×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво следва след края на безвъзмездното саниране на жилищни блокове у нас


Какво следва след края на безвъзмездното саниране на жилищни блокове у нас
Бургас е рекордьор по одобрени проекти, но още 179 етажни собствености чакат да получат финансиране
09 Януари 2024, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Срокът за кандидатстване по втория етап по ПВУ, който изтичаше на 16 януари, ще бъде удължен с минимум един месец

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков изрази оптимизъм, че в следващите пет години ще бъдат създадени необходимите условия и програми повечето жилищни блокове в България да бъдат санирани.

„Настоящата програма не е финална фаза за националната политика по обновяване на жилищния фонд. Преди 8 години блоковете, нуждаещи се от саниране, бяха около 5000, кандидатствали за средства по Националната програма за енергийна ефективност. От тях 2000 вече са санирани. Още 1000 ще бъдат енергийно обновени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), така че остават 2000 сгради, които ще ни бъдат задача в следващия петгодишен период“, коментира Цеков пред БНР.

Избухва скандал с проектите за саниране! Депутат твърди, че фирми фалшифицирали енергийните сертификати

Той допълни, че се разработват няколко програми, които ще подкрепят домакинствата, които желаят да въведат мерки за енергийна ефективност за жилищата си.

„С минимум един месец ще бъде удължен срокът за кандидатстване по Етап II по Плана за възстановяване и устойчивост, който изтичаше на 16 януари“, съобщи регионалният министър. Там разполагаемият бюджет е 282 млн. лв., но домакинствата ще трябва да осигурят 20% самоучастие. „Освен лични средства, може да се ползват кредити, например, от Фонда на фондовете, ЕСКО оператори и други“, отбеляза Цеков.

Други 409 млн. лв. ще бъдат отпуснати по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за енергийна ефективност на жилища. От тях 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и т.н., а 150 млн. лв. ще се насочат към по-малките общински центрове, съобщи регионалният министър. Още 196 млн. лв. са предвидени  целево за областите, които са засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Кюстендил и Перник и прилежащите им общини.

„По-голяма част от тези средства ще се отпускат безвъзмездно“, подчерта Цеков. Тази и следващата година предстои да заработят Националният декарбонизационен фонд, както и социален енергиен фонд, които също ще подкрепят мерки за енергийна ефективност на жилищния фонд, като ще има линия за подкрепа на социално слабите граждани.

 „В следващите години, в по-далечна перспектива е логично да се премине от схема на изцяло грантово финансиране към споделено финансиране, защото става дума за частна собственост. Разбира се, елементът на социална солидарност чрез подпомагане от държавата винаги ще присъства, но е необходимо като устойчиво решение да се намери начин, по който да бъдат ангажирани собствениците на тези жилища. Това може да стане чрез безлихвени кредити с гаранция от държавата, чрез ваучери за енергийно бедни граждани. Много са възможните инструменти“, посочи регионалният министър.

Недоволство

Миналата седмица кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати протестни писма, в които иска преразглеждане на процедурата за разглеждане и одобрение на блоковете за енергийно обновяване. Първоначално предвиденият финансов ресурс според броя население е бил към 30 млн. лева, а сега отпусканият е малко над 2 млн. лева, посочиха от общината. Община Димитровград има одобрени само две от общо 59 проектни предложения по първия етап от процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, а останалите са оставени в резервния списък.

И кметът на Русе Пенчо Милков излезе със становище до МРРБ за преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни сгради. В него той изрази своите възражения, свързани с обявеното класиране на жилищни сгради по споменатата процедура, и настоя за неговото преразглеждане. За община Русе са одобрени 7 блока за общо 21,2 млн. лв. при лимит на безвъзмездната финансова помощ от 50 млн. лв. 35 блока за близо 40 млн. лв. са класирани като резерви, а два са отхвърлени като неотговарящи на изискванията

Според кмета на община Русе прави впечатление, че в градове от една категория като Стара Загора, Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин няма нито една община с повече от 55% усвоен ресурс, за Русе той е 42 на сто, а средно усвоената безвъзмездна помощ за шестте града е 18,1 млн. лв. при максимален праг от 50 млн. лв. В други градове има допуснато финансиране от над 90%. Милков счита, че по този начин е опорочена възможността средствата да достигнат до повече български общини и да се избегне значителна териториална концентрация на инвестициите в определени общини и райони. Според него отново се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната.

Милков обърна внимание и на високия брой многофамилни жилищни сгради с максимален брой точки, концентрирани в определени градове, който вероятно е постигнат с предложение на мерки за енергийна ефективност с висока степен на спестяване. При прилагането на „типово строителство“ в България и наличието на сгради със сходни характеристики в цялата страна е интересно да се изследва как в някои райони такива сгради могат да въведат мерки за ефективност с максимален ефект, масово достигайки енергиен клас „А“, а в други документите не показват такава възможност.

„Изразяваме надежда посочените показатели да се основават на реалистични данни, а не на умишлено завишени стойности в сертификатите за енергийна ефективност, тъй като това няма да доведе до постигане на целите и индикаторите в програмата, а ще създаде предпоставки за опорочаване на цялата процедура и налагане на финансови корекции за сметка на българските данъкоплатци“, подчерта Милков, цитиран от БТА.

Обитатели на жилищни блокове в Смолян също протестираха срещу подбора на одобрени проекти за енергийно обновяване на сгради. От общината също са изпратили писмо с настояване да се преразгледа решението за финансиране на проекти по процедурата, като се осигури допълнителен финансов ресурс, отчитайки местните специфични характеристики на етажната собственост. Представители на общинската администрация и жители на областния град заявиха, че Смолян е ощетен, тъй като са одобрени за финансиране едва пет проекта от внесени общо 65 предложения на кандидатстващи сдружения.

Налице е изключителен дисбаланс при разпределение на средствата по общини, както и различия в подхода при оценяване на проектите, се посочва в писмото на община Смолян до МРРБ и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България. От сдруженията на собственици, чиито проекти не са одобрени, настояха да се предвидят компенсации за средствата им, вложени за енергийно обследване и паспортизация на сградите.

Пред БНР регионалният министър заяви, че ще направи среща с всички кметове, които имат притеснения от класирането на жилищните блокове, за да разясни цялата ситуация.

„В случая нуждата от саниране превишава възможностите и ресурса, който имаме по ПВУ. При наличен ресурс от 1,129 млрд. лв., се подадоха проекти за над 4 млрд. Нормално е при голяма конкуренция да има недоволни, защото всеки проект се конкурира с друг“, коментира Цеков.

"В машинната оценка са включени всички данни – РЗП, броят на живеещите. Оценката се базира на постигнатата икономическа ефективност на инвестицията. И ако спестяванията са по-ниски, то тогава ефективността на инвестицията е по-малка. Всички данни са въведени автоматично в системата и оценките се произвеждат машинно. Тук няма човешки фактор. Ако има съмнения, то те трябва да се отнасят до данните от енергийните сертификати", поясни Цеков.

Регионалният министър допълни, че критерият е обективен и се базира на енергийни спестявания, които са описани в сертификатите от енергийното обследване на сградите. Всеки енергиен сертификат, представен пред МРРБ, е изготвен от енергиен одитор, сертифициран от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

1217 сертификата са изпратени на агенцията за проверки, защото са показали много високи енергийни спестявания. Ако агенцията даде становище за неверни данни, ще се наложат санкции и ще се преразгледа класирането на блоковете, увери Цеков. Заинтересованите страни също биха могли да обжалват решенията.


В категории: Бизнес


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 4
23
Коментара по темата
23.
Ина
10.01.2024 11:28:14
0
6
Какво означава един блок да е в резервите за саниране.Парите за един блок са твърде много.Ако се разпределят правилно и вярно парите ще стгнат за всички.Ама може би се цели нещо друго.
22.
Селянин
10.01.2024 08:27:05
3
12
Следват ремонтите на вече санираните. Това саниране беше пълен майтап и грандиозна измама. Санираха фирми, които изобщо нямат за дейсност троителство, обаче са приближени на власта и връщаха за чекмеджето. Не се смениха тръби, ВиК, асансьори. Не се провериха междупанелни връзки и околоблоково отводняване и още много неща които са задължителни при саниране. Отделно се направи на страшно завишени цени. С изхарчените пари можеха да се санират всички сгради както трябва, ако не беше такса чекмедже и неконкурентният способ на избор на изпълнителите. И всико в града е така. Вчера раздлеждах оградата на помощното училище зад главната спирка до свободния. Елементарна изработка и боядисана супер некачествено, вече се е раздула от ръждата. За тези пари трябваше да е поцинкована и да е вечна. Няма една вградена лампа в настилката в центъра да работи. Гъбите със соларите до съда се разпадат. Голяма бутафория пак. Плочките по стълбовите се самоизкъртват заради кофти технология. Котешките очи в настилката на моста на славянка издържаха само една зима. В нормалните държави е по ефтино и подобни съоръжения издържат деситилетия.
21.
до 20 ТБС
09.01.2024 23:05:30
3
4
Айде бърже в кухнята жено, че не разбираш нищо и като те викна под завивките пак!!
20.
ТБС
09.01.2024 22:36:07
11
3
Няма нито една основателна причина да се отивате фасадата, няма никаква разлика, изолирайте се отвътре, всеки свестен майстор ще ви го каже.товя пасирате отвън е пълна глупост, една боя има същия ефект.
19.
До чичо Кмет
09.01.2024 22:03:08
0
26
Като стана въпрос за саниране,което включва и естетика на сградата...Чичо Кмете,като влизаме от Ветрен към центъра има една висока сграда с неугледен външен вид,стояща като цирей ...мръсна с изпокъртена външна мазилка от много години...бившия хотел на авиокомпания Балкан.... всички знаем на кого е в момента...Та ,кмете знаейки с какво се занимават собствениците СТРАХ ли ти е да ги задължиш поне една боя да ,,мацнат" от вън.... вътре ако искат да го изтърбушат.... Значи ние в центъра можахме със заем и заплатки да реставрираме старата си сграда..а мултимилионерите ,не...пука им те не са от Бургас....айде чиче...заеми се...и това включва нашето гласуване пак за теб!!
18.
До 15
09.01.2024 21:52:32
2
18
Нали си спомняш. Некадърника селянин, назначен за директор на предприятие, като го съсипеше, го назначаваха за шеф на отрасъла... да съсипе и него. После Луканов им раздаде куфарчета (кредити) ги назначи за милионери и вече 30 години доубиват България.
Ама какво може да се очаква от едни крадци от мандри преди 1944 год. Като видели, че царската полиция не ги търси, слезли от планината и се врекли във вечна вярност на руските окупатори, ако не ги съдят за кражбите. Крадци... от кофтия мат'риал.
17.
А де,
09.01.2024 21:13:04
6
4
по 50 лв месечно и след 10 години сте готови.
Онова софийско, а да не казвам какво, каза че общината ще отдава под наем необитаемите апартаменти, Те ли не знаят как? Може и да ги съберете и по-бързо
16.
троцки
09.01.2024 21:09:45
1
4
трепанация на индивиди които са рак за обществото
15.
!!!
09.01.2024 21:07:55
1
21
На Вас поне са изпратили документите,а в Средец ни лъжат от 2017 година.Лесно е да се каже 20% от собствениците,но собствениците две трети са пенсионери.Богатите не живеят в такива блокове.Същото стана и с къщите за гости,пак наши и ваши.
14.
недоволна
09.01.2024 21:07:15
1
25
Как може едни блокове да се санират безвъзмездно ,а другите да плащат ,дори и 20 процента ,как ще накарат пенсионерите да плащат ,да видим другата програма дали ще има кандидати
13.
То така ако ставаше
09.01.2024 20:45:49
0
15
То така се правят 620000лв от допълни такси към чистачка и асансьор!
12.
....
09.01.2024 20:45:28
1
11
Той и Луканов едно време гушна едно пари и после се писа нещо, какво беше , че не се сещам...
11.
Пена се омъжи
09.01.2024 20:32:49
6
8
Следва три букви! Натрупване на ремонтен фонд с вноски към таксата за чистачка и асансьор и като направите 20 % , във вашия случай 620 000 лв , атака.
10.
Данъкоплатец
09.01.2024 20:22:05
3
37
Значи за нашите хора безплатно, а на следващите с по 20% самоучастие! Няма как да стане! За нашия блок например, който не е включен в предстоящото саниране и е в резерв за следващото са предвидени 3100000 лева за 144 апартамента или по 4300 лева самоучастие! При тая мизерия и повечето живущи пенсионери–мисия почти невъзможна! А и не е справедливо! Всички сме данъкоплатци!!! Някой да не е луд да тегли кредити за да могат други да се нагушкат яко!!!
9.
Аз знам
09.01.2024 20:18:04
0
23
Какво следва след края на безвъзмездното саниране на жилищни блокове у нас
------
Е, как какво? Следва броене на парсата.
А, и още нещо: Заглавието ви е въпросително изречение, след което се поставя въпросителен знак. Учете я тая граматика де!
8.
Ти да видиш
09.01.2024 20:04:27
0
12
Искам да попитам тази снимка в статията от орбиталната станция ли е правена или от космическата ?
Има ли съфинансиране или е безплатна програмата ?
7.
Пеликански
09.01.2024 20:00:47
5
26
За да кандидатства даден блок по програмата трябва да има регистрирано сдружение на собствениците. Тук се крие разковничето - сдружение на собствениците. Повечето хора кандидатстваха като гламави и се сдружаваха въпреки, че знаеха че ще има само 30 блока в цял Бургас. Целта и медийната патардия беше точно такава - да се регистрират колкото се може повече сдружения. От тук нататък общината има законните лостове да изисква и да задължава от сдружението да си косят тревата, да си кастрят дърветата, да си пренареждат плочките, да си санират цялостно блока за тяхна сметка. Светнахте ли се сега. Хората бързо забравят, така че ще мине година - две и ще започнат да натискат хората.
6.
*********
09.01.2024 19:38:06
7
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Мдаа
09.01.2024 19:37:39
1
36
Следва, че няма да има интерес към програмата при съфинансиране от собствениците и далаверата ще им спре.
Всеки собственик може сам да си организира да му направи определена фирма саниране по негов избор, а тази новата програма е шменти капели , ала бала.
4.
бургазлията
09.01.2024 19:37:32
0
23
абе къв рекордьор? по строене сгради за украса ли, а не за употреба
3.
до 1
09.01.2024 19:33:51
0
27
А, и в Лазур има един, както и в Славейков. Все пак и в тези комплекси живеят общинари...
2.
Жечо
09.01.2024 19:21:00
1
19
Охаа!
1.
A добър ден
09.01.2024 19:20:42
1
42
Зорница, Лазур, Възраждане 0 бройки
Славейков 1 брой
Изгрев 4 5 на половина
Меден рудник 22 ДВАДЕСЕТ И ДВА.

Това дори и чисто математически и статистически е невъзможно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори