×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЕК ще следи под лупа България за заплатите и пазара на имоти


ЕК ще следи под лупа България за заплатите и пазара на имоти
По данни за НСИ през третото тримесечие на 2023 г. спрямо третото тримесечие на 2022 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях нарастват с 15.1%.
02 Януари 2024, Вторник, 11:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

Брюксел се притеснява за ценовата конкурентност на страната ни

България не попада сред страните в ЕС с регистрирани макроикономически баланси, но пред икономиката й стоят рискове, които могат да се задълбочат. Притеснения будят продължаващият ръст в цените на имотите, заемите на домакинствата, рискът от загуба на ценова конкурентоспособност, пише segabg.com.

Такава е оценката на Европейската комисия в ежегодния доклад Alert Mechanism Report, който оценява риска от макроикономически дисбаланси в страните членки. За 11 държави през 2024 г. ще бъдат изготвени задълбочени прегледи заради дисбаланси, регистрирани през 2023 г. – Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Холандия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Притесненията за ценовата конкурентност на България се засилват, предупреждава ЕК. През 2022 разходите за труд са нараснали рязко след няколко години на по-плавен ръст. Очаква се ръстът на заплатите през 2024 г. да се забави спрямо 2022, но е най-високият в ЕС  за последните години. Тази динамика отразява стагниращ пазар на труда и течащи процеси на икономическо сближаване.

По този показател страната ни е редом с Латвия и Полша, още по-голям е ръстът на разходите за труд в Естония, Унгария и Литва.

Инфлацията у нас е определена като значително над средната в еврозоната и ЕС като цяло.

Поскъпването на имотите в България буди притеснения, считат авторите на доклада. Цените растат с по-бавно темпо от доходите от 2013 г. насам, но са надценени с около 8%. Ръстът на цените започва да се забавя заедно с намаление на обема продажби, но ценовите нива остават високи. Имотният пазар е надценен не само в България – такъв проблем ЕК отчита и в Испания, Латвия, Португалия и Словения.

България е сред страните в ЕС с дълг под прага от 60% от БВП заедно с Малта, Полша и Словакия, но дефицитите в тези страни са високи и ще надхвърлят 3% от БВП по прогнози за 2023 и 2024 г., допринасяки за влошаване и на дълга, се сочи в доклада. Делът на дългът на домакинствата от БВП пада до 23% през 2022 г., но процентът на необслужвани кредити продължава да е притеснителен – 4% в средата на 2023 г.

 


В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
Инфлация ?
03.01.2024 11:02:17
0
1
Април 2023 г.: Служебният кабинет на Радев внася в парламента проект на бюджет с дефицит 6.4%.

Декември 2023 г.: Кабинетът "Денков-Габриел" успява да стопи дефицита до 2.2%.

Изводите:
1. Радев целенасочено саботира усилията за влизане в еврозоната, определяйки дефицит, с който би отпаднала всякаква възможност да приемем еврото (максималният допустим е 3%).

2. За какво е била предвидена и в какви ръце и щяла да попадне разликата от около 7 млрд. лв.?
11.
Abc
02.01.2024 13:56:33
0
6
Банките надуват балона заради евтиния ресурс, който имат. Тях трябва да следят .
10.
Малко статистика
02.01.2024 12:40:21
1
1
Икономиката през 2024:
9.
Заплатите растат,а инфлацията пада
02.01.2024 12:33:00
8
7
Падат цените и на горивата,както и на провишлен газ,газ за бита и др.стоки от първа необходимост.
Нека си гледа ЕК ,не ни пречи.
8.
До 7
02.01.2024 12:28:16
7
9
От сутрешния блок на Мутрафонова ли е тоя пасквил ?
7.
Зелената сделка - Ти си Европа
02.01.2024 12:07:38
11
9
Има няколко тенденции, които ще се разгръщат през идващата година – упадъкът на политическата система и на системните партии, невъзможността на правителството да управлява, както досега. И разбира се, геополитическият вектор, който изисква България да е готова да воюва през 2024 г. През следващата година тенденциите от тази година ще се разгърнат, докато станат очевидни за всички. Ако е вярно, че България се е съгласила на въздушен Шенген срещу приемане на афганистанци и сирийци, това е свинщина! Това е абсолютно унизително и опасно за България, тези хора наистина не се съобразяват с нищо, освен със своите господари в посолството. Защото това засяга много дълбоко националната сигурност. Възможен вариант, следствие от това решение е да не може да се живее вече в България. Да се създадат около София гета, където български гражданин няма да може да отиде, защото ще е опасно. На българите се готви смъртоносна клопка. В България стана неудобно дори да се пита кой носи отговорността. Обективно, отговорността е колективна, тя е деперсонализирана. Колективна дейност на политическия елит. Той е от окупационен тип, държи се с населението като с подчинен народ. - С позволението на двойно гражданство за депутати и министри българският политически елит ще стане по-зависим от външни решения. Двойното гражданство ни очаква. Знае се, че в много части по света, където управляват американските посолства, е приета практика държавният глава и значима част от политическия и управленски елит да са хора с двойно гражданство. Това дава възможност за директно управление на политическия процес по ръчния метод.



В България аз предвиждам да има една вълна от украински граждани, които ще имат време да подадат заявка за българско гражданство и оттук – нататък като двойни граждани ще могат да станат и депутати, и други от управлението. Втората възможност е двойногражданствени български турци да дойдат и да обслужат проекта на Доган за превръщане на ДПС в първозначима политическа партия. Не, никаква стабилност в никакъв смисъл не може да се очаква за идващите няколко години. По-скоро ще продължи тенденцията от тази година – че управлението ще бъде турболентно. Тази турбулентност идва от вече очевидния факт, че българският политически дневен ред е геополитически. Войната е турбулентен процес. Ние ще зависим от турбуленцията на високата геополитика, там нещата вече са се подредили. Ние навлизаме все по-дълбоко в геополитическия дневен ред на Балканския полуостров и на войната на украинска територия.Това означава, че това правителство става все по-неуместно. Казах вече – то залага на пропагандни удари, а не на реален управленски процес. То ще има задача в един военно-временен процес – когато стане необходимо, което е много вероятно, България да участва във война НАТО – Русия. Защото в момента конфликтът НАТО – Русия е фактически, но не е юридически. Когато се премине от фактическо в юридическо състояние, България ще бъде принудена от днешните управляващи да се ангажира със съответните действия. И тогава ще стане ясно каква е истинската природа на това правителство. Сега то изчаква докато стане необходимост да се изпълняват заповедите на Пентагона – вкарването на България във война с Русия – с доброволци, в „коалиция на желаещите“ (в нея България ще бъде от първите, ако не и първа).
6.
Реалността е реална
02.01.2024 12:06:30
1
15
Истината е прекалено грозна и чудовищна и отнема всякаква жизненост и надежда. Даже да оставим настрана тотално деградиралата маса която няма капацитет или желание да разбере каквото и да било, дори и по-интелигентните не искат да чуят за нея. Това е разбираемо, защото тя ограбва и малкото останала радост, а и те изолира от останалите биороботи, с които се налага да живееш. Разбира се, има и много иначе добри, но наивни хора, които дори не могат да си представят в какъв свят живеят. Затова всички хлебарки предпочитат да си зарият главите като щрауси, да си запушат ушите като трите маймунки, и да продължат да се надяват, че поредното настъпване няма да е фатално. Всъщност това прави съществуването по-поносимо и те са късметлии...
5.
До 2
02.01.2024 12:02:20
6
10
По-добре ще направи ако теб изхвърли !
Евро-чалгаджия !
С тениска от едната страна Борисов а от другата Пеевски.
4.
До 2
02.01.2024 12:00:28
5
12
Тревожен ли си? Реалността тревожи ли те ? Или я лекуваш със заетост, ажитирана активност , само и само да не осъзнаеш къде си?
3.
Аааааа
02.01.2024 11:27:14
0
33
Друго си е да те следят под лупа....
Ей го, съдебната ни система като я следиха под лупа цели 15 години как се оправи цъфна, та чак върза !
2.
До 1
02.01.2024 11:24:54
13
16
Спокойно може да скочиш от моста и да не ни тревожиш с глупостите си.
1.
4та национална катастрофа
02.01.2024 11:15:43
9
24
((България е феодално съсловно общество, в което скоро няма да може да се живее.)) ((То е разделено между няколко съсловия и кланове и клики, ((които се съобразяват единствено и само по между си.)) ((Никой не обръща внимание на обикновения българин, който е изчезващ вид.))((Такава е същността на политическия живот във всяка поробена държава.
Такава е тя и в България.)) България повярва на своето червено дворянство, което се провали исторически. Някои от тях успяха с куфарите и с имотите си, успяха да се транскрибират и превърнат в собственици на някакви извън български структури. У нас при този неуспешен капитализъм , който се развива, може да има само „термидор“. Или нещо българско. Аз не държа непременно диктатора да говори с френски акцент. ((В България няма място за истинско позитивно творческо развитие на обществените отношения.)) ((Както пишат някои изследователи „в годините на пост-социализма се наблюдава възраждане на психиката и културата на оцеляване, характерни за България от преди Освобождението.)) ((Третата световна ВОЙНА е започнала и България ефективно се ГОТВИ за нея.))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен 
Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори