×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парадокс: Медицинските сестри в България вече са по-малко от лекарите и женският род също е виновен


Парадокс: Медицинските сестри в България вече са по-малко от лекарите и женският род също е виновен
През последните 30 години броят на медицинските сестри е паднал почти двойно, а на лекарите се е увеличил
26 Януари 2024, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: meditsinski-sestri.bg

Нормалното съотношение е поне 2 към 1

Медицинските сестри вече са по-малко от лекарите у нас. Парадоксът е констатиран от Министерството на здравеопазването и от Българския лекарски съюз, показа справка на „Флагман“.

„Основният проблем пред човешките ресурси в здравеопазването в България е недостатъчният брой медицински сестри в цялата страна. За последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял почти два пъти - от 53 810 през 1990 г. на 28 827 през 2022 г. по данни на Националния център по обществено здраве и анализи и Националния статистически институт“, пише през септември 2023 г. здравният министър Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

За сравнение при лекарите за същия период дори се наблюдава леко увеличение от 28 497 през 1990 г. до 29 599 през 2022 г. при непрекъснато намаляващо население, посочва министърът.

„През последните 20 години е налице трайна практика да се утвърждават повече места за студенти по „медицина“, отколкото за студенти по специалност „медицинска сестра“. След 2000 г. всяка година броят на завършващите лекари е по-голям от броя на завършващите медицински сестри. За оптималното функциониране на здравната система обаче е необходимо съотношението медицински сестри/лекари да е поне 2:1, съответно такова би следвало да бъде и съотношението на завършващите студенти“, се посочва в писмото на Хинков.

Министерството на здравеопазването, в рамките на своята компетентност, ежегодно предлагало на МОН максимално увеличаване броя на местата за студенти по специалност „медицинска сестра“ съобразно капацитета на висшите училища, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация.

„Ежегодният брой на утвърждаваните места за студенти по специалност „медицинска сестра“ е под 1000 и съответно е крайно недостатъчен за нуждите на системата на здравеопазването“, пише още министър Хинков.

Според него основните идентифицирани проблеми при професията медицинска сестра са: ниското заплащане; свръхнатоварване на работното място и недобри условия на труд (това води до понижена ефективност, предоставяне на услуги с по-ниско качество и burn out синдром); недобър работен микроклимат поради липса на ефективно партньорство и равнопоставеност с останалите медицински специалисти в екипната работа.

Недооценяване и пренебрежително отношение от другите медицински специалисти, медиите и обществото е също сред главните проблеми. В основата на това стои наименованието в женски род и от там феминизирането на професията с всички негативни последици от това, се посочва в отговора на Хинков, което е особено любопитен момент.

Липсата на реална перспектива за кариерно развитие и разширяване на компетенциите са също сред основните фактори за непривлекателността на тази дейност.

В края на ноември стана ясно, че Българският лекарски съюз (БЛС) е възложил да се изготви икономически анализ за въздействието на всички медицински дейности върху икономиката на България. Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на VI-ия Национален конгрес на БЛС, цитиран от БТА.

Очаква се резултатите да бъдат представени официално през февруари 2024 г.

Изнесената тогава статистика за съотношението между лекари и медицински сестри обаче бе още по-фрапираща.

По първоначални данни от проучването в България има 341 болници с 54 500 болнични легла, 32 000 лекари и около 28 000 медицински сестри, стана известно по време на презентацията на председателя на БЛС.

 


В категории: Здраве


7
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
7
Коментара по темата
7.
Селчото
27.01.2024 09:36:07
0
3
Те па щото некога нещо са можели и разбирали, мъжките доктори винаги са ги прикрепяли там, ма ся почнаха да се усещат, че женките не са нужни.
6.
До Киро
26.01.2024 20:56:51
5
10
Родителите учат децата а учителите ги образоват има разлика, това че вкъщи не обръщаш внимани на детето не значи че даскала при 50 деца ще образова твоето. Не се заяждам не съм даскал.
5.
Киро
26.01.2024 20:45:27
2
18
Не знам какъв процент от тези 28000 мед. сестри са в сектор Спешна помощ, но там със сигурност 90% от сестрите са или пенсионерки или в предпенсионна възраст. Ниската пенсия принуждава пенсионираните сестри в Спешната помощ да продължават да работят. Не може една проста даскалка, която не учи на НИЩО децата ни да взима минум 1800-2000 лв и това без чистите парички от частни уроци. А една мед. сестра в Спешна помощ с над 30-40 г. стаж да взима под 1200 лв.
4.
до капиталистина 3
26.01.2024 20:10:52
1
9
Клавиатурен въшльо. Като си голямата работа , излез с името си . Иначе дрънкаш банални клишета. Безобиден .
3.
капиталист
26.01.2024 19:39:09
19
6
сестри няма само за бедняците, аз като отида за мен винаги има, ама си имам специално обслужване, не като за мършите , ганьо трябва да мре, без доктори, без сестри, само частна месицина като във Великата САЩ ,и ако нямаш застраховка мреш като куче на улицата , а богатите получават топ обслужване и живеят по 80-90 години средно
2.
Капитана
26.01.2024 18:43:53
4
32
Значи викате женския род е виновен, не е виновно смешното заплащане примерно, а?Я да вземем да направим стартовата заплата за мед сестра 2500лв да видим дали няма се променят нещата, а?И после със стажа и разни добавки да отиде така към 3хил дали пък няма да има доста желаещи,а?И кой ли определя по отрасли къде да се дават повечко пари и къде да духат супата,а?Като как стана така, че учителите почнаха да получават по 2-3хил заплати и да действат по указанията от едни НПОта и образованието направо литна в небесата, пък за медицински сестри и лекари останаха едни огризки,а?
1.
дд2
26.01.2024 18:23:08
11
20
и кое му е парадоксалното? Щом фармация влизат вече от айтоските села, смятайте за какво ниво иде реч. Който не е решил, той не е записал медицина. Отдавна го говоря аз това, че скоро всеки втори ще е лекар....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори