му името . В Европа има определени фирми ,които се занимават с това и имат доста опит вече зад гърба си . Ван Оорд даже създадоха отделно отдел единствено за вятърни генератори . Доколкото съм запознат ще започват проект някъде около София. Никой никъде нищо не казва но е факт ,че хора ,с които работих по проекти във Балтийско море заминават за София. И да проблемите са много някои от тях имат вече решение на други все още се търси такова . Както обикновено в нашата държава няма нищо прозрачно а се гледа как да се крадат пари в особено големи размери. Би било хубаво ако се реализират проекти както в Дания, Нидерландия, Германия и Франция. Ще се отворят доста работни места за следващите 30 години . Въпроса е дали държавата чрез образователната система е подготвила кадри за тази индустрия или пак спим ?!
5.
*********
29.01.2024 15:08:59
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
лаваджия
29.01.2024 15:08:29
1
18
Седнали на кафенце на лакардийка ....
3.
Parahod
29.01.2024 14:42:11
5
23
Дилов казва буквално и не се прави на експерт : „Ако някой иска да прави проучвания кои места са подходящи и т.нат., ние имаме прекрасен на световно ниво Институт по геология към БАН. Експертите ни може да извършат тези проучвания...."
2.
Зак
29.01.2024 14:38:31
6
24
И от перки разбира тука всеки от всичко разбира и затова нямаме специалисти в нито една област а тези които имаме реално не практикуват в България...Дано комунистите които плюят по комунисти скоро им истината местата и да имат шанс малко и младите да вземат в ръце тая държава че ако продължава така не ни чака добро ....
1.
Бургазлия
29.01.2024 14:28:09
11
23
Говори глупости , ама нали Брадата от Ченгене го хрантути и му прави услуги , ще говори...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори