×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо агресивното отричане на всичко родно неминуемо води до псевдопатриотизъм


Защо агресивното отричане на всичко родно неминуемо води до псевдопатриотизъм
Крайни шовинисти, заедно с партиите им, ще привличат все повече последователи, заради наличието на патологични елементи, осмиващи всичко българско
21 Януари 2024, Неделя, 06:30 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

МОН не са планирали забраната на "Аз съм българче", но ето как тръгна всичко

Истерията, разразила се покрай твърденията, първото – че ще забраняват „Аз съм българче” на Иван Вазов, второто – че това е руска хибридка, целяща да дестабилизира страната ни, не стихва вече втора седмица.

Откъде тръгна всичко?

Някога емблематичната медия „Свободна Европа”, която преди 89-та година нашите родители се криеха да слушат по мазетата, за да могат да разберат истинските новини, а не цензурирана от просъветските режими информация, отдавна вече не е еталон за следване. Приютила е единствено троцкисти, анархокомунисти и крайни неолиберални идеолози – всички те, пропагандиращи разни крайно спорни и откровено вредни политики, стратегии и патологии.

Поредната логорея, целяща за пореден път да ни обясни, че сме хомофоби, расисти и крайно изостанали в развитието си, е на неособено известна (освен именно с такива умотворения) женица, която бива представена като журналистка, активистка в областта на човешките права, блогърка. Та, уж загрижена за демографската криза у нас, вижда решението в привличането на хора от други страни, недоумявайки защо на имигрантите се гледа като заплаха. Нека да поясним, че с оглед на прогресивните ѝ виждания и на предишни нейни писания, тя говори за прииждащите от Африка и Азия.

За да е пълна пародията, а и както е популярно в последните години, госпожата неизменно намесва народните хора, шопската салата и ракията. Дотук как и да е, свикнали сме да четем писанията на възмутени лелки, които уплътняват свободното си време в критична дисекция на презрения от тях Ганьо и неговите предпочитания. Тя обаче е още по-прогресивна и иновативна, съзирайки заплаха за мургавите пришълци в емблематичното и любимо на поколения българи „Аз съм българче” на Иван Вазов. То било обидно, видите ли, за евентуалните мургави кандидати да се заселят у нас, поради което 100 000 потенциални желаещи българско гражданство мигранти, нямало как да се „почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им”. Жалко, че не впуска в подробности с какво например едно 13 годишно афганистанче, което вече отдавна е научено да борави с нож и автомат, за да въздава правосъдие, би могло да даде пример на връстничето си българче.

Нещо повече, тя стига още по-далеч, оспорвайки стратегиите за поощряване на раждаемостта, защото „защото родителството вече не е единствената житейска перспектива за една жена”. И ето, най-простичкото решение – приемането на безчет инженери и лекари от Близкия и Изток и Африка, които да облагородят застаряващия ни и закърнял морално генофонд.

Макар акцентът да не е върху Иван Вазов и произведението му, всъщност зад идеите на неогрятата от мъжка ласка стара мома, се крие и отношенията на цялата подобна маргинална група, сред които представители е и въпросната – ако Иван Вазов пише: „всичко българско и родно, любя, тача и милея”, мотото на сравнително малобройната, но крайно истерична шайка е именно обратното:„всичко българско и родно, презирам, мразя и осмивам”.

Между другото, въпросната не за пръв път намесва обичани български автори в своите словесни полюции, не за пръв споменава и Вазов. Още през 2017г., обсъждайки издаването на „Под игото” на шльокавица, тя е категорична, че „образованието ни възпитава в нерефлексивен национализъм, който пък води до омраза и агресия към другия – различния и чуждия, а вкопчването в литературните и историческите канони не помага, за да се преодолеят тези проблеми, а по-скоро нанася вреди”.

2021г. е още по- категорична, съзирайки огромна вреда в учебните програми по литература и история, защото „възпроизвеждат идеалите от националноосвободителните борби в края на ХIХ век., които пък се крепят на остарели морални послания, убийството на невинни, неприемливите действия на революционерите ни”. И отново е намесен Вазов, който с неговите произведения, е „напълно неадекватен на съвремието ни”.

Разбира се, по-горе споменатата е просто една от плеядата, чиято единствена цел е от сутрин до вечер да трича всичко родно. Авторите – морално остарели, възрожденците – неприемливи, подрастващите – възпитавани в национализъм, българите – ксенофоби. И на този фон – нешифлованите черни диаманти, които могат да ни облагородят, променят, размножат и одухотворят, пренасяйки в България техните ценности, култура и разбирания.

Ответната реакция

Беше не по-малко безумна, стигайки се до неверните твърдения, че МОН планирало да забрани изучаването на „Аз съм българче”. Наложи се от Министерството на образованието да опровергаят плъзналите слухове, което обаче не попречи вълната от недоволство да се разпространи. Лидерът на Възраждане – Костадин Костадинов, по стар обичай, също отигра мълниеносно удобно подадената му топка, изригвайки гневно във Фейсбук – „Искат да премахнат "Аз съм българче" от учебниците! Трябва ли да ви обяснявам за пореден път, че САЩ искат да унищожат България и българския народ?”

За какви САЩ, за какво унищожение въобще говорим? Последва, разбира се, реакция на другата страна на монетата, че всичко случило се е преднамерено действие на Русия, част от хибридната война, която водят на територията ни.

Тук за пореден път стигаме не просто до патология, а до крайна шизофрения, в която в случая - ЛГБТИ представител, явно искрено си вярва, че когато страната ни бъде залята от орди фанатизирани мюсюлмани, които не зачитат както правото на мнение, а дори и правото на живот на жените и особено на гейовете и лесбийките, поради неясно какви причини, ще може да продължи свободно да списва своите словесни диарии.

И не по-малко нелепата реакция, че САЩ искат да ни унищожат, продължавайки дългогодишните си опити за това, като този път са се прицелили в „Аз съм българче”. Общо взето, наистина плашещо поведение от страните, които макар и на двете крайности, всъщност взаимно се подхранват. Ако няма подобни на Светла Енчева, по- точно – ако не им се дава постоянно трибуна, и такива като Костадин Костадинов ще имат по-малко поддръжници.

Двете страни на една и съща монета

А тези, които при всяка дума, която не им харесва, скачат да грачат, че това е руска пропаганда, замисляли ли са се, че тя е толкова ефективна и проникваща навсякъде не толкова заради нейните рупори в България, а именно заради лица като Енчева, които са апотеоз на най-противното от неолиберализма и глобализма? Крайните прояви – както на презрение към всичко българско и родно, включително и омаловажаването и осмиването му – от една страна, от друга – непрекъснатото преклонение към друга страна, русофилството и постоянното омаловажаване на нашите исторически личности за сметка на техните, имащи по един или друг начин отношение към историята ни, взаимно се насърчават и подклаждат.

Едната страна не спира да размахва Путин като обяснение за всяка нелепост, която ежедневно извира от некадърните ни управници или коментираната тук блогърка, другата плаши, че САЩ са си поставили за цел да ни унищожат. И двете твърдения отлично ще се впишат в медицинския картон, изготвен от някой психиатър на лицата, непрекъснато повтарящи тези нелепици.

Енчева и подобните ѝ трябва веднъж завинаги да осъзнаят нещо простичко - тя и такива като нея ще са първите, които ще попаднат под ножа – преносно, а вероятно и буквално, ако България се наводни от мигранти с преобладаващ мургав оттенък на кожата от друга религия. Ако има и най-малкото съмнение, че това е така – нека посети две, три от родните им страни за да види какво ще е отношението към нея. Убийствено!

Тази особа е добре да осмисли, че всеки мигрант, който реши да се установи тук, е длъжен да се съобразява както със законите на страната, така и с културата, правейки всичко възможно да се социализира. Няма как приемащата страна постоянно да се променя и адаптира към хилядите и милионите, избрали да живеят в пределите ѝ – това е и невъзможно, и опасно, и дори предпоставка за сериозни граждански безредици.

И крайни шовинисти, заедно с партиите им, се появяват и виреят успешно, привличайки все повече последователи, предимно заради наличието на патологични елементи, които непрекъснато осмиват всичко българско. Колкото повече Светли Енчеви, толкова повече Костадин Костадиновци – елементарно е. 

P.S. От Флагман.бг: Ние помним българската изкуствоветка Мартина Балева, която защити докторат в Хумболтовия университет в Берлин, отричайки Баташкото клане. Разпалвайки по този начин ожесточен скандал у нас с т.нар. мит "Батак", рейтингът на ПП Атака през 2007-2009 г. я изведе в челните редицина българската политическа сцена. 


В категории: Политика


34
Коментара по темата
34.
33
21.01.2024 17:52:36
1
1
24 кажи къде си бе капут аз ши дойда тбс=тъп бекяр смотан
33.
Странно
21.01.2024 15:22:34
2
2
Сега какво илиза, че радио Свободна Европа е руска медия?
32.
А за
21.01.2024 12:06:47
9
9
Агресивното лапане на меки руски писюни е полезно особено за близ,прецедентс и 4000ците
31.
1111
21.01.2024 11:53:33
6
10
На снимката българина патриот от Максуда. Наздраве
30.
Анонимен
21.01.2024 11:35:27
2
7
Не е луд този който вярва в тези измишльотини,луд е този който чете и дава сцена за изява на тези псевдо журналисти
29.
Мв
21.01.2024 11:02:55
10
19
Няма нужда от руска пропаганда в България срещу САЩ, ЕС и НАТО. Това, което нашите "евроатлантици" успяха да постигнат последните години, никой пропагандист не би успял да го постигне. И Възраждане ще расте именно защото трябва да има баланс на "евроатлантиците". Все някой трябва да говори за интересите на България. Защото последните години се говори за интересите на САЩ, ЕС, НАТО, Украйна и т.н.
28.
Боци
21.01.2024 10:48:07
7
13
Едните развяват знамена на дъгата, другите - знамена на Русия. И двете групи са еднакво вредни за България. Тиквата си го каза "материала е лош".
27.
Простотия до шия
21.01.2024 10:27:17
4
13
Пропуска се тънкия момент, че за да се нагнети напрежението целенасочено се създават фалшиви новини като тази. Нещата не са оставени на самотек. Добре платени манипулатори подвеждат неграмотните маси, лишени от способност за правилна преценка. Новата фалшива новина е, че ще събарят паметника на Шипка.
26.
До 15
21.01.2024 10:15:58
1
5
Искал си да кажеш от етаж по-висок от 8-ми, защото това е числото което казват, че гарантира успешен резултат. Иначе съм напълно съгласен с теб.
25.
*********
21.01.2024 10:00:12
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
24.
ТБС
21.01.2024 09:21:17
3
4
До Дидо, съгласна съм. Къде и кога смелчаго да те чакам?
23.
Дидо
21.01.2024 08:39:04
4
5
"изкуствоветка"!!!!
22.
22
21.01.2024 08:35:39
15
15
20 копейкин скривай се ве капут..родоотстъпници нямат място в нашата Държава..Ай осветли се ти..Да те видим как лижеш подметки путлер..11 добре казал какви сте
21.
НКВД
21.01.2024 08:04:29
3
14
Тя историята се повтаря. Първо идват "прогресивните", неолиберални анархо-деграданти, създават един хаос и после пристига някой тоталитарен главорез, за да внесе ред. Така беше с Френската революция, когато после Наполеон трябваше да въдвори ред с гилотината след анархията на френската революция, така беше и когато Сталин трябваше да въдвори ред след хаоса на болшевиките и троцкистите, пращайки милиони в лагерите. Тези сегашните либелари, ако си мислият, че ще им се размине, значи са много наивни.
20.
ТБС
20.01.2024 22:56:15
11
22
Кой е този смелия, който ме гони от родината ми, просто защото не харесвам тъзоблизците на хамереканското и еврогейското неолиберално, мозъчно втечнение? Аре бе бльон, ела и ме изгони, имаш официална покана. Плужеци като теб се крият зад клавира и са много смели, докато не ги поканиш, да излязат на светло. Не ми дреме дали си биещ, дереш и клецаш децата, дали ядеш хлебарки и глифостат, колко експерименталки си хакаш и как възнамеряваш да умреш, но да си позволяваш да ме гониш е меко казано смешно. Та призовавам те с официална покана да се осветлиш и да го направиш. Същото важи и за всички останали имбецили, което си мислят, че мислят и имат повече права от мен. Не, нямате и няма и да имате.
19.
До 18
20.01.2024 21:30:18
9
9
Без глас в евро парламента ще с в тотална изолация след като са опозиционни на управляващите ще са като безгласни ноти само за присъствие,затова трябва да имат ако нямат ще станем тоталитарна република начело с мафиот-мутра,протеже на Павлов и американски възпитаници и квото кажат те ще е закон ...а така не става трябва и опозиция тва демокрацията
18.
Въпрос
20.01.2024 21:16:34
12
29
А, защо партии като "Възраждане" и БСП които са против ЕС и всичко про европейско, още от сега се новата за Евро парламента и нареждат листи.
17.
Зак
20.01.2024 20:05:12
23
38
Бившия украински съветник Тагарев ще ви оправи всички атлантици ;) с афто гол но не се знае кво ще е голото може да е х..й ,щото много защитници станахте на държави които дори не сте посещавали а дори и не сте виждали хора от тези националности... Долу коментарите виждам и психично болни хора коментират влизането на еврото само информативно да кажа за невежите ние вече сме с евро приравнени сме преди много време ,но ако сменим с евро като разменна ще има само минуси като се знае нивото на търговията тук ,първи минус за туризма от хора извън европейски съюз ,второ целия ни златен резерв трябва формално да се прехвърли като гарант в Европа....има и много други ......Нз защо всяка позиция извън казаната от нашето продажно правителство смятате за руска ваше мнение нямате ли си промити тикви ....
16.
До 13
20.01.2024 19:39:02
1
26
Ти май за първи път им четеш "статия" на тея смешковци ?!?! Тука правописни и граматически грешки са неизбежна част от тяхната работа :)
15.
Лечението
20.01.2024 19:38:10
22
14
Лечението за русофобите и каквото по дяволите се явява авторката на..
Е да скочите от висок етаж (над 5ти) или да потичате за здраве на магистралата. Скорошно оздравяване!
14.
До 13
20.01.2024 19:35:43
0
16
Copy+paste са редакторите им :))
13.
Bai yu
20.01.2024 19:29:02
0
29
Шовинизъм , а не шовенизъм. Нямате ли редактори?!
12.
Бургазлия
20.01.2024 19:26:01
36
33
Вън Русоробите от европейска България!
11.
1
20.01.2024 19:25:31
46
40
За сетен път се убеждавам че вие червените кавали ,сте неизлечимо болни хора.Русофилството действа като опиум като дрога.Завъглява мозъка и зомбира ...за цял живот!! Бсп е партия създадохте преди сто години в москва Същите са и партиите копейкин ,итн Общото което свързва тези партии е че са русофилски Което на практика означава За тях винаги първо е важен руския интерес След това българския. Примери десетки Но ще дам два скорошни..България бе приета във въздушен шенген Нормално всеки българин или австриец поляк ще го приеме положително Защото все пак е придобивка за хората Трите руски партии обаче го оплюха ! И защо мислиш го оплюха? Защото е във вреда на москва Отдалечава на повече от руското влияние и на интегрира повече в Западното.
Еврото е най силната валута в света Всяка държава особено не много богата ще се радва да е негова валута Носи предимства финансовия икономическия и политическ дори самочувствие и висок рейтинг на страната Русоробите в бг обаче въпреки че на всички сметките им в банки са в евро И пестят в евро ..го отричат??? Защо ?? Ами защото пак същото като шенген Във вреда е на москва Отдалечава на окончателно от нея Няма как страна с национална валута евро Която използват страни като холандия германия франция италия и тн Да стане руски сателит. Съветските паметници въпреки че виждат че са паметници не на българска а съветска армия те ги бранят Защо? Защото премахването им на отдалечава от москва .Сега усещаш ли колко сте жалки бг комунистите/русофили
10.
Вън ИЗРАЖДАНЕ от България
20.01.2024 19:20:45
33
41
Само като видя погледа на Костя тип (Хитлер), а на заден план байряка на рУспията и тръгвам да бегам батее.
9.
Махалняка
20.01.2024 19:17:01
12
30
Поредната тъпа статия от викито
8.
7
20.01.2024 19:16:58
23
10
И на путлерасти подметки путлер родоотстъпници в България да конфискуваме "Русия конфискува имуществото на противници на войната, приема закон https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/16867580"
7.
Dafuq
20.01.2024 19:08:36
1
8
Did I just read?!
Добър опит за телепатично причиняване на инсулт.
...but not today!
6.
1
20.01.2024 19:06:10
14
17
"В Русия било забранено на свещениците да се молят за мир https://www.24chasa.bg/mneniya/article/15866324"
5.
Пусть всегда будет Солнце
20.01.2024 19:04:32
10
20
Мартина Балева ат Хумболтовия У-Т в Германия спонсорирана от немската неалиберялна фримасонска фондация"Robert BOSCH" да напиши" Мита Батак"
Роберт БОШ е бил известен немски фримасон член на ОТО-Ordo Templis ORIENT и като такэв е бил любител на ОСМАНСКАТА империя и ВСИЧКО Арабско-ОРИЕНТАЛско,всичко традиции ритуали матии обичаи начин на живот и мислене по ориенталски
Бащата на БОШ е виден немски фабрикант основател на техниката БОШ а сина му разглезен интулектуалец любител на мъжката любав масон и ориенталист
BOSCH имат 2 големи фабрики за бяла техника в ТУРЦИЯ и имат хряк ивтерес уредите им да се купуват ат големия 78 милионен турски пазар
За да се подмажат и направят КЕФ на туските си контрагенти Фондация BOSCH дава пари на Мартина Балева да напише посквила парцал "Мита Батак"
4.
д
20.01.2024 18:58:38
19
30
Флегми, вие сте перфектни за последователи на копеЙката, в един свят на развитие вървите назад
3.
До флагман
20.01.2024 18:50:59
3
37
Няма други като вас, влезте в произволно избран български сайт и ще видите, че няма такива правописни грешки. Единствени сте.
2.
Аман
20.01.2024 18:50:14
10
33
от шизофренни статии!
Много моля да вземете на щат във Флагман психиатър.
Не е възможно да се чете подобно нещо без чувството, че те хваща морска болест.
Различните "аз" на автора да се съберат и да стигнат до консенсус по важни екзистенциални въпроси!
Пожелавам му здраве, физическо и психическо, през Новата година!
1.
ШовЕнист
20.01.2024 18:42:55
9
24
ШовЕнист съм мила майко
мощен шовЕнист
ШовЕнизъм ще си пиша
щот съм тъп флегманист
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори