×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фекалии ще заливат морето край Созопол и това лято


Фекалии ще заливат морето край Созопол и това лято
Помията и изпражненията от всички тези хотели край брега в Созопол се изливат директно в морето
03 Януари 2012, Вторник, 17:21 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Градът с претенции за солиден курорт ще бълва помия в морето и тази година, причината била забраната за строителство през лятото

Созопол, който е един от най-атрактивните курорти по Черноморието ни, и това лято ще бъде залят от фекалии. Морската община остава единствената, която е обозначена срамно с червена точка на картата с населените места без пречиствателни станции като предупреждение, че там липсва съоръжение, което да не пуска в морето гнусотии. Това на практика означава, че туристите на практика са застрашени пак да се къпят в морето сред помия и фекалии. Неведнъж миналото лято ужасени туристи сигнализира за наслоени във водата изпражнения, които се носеха в района на Буджака, на къмпинг „Каваците” или пък на яхтеното пристанище.

 Днес, както министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, така и кметът Панайот Рейзи не дадоха повод за оптимизъм за летовниците, които ще прекарат ваканцията си в Созопол това лято. Павлова каза, че проблемът, който мъчи Черноморието от години ще бъде решен почти във всички общини, но ситуацията в Созопол продължава да бъде критична. Тази година по спешност се вземат мерки за Варна и за Равда, където ще има дълбоководно заустване на помията. „За Созопол от Министерството на околната среда, които чрез ПУДООС осигуряват финансирането имат притеснение за изготвения им проект и се надявам колегите там, заедно с представители на Община Созопол да изчистят нещата, за да може краткосрочно да се намери изход, а после по оперативна програма „Околна среда” да бъде изградена и пречиствателна станция”, каза министър Лиляна Павлова в ефира на БТВ сутринта.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи пък беше още по-песимистичен и заяви, че до туристическия сезон проблемът с мръсотията няма да бъде отстранен и че ще се повтори същата ситуация като предходни години. Според него дълбоководното заустване, което решава проблема до изграждането на пречиствателна станция няма да може да стане факт до лятото „Да ви кажа честно, ако нямаше забрана за строителство от месец май до септември – щяхме да сме готови 100%, но сега не виждам това как ще стане. Много време е нужно и за да протекат обществените поръчки, така че мисля, че засега ще останем в стария вариант. Смятам, че положението ще се промени през 2013 година”, каза градоначалникът.

Той заяви, че разминаванията с МОСВ, за които Павлова говори, са по повод, че общината е променила проекта за дълбоководно заустване с цел да излезе по-евтино. Според Рейзи вече започва първия етап от строителството на пречиствателната станция.

Още преди 2 месеца от Общината се похвалиха, че проектът, за който дълго се говори, стартира най-после. В първият етап от изграждането на пречиствателната станция са включени шест подобекта, за които държавното предприятие ПУДООС ще отпусне безлихвен кредит на община Созопол до 35 млн.лева.  За това строителство се говори от години и проблемът се превърна в грандиозен, както за летовниците, така и за хотелиерите.


В категории: Созопол


9
Коментара по темата
9.
Махно
05.01.2012 14:33:17
1
0
Гриша майка ти не ти ли е казала че от много свирки ще ти се подуят усните.Стига си стоял наведен
8.
Гришата
04.01.2012 15:42:36
3
3
Там, където е Касабова винаги има фекалии.
7.
Созополия
04.01.2012 08:34:58
4
5
.... но забележете ...от 2013 когато почнат предизборните агитации обещанията за пречиствателната станция пак ще са на първа линия :)

Откри се истинския лозунг на управляващите хамелеончета

Вместо "Градим Созопол"
.....
Осираме Созопол
6.
Община Созопол
04.01.2012 08:13:19
2
6
Фекалиите на Рейзи ще заливат Созопол и това лято
5.
Ехо от Созопол
04.01.2012 08:07:43
2
3
Холандският премиер Марк Рюте пред Българското национално радио:

Г-н премиер, защо вашата държава упорито се противопоставя на приемането ни в Шенгенското пространство? Не мислите ли, че преигравате с това си ваше решение след като всички останали са готови на компромисен вариант? Дори и Финландия промени позицията си, а вие се дърпате, както бихме казали по български като магаре на мост.

- Оттговорът и преди и сега е един и същ. Вашата държава е пропита от корупция, съдебната ви система не работи, престъпниците се чувстват комфортно и безнаказано, живеят на свобода и дори парадират с престъпния си статус.

- Но ние сме изпълнили техническите критерии, това нищо ли не означава?

- Техническите критерии във въшият случай са без значение, дори и да ги презипълните. Зад всяка техника стоят хора и когато тези хора са готови да престъпят закона в името на собственото си облагодетелстване, качеството на техниката се обезмисля. Това е все едно на най-строгият затвор да сложите за пазачи престъпници, ефекта ще е същият, като при вас никакъв.

- Добре, но къде виждате причината за това състояние на нещата и как смятате, че то може да се промени? Какъв съвет бихте дали на българското правителство?

- Съмнявам се, че бих могъл да дам какъвто и да е съвет на вашите управници, тъй като те са част от проблема, а не част от решението му. Всички вие, българските граждани, знаете за записите на които се чува как вашият премиер прекратява проверка на митниците, а скоро след като тези записи станаха публично достояние, човекът в чиито интерес бе спряна проверката удобно почина. Такива случайности са рядкост и предизвикват огромно недоверие сред политиците в нашата държава. Освен това, аз обичам да се разхождам инкогнито и докато го правех във вашата столица, поне пет пъти ми бяха предлагани контрабанди цигари съвсем открито, без притеснение. Къде ви е полицията, как се борите с контрабандата? По-скоро ми се струва, че я закриляте и толерирате.

Що се отнася до причината, то тя е в неспособността ви да създадете работеща държава, устойчива държава, правова държава. Всичко това зависи не толкова от политиците, колкото от обществото. То е което търпи, толерира и издига на власт престъпници и продажници. Не е случайно, че по-голямата част от историята си, сте прекарали под робство, явно имате проблем в изграждането на силна и стабилна държава. Историята ви сочи, че вие винаги сте се деляли, независимо, че сте сложили на парламента си девиза Съединението прави силата. На фона на случващото се в тази сграда и в държавата ви вобще този девиз стои гротескно.

Вие българите се обединявате само когато има перспектива за келепир. Къде другаде в световен мащаб сте били свидетели комунисти и монархисти да управляват заедно, че на всичкото отгоре и в коалиция с етническа партия, която претендира, че електората и е бил репресиран от същите тези комунисти, истинско безумие, но това се случи в България именно в името на облагата.

Но да оставим политиците и да погледнем обикновеният българин, българското общество което би трябвало да бъде коректив и да реагира остро на всеки опит да бъдат нарушени законите на страната и правата на гражданите, какво прави то, къде е то? Аз го виждам по масите, пред телевизорите, в кафенетата и увеселителните заведения, апатично наблюдаващо какво се случва с държавата в която живее. Направо потресаваща е разликата между вас и съседна Гърция, докато там обществото е особенно активно, да не кажа хиперактивно по отношение защитата на правата и свободите си и по площадите можете да видите десетки хиляди активни граждани отстояващи своята позиция, то тука в България, ако на едно място се съберат 50 човека с дадени искания това се счита за небивал успех.

- Нима ни давате за пример съседна Гърция, докато цяла Европа се тресе заради тяхната политика?

- Давам ви за пример тяхното общество. Думата политик идва от гръцки и означава общественик, човек активно ангажиран с обществените дела, човек имащ позиция и отстояващ я. От гръцки идва и думата идиот, която значи човек интересуващ се само от себе си. В този смисъл докато гръцкото общество е общество от общественици, то българското е общество от идиоти, идиоти до най-високо държавно ниво. Политиците ви са идиоти.

Искам да уточня, че аз не оправдавам гърците за техните действия, порсто ви сравнявам като съседни държави. Да вземем и друго, когато човек влезе в Гърция вижда една добре уредена държава, едни усмихнати, енергични и смели хора. Когато влезе в България, вижда една мизерия и едни болни, бедни и страхливи хора. Вярно е, че Гърция е задлъжняла с милиарди, но тези милиарди, една голяма част от тях, може да се видят къде са отишли, докато в България отпусканите средства от Европейският съюз се заграбват и разпределят под масата между наши и ваши, така че до отделният гражданин не достига и цент. А дори има случаи, когато усвояването на тези пари е блокирано от вътрешнополитически междуособици, както между отделните партии, така и в самите партии. Вие сте способни да провалите даден проект, ако не участвате в него, само и само да не би този до вас да стане малко по-богат. Погледнете колко от средствата отпускани по европейски програми са усвоени, колко са изгубени безвъзвратно и колко има вероятност да изгубите поради некомпетентност, завист и алчност. Вашите политици се държат като пазванти и вместо да улеснят достъпа до европейски средства на гражданите, вместо да им помагат и напътстват в усвояването им, те ги блокират с някакви сложни и неясни процедури, докато междувременно кроят планове как самите те да ги прилапат и разпределят между приятелските си кръгове. Направо трагикомично беше да наблюдавам, как висшият клир на българската православна църква целува ръка на вашият премиер, за отпуснатите милиони на църквата по програмата за развитие на селските райони. Как църквата ще ги развие тези села, като им облагороди гробищата ли? Или парите ще потънат в черните дрехи на избрани духовници? Това е една пародия на фона на скоростното обезлюдяване на селските райони в България, но само това ли е? Ами ставащото с БДЖ?

Добре, каво да направим, как българинът да стане активен гражданин? Може би, чрез културата и образованието?

- Ще бъда прям, Вие нямате шанс, България няма шанс. За каква култура говорим, за какво образование, когато неграмотността сред подрастващото население се увеличава главоломно, когато младежта ви, доколкото я имате се е отдала на алкохол, наркотици и разврат, като това се стимулира и от управниците. Та наскоро и вашият министър на образованието покани чуждестранните студенти да учат в България, като им обясни, че тука може да пият от сутринта, защото все някъде по света било 17 часа? Този човек в Холандия веднага щеше да бъде уволнен и даден под съд. Та той руши държавата, бъдещето й, той няма място в редиците на полтиците, той няма правото да се нарича политик и гражданин, той би бил в нашите очи един упадъчен елемент, а вие сте го сложили да отговаря за учащите. По би му отивало да е съдържател на публичен дом, но като се има в предвид и на какво прилича студентския ви град и каква слава му се носи, може би и да си е на мястото.

А културата, за каква култура вобще говорим. Музея на социалистическото изкуство, това ли наричате култура? Къде са ви световно известните писатели, художници и музиканти? Може би имате един двама, но аз говоря за влиянието което вашата култура оказва върху останалата част от Европа, къде е то? Какво влияние оказва вашата култура и нейните представители вътре в самата държава? Кой я подкрепя вашата култура? Как? Стъклен дом ли наричате култура, или турнетата на Пайнер, а може би обирдижийските есемес реалити шоута, които въртите по телевизиите? Как държавата способства на гражданите, на младежта да осъзнае, че има алтернатива на чалготеките, сапунките и реалити форматите. Как? Като се среща с Лепа Брена? Едва ли?

- Но все пак, не може да отречете, че българите сме носители на една древна култура, че и ние сме дали нещо на света?

- Всъщност мога. Да напоследък дори в Брюксел, вашите политици се напънаха и като нямаше с какво да се похвалят, докараха златни съкровища отпреди хиляди години, опитвайки се да ни омаят като в приказките на Шехерезада. Всъщност тези съкровища, доколкото разбрах са тракийски и нямат нищо общо с българите като етнос, а и не мога да разбера с какво точно и как би трябвало да ми се издигнете в очите, чрез изложба на златни пособия правени преди хиляди години от някой когото не познавате, но сте имали късмета да се заселите там където е живял, а не да речем с нещо направено от българи наши съвременници.

- Ами първият компютър създаден от Джон Атанасов и него ли ще отречете и колко други открития има правени от българи?

- Само че има една подробност, те са правени в чужбина, България, българската държава не е създала условия тези откиртия да бъдат реализирани на нейна почва, именно поради особенностите на българският характер и мислене които по-горе посочих.

- Ами азбуката, Българската азбука?

- И вие почнахте като македонците. Българската азбука, надали щеше да я има, ако не беше Гърция с нейните книжовни школи. Ще ви кажа честно, вие сте толкова българи, колкото и македонците са македонци. Както древните македонци, така и древните българи отдавна са слезли от колелото на историята. Измислени нации, използващи стари наименования, създадени изкуствено по геополитически причини. Без чужда помощ, държавата ви едва ли би просъществувала дълго, вижте само докъде я докарахте за последните двайсет години липса на държавност, никаква перспектива, бедност, обезлюдяване, демографска криза. Това за двайсет години самостоятелно независимо управление, след още трийсет ще изчезнете, ако не успеете да се активизирате като общество.

- Това ли бъдеще ни очаква според вас?

- Да, поне на този етап не виждам друго развитие на нещата. Докато търпите корупцията и се възползвате от нея за лично облагодетелстване, докато търпите да ви мачкат, манипулират и унищожават чрез крайна бедност, докато се страхувате, вие сте обречени. Европа няма нужда от престъпници, корумпирани подлизурковци, просяци и страхливци. Вие вече сте в Европа, вашата териотрия е част от обединена Европа, на нас ни е необходима тя не вие. Ние можем и без вас, не че го целим, оцеляването ви като нация зависи от вас, но докато живеете така както го правите в момента, вие не сте добре дошли на наша територия, ще изчакаме да се избиете и да изчезнете от само себе си. Трийсет години не са много време.
4.
Община Созопол
04.01.2012 08:06:03
2
2
Поради голямата корупция в правителството на Косово автомобилният гигант „Мерцедес“ реши от следващия месец да спре продажбите на свои автомобили в Косово, пише излизащият в Прищина вестник „Зъри“.

Косовският министър на икономическото развитие Бесим Бечай имаше привилегията да бъде последният официален представител, който с пари от бюджета си купи служебен автомобил „Мерцедес“, посочва на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

Компанията е решила да предприеме тази стъпка поради голямата корупция в косовското правителство, което, както посочва „Зъри“, е било потвърдено и от доклад на Трансперънси интернешънъл.

В годишната класация на неправителствената организация Косово се оказа на 112-о място, в една група с държави като България, Алжир, Египет, Молдова, Сенегал, Виетнам.

Източници на изданието посочва, че „Мерцедес“ вече няма да продава свои автомобили в Косово, ако не бъде обявена обществена поръчка.
3.
gb
03.01.2012 20:28:58
3
9
Айде на бас, че с удължаването на тръбата навътре в морето всичко ще замлъкне. Правителството ще потърка ръце че е решило проблема, хотелиерите ще са доволни , а туристите ще плуват в същите го*на, само че разредени и невидими. И после нека всички питат рибарите : защо няма риба? И нека всички да се чудят и маят защо ги връхлитат летни трески и стомашно-чревни проблеми. За хотели място и пари има винаги, а пречиствателните станции са нещо бутиково и незадължително. В случаите когато ги има иначе сложната и каскадна технология се свежда по български до един варел с две тръби в него и една цедка.
2.
Стария
03.01.2012 20:05:51
3
7
Пончо да не се извинява, а да провери, кои хотели изливат канализационните си и водите от басейните си направо в морето, имат ли цистерни за събиране на фекалиите си?! Да се качи на една лодка, дано не е моята, защото ще го хвърля в морето, и от нея като обиколи Буджака ще види за какво става въпрос. Обаче неговото амплоа е да се дуе, че е кмет, така че плувайте в морето със затворена уста!
1.
sozopol
03.01.2012 18:19:29
1
1
stiga pisaxte de lqtoto trqbva da ima xora za da xapvam i az ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори