×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кандидатката за член на КС Десислава Атанасова упражнявала адвокатската професия в парламента


Кандидатката за член на КС Десислава Атанасова упражнявала адвокатската професия в парламента
Кандидатите за членове на КС са трима - Цвета Рангелова, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова (от ляво надясно)
18 Януари 2024, Четвъртък, 18:09 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Противодействие на опитите за натиск е да им се дава публичност, обясни тя при изслушването й в НС

Няколко часа парламентарната Комисия по конституционни въпроси днес изслушва тримата кандидати за членове на Конституционния съд (КС). Това са бившият съдия Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ (ГЕРБ и ДПС), Десислава Атанасова – депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, и Цвета Рангелова – депутат от „Възраждане“ и издигната от своите съратници в Народното събрание (НС).

Белазелков и Атанасова увериха, че не биха се поддали на натиск, ако станат членове на КС. Двамата се очаква да бъдат избрани, тъй като са номинирани от представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - трите групи заедно имат солидно мнозинство от над 160 депутати. 

Десислава Атанасова днес обясни: „Как бих реагирала при ситуация, при която ми се оказва натиск, ако бъде избрана за конституционен съдия? Голямата ми привилегия е, че хората в тази зала ме познават. Познава ме и голяма част от българското общество и аз смятам, че до този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже. Не се поддавам на внушения и на натиск. Ще формирам вътрешното си убеждение само на базата на разбиранията си за ценностите, принципите и нормите на Конституцията. Ако се случи подобно нещо, мисля, че противодействие срещу подобни опити към който и да е – без значение дали член на Конституционния съд, член на Народното събрание, член на изпълнителната власт или магистрат, е това да бъде дадена подходяща публичност.“

Десислава Атанасова е вписала като юридически опит времето, в което тя се води адвокат от 2011 г. досега (с малко прекъсване). Депутат от „Възраждане“ обаче се усъмни, че Атанасова е упражнявала професията.

„По отношение на това, че юридическият ми стаж като вписан адвокат в Адвокатска колегия-Русе може би не е бил забелязан в голяма степен от Вас, мога да изразя само моето лично съжаление. Бих казала, че отчитам като положително моето участие по темите, които касаят, най-общо казано, конституционното право, например, при исканията, подготвяни от парламентарната група на ГЕРБ-СДС (или само ГЕРБ в различни легислатури) – това са те. Всяка година почти по няколко искания е подготвяла нашата парламентарна група“, заяви Атанасова.

„Освен това мисля, че опитът ми като член на комисията по правни въпроси – той е над 15-годишен, знаете, колеги, че почти всички законопроекти се обсъждат и гласуват в Комисията по правни въпроси, - единствено би бил плюс, ако бъда избрана за член на Конституционния съд на Република България“, добави топдепутатката от ГЕРБ.

Не стана съвсем ясно дали тя иска да каже, че счита депутатската си дейност като упражняване на адвокатската професия. Това повдига въпроса и дали Десислава Атанасова отговаря на конституционното изискване да има поне 15-годишен юридически стаж, за да може да е член на КС. Той обаче не бе поставен директно от никого при изслушването днес. 

От "Възраждане" подложиха на "кръстосан огън" кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков, чието препитване продължи особено дълго. След въпроси, свързани с Истанбулската конвенция и т.н., той обясни, че е православен християнин и че половете са два. 

По сегашната процедура парламентът трябва да излъчи двама членове на КС. 

Гледайте изслушването тук:

 

 


В категории: Политика


Къде се женят най-много
Къде се женят най-много 30/04/2024, Вторник 18:00 0
11
Коментара по темата
11.
Живко
19.01.2024 13:14:11
0
1
Срам за политическата система е избора на такива хора.
10.
Голата истина
19.01.2024 08:56:31
0
10
Деси преди години за кратко бе министър на здравеопазването. При назначението си заяви: Аз от медицина нищо не разбирам но съм от тежката артилерия на ГЕРБ.
И днес не е по различно. В конституционния съд не са нужни доказани юристи а послушни кадри които да гласуват правилно. И да лапат пет цифрена заплата разбира се - награда за цялостно творчество!
9.
Гачо
19.01.2024 08:25:17
0
6
Много ебателна е тая грозна женица!
8.
Е, не
19.01.2024 07:24:45
0
11
Е, не, не, не, не е истина просто....
7.
Това ли е най-добрата юристка във Вселената?
18.01.2024 23:08:06
0
20
Янаки Стоилов да я попита 2-3 теоретични въпроса от основи на правото да видим колко е по-добра от него!
6.
292
18.01.2024 22:48:43
0
16
Деси била натрупала юридически стаж докато дрънка простотии в парламента!? Борисов и казва: Де си? Тя: Тук съм. Той: Бягай бързо в парламента, че биков не успя да нахрачи нинова както трябва.
5.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
18.01.2024 19:57:53
2
23
Къде сте ПП-ДБ джендъри и фенове на Герберите? Как ще коментирате кандидата си
4.
Деската явно не е от най-умните
18.01.2024 19:32:35
0
30
Защо се бута сред лъвовете, като е видно, че няма експертиза за тази работа. Едно е да се буташ след баце си и да си дърдориш празни приказки и да истерясваш, съвсем друго е да си конституционен съдия. Ако я изберат ще е ново дъно. все една да я пуснат на изслушване за комисар в евросъюза
3.
Хахахах
18.01.2024 19:06:51
3
39
Защо мълчат кретените гласували за ппдб?
Това ли е изчегъртването бе, жалкари малоумни ХАХАХАХХАХАХ
Нацепиха ви го с двеста, докато дудуткате бибитки на магнитпеевски ХАХАХХАХАХ
Нали веее, тиняци каталясали ХАХАХАХ
2.
От юристконсулт до истински юрист е 10000км
18.01.2024 18:52:20
1
42
Даже като ходи до тоалетната сигурно работи като юрист
1.
Тарас Булба
18.01.2024 18:40:54
0
33
Ако можеш да купиш някого, няма смисъл да му оказваш натиск, нали? Така човек може с чиста съвест може да заяви, че не се поддава на натиск.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин... Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Иззети са бурканчета с размери 6 см Х 5,5 см съдържащи растителна маса - съцветия „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг Веригата магазини работи с най-добрите български ферми за месни и млечни продукти Къде се женят най-много Къде се женят най-много Най-малко хора си казват "Горчиво" в Перник, показва доклад на националната статистика Нов фитнес излиза на бургаския пазар, преустройват част от подземния паркинг под пл."Св.св.Кирил и Методий" Нов фитнес излиза на бургаския пазар, преустройват част от подземния паркинг под пл."Св.св.Кирил и Методий" Крещящата неоходимост от тренировъчна зала в ЦГЧ в последните няколко години най-после ще бъде удовлетворена До 10 евро на квадрат в търговските паркове До 10 евро на квадрат в търговските паркове Средният размер на незаетите пространства в съществуващите търговски паркове е под 5% Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие Преди концерта, в Манастир „Свети Георги” – Поморие ще бъде отслужена Света литургия Тя така и не се отдаде на заслужена почивка - месеци след напускането на кметския стол ще връхлети отново в политиката Тя така и не се отдаде на заслужена почивка - месеци след напускането на кметския стол ще връхлети отново в политиката В последните месеци Йорданка Фандъкова ръководеше сдружение ГЕРБ – гражданска организация, от която тръгна всъщност партията на Борисов В този български град почерня от полиция В този български град почерня от полиция Полицейските действия по опазване на обществения ред и сигурността на гражданите стартираха рано сутринта на 30 април в областния град
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори