×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Родната журналистика – обикновен папур в политическото ни блато


Родната журналистика – обикновен папур в политическото ни блато
Цензурираното интервю с руския посланик в БНР даде коз в ръцете на поддръжниците на Русия
19 Декември 2023, Вторник, 10:22 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

И откакто Делян Пеевски стъпи на евроатлантическото поле у нас, все по-рядко чуваме за Христо Иванов и Кирил Петков, които тотално се обезличиха

Скандалът със спряното интервю с руския посланик в БНР доведе до няколко неща. Първо – в желанието си да се спре пропагандните слова, които със сигурност  е изрекла Елена Митрофанова, от програмния съвет (или по вероятно, някои наши политици) дадоха коз в ръцете на поддръжниците на Русия и в частност на посланика – безспорно тя беше цензурирана. Второ – политиците, по-точно властимащите, дирижират какво да се пуска и говори в повечето медии, което всъщност е отдавнашна обществена тайна. И трето – Делян Пеевски за пореден път обезличи ПП и ДБ, тотално изземвайки им ролята на евроатлантици.

Митрофанова в ролята на жертва

Няма абсолютно никакво съмнение какво е казала Митрофанова в сваленото интервю – ние нееднократно сме чували позицията ѝ, знаем и вижданията ѝ за МОЧА (паметникът на Съветската армия в София) и неговото демонтиране, което тече в момента, знаем и какво мисли за Украйна. Няма никакво съмнение, че тя – както винаги – щеше да използва възможността да ни поднесе руската позиция по въпроса, да ни размаха пръст, че обслужваме западните интереси и да заклейми действията ни като неоправдани, необясними, жалки. Тоест нищо ново!

Да, БНР е национално радио и е някак неособено професионално да се лее пропаганда на страна, окупирала друга, което води до въпроса докъде се простира плурализмът и къде отстъпва място на професионалните стандарти и границата между правото на мнение и възможността държава агресор да агитира свободно.

Обаче нека не забравяме, че България все още има дипломатически отношения с Русия и съответно Русия има посланик в България, който има право да изразява позицията си, колкото и да не ни се харесва или дори е на ръба на моралното.

Няма как да отречем и друго – дори самата Митрофанова да бъде спряна, което се случи в конкретния случай, нейното мнение е споделяно от журналисти, анализатори и общественици, на които пък никой не може да им забрани достъпа до медиите, поради което те също ежедневно ни запознават с „руската гледна точка”. Всъщност тя нямаше да каже нищо по-различно, нищо по-скандално, нищо по-ново от вече чутото от всеки, който има достъп до медия или дори само до социалните мрежи.

И в момента постигнато е единствено това, че тя напълно резонно и с пълно право може да заключи, че е цензурирана. И жертва.

КОЙ спря излъчването на интервюто?

След разразилия се скандал програмният съвет на общественото радио излезе с официална позиция, в която отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията, като заяви, че решението да се спре интервюто е взето, защото е „установено нарушение на правилата за безпристрастни интервюта, не са спазени и принципите за отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни”.

Позицията на ръководството звучи логично, обаче всичко щеше да е доста по-различно, ако предишния ден именно за това не призова лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. И нямаше как да не се направи връзката между искането на депутата и последвалите действия на БНР. Още повече, че в последните месеци всички вече отлично знаят, че каквото каже Пеевски, то мигновено се случва.

Стана ясно и че от украинското посолство също са били категорично против гостуването на Митрофанова в "Политически НЕкоректно" на Петър Волгин, като също са призовали интервюто да не види бял свят. Имат ли право да са възмутени – определено, имат ли право да не са възторжени тя да пропагандира позицията си по медиите – да, имат ли право да изискват цензура – не.

Още повече, че по думите на Волгин, от предаването, още преди няколко седмици, са изпратили официална покана до украинската посланичка да им гостува. Олеся Илашчук просто трябваше да направи това, което Митрофанова – да се отзове на поканата, като щеше да получи чудесната възможност дума по дума да обори казаното от руския посланик.

А  в момента у уважаемият слушател се насади тягостното усещане, че какво да слуша, да гледа и да чете, не решава той, а управляващите към конкретния момент... плюс чужди граждани, а журналистите ни са просто парцалени кукли, които са моделирани от силните на деня.

Разбира се, съществува възможността действията на ръководството на БНР да са просто съвпаднали с позициите на Пеевски (и Илашчук), но знаейки каква е последователността на събитията, не пропускайки и как обикновено се случват нещата у нас – надали. Да не забравяме, че за предстоящия разговор с Митрфонанова се е знаело още от сряда, интервюто е записано в петък, а едва след искането на Пеевски, е свалено.

БНР си вкараха автогол, защото първо – не спряха интервюто поради обществените реакции, второ – не го направиха и заради позициите на Митрофонова, а след острата реакция на санкциониран за корупция политик.

А каква игра играе Пеевски, дали не прави услуга на руския посланик с действията си, какво всъщност цели, най-добре знае именно той, но благодарение на БНР отигра отлично желанието си.

Къде са ДБ и ПП?

 

Абсурдността на ситуацията се допълва от реакцията, по-точно - липсата на такава от страна на ДБ и ПП. Всеки очакваше – резонно – възмущението от гостуването на Митрофанова в БНР да беше остро изразено от въпросните две формации. И щеше да е логично, макар и пак неправилно, ако именно техните действия бяха довели до свалянето на интервюто с Митрофанова.

Но откакто Делян Пеевски стъпи на евроатлантическото поле у нас, все по-рядко чуваме за Христо Иванов, за Кирил Петков, за иначе доста шумните и знакови доскоро лица (особено от ДБ), които от години развяват знамето на евроатлантизма у нас.

Въпросните тотално се обезличиха, нещо повече – те не смеят дори да вземат отношение по много теми, които с готовност е прегърнал депутатът от ДПС, който пъкбуквално се гаври с тях, като им иззе дългогодишната (и единствена) ниша, която в голяма степен ги вкара и в парламента. Другите бяха реформата на съдебната система и промените в Конституцията, които също им бяха отнети. Отново от ДПС и Пеевски...

Страх ли ги е, забранено ли им е, свили са се в ъгъла с надеждата, че скоро тази тягостна (не)коалиция ще приключи ли. Очевадно е, че ДБ и ПП неистово се нуждаят от подкрепата на ДПС, в частност от тази на г-н Пеевски, и доброволно са приели ролята на послушни кученца, които чакат команда от господаря. Ако се справят – ще получат за награда лакомство, ако не – господарят може да ги срита или по-лошо – да си вземе друго кученце.

В по-дългосрочен план съществуването и на двете формации ще и вече е сериозно поставено под въпрос, защото ДПС много по-успешно и убедително се вписа в тяхната ниша.

Журналистика ли, то държава няма

Като стана дума за ДБ и Христо Иванов, той също има подобен епизод със спряно излъчване. Преди около година, по време на закрита среща на парламентарната му група, изтекъл запис показа какво се случва зад кулисите на преговорите между БСП, ДБ, ИТН и ПП за съставяне на бъдещ кабинет. На записа се чу как Иванов коментира коалиционните партньори и избора на председател на КПКОНПИ, а след като в края на записа става ясно, че той е излъчван, заявява: “Въпросът е да се махне от сайта на "Дарик". Който видял, видял!”.

Нищо ново, нищо неочаквано, нищо нетипично за нашето медийно ниво...

Политическа цензура има навсякъде, но в България е прекалено прозрачна, предвидима и елементарна. Не, че цензурата може да е принципна, но в определена степен по света почива на някакви отдавна изразени и поддържани позиции, а у нас е тотално зависима от силните на деня. И съответно е постоянно променлива.

Днес сме с Русия – цензурираме враговете им, а за неудобните – лагери, вече сме евробрандирани – секира по несъгласните с всичко, спуснато от новия Съюз. И най-безумното е, че и от двете страни са едни и същи хора, които просто периодично си променят вижданията както им е лично угодно, което за пореден път показва колко пародийна е политическата система у нас, барабар с кукловодите-политици.

Лица, които допреди 1989-та обслужваха руските интереси, след това станаха първи апологети на новата реалност.  Такива, които години наред са пропагандирали едно, нямат капка свян да се метнат на амбразурата, вече яростно защитавайки обратната позиция.

Безпринципността на родните ни политически избраници, липсата на държавници, а не просто на мекотели, които сменят позициите си колкото често на бебе му се сменят пелените, ни набутват още по-дълбоко в блатото, в което така или иначе битуваме от години.

Каква свобода на словото, каква журналистика, та то държава няма...


В категории: Животът


13
Коментара по темата
13.
Браво
20.12.2023 08:37:53
0
1
на Виктория!
Да, държава няма, има територия и население, овладени от мафията! С промените в Конституцията се доказа за пореден път.
Народе, къде си?
12.
Свещници
19.12.2023 16:28:47
2
0
Абе що така" българина "волгин Не му мине през ум да направи едно интервю с посланика на Сащ .Ок разбирам .... мрази го. Тогава поне на германския или испанския посланник примерно Все към русия и руското ги тегли русоробите Копейката виси там и си прави селфита с мутрофанова Волгин се скъса да я кани на интервюта..
11.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
18.12.2023 19:04:13
0
1
такава жалка история......и кой го публикува....смях в залата
10.
Маргарин
18.12.2023 18:53:29
0
4
Да питам четната журналистика защо под вашата флагманска статия "Празничен декември за украинската общност в Бургас" не може да се коментира ? Нали уж подкрепяме горките украински бежанци, или това е "друго"
9.
Кой?
18.12.2023 11:37:42
1
16
Боже боже! Кой го публикува!
Вие цензурирате коментари,повтаряте като папагали,написаното с труд и акъл от някой!
Дори не си правите труда,първо да прочетете това което уличава вашата медия-цензура дори на коментари,или невъзможност да се коментира?!Защо ли,уважаеми журналисти!Във вашият случай -самопростреля те се,щото сте само копи пейс!Четете преди да публикувате!Свобода на словото,ама друг път и другаде!!!
8.
Хаха
18.12.2023 10:24:02
1
12
ОПГ „Рипъблик ъф Бългейрия”. Смях през сълзи. После - само сълзи.
7.
.I.
18.12.2023 10:21:45
17
8
Виж сега, другарко - журналистка. Да отиде Жигулкин в Расия, да вземе интервю от Навални и да го излъчи. Пък тогава може и на Мутрофанова. Нали така ? да е справедливо...Помиярни, подмолни...За свободата на словото се загрижили...
6.
*********
18.12.2023 10:19:07
3
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
До 12
18.12.2023 10:15:54
7
2
А вие може и под вола теле да търсите. Без солидни доказателства говорим за спекула.
4.
12
18.12.2023 10:14:04
4
12
До1:А цензура ли е свалената статия в сайта Афера на проф. Любомир Георгиев "братко Ахмед". Явно само с русофобия се почва и тръгва фашизма.
3.
Българина
18.12.2023 10:07:09
3
14
По времето на чичко Бойко искаха да махнат Волгин(пак за неспазване на правила и стандарти).
Тогава той лично се застъпи ЗА Волгин.

Сегашните нямат свян да свалят интервюта и какво ли не, гаче ня@КОЙ им вярва вече...
2.
ХХ
18.12.2023 10:02:05
5
12
Елеонора , а не Елена Митрофанова......
1.
ок
18.12.2023 09:51:30
22
8
Спряното интервю с руския посланик не е непременно доказателство за политическа цензура. БНР е обществена медия, която има право да определя собствените си правила и стандарти. Възможно е БНР да е спряла интервюто, защото не е било в съответствие с тези правила и стандарти.
Липсата на реакция от страна на ДБ и ПП може да се обясни с други фактори, освен с тяхната зависимост от ДПС. Например, възможно е ДБ и ПП да са решили да не реагират, за да не дадат повод на руската пропаганда да се представя като жертва.
Политическите партии често се опитват да повлияят на редакционната политика на медиите. Това не е нещо ново или уникално за България.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори