×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви са симптомите на грипа и как да се предпазим


13 Януари 2024, Събота, 15:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Грипът е остра респираторна инфекция, която може да протече много тежко и с усложнения

Студеното време неминуемо се увеличават и т.нар. настинки. Какво всъщност е настинката? „Някакъв грип“?; „Простуда“? – всъщност нито едното, нито другото. Това, което наричаме настинка са различни стотици видове вируси (риновируси, аденовируси, COVID-19, ехо вириуси, парагрипни вируси, RSV, метапневмовируси, грипен вирус и други), които причиняват инфекция на горни дихателни пътища, бронхити, бронхиолити, някои и пневмонии, казва старши лейтенант д-р Диляра Маринова, част от екипа на Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Защо студеното време предразполага за това?
Когато лигавицата на носа или устата са изложени на сух и студен въздух, те стават лесно раними и податливи на инфекции с вируси, тъй като се нарушават естествените очистителни механизми, кръвоносните съдове се свиват и става по-трудно за клетките на имунната система да достигнат там. Затова, когато се разболяваме, много често кихаме – това е механизъм, по който носната лигавица „изхвърля“ дразнителите (вируси, дребни прахови частици и други). Което естествено води до извода – да избягваме кихащи и кашлящи хора, а ако ние сме един от тях, да предпазим другите като стоим надалеч, носим маска и кихаме в пазвата си например.

През зимните месеци обичайно е хората да се струпват по повече и за по-дълго време в затворени пространства, което улеснява предаването на зарази изключително много. Затова е важно, въпреки студа, редовно да проветряваме общите помещения, напомня специалистът.

Грипът е остра респираторна инфекция, която може да протече много тежко и с усложнения. Най-рискови са малките деца, възрастните с придружаващи заболявания и хората с наивен имунитет, т.е не са се срещали скоро с вируса. Дори и здрави хора могат да боледуват тежко, с висока температура и тежка отпадналост. Мъчителната кашлица е много характерна за грипа и е причина за посещение при лекар.

Грипът има лечение – ако се започне навреме и с няколко хапчета на ден, се намаляват значително симптомите и съкращават времето на боледуване, което иначе може да продължи седмици.
За грип има ваксина. Най-добре е да се направи през есента, преди сезонът да е започнал, но дори и сега – не е късно. Подходящи за ваксинация са всички рискови групи. Можете да попитате личния си лекар за ваксина.

За грип има бързи тестове, които можете да направите и у дома

До какви усложнения може да се стигне:
Дълго и тежко боледуване
Вторична бактериална пневмония, налагаща антибиотично лечение
Енцефалит, менингоенцефалит (възпаление на мозъка и неговите обвивки) – рядко, но много тежко усложение
Главоболие – може да продължи със седмици
„Отслабване“ на имунната система и влизането в „порочен кръг“ от повтарящи се вирусни инфекции – макар и не тежко – изключително неприятно усложнение
Редки и тежки неврологични усложнения като синдром на Гилен-Баре
Постинфекциозен миозит (възпаление на мускулите, по-често при деца)
Какви са симптомите на грипа?

Заболяването започва в повечето случаи (за разлика от другите респираторни – риновируси, парагрип, аденовируси) рязко, драматично с висока температура, която може да достигне и 40 гр С, придружена с тежка отпадналост, болки в мускулите, ставите, в очните ябълки, често има главоболие и зачервяване на очите. Гърлото обикновено не боли и няма хрема. На втория-третия ден от заболяването може да се появи суха, мъчителна кашлица, която отминава бавно, пояснява д-р Маринова. Добавя, че при настинката се наблюдават хрема, гърлобол, главоболие, отпадналост.

Как да различим COVID-19 от Грип?

Понякога това е почти невъзможно. Добра идея е при тестване да се използват комбинираните бързи тестове. Отрицателен резултат не винаги означава липса на инфекция и за това опитният лекар може да ви назначи терапия против грип според симптомите и прегледа.
Най-важното е, че хванат навреме, грипът се лекува и минава по-леко. Препоръчително е да си дадете време за почивка след преминаване на симптомите, за да може да се възстанови възпалената лигавица и имунната система, съветва специалистът от ВМА.

Съветите на специалиста:

От изключителна важност е редовното миене на ръце – колкото и банално да звучи. Важно е ако се разболеем, да предпазваме другите – когато кихаме, е добре да не го правим в лицето на някого или дори и в дланта си – може например да покрием лице с дреха или цяла ръка.

От гледна точка на хранене – няма нещо специфично – хубавата, силна, разнообразна храна е достатъчна да снабдява организма със всичко необходимо за войната със сезонните вирусни инфекции.

В дома, на работното място, в детските градини е добре да се поддържа топло и да се проветрява редовно, за да няма застояване на въздуха, тъй като в затворени колективи това са условия за възникване на малки епидемии.

Най-добрата защита предоставя противогрипната ваксина. От витамините и минералите са важни цинкът (има противовирусно действие), вит D3, витамините от групата B 1-12. По-предпазливи трябва да бъдат хората с хронични заболявания (диабет, сърдечни проблеми, астма, ХОББ, хронични бронхити, първични или вторични имунни дефицити и т.н.) и малките деца.


В категории: Животът


Коментари
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 5
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори