×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли капан за хората при санирането с пари от ЕС


Има ли капан за хората при санирането с пари от ЕС
До 50% от сумата за обновяване ще връщат гражданите при откриване на нарушения от Европейската комисия
21 Януари 2024, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

5100 лева е средната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра

За заложени капани от министерството на регионалното развитие при санирането предупредиха депутати, който изслушаха в пленарна зала регионалния министър Андрей Цеков. Бившият строителен министър Гроздан Караджов предупреди, че при откриване на нарушения от Европейската комисия, хората ще връщат между 25 и 50 на сто от вложените в обновяването на домовете им суми, пише Труд.

Депутати обвиниха министър Цеков, че при одобряване на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост има деление на “наши” и “ваши”. Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков коментира, че има 3000 сгради в листата на чакащите и попита как да обясни на живеещите в два съседни блока, строени по едно и също време в Бургас, защо единият е класиран, а другият - в резерва.

Настимир Ананиев от “Продължаваме Промяната - Демократична България” попита дали има субективизъм в методиката. Гроздан Караджов каза, че от цялата страна са постъпили общо 3086 заявления, от които за финансиране са одобрени 756, или само 25% от всички желаещи.

Проблемите са заложени още в методиката на оценка, подготвена от МРРБ, категоричен бе Караджов. Той изброи три съществени момента, които в бъдеще ще създатат проблеми на хората:

1. Обследванията за енергийната ефективност, която ще се постигне след санирането;

2. При крайните цени за санирането, които се одобряват от общините;

3. Неотчитане спецификата на малките общини и поставянето им в нечестна конкуренция с големите общини;

Караджов каза, че за да постигнат максималния брой точки от 140, много фирми за обследвания са надули енергийната ефективност, която ще се получи след санирането. Прави впечатление, че в някои общини всички панелни блокове са с прогноза да достигнат клас А на енергоефективност, след саниране, което според експертите е практически невъзможно, а носи най-голям брой точки при оценяването. Нещо повече, получават се нереални обещания, които ако впоследствие не бъдат изпълнени, хората ще трябва да връщат пари, предупреди той.

Според бившия министър на регионалното развитие вторият проблем е свързан с общините, които изготвят количествено-стойностни сметки (КСС) по окрупнени показатели. На много места общинските чиновници просто замениха предложените цени с максималните цени на квадратен метър РЗП, определени в насоките за кандидатстване. Така реално добри проекти останаха под чертата, а проекти, които биха могли да бъдат реализирани с по-малко пари, ще получат повече, т. е. ще лишат от нужното финансиране някой друг, който има нужда.

Караджов предупреди, че има дискриминация в начина на оценка на жилищните сгради в малките общини в конкуренция с тези в големите и добре развити общини. В големите общини сградите са с голяма разгъната застроена площ, което автоматично носи в пъти повече точки отколкото точките на по-малките сгради. Големите общини имат и действаща нормативна уредба относно архитектурния облик на градовете и населените места, който критерий също носи допълнителни точки. Това създава несправедлива конкурентна среда, в която малките общини се оказват в нецелесъобразна конкуренция с по-големите общини и градове.

Разбира се, тук отново не е без значение и ролята на МРРБ, което така и не даде ясни указания на общините за съставянето на тези сметки, подчерта Караджов.

“Аз лично имам много резерви и към техническия капацитет на МРРБ, който оценява проектите. Неслучайно избухнаха толкова много скандали по отношение на оценката на проектите и класирането”, категоричен бе бившият министър.

Според него има сериозни проблеми и с документацията и даде пример с това, че МРРБ изисква технически паспорти само на наземните части на сградите, които ще се санират. А по закон техническият паспорт е един, той е за цялата сграда, а не за части от нея. Няма как да се променя според изискванията на тази или онази програма. Затова в момента цари пълен хаос с тези технически паспорти на сградите, които са кандидатствали да се санират, коментира Караджов.

При втория етап на програмата за саниране - с 20% съфинансиране - нещата са още по-драматични, заяви депутатът от ИТН. Като доказателство той изтъкна, че съфинансиране ще се организира трудно в сгради, където живеят много семейства.

Ние не можем да се разберем за входните такси, вие искате да се осигури съфинансиране за няколко хиляди лева на семейство, подчерта депутатът от ИТН.

Министър Цеков съобщи, че с министъра на финансите било уточнено ангажирането на Българската банка за развитие (ББР) за предоставяне на дългосрочни безлихвени заеми, гарантирани от държавата и предоставяни през общинските администрации на гражданите по втория етап от санирането на многофамилните жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост.

Цеков напомни, че 5100 лева е средната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра. Към 16 януари бяха подадени 58 проектни предложения по етап 2 на програмата за около 14 млн. лева, като кандидатите са преди всичко по-малки сгради - до 1000 квадратни метра, където постигането на съгласие е по-лесно, допълни министърът.

Трябва да пестят поне 30% от енергията

Ще правят проверка след санирането

Целта на инвестициите, които ще бъдат направени за саниране, за да се изпълнят предписаните мерки за всяка одобрена по процедурата сграда, е да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление “В”, съобщиха от Министерство на регионалното развитие. Това ще се доказва с изготвена от сертифициран енергиен одитор оценка, проведена след приключване на необходимите строително-монтажни работи. Затова от регионалното министерство обръщат внимание, че всички получени средства ще подлежат на възстановяване, в случай че заложените индикатори за даден блок не бъдат постигнати.

Хората трябва да имат предвид, че съгласно Закона за енергийната ефективност, сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация е със срок на валидност до 10 години. Във връзка с това те могат да използват вече изготвените сертификати за енергийна ефективност на техните сгради за участие във втория етап на програмата за саниране, както и в други програми, които се разработват и ще бъдат обявени от Министерството на регионалното развитие и които също ще се изпълняват със самоучастие на гражданите, а не със 100% безвъзмездна финансова помощ, посочват от министерството.

Първият етап на програмата за саниране стартира на 20 декември 2022 г., като документи по нея до крайния срок 31 май 2023 г. подадоха 3068 сгради. Бюджетът на програмата беше 1,129 млрд. лв. с ДДС. Средно изпълнението на мерки за енергийна ефективност излиза 1,5 млн. лв. с ДДС на сграда. Наличните пари можеха да покрият разходите за 756 сгради, които бяха одобрени за финансиране, посочват от министерството.

Собствениците може да кандидатстват още 23 дни

Необходимо е решение на общото събрание

Крайният срок за кандидатстване във втория етап на програмата за саниране е удължен до 29 февруари 2024 г., обявиха от Министерство на регионалното развитие. Всъщност новите срокове предвиждат сдруженията на собствениците на жилища в кооперациите да подадат необходимите документи в общините до 10 февруари, докогато остават 23 дни.

Основите документите по процедурата за кандидатстване остават същите като през първия етап от програмата за саниране. Но сега трябва да се приложи допълнително решение на общото събрание на етажната собственост, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност.

До края на работния ден на 29 февруари 2024 г. общините трябва да подадат окомплектованите документи за всяка сграда в ИСУН. До 1 февруари 2024 г. местните власти трябва да обявят графика за подаване на заявленията към тях - както на интернет страницата на общината/района, така и в поне една местна медия.

Удължаването на срока за подаване на проекти дава възможност на гражданите, които са останали в резервния списък с предложения по първия етап на програмата за саниране, да кандидатстват във втория етап. В този случай те имат предимството, че документите им вече са разглеждани и евентуално установените пропуски в тях са отстранени.

Съсобственици в блокове, които досега не са заявили желание за участие в програмата, също могат да го направят.

Кандидатите за участие в процедурата трябва да знаят, че е необходимо да осигурят и в процеса на изпълнение платят 20% от всички разходи за обновяване на блока им. Членовете на сдруженията на собствениците могат да набавят необходимото собствено финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни източници на финансиране.

200 години са необходими за реновиране на сградите с държавни пари

Около 66 хил. жилищни сгради имат нужда от обновление, по данни от Националната стратегия за сградния фонд. През последните 6 години са обновени около 3000 сгради, което е под 1% от сградния фонд в България. Средно на година безплатно се санират около 200 сгради. Това означава, че на България ще са є нужни 200 години, за да реновира всички сгради с държавни пари.

Сумата от 1.4 млрд. лв. за първия и втория етап от програмата ще стигне за едва 2% от всички сгради, които подлежат на саниране.

Има пари за 250 жилищни сгради 

Размерът на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за втория етап от програмата за саниране е 282,47 млн. лв. Заедно с необходимото задължително съфинансиране на собствениците от над 70 млн. лв. общият размер на разходите, които могат да бъдат финансирани, ще достигне 353 млн. лв. Данните от първия етап на програмата за саниране показват, че с този ресурс ще може да бъдат обновени около 250 многофамилни жилищни сгради, показват изчисление на Министерство на регионалното развитие.

Средната стойност на инвестицията при саниране на един блок е около 1,5 млн. лв. с ДДС, а средният размер на разгъната застроена площ (РЗП) на сградата е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20% за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло средно около 5100 лв. на домакинство.

С цел избягване на концентрация на средствата и постигане на по-добро териториално разпределение на предоставения ресурс той е разпределен между шестте района за планиране на страната, като за всеки един от тях е заложен лимит на безвъзмездната финансова помощ в размер до 47 млн. лв. Но това не е гарантиран бюджет и парите може да бъдат прехвърлени в друг район, ако в някой няма достатъчно кандидати. Данните досега показват, че интересът към програмата е изключително слаб - до 16 януари има подадени само 58 проектни предложения.


В категории: Животът


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
20
Коментара по темата
20.
:)
22.01.2024 09:05:44
0
5
режа си вените ако има 1 жилищен блок който ще се сагласи да доплати 20% за да го санират, тва няма как да стане, първо една част от хората са си санирали сами вече апартаментите и са си подменили дограмите, тези хора пари няма да дадът, а тези които не са го направили са обикновенно пенсионери с минимална пенсия която не им стига даже и за лекарства и едва свързват двата края, като цяло в панелките живеят клошари и пенсионери, тея хора нямат 2 лв да преживеят месеца, така че тази измислена програма с 20% самоучастие няма как да стане в БГ или 100% безплатно или няма как, това е положението
19.
Не участвам в схеми
21.01.2024 22:58:36
0
14
Когато давам пари за бизнес, държа да имам пълен контрол върху харченето им. Тоест аз ще избирам кой и за колко да свърши работата. Не става да дам 20% от сумата като съучастие, когато знам как се правят търговете и се избират бригадите
18.
Фекрет Стораро
21.01.2024 22:29:57
0
4
аз предлагам държавата да тегли 2-3 милярда и да ми ги даде, че ми трябват. Вдигнете данъците на другите за компенсация
17.
!!!
21.01.2024 22:17:15
0
13
Ако можем да съберем тези пари за 20% финансиране ,то програма не ни е необходима.Парите ще стигнат за саниране.Искат да дофиннансиране тоест да си ги санираме сами , а те да приберат парите както първия път.Всеки грамотн може да направи справка и изиска от някоя фирма да направи сметка за на услугата.Блок на 5 етажа с три входа -направа на покрива/два слоя поскритие/ ,с измазване на комините и обков с ламарина на перваза- 19 хиляди лева./цената е от преди 3 месеца/.
16.
Ицо
21.01.2024 22:07:57
0
7
Защо дават трибуна основно на некомпетентни хора (разни депутати и кметове) по тема която им е толкова далечна, а именно енергийната ефективност. Как не се намери една медия да потърси квалифицирани и компетентни хора свързани с направата на енергийните обследвания (енергийни одитори), поне да се говорят адекватни неща и да се обясни на хората кое как се случва.
15.
Иван
21.01.2024 21:03:40
0
15
Жилището където живее майка ми, радиаторите са свалени, има около 35 лв сметка за това че минавали тръби на топлофикация през апартамента, тока й за декември е 31 лв.
От санирането искат да вложат 23 хил лева, не аз не виждам как с тези пари те ще намалят ползваната от майка ми енергия??? Нима тя ще спре да готви на ток, или котлона и фурната й ще станат по енергоспестяващи? Или топлофикация вече няма да й иска 35лв а само 10 лв за тръбите?
Интересно как ще й намалят сметката и за колко време ще се избият тези 23 хил лева? Или целта е да й кажат после дай 15 хил защото не с енергоефективна???
14.
1
21.01.2024 20:43:26
4
4
грозданчо е руска лимонка на в г.з раждани само смут и раздори всява тея боклуци родоотстъпници
13.
Дискриминация!
21.01.2024 20:33:53
0
22
На едните им шпакловаха входовете, сложиха им дограми с противовзломен обков на 2 етаж, подмениха инсталации осветление, сложиха солари и т.н..Другите балъци да плащат, че сега няма пари и си сменихме програмата
12.
Сидеров
21.01.2024 20:23:51
0
18
Предлагам парите от 1.5 милиона на блок да бъдат отпуснати директно на етажната собственост и те да се оправят ако трябва да доплащат даго правят тогава чак да се гледа резултата-е тогава да видиш ти пазърлък и контрол другото е строителен рекет придрожен с елементи на корупция.
11.
*********
21.01.2024 20:05:01
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
Някой си
21.01.2024 19:55:52
0
30
Съгласен съм да участвам с 20% самоучастие,но при условие,че живущите в блока са съгласни да извикаме независима фирма да направи оценка на жилищния блок колко ще излезе сумата за саниране и подмяна на дограмата.Сигурен съм,че стойността ще е в пъти по-ниска от тази, която е обявила общината (измамниците).
9.
Флагми
21.01.2024 19:44:38
0
15
Изтрийте N8 говори само истини
8.
до Сидеров
21.01.2024 19:43:12
0
26
Има и блокове като бл.19 в ж.к. Славейков, които ги санираха за 4,2 млн лв без ДДС. Не си играят на шикалки с парите на хората.

P.S. Понеже знам, че ще ми изтрият коментара заради липса на доказателства или че не е по темата, нека проверят! Проверката е лесна и става с няколко клика или с едно телефонно обаждане
7.
Голяма греда е схемата със самоучастие
21.01.2024 19:37:38
0
23
Един да е против и трябва да отпадат от класиране. Не е редно някой собственик да е против и други от сградата да решават, че ще участват със самоучастие и да задължават несъгласните.
А ако в сградата има общински жилища, общината ще дължи ли по 5-6 хил.лв ?
6.
Сидеров
21.01.2024 19:12:00
1
20
Сграда излизала средно 1.5 милиона с ддс и смятаме 8 етажен блок с 24 ап.и 8 входа 192 ап.-това са масовите панелки.от 1500000 :192=7812 с ддс на апартамент.Смятай какво ни карат да правим
5.
Сандо
21.01.2024 18:47:16
0
32
Сега аз статията разбирам че давам 20% общината избира своя фирма не моя,фирмата избира какво да свърши с парите идва на края сертифицирането и ако не е това какво то трябва да е ме глобяват с още между 25 и 50% заради грешките на общината и изпълнителя-какво излиза че ще дам в края между 50 и 75% от стойността-която най вероятно е цялата сума необходима за ремонта щото в общината цените са по 3
4.
Abc
21.01.2024 18:35:01
2
52
Че за 5 бона всеки може да си санира сам даже пари ще му останат .
3.
лъчо
21.01.2024 18:31:25
1
43
За всеки разумен човек е очевадно фирмите вземат в път и повече пари за санирането и в същото време повечето от работниците им са неграмотни роми Това ми е наблюдението в Ботевград в същото време сам си санирах вилата и знае перфектно Колко струва това нещо и се чудя как хората не могат да разберат че това е едно огромно точене на пари от бюджета некачествена работа за която вземат 200-300 процента повече пари от пазарното
2.
Владимир Владимирович
21.01.2024 18:14:00
18
11
Стига с тези безплатни неща. Като искат да вадят пари и да си санират собствеността.
1.
Някой си
21.01.2024 18:10:07
6
40
Пълна катастрофа ще е вторият етап....
Безлихвен заем, а?!
Как искате да изкупите жилищата на хората на безценица, а?
Купувачът вече определен ли е?
Пълен фарс и опит на някои приближени до властта да се сдобият с още повече имоти за без пари....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори