Бургазлийки, запрятайте ръкавите и пригответе най-вкусната питка за трапезата
Вижте рецептата, с която ще впечатлите всички гости довечера
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно - 700 г
вода - 300 - 400 мл топла
сол - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 бр.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
ябълков оцет - 2 с.л.
олио - 3 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.
Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух. Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка. Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар. Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути. Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка, особено поръсена с шарена сол!
Елегантно мезе с яйца, хайвер и шпроти за празничната трапеза
Германия въведе радар за 230 000 евро срещу джигити – глобите вече летят
Балъков откри "Каса Бала" в София с послание към болните герои от САЩ'94
Булка в болница след масов бой на сватба в Германия – 30 участници, арести и напрежение
Банките с практични съвети, за да се подготвим за еврото
Бурното минало на Габриела Цонева от „Ергенът“ и защо любовта й не е оцеля
Камбоджанските власти твърдят, че Тайланд е пръскал токсичен газ от дрон
Ако Фанка спечели голямата награда в "България търси талант" - ще дари всичките пари
Санираха още един блок в Камено, сградата вече е с енергиен клас „А“
Над 10 хил. души чакат да се чипират, мислят, че ще живеят вечно
Танкерът KAIROS успешно провлачен от Ахтопол до Бургаския залив
Предупреждаваха я, но тя не чу - крахът на Джан-Микеле и Габриела

Тъкмо запретнах ръкавите и жартиерите и с изненада открих,че нямам сода бикарбонат.И в тази връзка искам да попитам мога ли да я заместя със сода каустик и ще се получи ли питката,че никога не съм правила?
А, и някоя знае ли как се пуска дрелката,че моя лунгур я искал с яйца.... и то щраусови?