×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Демонтажът на Альоша в Пловдив удари на камък, вероятно ще се стигне до референдум


Демонтажът на Альоша в Пловдив удари на камък, вероятно ще се стигне до референдум
Гранитният „Альоша“ още дълго ще е като дъвка за общинските съветници от Пловдив. Прототипът му е бил войник от Трети украински фронт и от 10 години е в гроба
12 Януари 2024, Петък, 10:37 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Съветниците от ПП-ДБ настояват за преместване на паметника, но колегите им в Общинския съвет смятат, че има много по-важни проблеми

Паметникът на Альоша в Пловдив е свързан с един много тежък период за българската нация, когато страната ни е окупирана в края на Втората световна война от Червената армия. Той манифестира това време и затова трябва да бъде преместен, каза пред бТВ общинският съветник Владимир Славенски от групата на ПП-ДБ.

Тази окупация продължава три години и през този период българите преживяват много злощастни моменти, добави той.

Премахването на Альоша в Пловдив невъзможно?

Идеята му за вземане на бързо решение за демонтаж на паметника обаче не намира подкрепа. Повечето от колегите му в Общинският съвет не са никак склонни да гласуват за бутане на гранитния гигант и то не само защото не е никак ясно как без кран ще го свалят от хълма Бунарджик и ще го отнесат до Музея на комунистическото изкуство, както предлагат от ДСБ, а и защото това ще е прекалено скъпо, а има много по-големи проблеми за разрешаване. Това е и една от причините, заради които от ГЕРБ не изразиха свой представител тази сутрин да говори пред бТВ за Альоша. 

„Общинският съвет в Пловдив се състои от осем групи, като най-голямата от тях е тази на ГЕРБ. От нея тази сутрин не изпратиха представител“, каза кореспондентът Райна Зайкова. 

От ПП-ДБ настояват паметникът да бъде преместен до края на годината. Повечето от общинските съветници, които се появиха в ефира на телевизията се изказаха, че не те, а гражданите на втория по големина град трябва да решат Бунарджика да остане без каменният войн. Оказва се обаче, че дори за референдум няма средства.

ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.

„Социалистите в Пловдив сме на твърдата позиция, че паметникът на Альоша е там, където трябва да седи. Той не е символ на разделението, а на един епичен период от българската история. Всяка дума в посока за неговото преместване подлага на съмнение резултатите от Втората световна война. Все пак освен руски войници, ние сме имали и българи, които са се били по всички фронтове“, контрира го общинският съветник Калин Милчев от групата на БСП.

Той поясни, че страната ни има над 400 000 войници, които са били в редовете на тогавашната Червената армия, като 20 000 от тях са загинали. „Тези хора имат право да бъдат почетени. Тяхната кръв не е изтекла напразно. Дадена е, за да живеем тук един нормален, свободен и мирен живот“, категоричен е Калин Милчев.

„Важно е да се предизвика обществен дебат. Ако трябва да се взема тежко решение, ние сме също за референдум, но през това време трябва да се обсъдят правните, техническите и финансовите аспекти на този въпрос“, каза Стефан Послийски от третата по численост група в Общинския съвет „Съединени за Пловдив“.

„В момента сме в процес на остойностяване на референдум и обсъждаме как може да се осъществи. Във всички комисии отложихме вземането на решение по този казус. Нашата позиция е категорична, че казусът е с особено голямо значение, което засяга всички граждани на Пловдив и трябва да се вземе след провеждането на референдум“, заяви пък Тервел Борисов от ИТН.

„Категорична позиция нямаме, тъй като в гражданското движение имаме различни хора и при обсъждането с колегите взехме решение всеки да изрази своето мнение и становище, но това, което е важно да се каже, че този дебат вече започна. Трябва да го направим по всички демократични начини, които позволяват законите. Референдумът е една удачна форма за вземане на такова решение“, коментира Борислав Инчев от „Браво, Пловдив!“ 

„Смятаме, че пред Пловдив в момента има много по-важни проблеми и не считаме, че Альоша е номер 1,2 или 5. Екологичният градски транспорт, състоянието на река Марица, зелените площи, ограничаването на презастрояването са изключително важни“, добави той. 

„Ще подкрепим идеята за референдум, защото пловдивчани трябва да вземат дейно участие и като изразители на тяхното желание и воля трябва да знаем какви са нагласите, за да е обосновано решението ни“, подчерта Инчев. 

Пловдивчани ще решат каква ще е съдбата на Альоша и това няма да стане скоро, коментира накрая Райна Зайкова. 


В категории: Пловдив


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
9
Коментара по темата
9.
Венелин
12.01.2024 16:45:07
2
3
Флагман айде по сериозно Ако някой идиот му се иска да прави референдум за чужда армия и разни съветски паметници Не значи че останалите нормални хора в пловдивската община Ще се хванат на тази малоумни идея Да харчат парите на пловдивчани за референдум който няма нищо общо с техния живот и няма никакво местно или национално значение Заради руски интереси И техните подложки у нас. Е меко казано несериозно!! Ще станем за смях в Европа
8.
zagorel dedo
12.01.2024 15:14:53
3
1
na tazi reporterka shte i skasam potnite gashti4ki mmm
7.
до фашагите!
12.01.2024 13:20:35
4
6
И още нещо! Ако на мама нямаше прякор "Общата" и вместо да вършее ми беше обърнала повече внимание, щеше да съм по-образован.
Щеше да знам, какво е фашизъм и че в България фашизъм не е имако.
Щеше да знам, че Сталин и Хитлер да сиамски близнаци нападнали Полша, Прибалтийските репубмики, щеше да знам за "националсоциализма" в Германия и така наречения "социализъм" в ССС Р и 100% прилика между тях-абсолютна власт, терор, лагери и липса на опозиция. Щеше да знам че колкото съветски граждани е избил Сталин, мама 100 живота да живее, пак няма да усвои толкова чужди мъже.
Аааххххх тези Англосаксонци, защо воюваха с Хитлер, докато Сталин му беше братче и му помагаше с ресурси, а после когато единия сатрап нададна другия, тези Англосакси даваха Ленд Лийз и още 1942г започнаха дабомбардират нацистка Германия. По това време мойте СССР оркостанци още драпаха на собствена територия и бяха изпращани срещу германските картечници 20 орки една пушка. Пак гладнк, бедни и прости, след като Сталин беше избил близките им на вечните роби.
Аааахххх, защо още има оркостанци живеещи в комуналки построени от немските пленници?
Ааасххх, защо 20 години след войната, изравнена Германия пак е номер 1 икономика, а моя Мухосрансккенеф и до ден днешен е сортире?
Ще се кача на мама и ще замина за Мухосранск, само да изтрезнея и да намеря чемодана и рублите!
Имах съученик ром альоша, прекрасно момче, а не като другия пиян инекъпан окупант.
6.
Претопяване на всички Мочове в България
12.01.2024 12:59:02
6
10
И да се преработват в снаряди за гаубици,за да може суверена Украйна да се защитава от фашисткия кремълски режим
5.
до фашягите !
12.01.2024 12:27:00
11
9
Наследниците на недоубитите фашяги си мислят, че отмъщавайки на паметниците, ще успея да възстановят реномето на дедите си, фашисти рязали глави и довели България пред прага на Трета национална катастрофа от която именно СССР ни спасява.
Ако не е била Червената Армия сега Пловдив щеше да е прекрасен гръцки град !
4.
До 2
12.01.2024 12:23:43
2
9
Платиш гарите,е Дебил късопишков
3.
Ревете, ревете
12.01.2024 12:02:22
6
10
като ви питат някой ден хляб на турски как е и ще се насерете, ама как, ама защо :D иначе сте големи родолюбци, мама ви дейба, фашистки смешници
2.
Срам и позор!
12.01.2024 11:28:26
16
6
Не трябва да се посяга на историята,даже да става дума за окупанти,педофилинктън,мародери и убийци на жени и деца!
Това може да разгневи нас така наречените "русофили" и да вземем оръжието и да стане страшно.Малко ли ви беше въстанието и опожаряването на София,като се опитахте да демонтирате Альоша Кадиров Орков?
Братя русофили на оръжие!
1.
БургаШ
12.01.2024 11:10:01
10
10
По-важни проблеми има, но окупационните паметници са лесни и бързи за решаване :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори