×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българинът в празнична треска, тегли кредити за подаръци


Българинът в празнична треска, тегли кредити за подаръци
България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в Еврозоната, каза финансовият консултант Деян Василев
30 Декември 2023, Събота, 09:08 ч.
Автор: Флагман.Бг

Ако повече от 30-40% от дохода на домакинството отива за обслужване на кредити, това подлага под натиск бюджета

2023 г. може да бъде определена като годината с рекорд в кредитирането. Това показва статистиката на БНБ. В последните дни се забелязват и опашки от хора пред фирмите за бързи кредити, съобщава БЛИЦ. 

"Противно на прогнозите ни от миналата година, когато очаквахме свиване на кредитния пазар, продължава да има ръст на кредитите. 

При жилищните кредити е около 18-19% към края на октомври спрямо 2022 г. Сега съобщават за бързите кредити и бързите потребителски кредити - това се отнася за сегмента хора, които теглят кредит, за да купуват подаръци, което е малко рисковано. Задлъжняването не е добро", коментира финансовият консултант Деян Василев в студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR.

При пет поредни тримесечия има намаляване на броя на сделки за имоти. Въпреки това, много от продавачите си държат имотите, а тези, които купуват - купуват на кредит, отбеляза Василев.

"Около 6% ръст на цените на имотите - парадоксално, това води до по-големи кредити. Теглят хората със средни и високи доходи. Има здравословно търсене в България и кредитирането, особено жилищното, минава през тясна пролука - намалява броят сделки, кредитите се увеличават, а лихвите у нас останаха ниски - за нов ипотечен кредит е средно 2,5-2,6%. Това се дължи на спестителят, има ръст на кредитите и ръст на депозититие в банките", обясни пред Bulgaria ON AIR консултантът.

Василев прогнозира, че през 2024 г. плавно ще наблюдаваме увеличаване на цената на привлечения ресурс.

"Все повече хора или договарят някаква фиксирана лихва, или банките предлагат на по-заможните клиенти. Ако се усети отлив на спестявания от банките, ще вдигнат цената на привлечения ресурс, ще плащат повече и това ще прелее към кредитополучателите", смята той.

По думите му при сегмента от населението с по-ниски доходи има по-висока невъзможност да се обслужват заемите. 

"Ако повече от 30-40% от дохода на домакинството отива за обслужване на кредити, това подлага под натиск бюджета. Надценяването води до просрочия. 

Съветвам хората да внимават като теглят кредити. Цените на имотите в Западна Европа са на нулев растеж. При нас вълната идва бавно", каза още финансовият консултант.

България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в Еврозоната, смята Василев.

"Българският държавен дълг не е толкова висок. Покриваме критериите за валутна стабилност. В бюджетния дефицит сме дисциплинирани. Ахилесовата пета е по-високата инфлация, която намаля.

Колкото по-добре България се интегрира в Еврозоната, ще постигне добри ползи за безпрепятственото влизане и излизане на стоки", анализира консултантът.


В категории: Бизнес


Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 1
Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
11
Коментара по темата
11.
Иван
30.12.2023 13:46:31
1
5
Всички взимат кредити, бачкерите малки суми да се направят за малко на такива каквито не са и да им го изядат някои алпни кучки и богаташите за да завъртят още някоя схема, всички искат манги, това си е нормално, готини празници нанвсички...
10.
С мисъл към поколението/заколението
30.12.2023 13:31:17
1
13
Който тегли кредити,цял живот ще тегли!Всеки има нещо от родителите си,бабите и дядовците си благодарение на една българска мъдрост,които са спазвали:Простирай се според чергата си!Всичко останало е суета и комплекси!Спи си спокойно,а не да си сложиж доброволно въжето на врата!Животът е един!
9.
Бай....
30.12.2023 13:23:10
1
11
Не теглете кредити ! Всички са лихвари и рекетьори, т.е. МУТРИ !
8.
Наблюдател
30.12.2023 13:05:04
0
15
Пълни Олигофрени са тези които теглят бързи кредити за това!!!
Цялата тази вакханалия и промиване на мозъци да харчат като идиоти пари които нямат ми идва в повече!
7.
Държавата на кредитите и хазартните игри
30.12.2023 11:24:37
0
18
Трябват ти пари - теглиш кредити? Кой ще ги връща? На рекламите не се говори за връщане. Трябват ти - теглиш и харчиш на харабия, както комшията... Ако се затръдните във връщането винаги можете да изиграете едни ротативки. И там обещават бонуси и пари в несвяс
6.
Хахахаха
30.12.2023 10:46:04
0
21
Евати простия българин.
5.
Василев
30.12.2023 10:08:27
1
12
Още малко ще ви изтрая и ще са запукам на кредити....
Абе верно ли Динко качил магаре в автобус от градския транспорт в Ямбол ..... Хахаха
4.
V
30.12.2023 10:05:49
0
30
Когато бедните искат да се правят на богати .
3.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
30.12.2023 09:50:47
0
26
Бърз кредит=Бърз фалит
2.
майнак
30.12.2023 09:45:02
1
13
Как няма, от 2 банки пуснаха 0% олихвяване.
1.
Ето го
30.12.2023 09:26:23
8
24
...Шенген... България потъва в кредит
...НАТО... България потъва в кредит
...ЕС... България потъва в кредит
................
Тя държавата ни вече не съществува на картата , те за българина се притеснили,я си отивай си гледай семейството и не се занимавайте с глупости!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори