×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съветският паметник в София демонтиран без заповед


Съветският паметник в София демонтиран без заповед
Целият монумент вече е отстранен - разглобен и прибран в склад в покрайнините на София
21 Декември 2023, Четвъртък, 10:34 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Стара заповед е послужила като оправдание да не се издава никакъв нов акт за демонтаж и на фигурите на паметника

На стара заповед се е позовала областната управа на София за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Няма актуален акт, въз основа на който да са предприети действията.Това става ясно от публикувания акт на Административният съд в София, който на 19 декември реши, че демонтажът трябва да бъде прекратен. Преди това обаче фигурите вече бяха нарязани и свалени от монумента.

От документа по една от жалбите – на „Изправи се БГ", е видно, че областната управа се е позовала при действията си на стара заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, която обаче касае само облицовъчни плочи с надписите на паметника, пише вестник "Сега". Старата заповед е послужила като оправдание да не се издава никакъв нов акт за демонтаж и на фигурите на паметника. Съдът е категоричен, че това е недопустимо и че демонтажът е започнал, без да се основава на акт или да произтича от закона.

В разпореждането на съда са проследени всички документи и разменена кореспонденция по темата с паметника, предприети от областната управа и останалите институции. Списъкът с решения, свързани по казуса, започва с решението на Столичния общински съвет от 9 март, 2023 да задължи кмета на София да поиска преместване на паметника. В това решение от областния управител се изисква да предприеме всички необходими действия по изпълнението му. Изпълнението на решението е започнало, като е поискана смяна на статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост. Изискана е и информация от МК за статута на паметника по смисъла на Закона за културното наследство. Издаден е и констативен протокол за ограждане на паметника и премахване на компрометирани блокове с надписи, посочени като опасни в заповед на главния архитект от март, 2023 г.

Проблемите с документацията започват след възлагането на експертиза за оценка на бронзовите скулптури и барелефи. В нея е описано тежкото им състояние, а експертът препоръчва фигурите да се демонтират и реставрират. Въоръжена с това експертно становище и отпуснати средства от МС областната управа е предприела действия без да счете за нужно да издаде никакъв акт за демонтаж на паметника. Изготвен е само план за безопасност и останалите документи, свързани с управление на трафика и отпадъците.

Действията по демонтаж на паметника не могат да се обосноват с решението на СОС от март месец, в което не се разпорежда демонтаж. Не може да служи като основание и заповедта на главния архитект за премахване на компрометирани плочи с надписи, защото тя не касае фигурите. Не е спазена и процедурата за съгласуване със съвета за изобразителни изкуства. След като действията по демонтиране и нарязване на фигурите не се основават на акт или на закон, същите се явяват неоснователни и трябва да бъдат преустановени, е заключението на съда. То ще бъде обжалвано от областната управа.


В категории: Животът


30
Коментара
30
Коментара по темата
30.
До хх
21.12.2023 15:45:06
6
15
Възстанови си го от собственият си бюджет!
Нямаш?
Ами няма, нали си комундел!
;)
29.
Дърт комунист хомосексуалист, рибар и танкист
21.12.2023 15:17:05
7
17
Черпя всички опечалени другари, другарки, копейковци и копейки с една топла моча директно от извора. Наздраве
28.
XX
21.12.2023 15:15:37
17
8
До ХХХ

"Това вече е паметник на управляващите" - ц. За про'с'таците дет гласуваха за ЕС ценности и избраха тези управляващи.
Сега трябва да се възстанови за сметка на бюджета!
27.
В Бургас кога ?
21.12.2023 14:19:15
7
17
Хм ?
26.
XXX
21.12.2023 14:08:07
9
11
Това вече е паметник на управляващите : безмозъчни и без глави. Много искат да си направят паметник управляващите воала имат го вече.
25.
значи,ей тъй кат стани
21.12.2023 14:04:04
3
17
Питам ,защо оставиха отломките от горкия паметник ? Да стават за присмех и за модели за торти !? Какво пречеше да се занесат в Бургас и да се предадат на ХХ за отговорно пазене ! Само един кран и една ,две истърбушеви стени - и ще се съберат е солдата и шмайзера и кепето в панелния коптор от който ХХ пише
24.
gtadski
21.12.2023 13:10:16
1
19
Накрая ще е виновен Пешо с флекса работил по тъмно без трудов договор. Или Шиши ще докара някой бездомник.
23.
Съдебното решение е пълно с пороци
21.12.2023 13:05:51
10
10
Съдебното решение е свързано с ред нарушения, тъй че ще бъде отменено.
На първо място незаконно не е допусната заинтересована страна, което само по себе си е достатъчно за отмяната му.
На второ място има решение на общинския съвет.
На трето място е нарушен законът, с който комунистическия режим е обявен за престъпен и не е допустимо да има негови символи.
По тази логика защо след като боядисаха МОЧА после го чистиха без заповед.
22.
ТБС
21.12.2023 12:57:37
11
16
Сега всички коври и пе де ра сти от ПП да плащат, щото гилотината ги чака. И оная малоумна гавра да не ми ходи с държавна охрана, а да си плаща частна, като не може да си сдържа говната.
21.
Пусть всегда будет Солнце
21.12.2023 12:40:04
15
9
Малко известен факт че посланичката на РФ-Руската Федерация 5 лева НЕ дава за култура,памегници и др подобни
За да СТАНЕ посланик във БГ Елеонара Митрофанова е ДАЛА 2 МИЛИОНА $ на руския външен МИД министър Сергей Лавров
ЦЕЛТА и да стане ТОП брокерка на русси ИМОТИ по БГ Черноморие(по дани на Министерство на Строителство 400.000 руснаци имат имоти на БГ Черноморие от Албена до Царево се е лял руски бетон с руски денги)
2 милиона $ Елеонора взела на заем ат брат си Алексей(известна КГБ мутра рекетьор от ПодМосковието)
2015 Доргамилсковия Районен СЪД завежда дело с-у Алексей Митрофанов за рекет от 3 Милиона $ взети от бизнесмен от ПодМосковието
Делото е прекратено Алексей е полоковник КГБ и пратен бързо на мисия в Српска Босна и Херцеговена па границатя с Хърватия(там Алексей с КГБ пари пробва да ПЕРЕ пари в морски имоти на Адриатика подкупвайки хървати от српски произход но бързо е неугрализиран от Хърватските служби ,и кета Алексей се укрива в Босна и Херцеговина контактувайки със српски паравоени мафеотски структури

Воената операция на ПУТИН и Шойту от февруари 2022 год обаче слага"прът"в колелатя на бизнеса с имоти за руски граждани на територия ЕС

Бизнеса с изкупуване и строеж на имоти и РУСКИ АНКЛАВИ☆руски бази) в чужди страни от руски служби и структури е много ПО ВАЖНО за Москва от колкото 5тона железа под форма соц паметници
20.
me
21.12.2023 12:18:10
7
13
до 19, всяка "нормална" е най-точно. Защото в ЕС има няколко ненормални държави, и вече и ние сме една от тях. В прибалтийските републики това се случи още миналата година, включително се опитаха да бият посланик, в Полша също. Да не забравяме, че в Литва (мисля че беше), цялто руско малцинство са под-граждани, без ибирателни права, а тези, които имат гражданство и не знаят достатъчно добре националния език, ги депортират насилствено в Русия. Това е абсолютно европейско държание, според ЕК, ЕП и т.н.
19.
Тончо
21.12.2023 12:17:39
9
5
Сега архитектите от община Бургас , биха писали - заварено положение и да приключат случая.
18.
Коледно парти
21.12.2023 12:07:22
11
34
Лудоста и дивотията на управляващите явно няма да приключи с рязането на Паметника на Съветската армия!Отрязана глава на дете, войник, крак, тези хора от ДБ така се забавляват, така празнуват Коледа. Това им е най-успешния акт през годината!
Във всяка една европейска държава това поведение и този акт щеше да доведе до национални протести и оставка на всички, които са присъствали там. Срам и позор за вас и вашите организации. Лудостта ви няма край. Като казахме, че тези действия са варварски и фашизъм това имахме предвид. Сега кандидати да управляват София, от 5 месеца управляват страната, представяте ли си сами да управляват България. Засрамете се, вие сте новите варвари на България...
17.
MT
21.12.2023 11:59:36
0
22
Margarita Ruseva:
ПОПАДНАХ НА ТАЗИ САРКАСТИЧНА СТАТИЯ ОТ 1933, КОЯТО ДНЕС ЗВУЧИ СТРЯСКАЩО АКТУАЛНО...
През 1933 г. във вестник "Щурец" излиза статията "Пътеводител за България – пътища и безпътие". За неин автор е сочен големият наш сатирик и карикатурист Райко Алексиев. Когато човек чете текста, изпълнен с насмешка и ирония, остава с усещането, че сякаш е описана днешната действителност в родината ни. Ето и цялата статия:
"За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.
Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.
Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.
Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.
Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.
Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.
Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.
Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.
Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.
Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.
България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.
Националният девиз на държавата е „Съединението прави силата“, поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.
Държавният девиз на нацията пък е „Боже пази България“ . В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси."
16.
Помещица Митрофанова
21.12.2023 11:52:06
18
14
Денги НЕТ
15.
Моча приключи
21.12.2023 11:46:39
22
17
Има много по-важни въпроси за решаване.
14.
И какво?
21.12.2023 11:36:41
33
36
Има заповед, има експертно мнение, че фигурите са опасни, обаче съда не бил видял основание......
Мирише ми на политическо влияние в съдебната система!
Кой е тоя малоумен съдия, който от два правомерни факта измисли неправомерно действие?
Аман от държавна сигурност във всички системи и институции в Държавата!
Лустрация!
13.
до 13
21.12.2023 11:10:33
13
24
Малко уточнение.
"Западният трол" както го наричаш е от чирпанските села но сега е емигрант в Германия.
Същият който слави украйната ежедневно и мечтае за чеченците на Кадиров.
С психични отклонения е и и явен хомосексуализъм.
12.
Оруел
21.12.2023 11:04:34
19
17
Трябва да се направи някма система която да показва когато коментарите са от един и същи IP адрес (без да показва адреса). Голям смях ще падне половината коментари в тази статия са писани от един западен трол който никога не е ходил на запад и скоро ще остане без заплата.
11.
Айде стига вече
21.12.2023 10:53:56
44
25
ни занимавате с МОЧА!
Не само този в София, а и тези в другите градове на страната, трябва да бъдат премахнати!
Не може паметници на страна окупатор, да се извисяват по-високо от нашите паметници и с шмайзери в ръка да ни казват: ВНИМАВАЙТЕ!
10.
Чудесна новина
21.12.2023 10:51:58
36
23
Червени дядовци и бабички, на изчезване сте!
9.
Гражданин на България
21.12.2023 10:50:58
38
22
Страхотна новина. Надявам се така неформално да премахнат всички следи от мрачното окупирано минало на комунистическа Бъглария.
8.
До 5
21.12.2023 10:49:23
28
22
А мястото далие отчуждено или ей така заграбено както всичко , което са пожелали крадците-комуняги.
7.
Манипулатори !
21.12.2023 10:46:28
19
55
Паметникът е БЪЛГАРСКИ не е Съветски.
Що за журналисти сте ???

Десетки хиляди млади българи от Първа Българска Армия в състава на Трети Украйнски Фронт загиват в тази война !
Убити от германците докато се сражавали заедно с руснаците.

Що за журналисти сте ?
6.
ana
21.12.2023 10:44:39
44
21
айде стига по тая тема, затворена книга, следват останалите паметници дето трябва да се преместят
5.
До 2
21.12.2023 10:44:25
17
44
Със заповед в Държавен вестник. Порови и ще го намериш, лаладжийо! Отделно е в разрез с директивите на ООН, забраняващи всякакви демонтажи на паметници по всякакви способи.
4.
Дааа
21.12.2023 10:44:04
38
19
За тези арт-инсталации набедени за паметник във възхвала на чужди окупаторски сили има ли заповед за построяване , ми то да издигнем и на Осман паша по тая логика.
Това е княжевската градина, не е окупаторската... Князете заедно с окупаторите?
3.
Марк Твен
21.12.2023 10:41:18
11
38
Те така "управляват" цялата държава. Абсолютен Тоталитаризъм. Щом и Ментата изпълзя от сенките - дните им са преброени. Реално той управлява, Дебелян му е просто Аватар.
2.
?
21.12.2023 10:40:37
50
28
А с чия заповед са строени всичките тези тоталитарни символи, че сега ще искат заповед за демонтаж? Да ги местят всичките тези грозотии в музея на тоталитаризма и комунизма.
1.
Бойко Борисов verified account Tap to follow now!
21.12.2023 10:39:15
21
24
Имат разрешение от мен тулупи!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори