×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Футболният президент, изпреварил времето си – Христо Порточанов на 70


Футболният президент, изпреварил времето си – Христо Порточанов на 70
Легендарният футболен бос има с какво да се гордее
27 Декември 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

При неговото управление стадион „Лазур“ в едноименния квартал на Бургас се превръща в истинско бижу

Един от най-успешните и популярни футболни президенти в България Христо Порточанов днес навършва 70 години. За бургазлията, който е минал през всички ръководни постове в най-популярната игра без президент на БФС, клишетата и прякорите, които му лепят, са много. Но и това не беше изключено - да оглави централата, като веднъж се кандидатира за поста, пише БТА.

Всичко започва със "създателят на явлението Нефтохимик". И напълно логично, защото той превърна вторият отбор на Бургас в клуб, който се бори за медали и титли. Порточанов влиза в клуба малко след 1990-а година и в следващите 12 е начело, а периодът неслучайно се нарича Златна ера на Нефтохимик. Първите успехи идват още през сезон 1990/91. Като третодивизионен тим, Нефтохимик стига до финала на турнира за Купата на БФС, в който участват всички професионални клубове, отстранявайки по пътя си Ботев (Пловдив) и Левски (София). В мача за трофея, игран на 5 юни 1991 г., бургазлии губят с 1:2 в Сливен от новия шампион на страната Етър.

През 1993-а година начело на тима застава младият и неизвестен тогава треньор Димитър Димитров-Херо. Макар и често да влизат в конфликти заради острия характер и на двамата, успехите не закъсняват. В два поредни сезона – 1995/96 и 1996/97, Нефтохимик печели Купата на Професионалната футболна лига. През 1997-а година тимът води люта битка с ЦСКА за титлата, но остава на 2-о място. Има още три 4-и места, два пъти на 5-о, както и участия в европейските турнири.

Но не само резултатите на терена бяха плюс за Нефтохимик. Двамата с Димитров създадоха отбор, в който от неизвестни имена за широката общественост, те се превърнаха в истински звезди, много от които дори играха и в националния отбор, и в чужбина. Със сигурност тогавашните правила на футбола в Европа, ограниченията за чужденци и липсата на български пробив в Европа попречиха на Порточанов да реализира на 100 процента плановете си. Вероятно ако днес беше начело на клуб, резултатите нямаше да са по-слаби от тези на Лудогорец.

Но не само с успехите на любимия му Нефтохимик трябва да бъде свързван Порточанов. При неговото управление стадион „Лазур“ в едноименния квартал на Бургас се превръща в истинско бижу. Съоръжението е основно реконструирано през 1997-а година – напрактика е запазена само южната трибуна. А след края на ремонтните дейности УЕФА му дава категория Четири звезди, а медиите го наричат "Стадионът-красавец".

В интерес на правдата, трябва да се припомня, че макар и свързван със зеления отбор в Бургас, Христо Порточанов никога не е отказвал помощ и на другия тим – Черноморец. Последният силен период на "акулите", когато се откопчаха от хватката на Ивайло Дражев, беше трасиран точно от него.

Порточанов има с какво да се гордее и в обществената работа. Достига до поста вицепрезидент на БФС, отговарял е за Съдийската комисия, няколко пъти е член на изпълкома. В момента е част от Обществения съвет на футболната централа.

Сам се смята за успял човек, но сам споделя, че без приятели нищо в този живот не се постига. А самият той е благословен да има достатъчно много приятели, на които може да разчита. В личен план е щастлив съпруг, баща и дядо, но и на 70 е пълен с енергия и постоянно има нови идеи.

Макар и да е кръгла годишнина, Христо Порточанов няма да прави голямо парти, каквито се помнят още в Бургас. Длъжник на семейството от времето на активната си работа, днес е решил да събере най-близките си хора в тесен кръг.

"Вярвам, че ще имам сили за един голям купон с фойерверки, когато навърша 80. А и дано да имаме повод да празнуваме нови успехи и на българския, и на бургаския футбол! Защото спомените остават, но е хубаво и бъдещето да бъде светло“, амбициран е Порточанов, на когото са казвали още Портос заради внушителния външен вид и Българския Хесус Хил, показващ лютия си характер.

 


В категории: Спорт


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
15
Коментара по темата
15.
местен
28.12.2023 12:23:44
1
16
Да , наистина с покупко-продажбите на мачове доста беше изпреварил времето .......!
14.
*********
28.12.2023 12:10:39
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
13.
Е на тва е
28.12.2023 11:46:25
7
7
Това че Порти източваше пари от държавния НХК е напълно нормално явление. Бихте ли се замислили как ЦСКА, Левски, Славия и други отбори печелеха първенството и купата на България. Тези отбори бяха прикрепени към съответните министерства на или мощни държавни предприятия и нямаха финансови проблеми. В този ред на мисли много преди Порти НХК-то трябваше да финансира такъв отбор. А какво направи пристанището, вагоностроителния завод, кабелния завод. Все финансово мощни предприятия. Така че Порти е успял да направи все пак нещо за града и неговите жители. Възможно е да се е облагодетелствал но за това си има контролни органи и ако е виновен да бяха го вкарали в затвора.
12.
.....
28.12.2023 11:18:57
1
20
Крадец перач на пари мошеник нещо такова трябваше да е заглавието
11.
*********
28.12.2023 10:45:43
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Джангъра
28.12.2023 10:34:17
3
9
Само аз неможох да лапам покрай Порточана! Много исках да играя в Нафтата но не ме взе!
9.
*********
28.12.2023 07:59:24
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Димчо
28.12.2023 07:28:11
7
25
Мноооого пари "усвои" под чадъра на Атанас Зайков в Нефтозавода ! Държавни пари !
7.
*********
27.12.2023 21:52:59
2
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Няма нафта,няма газ,нататък го знаете
27.12.2023 21:43:26
6
68
Малей, бахти мазната платена статия.Реално това е един от гробокопачите на бургаския футбол.И как така 90-та се е появил?Преди това кой беше домакин в Локомотив Бургас и след това в Нефтохимик.Също така не знаех,че целуването на номенклатурни задници се води изпреварване на времето.
5.
Бургазлия
27.12.2023 21:30:20
4
75
Трябваше да се източи нефтозавода , за да се приватизира и порточана бе идеалния вариант .
Пише 5 милиона , че струва ремонта на стадиона , той му излиза 3 другите ги прибира.
Пишат 3 милиона спонсорство на отбора , той прибира 2
Те такива са и до днес българските бизнесмени политици.
Схемаджии и мошенници!
4.
Истината 2 е, че
27.12.2023 21:30:18
7
58
Стадион " Нефтохимик" се оказа собственост на Божин Порточанов !?, който той пък продаде за 5 милиона на Митко Събев. Странни работи, а?
3.
до 2
27.12.2023 21:28:22
2
49
Какво и да е останало след него, общинското ръководство го разпиля и загуби. В момента ни отбор, ни стадион имаме. Работа, работа, работа...
2.
Истината е, че
27.12.2023 21:24:16
3
74
Порточанов много точно отговаря на българската поговорка - "С чужда пита майчин помен прави". Всичко се финансираше от Нефтохим, той беше Остап Бендер (ако сте чували за него, де). И все пак направи нещо за града, нещо остана!
1.
А някои помним още
27.12.2023 21:09:23
4
60
Футболният президент не е изпреварил времето си а е домакин късметлия, който не са го следили достатъчно изкъсо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори