×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Във Франция обсъждат да забранят алкохола през януари


Във Франция обсъждат да забранят алкохола през януари
Президентът Макрон обича алкохола, като е споделял, че пие вино всеки ден - на обяд и на вечеря, а по думите му "хранене без чаша вино звучи малко тъжно"
03 Януари 2024, Сряда, 21:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Темата се разви по-сериозно в последната седмица на 2023 г., след като група от над 45 учени и специалисти по борба със зависимостите от Франция изпратиха отворено писмо към здравния министър Агнес Фирмин льо Бодо с призив държавата да насърчи въздържанието от алкохол през януари

Трябва ли правителството във Франция да забрани, или поне да се обяви публично срещу консумацията на алкохол през януари? Този въпрос може и да звучи странно, но в момента това е водещ политически и обществен дебат в страната.

Темата се разви по-сериозно в последната седмица на 2023 г., след като група от над 45 учени и специалисти по борба със зависимостите от Франция изпратиха отворено писмо към здравния министър Агнес Фирмин льо Бодо с призив държавата да насърчи въздържанието от алкохол през януари.

От групата на учените и лекарите, работещи по проблемите на пристрастяването, посочват в писмото си, че в момента правителството не прави достатъчно, за да обяснява на населението рисковете от алкохола.

Оттам също така настояват да се оформи ясна кампания за "Сух януари".

Концепцията за "Сухия януари" идва от Великобритания, където преди 10 години започнаха с промотирането ѝ като начин за "пречистване" на организма след много ядене и пиене по празниците.

Идеята навлезе във Франция през 2020 г. под името "défi de janvier" - "януарското предизвикателство", като се насърчава от здравни и благотворителни организации.

Според актуално проучване на агенция BVA за Френската асоциация за превенция на алкохолизма и пристрастяванията общо над 60% от французите са склонни да се включат в това предизвикателство през 2024 г.

Френското здравно министерство и политическият елит на страната обаче не проявяват никакво желание да подкрепят инициативата.

В писмото си към министър Льо Бодо учените посочват, че държавната подкрепа за инициативата ще бъде възможност и "силен знак", който ще "успокои" дебата за консумацията на алкохол във Франция.

Въпреки това властите в страната продължават да държат дистанция от темата и да я избягват активно.

Според някои причината за това са силни лобистки интереси от страна на производителите на вино и на твърди алкохолни напитки, които са особено влиятелни по коридорите на властта в Париж.

Франция е вторият най-голям потребител на вино в света след САЩ, като френските политици винаги са се отнасяли с особено внимание към интересите на винарската индустрия в страната. В сектора са заети над половин милион души, а виното е смятано за един от символите на страната.

Друг важен момент е, че президентът Еманюел Макрон е смятан за най-приближения към алкохолния сектор държавен глава на републиката от Втората световна война насам.

Самият той обича алкохола, като е споделял, че пие вино всеки ден - на обяд и на вечеря, а по думите му "хранене без чаша вино звучи малко тъжно".

Тази година по време на празненствата на отбора по ръгби на Тулуза, който стана шампион на Франция, Макрон бе заснет как изпива бутилка бира за 17 секунди заедно с отбора в съблекалнята.

Така че според мнозина президентът е благосклонно настроен към позициите на френското алкохолно лоби.

А отношението на алкохолните и винени производители в страната към "Сухия януари" е отрицателно.

Оттам твърдят, че французите като нация традиционно пият умерено, което обезсмисля до голяма степен нуждата от подобен месец без алкохол.

Според тях тази идея се е зародила във Великобритания, където отношението към пиенето е доста по-различно от това във Франция, и затова там, както и в северните държави, има много по-голяма нужда от подобна традиция.

Кристел Лепресле от Vin et Société, която представлява френската винена индустрия, коментира през декември пред журналисти, че според нея не изглежда необходимо държавата активно да подкрепя месец без алкохол във Франция.

Тя цитира статистика, според която 90% от французите пият алкохол под препоръчителната граница от до 10 чаши на седмица, а цялостната консумацията за страната е спаднала с 60% за последните 60 години.

Така че според нея французите са успели "да съчетаят удоволствието от консумацията с умереността". Не всички обаче са на това мнение.

Скорошно проучване на Френската лига срещу рака показва, че 70% от френските родители не виждат проблем в това да позволят на тийнейджъри да пият алкохол по време на празниците.

Източник: Webcafe.com


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
6
Коментара по темата
6.
То
03.01.2024 23:33:07
5
5
То Франция без вино е нищо. Там няма ли вино няма и с*кс. Те пият и се еб*т. То и Англия е същото. Алкохол и м*ндръсане. Няма алкохол, няма и много м*ндръсане.
5.
Шербет forever
03.01.2024 22:59:11
6
5
Аааааааа ха ха ха ха ха ха !
Ха сега ДА ВИ Е ЧЕСТИТ новият демократичен сух режим !
4.
хаха тоя макрон
03.01.2024 22:33:50
4
2
струвало му се тъжно да не пие чаша вино с всяко ядене, този е заклет трезвеник ама щял да го забрани хахах друг път
3.
123
03.01.2024 21:53:43
3
4
Демокрация...
2.
Scrooge McDuck
03.01.2024 21:45:49
5
13
Поредния булшит. И в Англия се опитват да го направят въпреки, че е доказано в умерени количества дори е полезен. Това са същите учени, които за пари пробутват и други тези, като глобалното затопляне, което се превърна в климатични проблеми. Замяна на ДВГ с електрички. Дигитални пари и документи. Всичко подчинено на Шваб и контрол. Като ти спрат тока, как ще излезеш от града, ще си купиш нещо. Ама Тик Токарите са кухи лейки. Наздраве!
1.
Хахахаха
03.01.2024 21:41:31
5
9
Тука тва няма как да стане. Ганьо ще се възмути.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори