×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва ли ни фонд "Стамболов"? Ректори и синдикати са против финансирането на чужди университети


Трябва ли ни фонд "Стамболов"? Ректори и синдикати са против финансирането на чужди университети
Условието за нашите студенти да получат стипендия е да се върнат да работят в България поне 3 години
21 Декември 2023, Четвъртък, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В Бюджет 2024 са планирани 5 млн.лева за подпомагане на български студенти, учещи в чужди университети 

Възкръсва ли фонд "Стамболов"? Този въпрос си задаваха университетски преподаватели и ректори, след като на второ четене на закона за бюджета за 2024 г. в ресорната комисия бяха одобрени 5 млн. лв. в областта на висшето образование, с които да се финансира обучението на български студенти в чужди университети с изискването след това те да се върнат да работят в България. Развръзката стана ясна в понеделник вечер, когато въпросните средства бяха потвърдени и на второ четене на закона за бюджета в пленарна зала, пише вестник Сега.  

По същество именно това е идеята на фонд "Стамболов", лансирана от Кирил Петков още по времето, когато той бе премиер. Сегашното предложение, внесено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и др., е почти същото като предишното - гласуваните средства са предназначени за национална програма, която МОН тепърва ще подготвя, за "придобиване на степен на висше образование във висши училища в чужбина от български граждани с цел професионалната им реализация на пазара на труда в България".

През 2022 г. МОН предложи национална програма, която планираше да даде по 200 000 лв. годишно на 30 български студенти, учещи магистратура в 24 от най-елитните вузове по света. Условието бе те да работят поне 3 години в родината след дипломирането си. Тя обаче се провали, тъй като депутатите отхвърлиха идеята за финансиране на висше образование на българи в чужди университети, която бе предложена като промяна в закона за висше образование. Такава законова поправка бе нужна, за да се даде зелена светлина на въпросната програма, тъй като законът за висше образование разрешава финансирането само на българско държавно образование, но не и на чуждо.

В неделя на бюджетна комисия Красимир Вълчев от ГЕРБ (който е и председател на просветната комисия - бел. ред.) заяви, че срещу програмата е имало най-силни критики по време на обсъждането й в образователната комисия, както и че за нея има съмнения дали не противоречи на Конституцията. Той посочи, че в момента държавната политика се осъществява чрез държавните училища и дори частните български висши училища не получават средства. "Така най-малкото ще създадем основания и български частни университети да искат финансиране. На фона на намаляване на разходите за висше образование за 2024 г., ректорите казаха, че такава програма е обидна и показва ненавистично отношение към българското висше образование. Можем да затвърждаваме политиката си и през българските университети", коментира той.

По думите му, ако трябва да финансираме международно измерение на висшето образование, то по-скоро може да инвестираме в европейските университетски мрежи, които обединяват висши училища от всички страни. "От 2020 г. в закона за висше образование има разпоредби за договори между български студенти и български висши училища (по които образованието на студентите е безплатно, а след това те се задължават да останат у нас 5 г. - бел. ред.). Това е приложимо за медицината. През 2021 г. бяхме подготвили промени в план-приема, но тогава в качеството му на министър Николай Денков я отмени. Натиснете МОН да се приложат тази разпоредби, за да не изнасяме нашия капитал в чужбина - нека се намали държавно финансираният прием в медицината и да се финансира в зависимост от сключените договори", предложи той. Вълчев изрази и опасения, че държавата няма да си събере вземанията, ако студентът остане в чужбина. 

Идеята бе критикувана и от ИТН и "Възраждане", които изразиха опасения, че става дума за схема за източване на средства през НПО сектора. "С фонд "Стамболов" ПП-ДБ се пробват за втори път. Използват бюджета на гражданите, за да си пробутат собствените роднини и приятели. Дори е незаконно. Но те така са свикнали, защото са изпълзели от разни фондации и живеят с чужди пари", коментира Тошко Йорданов от ИТН. "Изпращайки надарени студенти, субсидираме чуждото образование. Малка е гаранцията, че ще се върнат. По-добре да привлечем качествени преподаватели тук", смята Димо Дренчев "Възраждане" ."Там ще отидат да учат децата на вашата номенклатура", заяви й съпартиецът му Цончо Ганев.

Румен Гечев от БСП защити идеята като чудесна, но по думите му трябва да се дадат сериозни гаранции, че студентите, чието обучение в чужбина ще бъде финансирано, ще бъдат избирани по ясни критерии. Според него обаче не е добре да финансираме директно чужди университети, затова следва идеята да се организира в България, например със сключване на договори между МОН и съответните студенти под условие, че те се върнат в България. "Тогава по друг начин ще стоят нещата, но без да финансираме пряко чуждите висши училища", заяви той.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че идеята е именно обучението в чужбина да става чрез договори. "Имаме талантливи българи, приети в елитни чужди университети. Те ще получат стипендия и така или иначе ще учат там независимо от българската държава. Тази програма е просто опит част от тях да бъдат върнати. Те ще получават безлихвен заем за периода на следването си и ако се върнат след 5 г., той ще им се опрости. Това е една от най-добрите инвестиции в най-талантливи ти студенти, които пак ще отидат там, ако са приети", заяви той. 

ОЩЕ ОТПОР

Срещу идеята, както и срещу недостатъчното средства за висше образование през 2024 г., протестираха вчера от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, подкрепени и от Съвета на ректорите. "Висшите училища в България са акредитирани и са част от Европейски образователни мрежи. Мобилността на учащите е осигурена по „Еразъм+“ с бюджет от около 26 млрд. евро за периода 2021-2027 г. и предлага огромни възможности за обучение, обмен и сътрудничество. Очакваме от българското правителство със същата загриженост да финансира желаещите да се обучават в нашите висши училища и те най-добре знаят как да организират международния обмен. България не е достатъчно финансово устойчива и не заделя необходимите средства за висше образование и докато не се постигне това на този етап предложението е нецелесъобразно", заявиха оттам, припомняйки за липсата на средства за редица дейности във висшето образование в бюджета за 2024 г., сред които 50 млн. лв. за висшите училища, които да се дадат според комплексната им оценка за качество. Според синдиката за да се задейства програмата, са нужни промени в закона за висше образование.


В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
градски
22.12.2023 09:10:54
2
4
Умнокрасиввите либерали/комунисти вече знаят следващите 5 години кой ще се ползва от тази екстра. За нас го правят да учат те безплатно.
9.
!
22.12.2023 07:51:32
1
6
Трябва ни! Българското образование е боклук и не може да "произведе" мислещи хора!
8.
DB7
22.12.2023 07:08:43
1
5
МН ПРОСТ НАРОД..ТОЙ СОФИЙСКИЯ ВЕЧЕ НЕ Е В 1ВИ ХИЛЯДА УНИВЕРСИТЕТИ В СВЕТА РАНКИНГ НИВО КАЧЕСТВО..ПРЕДИ БЕШЕ НА 200 ПОСЛЕ 600МЯСТО ПРЕДИ 10ГОД..3 МИЛИОНО ЕВРО ИНВЕСТИРАНИ В 30 ЕЛИТНИ СТУДЕНТИ С МАГИСТРАТУРИ В НАЙ-ЕЛИТНИ УНИВЕРСИТЕТИ Е ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ..И ЦЪРВУЛИ ЗАПОМНЕТЕ..ОТ ТЕЗИ ХОРА ВИНАГИ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ДЪРЖАВА €100К СТАРТОВА ГОДИШНА ЗАПЛАТА С ТАКАВА МАГИСТРАТУРА €100~150К
7.
Българина
22.12.2023 05:21:42
3
9
Ти им плати 5 милки, пък после чекай да се върнат, хех.
Наивници...
6.
Другаде е заровено кучето!
22.12.2023 03:59:46
2
8
5 години да плащаш, 10 години да бачкаш. Трябва да си луд, като положението е "Фончо"!
Оная щерка - за бакалавър няма, за магистър има -общински здравен консултант в Пловдив.
Миомата- шеф на фонд"Земеделие", с фалшива германска диплома, милиарди евра, голяма работа. Много й трябва да знае колко са!
Има една службица в Бургас, бая народ, половин човек няма назначен след конкурс, всичките са връзкари.
Ако истински мислят да реализацията на младите, трябва да почнат от другаде. Това е "дайте да дадем" .Фонд " Бъгс Бъни" ще е за "нашите" деца, да спестим лев, да се оправят, пък я се върнат, я не...
5.
Тъпо е.
22.12.2023 02:43:55
3
6
Стимулира образованието в чужбина. А не може ли от същото за студенти в България срещу задължението да работят за българска компания/институция 10 години ? Или пък да им се превежда заплатата в българска банка (те май останаха по-малко от пръстите на едната ръка) или задължението да отпадне, ако си семеен и ти се роди 2 ро дете, напр.
4.
Ей
22.12.2023 01:40:30
0
7
Ще не накарат да замина да уча на дърти години. 3 год8ни широка с оръсти. След това ще се прибера да работя като консултант-продвач.
3.
Пак за крадците
22.12.2023 00:19:46
1
15
Дето крадат от държавното им се досвидя и ще си осигуряват безплатно учене за некадърните им сопополанковци...
2.
Филю
21.12.2023 22:34:55
5
15
Искам да си купя Диплома ! Наддавайте ! Шматароци , и после да стана депутатин.......поне ! И да прибирам комисионни ! Ши дам някой лев ама после ши лапам здраво за благото на народа балъци такива !
1.
Дърт спекулант с дълбок джоб
21.12.2023 22:05:40
4
23
Младите осъзнават че "образованието" в България е безполезно и бягат!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори