×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новите алгоритми на Инстаграм удрят и по инфлуенсърите


Новите алгоритми на Инстаграм удрят и по инфлуенсърите
Инстаграм не дава яснота за принципа на работа на новите алгоритми, но режимът става все по-рестриктивен
15 Декември 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Обстановката в социалната мрежа е казармена – потребителите се блокират масово, без мотиви

Споделяйте в стори, харесвайте всичките ми публикации, отбелязвайте много приятели в поредица коментари, следвайте тези десет страници, а някой от вас ще спечели нещо.

Това е оръдието на труда на инфлуенсърите в Инстаграм по целия свят, благодарение на което те получават солидни рекламни договори, ползвайки безплатната платформа на социалната мрежа. Колкото повече последователи всекидневно харесват, коментират, тагват, споделят безкрайно публикациите им и следват десетките предложени от тях страници, толкова по-сочни са и договорите.

Някои инфлуенсъри, като всеизвестната Виктория Капитонова дори разработиха онлайн курсове как да се печели от Инстаграм. Като пример тя винаги сочи себе си – последната ѝ придобивка е луксозен апартамент, купен само със средства от сторита и публикации в социалната мрежа.

Но Инстаграм, изглежда, е решил да сложи край на това да е безплатна платформа, върху която други трупат огромни печалби. Поне така изглежда, след като се проследят промените в алгоритмите, които социалната мрежа поетапно започна да въвежда от средата на лятото.

Те могат да се обобщят така: режимът става все по-ограничителен, а наказанията – все по-сурови.

Тези промени продължават да се случват и в момента, като едва ли е останал потребител, който е активен в социалната мрежа, и след края на лятото не е бил наказан поне веднъж. При това без мотиви, без никакви обяснения.

Обикновено след поредно харесване на публикация, отбелязване на приятел в коментар или последване на нов профил се появява плочка „Не можете да харесвате публикации (отбелязвате, последвате нови профили) в момента. Ограничаваме колко често можете да използвате определени функции, за да защитим общността. Опитайте отново по-късно“.

„По-късно“ в най-честия случай означава 24 или 48 часа, но напоследък потребители споделят, че наказанията траят и по 3 дни, седмица и дори месец.

Този ограничителен режим вече започна постепенно да дава своите плодове. Ако преди бе масова гледка под инфлуенсърска публикация с обещание за някакъв подарък едни и същи хора да пубилкуваха до 30 коментара с десетки отбелязани лица, сега страхът от наказание си казва думата – коментарите видимо са намалели. Както и отбелязваните в тях лица.

Все повече потребители, наместо приятно изживяване в социалната мрежа, се сблъскват с ограничения като това

Миналата седмица Инстаграм нанесе още един пореден удар срещу инфлуенсърите, ограничавайки коментирането под техните публикации до санитарен минимум. Промяната е все още в тестов режим и не е въведена при абсолютно всички потребители, но нейната цел е ясна – масовото отбелязване в коментари да се пресече. Всеки отбелязан профил вече ще получава не нотификация, а лично съобщение, че е бил тагнат с връзка към мястото, където се е случило. Получаването на подобни съобщения е достатъчно дразнещо, особено в случай че е и масово, и ако отбелязаният не е давал съгласие за това, може да докладва човека, който го е тагнал, посочвайки като причина „спам“. А това е много възможно да донесе наказание за „виновното лице“.

Впрочем Инстаграм вече активно насърчава докладването/доносничеството, което е в допълнителна помощ към работата на новите алгоритми. В момента да се докладва коментар е толкова лесно, че ако се превърне и в масово, допълнително ще увеличи наказанията на потребителите за щяло и нещяло.

Прави впечатление, че новите алгоритми работят доста избирателно. В „Правилата на общността“, по които функционира социалната мрежа, няма никаква конкретика. Но те, изглежда, се ръководят от критерии като например колко „стар“ е профилът, какви ограничения е имал в миналото, колко често е бил докладван за „злоупотреби“ и т. н. Това прилича повече на създаване на лично досие за всеки потребител, въз основа на което се решава кога и какви наказания да му се прилагат.

Миналата седмица специализираният в проследяването на различни алгоритми и съвети за ползване на социални медии сайт aigrow.me публикува дълъг анализ, който се опитва да хвърли светлина как точно се случват наказанията в Инстаграм след новите промени. Според него няма твърдо установени тавани за различни дейности, а спрямо всеки потребител се действа индивидуално, но крайната цел наистина е пълна промяна в Инстаграм.

Сайтът допуска, че ограничението за следване/прекратяване на следване на профили на ден за стари абонати на мрежата е между 150 и 200. Но признава, че потребители са били наказвани и за само пет последвани нови профили. Aigrow.me съветва всеки да се опитва да поддържа поведението си естествено. Дори пет последвания в рамките на две минути може да се сторят съмнителни и да доведат до блокиране на профила. Най-големият брой публикации/снимки, които можете да харесате е до 1000.

Но, посочват от aigrow.me, това не е еднакво число за различните потребители. В някои случаи, в зависимост от предишно поведение, профил може да се блокира дори след като е харесал и 70 публикации в рамките на няколко часа.

Най-сериозни наказания „новият Инстаграм“ раздава за коментиране.

Aigrow.me е преброил, че с промените в алгоритмите най-често блокиране се постига, ако даден профил е написал около 180 коментара за денонощие, но е имало случаи наказание да е отнесено и за само 40, ако „досието“ на потребителя е вече пълно с предишни „провинения“. Ограничението за час е 12-14 коментара.

С всеки един след тях над профила виси „брадвата“ на алгоритмите с 24 или 48-часова забраана да коментира, твърдят от сайта. В случай, че сте имали подобно „провинение“ и преди, наказанието може да е и за 3 дни, а в някои случаи и за седмица. Ако след това „виновното“ поведение продължи, е възможно профилът да бъде деактивиран.

„Непременно се уверете, че не публикувате един и същи коментар с тагнати лица в него няколко пъти. Алгоритмите може да решат, че спамите и да ви накажат“, съветват от aigrow.me.

Виктория Капитонова показва новия си 100-квадратов апартамент, закупен по думите ѝ само от сторита и „работа“ в Инстаграм

Инстаграм се усеща като монополист в своята среда и си позволява поведение каквото не би имал, ако бе заобиколен от други подобни конкурентни платформи. Това самочувствие, породено от растежа, обаче понякога рикошира като бумеранг. България помни такъв случай от зората на интернет. В последната година на миналия и първата на новия век най-масовата електронна поща бе мейлът на Дир.бг.

Това събуди самочувствие у собствениците му, които се почувстваха монополисти, че те решиха да направят пощата си платена. В мига тя беляза такъв огромен отлив, от който не успя да се възстанови никога. Не помогна и обратното решение отново да е безплатна две години по-късно. В крайна сметка каквото си направиш сам никой друг не е в състояние да ти го стори.

След цялата нова казармена среда, въведена в последните месеци от Инстаграм - при толкова много ограничения, които са и без ясни критерии, - следващият апартамент на Виктория Капитонова, купен със сторита, може и да се позабави във времето.

 




6
Коментара по темата
6.
hahaha
16.12.2023 09:33:56
0
12
Тая си е скъсала задника от бачкане да и го купят тоя апартамент, в буквалния смисъл
5.
До 4
16.12.2023 07:09:38
1
7
Забрави за Луко, и "Аутопсия форест"- хотела дето прибираха болни от КОРОНА
4.
VikitU
15.12.2023 23:37:50
1
17
аз къде мога да докладвам флагман за спам с постоянни реклами на топлофикация кмета и още други паляци дето вместо да им четкат имиджа трябва те да четкат в затвора барабар с подлогите от тоя парцал
3.
Преди малко
15.12.2023 21:42:20
3
15
Имаше катастрофа от Трапезица преди светофара на Драме Груев. Вземете да сложите легнали полицаи, че много некадърници шофират без да гледат светофарите.
2.
00
15.12.2023 21:39:00
4
30
Мен ми е чудно какъв изпаднал чикибоец трябва да си за да кажеш, че това от снимката е красиво. Простите пубери и пубертетки издигат такива простакеси и наркомани в култ
1.
Добре бе Божидар
15.12.2023 21:06:15
1
26
Имаше смисъл докато не видях,че това не е поредната реклама на Викито общата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори