×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Речта на аржентинския президент Хавиер Милей, за която целият свят говори (ВИДЕО)


Речта на аржентинския президент Хавиер Милей, за която целият свят говори (ВИДЕО)
Държавният глава нарече случващото се в Западния свят деструктивен колективизъм, който е превзел здравия разум на политиците
18 Януари 2024, Четвъртък, 21:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Той бе поканен от „елита” на срещата на Световния икономически форум в Давос, но не никой не очакваше такова изказване от него

Президентът на Аржентина, който встъпи в длъжност преди малко повече от месец, потресе събралия се за ежегодна среща „елит” в швейцарското селце Давос. Той бе поканен от тях да изнесе реч, но абсолютно никой вероятно не е подозирал какво точно ще каже Хавиер Милей в нея.

Пред събралата се и очакваща публика на организирания от Клаус Шваб Световния икономически форум (СИФ) - събитие, което от години се говори, че диктува глобалната политика задкулисно, аржентинският държавен глава говори по няколко важни теми, свързани с управлението в Запада.

Няма да перифразираме речта му, макар тя да бе произнесена на испански със симултанен превод на английски. Ето я и нея:

Добър ден, благодаря ви много. Днес съм тук да ви кажа, че Западняи свят е в опасност. Застрашен е, защото тези, които се предполга, че трябва да защитават ценностите на Запада, са отклонени умишлено от тази си цел от една визия за света, която неизбежно ще доведе до социализъм и по продължение - до бедност и мизерия.

За съжаление в последните десетилетия, изглежда мотивирани от някои хора с добри намерения, които искат да помагат на другите, и други - мотивирани от чистото желание да принадлежат към привилегированата каста, водачите на Западния свят изоставиха модела за свободата и го замениха с нещо, което трябва да бъде наречено колективизъм. Аз съм тук да ви кажа, че експериментът с колективизма никога не може да бъде решение на проблемите, които измъчват гражданите на света. Напротив - той е в корените на проблемите.

Предвид мрачния провал на колективистичния модел и неоспоримият напредък в свободния свят, социалистите бяха принудени да променят своя дневен ред. Изоставиха класовите неуредици и ги замениха със социални конфликти, които са също толкова вредни за живота на обществото и икономическия растеж.

Първата им битка бе тази с абсурдният и неестествен сблъсък между мъжете и жените. Всичко, до което радикалния феминизъм доведе, е много по-мащабна намеса на държавата, която пречи на икономическия прогрес. Откриха се работни места за бюрократи, които с нищо не допринасят за доброто на обществото и не вършат нищо. Добър пример са НПО-тата, които са отдадени да промотират този нов дневен ред.

Друг конфликт, въведен нарочно от социалистите, е този на човека срещу природата. Според него ние, хората, унищожаваме планетата, а тя трябва да бъде предпазена на всяка цена. Това отвори път за прокарване на деструктивни идеи като „контрол на популацията” или насилствено промотираните кървави аборти.

За съжаление тези вредни идеи вече са пуснали корени в нашето общество. Нео-марксистите успяха да отвлекат общата култура и логика от Западния свят чрез придобиване на медии, индоктринация в университетите и присвояване на културата.

Случаят с Аржентина е емпирично доказателство за това, че без значение колко си богат, колко природни ресурси имаш, колко и какви умения има населението ти, колкото и образовано да е, колкото и кюлчета злато и да имаш... ако се предприемат мерки, които да пречат на свободното функциониране на пазарите, свободата на конкуренцията, системите за търгуване, атакуващи частната собстеност. Единственият резултат ще е бедност и нищета.

Днес държавите нямат нужда да контролират производството, за да контролират всеки аспект от живота на хората. С инструменти като печатането на пари, дългът, субсидии, лихвени процнти, контрол на цените и регулатори и т.н. те вече управляват хората.

Доста голяма част от общоприетите политически позиции в Западните общества са варианти на колективизма. Дали се прокламират като комунисти, фашисти, нацисти, социалисти, социал-демократи, национал-социалисти, демократ-християни или християн-демократи. Всички те са нео-кейнесиански, прогресивни, популистки, националистични или глобалистки на дъното. Няма големи разлика. Всички казват, че държавата трябва да управлява всеки аспект на живота на индивида. Всички те защитават модел, който е обратен на този, който доведе човечеството до най-впечатляващия му прогрес в историята.

Днес съм тук да поканя останалите държави в Западния свят да се върнат обратно на пътя на просперитета, икономическата свобода, ограничената държава и неограниченото уважение към частната собственост.

Нищетата, причинена от колективизма, не е фантазия, но не е и неизбежната ни съдба. Но тя е реалност, както аржентинците знаят добре. Ние живяхме през такива времена. Преминахме през това, откакто решихме да изоставим модела си на свобода, който ни направи богати. Бяхме хванати във водовъртеж, който с всеки ден ни правеше все по-бедни.

За финал искам да отправя едно послание към хората на бизнеса, които са тук и към тези, които гледат онлайн. Не се поддавайте на заплахите нито на политическата каста, нито на паразитите, които живеят на гърба на държавта. Не се предавайте пред политическата класа, която иска единствено да остане на власт и да запази привилегиите си.

Вие сте благодетелите на обществото. Вие сте героите. Вие сте създателите на най-невероятни период на просперитет, който човечеството е виждало. Не позволявайте на никого да ви каже, че амбициите ви са неморални. Ако правите пари, правите го, защото предлагате по-добър продукт на по-добра цена и помагате за благоденствието на обществото.

Не се предавайте пред настъплението на държавата. Държавата не е решението. Тя е самият проблем. Вие сте протагонистите на историята и знайте от тук нататък, че Аржентина е ваш близък и верен съюзник.

Малко странен финал на иначе добра реч. Тълкувайте така, както решите за добре.

 


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
25
Коментара по темата
25.
Трекс
21.01.2024 22:09:44
0
0
Като чета коментарите и ми става лошо. Капитализмът е това което е направил западните общества богати и проспериращи. Социализмът от друга страна е направил България от една богата и просперираща държава в една от най-корумпираните и бедни в Европа. Хавиер Милей казва това което много политици повтарят от години. Пътя по който е тръгнал Запада не е този който го е довел до богатствата с които притежава.
24.
Джурналистa
20.01.2024 09:49:17
0
0
Истински демократ по душа,както и Тръмп впрочем,но както дказа колегата по-долу масовката с айкю на пиле няма как да разбере
23.
!!!!
19.01.2024 23:31:42
1
1
Само двама - трима са разбрали какво е казлв речта си аржентинският президент Хавиер Милей!
Жалко, много жалко!!!
Най-трагичното е, когато някой няма в главата си мозък дори колкото една кокошка (6 грама), но много държи да ти дава наклон на х*я!
22.
До 21
19.01.2024 11:50:28
4
8
Пиши на български бе лайно!!
21.
6matarok
19.01.2024 10:23:33
12
4
nai mnogo kapitalizma e nujen na bankite, za6toto sazdavat pari ot ni6toto ili na bazata na bude6tiq eventualno polojen trud ot rabotnicite , toest dava kredit na kapitalista s koito toi trqbva da osiguri rabotni mesta i da oblagotvorqva jivota na rabotnicite, OBA4E stava obratnoto, kapitalista vzema kredit, zapo4va da kupuva koli, imoti i da hodi po po4ivki a rabotnika e eksploatiran da raboti za 10 4oveka kato gubi fizi4eski sili i zdrave, toest shemata na bankata se obarkva za6toto kredita baziran na truda na rabotnika nqma da se opravdae i taka cqlata sistema se ru6i po malko, kapitalista podpomaga drugiq kapitalist koito pravi sa6toto s pe4albata si, har4i q za vsi4ko drugo no ne i za osigurqvane na normalen jivot na rabotnika, toest da mu osiguri normalen jivot , vazmojnost za sazdavane na semeistvo i sa6to poddarjane na tova semeistvo, tova ne se slu4va a se slu4va genocid , uni6tojavane na rabotnicite ot kapitalista no tova udrq po bankite za6toto te nqma da mogat da davat ipoteka , toest s poddarjaneto na 1 kapitalist toi uni6tojava 1000 rabotnika i po tozi na4in bankata gubi , bavno no sigurno, samite kapitalisti ne vqrvat v tazi sistema , tq prosto ne raboti
20.
еврейска шапчица на рошава тиква
19.01.2024 09:29:01
3
10
"Когато хората имат нужда от герой, ние ще го осигурим." - Албърт Пайк, 33-та степен масон
19.
аз
19.01.2024 09:16:39
0
29
Демокрацията, която всички искахме, включва в себе си свободата на словото. Дори да не сме съгласни с мнението на някого, да бъдем убедени, че той има право да го изкаже. Това ни е отнето! Ние, всички от Европа, както и САЩ и още други , които твърдят, че живеем в демократично общество ревем на умряло, когато някой се изкаже извън рамките на политически коректното говорене. Това изказване за мен е лъч надежда, че някъде в света има оцелели хора със собствено мислене. Малко са! Сблъсъка на такива умове ще роди прогреса, а не жалки страхливи бюрократи.
18.
ТОЧНО.ТАКА.БАЙ.ПЕНЬО
19.01.2024 08:21:00
1
7
АМА.КАКВА.ЕФАЙДАТА
НА.МАЛКИТЕ.ПУДЕЛИ
ОТ.ФОРУМА.ДА.ЛАЯТ
ОСВЕН.АКО.СА.ПЛАТЕНИ
17.
ХОДЕТЕ.НАВЪН
19.01.2024 08:16:20
2
11
ВИЕ.АТЛАНТИЦИТИ.ДА.СКИБАТЕ
ОТБЛИЗО"ХАМЕРИКАНСКАТА.МЕЧТА"
16.
"САМО..СПОКО"
19.01.2024 08:12:55
0
10
Няма.ЕднополюсенМагнит
15.
Благо
19.01.2024 08:07:10
3
6
А,ТИ.ЗАТОВА.ЛИ.РЕШИ
ДА.ИМ.ПОМОГНЕШ
14.
:) :) :)
19.01.2024 07:22:52
13
7
Прочетох я един път и половина, да съм сигурен за някои места. Ако преводът е верен, речта не ми се струва нещо особено.
13.
БРАВО
19.01.2024 05:16:15
6
9
до 6
Много си прав ,друже......точно в десетката...!!!
12.
ТБС
19.01.2024 01:13:56
2
30
Неолибералите, що така изтръпване бе, ще ни спрат гранатовото паразитиране и нищоговоренето, Не ви е лесно да сте празноглави безутробни. И едните и другите ще ви дръпнат чертата, няма да сте на остров, вие сте инструмент с бърза амортизация. Аз пък за това ви харесвам, напомняте ми на тука има-тука нема.
11.
Факт
19.01.2024 01:05:47
6
24
Не се предавайте пред политическата класа, която иска единствено да остане на власт и да запази привилегии си. Нещо наясно, като Радев хем пенсия, взема и голяма заплата от гърба на данъкоплатците на синекурна длъжност да плюскат , пърдят и серат народните пръдльовци .
10.
Пешо
19.01.2024 00:43:15
6
61
Ама вие не можете да си преставите колко е прав! Не можете, щото не ви стига акълчето. Тоя, западният свят, към който доскоро всички драпахме, го създадоха "лошите капиталисти". После обаче, в западния свят решиха, че ще правят истински комунизъм - базови доходи, равенство между половете, равенство между расите, привилегии за негодните, култ към хомо--... и всякакви подобни простотии, които ще затрият всичко, създадено от лошите капиталисти. "Държавата управлява всичко" е постулат на плановата икономика, а не на пазарната. Така че, драги ми смехурко, тоя рошав петел говори право.
9.
Гоше
19.01.2024 00:02:31
5
26
Дано не го чуят него или теб. Нищо лично- просто смятам, че е нужен тотален колапс и строене наново от кота нула нагоре, вместо да се правят опити да се спасява западния строй, компрометиран до ядрото си.
8.
Интересно
18.01.2024 23:04:16
29
14
при автоматизацията на производството къде да наврем мислите на господина?
Данъците и тяхното харчене, като изключим корупцията, са начин на преразпределение на богатството!
Дитирамбите за "благодетелите" са меко казано несъстоятелни.
Господин президента се е объркал кардинално!
Жалко за Аржентина!
7.
Само Споко!
18.01.2024 22:30:35
36
38
Светът отдавна не е еднополюсен! Дори и най-вмирисаната на нафталин странджанска копейка има възможност да избира дали да гние в лошата гейропа, или да избере просперитета на Русия, Иран, Северна Корея, Еритрея, Нигерия, ЮАР, Мали, Куба, Йемен или Судан. Може дори да предпочете среден вариант като Китай, Индонезия, Пакистан или Индия. Но СТРАННО! Копейките си стоят в загниваща гейропа, тихо попръцкват и преживят помощите, които щедро им предоставяме да преживяват!
6.
Светът се върти
18.01.2024 22:24:20
58
19
Идва някакъв малоумник от пропаднала провалена държава и почва да сипе акъл на развитите държави. Много умен, ама всички драпат да си пращат чааветата в лошия Запад, дори и крайни темерути като Путин и Курнелия, пък дори и самия Кимченун бащатко му го пратил да расте в гнилата Швейцария. Е, има немалко малоумни клошари, които ще му се вържат на тъпотиите, както и има същото количество идиоти да хвърлят пари от терасата на АЛО измамници или да си купуват фалшиви златни пръстени от закъсали румънски "туристи".
5.
Що
18.01.2024 21:53:52
3
16
Изтрихте всички коментари за Станчо бакшиша??
4.
Гошо
18.01.2024 21:53:48
48
26
Поредният Тръмп от Али Експрес. Крайно десен ултра либерал, невеж до безобразие, но умее демагогията и популизма.
Единственото, което ще направи е, че още повече ще раздели сънародниците си. То това се случва в глобален мащаб. Обясняват на невежите, че виновни за техните проблеми са злите глобалисти и всякакви билгейтсове, ротшилдовци, сороси и прочее плашила.
Не, нищо общо няма фактът, че темпорално са заседнали дълбоко 80-100 години назад и нямат понятие какво се случва около тях в 21-ви век.
Даже се опитват да въведат рестрикции - понеже не могат да смогнат на темпото и не им е комфортно в 2024-та година искат всички да се върнем в 1964-та... Това е малко като малоумниците от другата страна, които пък искат да ограничат математиката в училище, понеже децата им не можели да насмогнат заедно с останалите. Буквално диктатура на кресливото малцинство...
3.
Бай Пеньо
18.01.2024 21:51:28
39
33
Капитализма е най-несправидливия обществен строй!!
Нормално е тези, които той облагодетелства да драпат със зъби и нокти да го запазят и издигнат в култ!
В България няма капитализъм, колкото и да се мъчат да ни го втълпят! И се молете никога да не идва защото тогава ще разберете за какво говоря!!
2.
Levd
18.01.2024 21:43:30
45
17
Страшна реч , сега да нахлузи еврейската шапка и да ходи при подка си майчина. Забрави кой и защо го сложиха там. Жокер:литий
1.
ACAB
18.01.2024 21:35:58
48
15
Подстрижи са бе петел въшлясал!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори