×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прогнозите за развитието на имотния пазар през 2024 година


27 Декември 2023, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си, казват експерти 

Балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки ни очакват през 2024 г. Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар. Това се посочва в прогнозата на Имотека, част от Реалто Груп, за жилищния пазар през предстоящата година, пише Стандарт нюз бг.

„Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите прави потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

По думите му, цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата, а в Пловдив продажбите на къщи ще бъдат ключов двигател.

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади.

Очаква се те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да станем свидетели на 5-10% ръст в обема сключени сделки.

Мъж на 40 години от сферата на финансите, търговията или IT – така изглежда профилът на активния купувач през 2023 година.

Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на клиентите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

„Изтичащата 2023 година започна с отлив от купувачите, но от март насам наблюдаваме повишаваща се активност. Запитванията достигнаха нивата от 2021 г.

Но сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Клиентите добре обмислят всяка стъпка преди да предприемат действия за покупка.

Те предпочитат да погледнат възможно най-много имоти, а продавачите са склонни на отстъпки в цените при реално заявен интерес.

Сделките се финансират основно с банкови кредити, а лихвите на този етап са на нива под 3-3.5%”, казва Георги Пейчев, мениджър в Имотека.

Инвестиционните сделки формираха около 20% от всички, посочват още брокерите.

„Инвестиционно настроените клиенти продължиха да бъдат активни през 2023 г., макар техният брой да намаля в общата пазарна картина.

Много от тях продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги разпродават след разрешение за ползване”, пояснява Явор Пейчев.

Според него тази тенденция няма да запази силата си през 2024 г. „Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане – например, 20% при подписване на предварителен договор и 80% при получаване на разрешение за ползване.

Това допълнително катализира пазара на ново строителство”, допълва Пейчев.

Затворените комплекси и къщите ще продължат да бъдат устойчив пазарен сегмент. Около София пазарът се движи основно от къщи на 20-30 км от южната или северната тангента.

Клиентите са най-често млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове.

Това, което е важно за клиентите, е добрият достъп до столицата, така че да могат лесно да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и местоработата си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, но и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

Клиентите в Пловдив търсят единични къщи със собствени дворове, с минимум 3, но по-често 4 спални. Те държат на голям двор от най-малко 500-600 квадрата.

Селата около Пловдив са обект на голям интерес – в тях вече има канализация, улици, частни детски градини, паркове и зелени площи, а достъпът с автомобил е буквално 5 минути. Очаква се през 2024 г. този интерес да се задържи.

На пазара на наеми средната цена на сделката през 2023 г. е 550 евро. Най-често се отдават 2-стайни жилища, следвани от 3-стайните, а сред най-желаните квартали са Младост, Център, Овча купел, Манастирски ливади.

Очакванията на брокерите са през 2024 г. наемният пазар да увеличи обема си в резултат на по-бавните решения, които клиентите ще вземат при покупко-продажбите.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори