×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чрез Българската Коледа оставяме бездействието на властите да паразитира върху дарителството, обяви адвокат


26 Декември 2023, Вторник, 14:12 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: "Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското здравеопазване", каза адвокат Мария Шаркова 

Над 2.5 млн. лв. е събрала дотук инициативата „Българската коледа“ под патронажа на президента Румен Радев. В рамките на 21-тото издание на дарителската акция са изпратени над 250 000 дарителски SMS-а на номер 11117 и гласово обаждане на 09001117, като даренията могат да се правят целогодишно. Целогодишно се приемат и заявления за получаване на подкрепа в рамките на инициативата.

Тази година камапнията е насочена приоритетно към подкрепа на детската хирургия. Ще бъде осигурена високотехнологична апаратура в над 25 лечебни заведения на страната, съобщиха организаторите.

Медицинският адвокат Мария Шаркова обаче вижда доста нередности в инициативата. Ето какво написа тя във фейсбук:

(Не)коледно за каталога на държавната немощ - Българската Коледа:

Преди години Айше Генч ражда преждевременно в една турска болница. Новороденото й дете има нужда от интензивно лечение в кувьоз, но тъй като такива нямало, Айше и бебето й са изпратени в друга болница на 100 км. разстояние. Бебето не е прието както там, така и в следващата болница поради липса на места. Синът на Айше умира в линейката, след като часове наред се опитват да намерят място за бебето.

Европейският съд по правата на човека осъжда Турция за нарушаване на правото на живот на бебето, защото държавата не е положила достатъчно усилия да гарантира „плавна организация и правилно функциониране на услугите, предоставяни от държавните болници, и най – общо на здравната система (…)“ . Съдът добавя, че детето не е починало в резултат на допусната грешка при лечението или проявена лекарска небрежност при оказване на медицинска помощ, защото на него „не му е оказана медицинска помощ въобще“.

Започвам с разказа за Айше, за да илюстрирам нещо много важно.

Държавата не е длъжна да осигурява всякаква безплатна медицинска помощ за всеки, но са налице конкретни стандарти, задължаващи всяка държава да вземе мерки, когато в здравната система има недостатъци, които могат да застрашат живота на пациент, нуждаещ се от спешна медицинска грижа.

Общият коментар 14 към Международният пакт за икономически, социални и културни права подчертава, че държавите имат минимални основни задължения (core obligations), които са задължителни. Сред тях е и осигуряване на достъп до лечебни заведения и услуги без дискриминация, особено за уязвимите групи пациенти. Сред основните задължения на държавите е и справедливото разпределение на здравните услуги.

Скучноватото изложение до тук идва да покаже, че държавата не може системно да неглижира липсата на основни здравни услуги, особено за уязвими групи от населението каквито са болните деца и децата с увреждания.

Ако отворите обаче отчетите от кампаниите на Българската Коледа, ще видите своеобразен каталог на нарушенията на правото на болните деца да получат качествена, своевременна и достъпна медицинска помощ, от която се нуждаят.

Това не са глезотии: говорим за лекарствени продукти, без които заболяването им ще напредне и може да доведе до смърт; говорим за лечебни или диетични храни, без които децата ще умрат от глад (буквално); говорим за рехабилитация, без която инвалидизирането ще напредне и ще постави детето в още по-тежко и унизително състояние; говорим за апаратура, предназначена за лечение на спешни състояния;

Част от тези дейности би следвало да се финансират от НЗОК, а други - да бъдат осигурени чрез инвестиции в лечебните заведения - собственост на държавата и общините. Вместо това обаче, ние финансираме с даренията си дейности, които по закон отдавна следваше да са осигурени по посочения ред. Така приспиваме съвестта си, даваме индулгенция на безсилните и безидейни управляващи и поощряваме бездействието.

Дарителството и доброволчеството са изключително важни, участието в и подкрепата на каузи, подпомагането на уязвими хора или животни, са все неща, на които трябва да учим и да възпитаваме децата си и да поощряваме у всеки.

Чрез Българската Коледа обаче оставяме дългогодишното бездействие на властите да паразитира върху дарителството. Примиряваме се с липсата на кувьози в болниците, важни животоспасяващи лекарства за децата, липсата на елементарна помощ за рехабилитация и спасителна храна. С Българската Коледа години наред именно отговорните за тези тежки недостатъци на здравната система ни казват: ние и тази година никаква не я свършихме, но дайте да дадем.

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: "Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското здравеопазване и дори по Коледа се сещаме за него само, за да Ви поискаме да дадете още. Ще вземем да си свършим работата най-сетне".


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори