×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И в Бургас си имаме два, още по-големи, но не ги режем с ъглошлайф


И в Бургас си имаме два, още по-големи, но не ги режем с ъглошлайф
Символи на комунистическия режим по смисъла на закона из мирен Бургас има на много места - из ЦГЧ, в Морската градина, по кому е нужна тази истерия?
14 Декември 2023, Четвъртък, 17:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Всъщност, противно на натрапваното в обществото мнение, няма нормативна рамка, която задължава държавата да премахва тези паметници

Считано от 5 май 2000 г., със закон, приет от правителството на Иван Костов, комунистическият режим в България е обявен за престъпен. До днес символите на същия този строй стоят в градове и села, по училища, по публични сгради, по площади и паркове. С умисъл или не, в Закона "Костов" е пропуснато изискване символите на този режим да бъдат демонтирани като недопустими за българската демокрация.

Иначе София, в годините на новия обществен строй, води в „надпреварата” по унищожаване на соц емблемите у нас. Започна и демонтаж, ако може така да се нарече демонтаж, разпарчетосването  с ъглошлайфове, на паметника на Съветската армия, наричан МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия, за незнаещите и родените през този век).

Няма да навлизаме в полемика трябва или не трябва да се премахват тези паметници, нужно ли е те да бъдат структурирани в експозиция някъде, дали трябва да имат табели, които ясно да указват, че са част от тоталитарния режим, ако са успели да опазят оригиналните си места. Не е и нужно, защото обществото е достатъчно поляризирано. И то умишлено. Фактът е, че повечето от тези паметници съществуват от 50-те години на миналия век и до днес са все в показните части в градовете и селата,  хората са свиканали с тях, повечето дори не ги забелязват в забързаното си ежедневие и ги приемат като нещо, което просто си е било там. С изключение на крайно фанатизираните от двете страни - едните, които са убедени, че те са срам за България и трябва моментално да бъдат премахнати, а другите, които са напълно сигурни, че те са важна част от историята, че трябва да се запазят и дори са хубави. На повечето хора не им дреме.

Слънцето свали маската на Альоша в Бургас, опасен ли е паметникът?

Бургас не е изключение. Наредени рамо до рамо с Пловдив и ние си имаме „Альоша”. Паметникът, който няма указателна табела на кого е посветен, за кое събитие се отнася и какво символизира незнайният воин, паднал в борбата срещу фашизма - тропа, която ще срещнем навсякъде, ако проверим каква е била идеята зад подобни паметници от силните на деня в периода 1944-1989 г. Някой ден, със сигурност и за настоящето ни идните поколения ще говорят негативно в минало време. Ще има групи, които ще напират да събарят вдигнатите от съвременниците ни монументи.

Митко Иванов разкри защо Альоша трябва да се премахне и кои са златните години на Бургас

Альошата в Бургас, видно от скрити документи, всъщност е посветен на „нашия велик вожд Йосиф Висарионович Сталин”. Официално бургаският паметник на Съветската армия е построен през 1953 г. и изобразява войник с вдигната към небето лява ръка. Той е висок 20 метра,  бронзови релефи в основата му изобразяват сцени от посрещането на съветските войски в Бургас. Автори на проекта, който вече 70 години се издига реализиран в сърцето на пл. „Тройката,” са арх. Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. Пак официално, монументът е посветен на Червената армия, която има решаваща роля за победата над нацистка Германия в епилога на Втората световна война. Някои биха оспорили и това, разбира се. Особено в контекста на настоящата продъжалваща военна операция в Украйна, която обостри крайностите по света и у нас по отношение на Русия.

В чия чест е издигнат най-спорният паметник в историята на Бургас - Альошата (ДОКУМЕНТИ)

Трябва ли да се изчегърта от сърцето на Бургас  Альоша? Въпросът ще оставим с отворен отговор. Той се извисява над Коледния базар и с лице към елхата, няма обозрим хоризонт за неговото демонтиране, за разлика от София, където новата местна власт "бързо взе нещата в свои ръце". За добро или за лошо, ще покаже времето.

В разгара на конфликта в Украйна, Альошата в Бургас бе многократно таргетиран ту от украинци, ту от наши русофоби. В основата му, където са релефите, бе изливана червена боя, бяха писани обидни думи. Но в общи линии и този монумент има същото присъствие за хората, както всички останали такива в България - за някои е трън в очите, други направо го ненавиждат, на трети не им пука за него, четвърти го приемат, защото са свиканали с гледката, а на пети дори им харесва. Това е резултат от допитването на Флагман, направено днес сред общо 50 минувачи между 10 и 13 часа Какви изводи може да се направят от това допитване е в ръцете на социолозите. Може би само официално публично проучване може да покаже реално нагласите. И всъщност това е единственият начин да се вземе разумно решение, за разлика от столицата, където държавата просто реши да го махне, а СОС услужливо се съгласи. Все пак те представляват народа, ако се имат предвид резултатите от последния парламентарен и местен вот.

Но Альоша не е единственият артефакт, останал от обявения от Костов за престъпен обществен строй на диктатура на пролетариата от периода 1944-1989 г. Другият се намира в сърцето на Морската градина в Бургас. Пантеонът е, изненадващо, посветен на загиналите в борбата срещу фашизма. Както казахме, тази тропа се повтаря всеки път. Той е построен много по-скоро - през 1981 г. като мемориал. Автор е скулпторът Валентин Старчев, който още е сред нас. Вътрешността на кръглото здание е с изписани имена на антифашистите, които са загинали в периода на Втората световна война, преди 1945 г. До 1989 г. пред символичния му вход е имало караул от ученици, облечени във военноморски униформи и въоръжени с АК-47. Местоположението на Пантеона също не е случайно - той се намира в т.нар. „експозиционна” част от парка, която оформя подхода към Флората.

След падането на Тодор Живков „вечният огън”, който гори в центъра на сградата е загасен, а входовете заключени с катинари малко по-късно, защото... постройката започна масово да се използва за публична тоалетна. Култура и образование.

Само във Флагман.БГ! Вижте как Пантеонът на Бургас можеше да стане дискотека с пийпшоу

Сега, дали Пантеонът може да се премахне и трябва ли, това вече е интересен въпрос. И той е част от престъпното тоталитарно минало, според същия закон. В София например, негов аналог бе Мавзолеят на Георги Димитров. Построен за рекордните 6 дни, той рухна след 6 дни опити. Първите няколко експлозии само успяха да килнат сградата на една страна и се наложи намесата на тежка техника, която „на ръчен режим” да събори мразеното здание. История.

Но интересното е, че докато за Альошата от години се говори, че трябва да изчезне, за Пантеона в Бургас и дума не се казва. Може би, защото би било много по-трудно да се разруши. Иначе има идея  пред него да се напише ясно и отчетливо, че е монумент на престъпния режим и в това донякъде има логика. Ако сме докрай честни трябва да споменем и идеята на лидер от първото СДС в Бургас, вече покойник, който внесе предложение пред кмета Продан Проданов, също покойник, през 1992 г. Пантеона с надстрояване да стане дискотека, като в партерната му част се оформи пийпшоу. Докладната така и не видя бял свят, а имаше и идеен проект.

Като говорим за социалистически/комунистически паметници, няма как да не споменем бюстовете на „герои” антифашисти, разпръснати из цял Бургас. Те не са един или два, а някои от тях категорично нямат никакво отношение нито към града, нито към хората в него. Например интересната персона на Велислав Драмов - врачански партизанин, убит на 25-годишна възраст от войските на царска България. Не е и единствен.

Точно тези бюст паметници са най-лесната „мишена”. Но и те, до днес, 23 години след обявяването на комунистическия режим за престъпен, все още не са преместени в музей или нацяло заличени.

Бюст на врачански партизанин гордо кичи Морската градина на Бургас

За разлика от паметната плоча пред ПГМЕЕ, познато още като ТМТ или Механото, която бе показно свалена от фасадата на сградата. И то не заради изброените имена на загинали ученици „антифашисти” - доколко е възможно 17-годишен да бъде адекватен в преценката си коя политическа идеология да следва, е друг въпрос. А заради червената звезда, която го кичеше.

И докато в София показно и парче по парче свалят омразния им МОЧА, в Бургас паметниците са си на мястото. Сега, дали това е правилно, или не - вие преценете. Но в действителност най-разумното, което оттук нататък може да се направи, ако изобщо е необходимо нещо да се прави, е да се проведе мащабна анкета. Резултатите вероятно ще бъдат изненадващи за мнозина.

 


В категории: Бургас , Политика


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
114
Коментара по темата
114.
Смърт за родопредателите
14.01.2024 17:55:47
1
0
Сваляте още паметници и снимки на хората които ни спасиха от Турция от Германия и от редица други европейски безобразие долни жалки родоизменници да горите в ада живи и вие и децата ви
113.
за паметника
19.12.2023 14:43:21
1
2
Имаме гласовито малцинство, което говори високо от името на всички хора. Това не е само в България, така е в цяла Източна Европа. Ако някой си мисли, че събаряйки един паметник, сваля слой история, то това е истинска самозаблуда”, отбелязва социологът Иво Христов.
112.
XX
19.12.2023 09:09:09
0
2
До 110

"Берлин е разделен до 1991 Стената между западен и източен е изградена 1953 г " - мухахаха... Стената е изградена 1961ва година, въпреки желанието на немските комунисти да я изградят още 1952-3 година., когато ФРГ с начело "бащата на републиката" Конрад Аденауер отхвърля първото предложение двете германии да се обединят.
Факти.

ПП. И предложението за обединение и отказът да се построи стена разделяща Берлин идват от Сталин - обичащ и вярващ в германия повече от немците.
111.
за паметника
18.12.2023 00:05:13
0
2
Българският президент Румен Радев също се застъпи за паметника на съветската армия: „Когато няма решения за настоящето и позиция за бъдещето, се води война с миналото. Варварското разрушаване на паметника е опит за пренаписване Освен това силно изостря конфронтацията в обществото"
110.
До 104 Тъп русофил
17.12.2023 15:35:19
3
1
Научи история вземи се ограмоти А не лъжите на русоробите Берлин е разделен до 1991 Стената между западен и източен е изградена 1953 г През въпросната година когато руснаците издигнаха този паметник Берлин беше окупиран от руски британски английски войски .Разделен на 3 зони Монумента изградиха руснаците в тяхната зона на влияние в Берлин тогава .През 1953 когато бе издигната стената Той попадна в Западен берлин Точно непосредствено до стената Руснаците изградиха умишлено стената така Че паметника който по договор не може да се премахне Да остане за престиж и назидание в Западната (американската) част на берлин Тъй наречения Западен Берлин който принадлежеше на Западна германия Това е историята ..ама истинската А не на копейките дето те омайват и манипулират кухата картуна. С този във Виена е същата история.
109.
ПатрЕот
16.12.2023 22:06:50
13
9
До всички патрЕоте , дето са фенове на РАЗпутин . Малко ли национални герои имаме, които са дали живота си за свободна и независима България , че да не заслужават един свестен паметник , а трябва на някакви си знайни и незнайни войни да им слагаме цветя и венци незнайно за какво. Опомнете се бе патрЕоте.
108.
незаконни действия на община София
16.12.2023 20:11:47
5
6
Става въпрос за незаконни действия на държавна земя и към държавен паметник от лица на областната управа в София.
Кой им е наредил, след като в София е забранено да има украса за Коледа и се правят празненства "Дядо Мраз е Пеперасс"?
"Дядо Мраз е пеперассс. Розовото пони на Мис Бони и коледната украса на Васко Ушето от София прайд Christmas Edition"
https://pik.bg/дядо-мраз-е-пеперассс-розовото-пони-на-мис-бони-и-коледната-украса-на-васко-ушето-от-софия-news1205781.html
Това е копие от заповедта от 14 декември:
"Министерството на културата е наредило демонтажът на ПСА да спре още на 14 декември
Това става ясно от официален документ, разпространен от БСП-София"
https://dnes.dir.bg/politika/mk-e-naredilo-demontazhat-na-pametnika-na-savetskata-armiya-da-spre-oshte-na-14-dekemvri
107.
пацо
16.12.2023 19:52:23
6
10
Нищо не пречило Освободителната червена армия , да не идва при нас а да завие нагоре към Берлин. Тук е нямало немски войници, ние не сме ги канили на гости.
Просто новото правителство не е имало време да подготви отбрана.
Те са дошли не заради фашистите , които с се изтеглили, дошли са специално за нас да ни сритат..и ние им сме се нагъзили...
106.
politico
16.12.2023 12:42:51
11
7
Един живот имате, замислете се кой как ви предлага да го живеете. И да нямате шанс вечно нагъзени на Путин. Давайте му ключа за Варна и Бургас.
105.
До 104 :
16.12.2023 12:04:15
4
8
Адмирации за коментара!!!
104.
До 103
16.12.2023 08:36:41
13
24
Паметника е открит през 1949 година ве, куха кратунке!! Окупирано ти е само малкото, гладко мозъче!
Немците вече 3 път му правят поддържащи ремонти и го държат в идеален вид! Още ли са окупирани а, неграмотник??
Във Виена е по същия начин!! И те ли са под окупация? Будапеща, Брати слава...??
Нарочно ви създадоха такива олигофрени, да ви манипулират без да излизате от вкъщи!!!
103.
До 102
15.12.2023 21:07:35
21
15
Паметникът в центъра на Берлин е построен от СЪВЕТСКАТА АРМИЯ по време на окупацията, не от германицте, тъпак. Да не мислиш, че комунистити-гащници щяха да си кръстят паметника "Съветски воин окупатор". Деба майка ви промита русофилска.
102.
До 100
15.12.2023 20:07:46
12
21
Паметника- мемориал в центъра на Берлин се нарича Съветски воин освободител!!
И немците ли са дърти русофили а, едногънков олигофрен?!!
101.
Христо
15.12.2023 19:39:33
7
8
До 98....Ако си от Бургас иди при д-р Саян-ерудиран и добър лекар-може да ти помогне...
100.
Xaxaxaxaхахахаха
15.12.2023 19:17:56
20
16
Юбре-дебре, дърти русофили. Кога превърнахте паметници на окупатори в паметници на освободители. И после се биете в гърдите, били сте "патриоти". Хахахахахахахаха.
99.
Коста
15.12.2023 18:11:27
19
15
Този паметник трябва да бъде демонтиран, реставриран и пратен в парка на тоталитаризма, където му е мястото. За да могат следващите поколения да правят разлика между пропагандната лъжа и историческата истина.
98.
Събарящите
15.12.2023 17:24:50
20
22
До какво по-добро ще доведе в живота ми събарянето на паметник. Талибаните рушат. 35 години , алоу 35 и нищо изградено- само разруха. Безмислен спор. Прах в очите на хората на изгубените ни държава и нация . Това са фактите.
97.
Гост
15.12.2023 16:50:32
8
6
До 90:Вярвам ти че е дала пари но или под натиск от партията или за изгода от партията и след нея всички сти станали отлични другари на БКП.
96.
Гост
15.12.2023 16:39:48
16
17
До всички които са за паметника да остане . Котато са го правили питали ли са народа дали е съгласен? И така ли сте били опозиция по времето на соца или ближехте задниците на партийните другари? Както е построен ,така и да се събори.
95.
До 93
15.12.2023 16:34:25
9
14
Ти ако имаш такъв купон аз съм папата Виж в архива на бсп/бкп може и да има... А иначе много поздрави на баба ти.Русофилството е наследствена болест!!
Нещастник копейкаджия!!
94.
До 92
15.12.2023 16:31:10
1
6
Стига ве, сериозно ли???
93.
До 90
15.12.2023 16:28:04
7
14
Лично баба ми е показвала образец на купон от 15 лв, който е дарила за този паметник!!!
Така че спокойно можеш да си завреш целия сайт Дневник знаеш къде....
Вие не живеете в реалността, а във измисления от някой друг виртуален свят!! Затова не можете да забиете един пирон, а в главите ви е пълна помия!!
Утре сайта Дневник ще напише, че аналната стимулация с морков развива коремните мускули и вдругиден всички интернетисторици тук, ще ходите с по-един набит морков в гъза!!
92.
До 85 вече бе казано тук
15.12.2023 16:24:24
9
15
Паметника в Берлин е построен 1945 от руснаците Те си го построиха и надписаха !!!!А НЕ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ!!! един вид за назидание на немците .Този монумент за съжеление е споменат в мирния договора на германия със съюзниците И не може да бъде премахнат!!! Иначе немците отдавна да са го разкарали.Нашите за разлика от немските СА ПОСТРОЕНИ ОТ БКП която искаше да станем 16 република на СССР
91.
До 88 христо
15.12.2023 16:19:57
11
13
Само в Берлин има 12 паметника посветени на Съветската армия!!
В цялата страна са над 1000 и нито един няма разрушен, включително и тези в бившата ФРГ!!
Тези празни приказки си ги дрънкайте пред блока вечер!
А надписите на паметника и в мемориала на Воина Освободител в Берлин са на немски и на руски, така че не ми обяснявай какво точно пише на тях!!
От 96 година съм в Германия, така че със сигурност се справям доста добре и на немски!! Можеш да запазиш смешките си за друг!!
90.
До 82
15.12.2023 16:15:02
12
11
Дарения от цяла българия?? Вземи погледни в сайта Дневник там има точни документи от кого и как е построен окупаторския паметник Даже скулптора е още жив От комунистите е строен от бкп и нейната върхушка. Като преди това са унищожили хиляди БЪЛГАРСКИ паметници на български генерали, на български полкове от балканските войни На църкви на храмове ,на Ботев дори Това русофилите сте неизлечимо болни хора Такова жалко поклонничество такава заслепеност са необясними за здравия разум
89.
До 82
15.12.2023 16:00:50
10
12
Понеже явно не си питал дадо си, ще ти кажа!!! Този паметник в София е строен с ДАРЕНИЯ ОТ БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!!! По собствена инициатива и воля! И е собственост на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!! И 80% от фигурите на монумента са на БЪЛГАРИ!! Целия творчески състав е съставен от БЪЛГАРИ!!
Така че, ако дядо ти е жив и прочете олигофрениите, които си написал, ще ти играе една мотика в купата кратуна, за да не се мъчиш!!
Разбра ли, неграмотен пикльо!!!
88.
Христо
15.12.2023 15:49:42
7
11
До 85 -явно не понаваш историята! Къде в Германия има 1000 паметници на съветската армия-само в главата ти.Имаше такива в ГДР и след обединението повече отидоха за скрап,а други в музеите на комунизма. И надписа който цитираш изобщо не такъв.Явно немският ти е ,,Strand deutsch,,,Тогав издадоха закон където забранява кдето е имало руски база 50 години да се сеят хранителни култури.Хелмут Кол заяви в Bundestag a,че никога не са предполагали,че социализма може да нанесе такива огромни икономически и духовни щети на един народ ....Стига сте писали глупости...
87.
history
15.12.2023 15:26:37
5
12
Альоша няма да остане сам в Бургас, който е създаден в знак на благодарност към руските войници във войната срещу световния фашизъм, той ще бъде унищожен, има пропагандна кампания за унищожение.
Тогава обичахме германците, сега обичаме американците, утре следващите.
86.
До математика
15.12.2023 14:41:23
8
10
Всъщност за тези 34 години се построи много, просто ви е ограничен мирогледа и не виждате по-далече от носа си. Реалността е, че днес живеем по-добре от когато и да е било! Просто едни(за щастие намаляващи на брой) червени издънки жалеете за младините си, които НЯМА да се върнат. Днес е по-хубаво! И всеки с интелект над 80 го знае и вижда.
85.
До 55
15.12.2023 14:38:20
9
8
""Сега всички признават, че съветският народ със своята самоотвержена борба спаси цивилизацията на Европа от фашистките погромаджии. В това е великата заслуга на съветския народ пред историята на човечеството."

Това гласи надписа в мемориала на воина освободител в Берлин! Мислиш ли, че точно немците не знаят кой точно е унищожил фашизма в Европа??
В Германия има над 1000 паметника посветени на съветските воини освободители, а точно този в Берлин е посветен на Николай Масалов, който е спасил немско момиченце, загивайки от картечен огън!
Знам, че главите ви са пълнени с лайна години наред, но поне не се излагайте по форумите!!
84.
Да се разкара!
15.12.2023 14:37:36
4
12
Идеално място е за паметник на Коджакафилята, Левски, Ботев...ако щете Хан Аспарух!
83.
Eди Кой СИ
15.12.2023 14:27:40
2
12
Не може ,един паметник да разделя гражданите .Да се маха и на негово място да се сложи такъв паметник ,който обединява,а не да разделя . Личности заслужили много ,от хан Аспарух до Левски !!! Доказали във вековете
, че са допринесли много (безспорно и единодушно ) ,за да бъдат България и Българския дух живи !!!!
82.
До тъпия БурГъзлия №3
15.12.2023 14:14:11
3
7
Ти си всъщност цървула. Комплексар и завистник на успелите като народи и личности. Това не е история. Това е колонизация. И никой не е питал дядо ми дали да строи тези демонстрации на Господар пред Роб. Така и сега, откъде накъде референдум? За да го купите отново ли?
81.
Александър
15.12.2023 13:27:54
1
4
Датата на решението на ОС Плевен е 2 декември 1991 г.
80.
Александър
15.12.2023 13:18:21
1
9
В центъра на град Плевен се издигаше паметник-близнак на онзи "Альоша" в Бургас. ОС - Плевен на 2 декември 1992 (решение номер 3) реши да бъде демонтирана фигурата на съветския войник от "паметника" и прибрана в музея. Три дни по-късно решението беше изпълнено, а от 1 януари 1992 г. влезе в сила договор с Русия за взаимна защита на паметниците, което предотврати демонтирането на съветския "паметници" в други градове.
Под решението е моя подпис като председател на ОС Плевен Ал. Иванов.
79.
Канадец
15.12.2023 12:51:46
9
15
Време е и в Бургас паметниците на Руския фашизъм да си заминат! Какъв Альоша, какви 5 лева..за кой Българин са се борили. Обикновени окупанти, които гъзоблизците комунисти направиха герои, че и карат хората да вярвят, че наистина са им донесли някаква свобода..Все едно на Османлиите да направилм паметник че са ни завзели..
78.
До67
15.12.2023 12:24:17
5
15
Референдум се прави за нещо спорно За нещо което засяга народа на дадена страна За какво да прави николов референдум ??? Какво засяга и какво спорно има за интереса на бургазлии Паметник на окупаторска армия влязла в царство българия завзела власта изнасилвала жени, убивала невинни българи Открала държавно имущество Поставила терористи на власт.?? В това каква причина за референдум виждаш? Че шепа русороби на копейкин национални предатели и настоящи и бивши членове на бкп/бсп виждат в премахването на окупаторския паметник Причина за харчене на парите на данъкоплатците за референдум си е техен проблем. Дали този символ на унижението ни ще стои още в центъра на града Може да реши бургаския парламент Това са представителите на народа избрани от бургазлии.Така се прави в демократичния свят.. Интересно за махането на мумията на димитров комунягите не искаха референдум За руските интереси са полудели!!
77.
Математик
15.12.2023 12:21:36
12
9
Демокрадите могат само да развалят рушат. Реваха, че 45 години стигат, а за 30+ години капитализъм не са построили и селска баня. Българите са минус 3 милиона и са най-бързо измиращата нация в света. Браво, браво, браво, господине.
76.
Бургазлия
15.12.2023 11:06:29
4
14
Разруши ли са паметника на Ал.Г.Коджакефалията пред ТМТ и от камъка са направили на Г.Димиров ,че името му дадоха на Механото.
75.
Гост
15.12.2023 10:55:43
3
11
До 37:Явно си бил партиен член на БКП.България не е била окупирана от Германия и фашизма а сме били съюзници.Обясни как ни освобождават и от кого? Всеки има право да кажекакво мисли.Ти си голям патриот виждам що не отидеш в Русия ще те приемат на драго сърце. Обясни на аудиторията тук защо няма паметници на видни места в нашите градове на големите ббБългарски личности? Почваме он Хан Аспарух и многото още достойни мъже който е имала Майка България. Приятен ден и остани си със здраве.
74.
Не сме народ, а мърша
15.12.2023 10:48:12
9
13
На Левски бюст забутан между дърветата в парка, на окупаторите монумент затапил главната улица.
А хлябът е скъп, защото забраниха вноса от Украина. Докато имаше внос хлябът струваше наполовина на сегашната цена.
73.
3213
15.12.2023 10:35:35
3
11
Да не бързаме с альошата, а? Пък може един ден да си вдигне другата ръка... ;-)
72.
Орт
15.12.2023 09:38:18
4
18
До 62
Ти май незнаещ,че самият говорещ Сталин е искал да даде всичко до Бургас на Турция заради подкрепата и към Германия.Казал е че на България едно пристанище и стига,ама комунистическата пералня е май доста ефективна.
71.
history
15.12.2023 09:32:44
4
10
Коя държава искаше да бъде шестнадесетата република в Съветския съюз?......
Времената се менят, но и хората не са идеални. Анализирайте грешките, решавайте проблеми, за да подобрите живота и не се борете с мъртвите с паметник на освободителите на фашизма.
70.
от Бургас
15.12.2023 09:29:59
12
19
Веднага трябва да се махне този грозен паметник на българското унижение и на негово място да се издигне такъв на българския войник или на Левски! Това НЕ Е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА, А НА ПРОПАГАНДАТА, и то на режим, нанесъл толкова вреди на България, колкото 5 века робство не можа! Който си го иска, да си го вземе и да върви в Русия или в Северна Корея!!!!
69.
Орт
15.12.2023 09:20:43
9
14
Значи турските топоними ви дразнеха,но виж комунистическите паметници не ви дразнят.Ако си обръснете брадите отдолу ще се появят червените петолъчки.
68.
Бургазлия
15.12.2023 08:36:01
17
28
Призовавам всички бургазлии, начело с градоначалника г-н Димитър Николов да инициират подписка за премахването на комунистическите КОРАДИ "Лайнеома" и "Алкашата".
67.
Е на тва е
15.12.2023 08:33:10
7
13
Само референдум може да реши проблема с така наречения паметник. Призовавам Общинското ръководство в лицето на Кмета Николов да инициира такъв.
66.
Бург
15.12.2023 08:28:05
9
8
Съдбата на Альошата е въпрос, който разделя обществото в Бургас, предполагам и в Пловдив положението ще е същото. Ето защо единственото разумно решение е да се организират местни референдуми и да се разбере веднъж завинаги, какво искат жителите на двата града, паметниците да бъдат демонтирани и на тяхно място да се инсталират други или пък да останат в този си вид. Така е редно, хората сами да решат. Всяко друго решение, наложено от политици, би било конфликтно. Аз например смятам, че е срамно някакъв пиян руснак да ни гледа от високо и да ни надзирава, прекрасно би изглеждал на негово място един цар Симеон Велики, примерно, но ако се окаже, че мнозинството не споделя моето мнение ще се примиря. Мисля, че идеята не е лоша и би срещнала подкрепа, дано се намери кой да я предложи.
65.
кики
15.12.2023 08:24:20
5
6
А ТРЯБВА И ТО ВЕДНАГА
64.
До 44
15.12.2023 08:22:33
5
4
Панелите грозни еднодневки сами почнаха да падат
63.
gg
15.12.2023 02:16:42
1
6
https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-sled-1944-g-zapochva-butane-na-tsarkvi-manastiri-pametnitsi-vklyuchitelno-i-na-botev
62.
до вcички пpoдажни кoпeлета...
15.12.2023 01:34:31
40
20
Съветската армия ни е освободила за втори път. Пyкало му е на Сталин за Бай ти Ганя. САЩ са дали зелена светлина на Турция да влезе в България, а българските членове на Коминтерна са поискали от Сталин да вкара съветски войски тук, за да осуети американо-турските планове. Ако не бяха влезли, сега нямаше да ви има тук в Бургас всички вас, малки пeдaлчeта...
61.
мpъcни изpoди
15.12.2023 01:23:39
38
29
Дoлy гнycните ви лaпи от памeтницитe, ваpвapи и кpeтени... Тpябва да има такива от вcяка епoxa, за да си помним и знаем истopията!
60.
До 58
15.12.2023 00:42:33
10
34
Хабер нямаш от история. България не е с профашистко правителство тогава, ама що да четеш и учиш, като просто можеш да поемаш каквото ти подава лентата и да го повтаряш като папагал.
59.
До 58 -спри да слушаш..само чети
15.12.2023 00:19:26
14
22
Брат,в тази тема тук се говори за паметници издигнати в чест на окупатори,а не за причините довели за тази окупация.
Окупирани страни историята познава много,ама издигнати паметници в тази чест...дали са много според теб?
58.
Слушам и чета
15.12.2023 00:11:18
26
19
Съветската армия ни окупирала, окупатори и т.н. Да де , но ако следваме безпристрастно историята, Бг е с профашистко правителство тогава. Оттам нататък сферите на влияние се разпределят от големите сили- за добро или за лошо попадаме в някаква сфера на влияние, Те Германия са разделили, та ние едва ли сами сме си определяли съдбата. Така че сега целият този спор е безмислен.
57.
Трапезен историк
14.12.2023 23:26:13
12
17
От мен да го знайте!!....Истинската история се научава от баба и дядо и от стринка и чичо по софрите кат са съберем по Коледа и по Великден!!......това е истинския извор на исторически знания!!!
Другото са пълни глупости!!
Особено пък тез дет са написани по книгите!!
56.
history
14.12.2023 23:25:08
26
11
Ще гръмнеш Альоша в цялата България. После ще взривиш паметника на Шипка.
55.
До 37
14.12.2023 22:43:33
11
31
От чумата на фашизма Европа е спасена със съвместните усилия на Съветския съюз,Великобритания и САЩ.
Ама това в учебниците по история на издателство"Просвета" от 1982 год.го няма.
И ако Великата Червена армия не получаваше финансова и логистична подкрепа от гореспоменатите други две страни щеше да бъде само Червената армия на Съветския съюз.
54.
Христо
14.12.2023 22:40:57
16
15
До коментар 46 д-р Димо Златков Руменов:Коментарът Ви е истински и верен,но няма как да е разбран от хора които не познават историята и много от тях, ако си психиятър биха били твои пациенти...Но ,русофилството е диагноза за тежко,неличимо заболяване....
53.
Христо
14.12.2023 22:30:11
12
30
Трябва изразът ,,мирен Бургас,,да се замени със ,,овчи Бургас,, !!! Защото Бургас се напълни с овчи глави от всички Странжански,Ямболски и какви ли не села...които съсипват духът, чарът,бохемството и артистичното сърце на града.Града заприлича на гето с презастрояването,разбита инфраструктурата и алчността на управниците...И много болни русофилски мозъци ...
52.
Хахаха
14.12.2023 22:22:45
9
22
На Альошата главата му е осрана.
51.
Герчо
14.12.2023 22:21:55
9
9
До 37: поздравления за коментара и от мен.
50.
До 37
14.12.2023 21:59:05
9
11
Адмирации за коментара!!!
49.
Приморчанин
14.12.2023 21:55:08
15
20
Хотела от "Соца с пристроени нужници" вече е към своя предизвестен край!
Издояването на бедния български турист лятоска в частните домове.....също!?
Всяка едно нещо си има начало и своя предизвестен край.
Стига сте живяли с миналото ,със "старата Зла" и яловото й отроче останало до ГЪЗА на мама сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в имота-имането .
Стига сте гледали с носталгия към миналото!
Половин милион млади човешки живота си отидоха без време в Украйна, заради психопатията на един олигофрен!
Живейте го тоя живот, не си спомняйте,за носталгията от миналото...
То никога, ама никога няма да се върне....НЕОСПОРИМ ФАКТ.
БЪДЕТЕ ОБЕКТИВНИ,РЕАЛИСТИ В ДНЕШНИЯ СВЯТ И ВРЕМЕ.
Животът е само един миг и една суета.
Живейте го днес и сега с поглед към бъдещето.
Бъдете добри,човечни, търпеливи и НАЙ ВЕЧЕ СМИРЕНИ!
48.
Катастрофа
14.12.2023 21:51:42
27
21
Не е отклоняване на вниманието, това е демонстрация на запада който в последно време води примитивна анти руска пропаганда, и са зверски недоволни от това че Русия е единствената страна желаеща да има суверенитет, това гневи запада и това е тяхния начин да изразят презрението си ,като тъпчат паметта на цял народ , това е ужасно, и варварско , грозно е , все едно някой пред очите ти да скъса некролога на твой роднина, ужас тотален, запада е едно бясно куче което час по скоро трябва да бъде спряно, ужасни неспирни полудяли изроди , вчера фентаниловите щати гласували 800 милиарда военен бюджет, само знаят войни и смърт
47.
123 старт
14.12.2023 21:13:08
9
23
А бе хора не ви ли е ясно че това е отклоняване на вниманието и то мекичко казано всичко е политика и интереси и не в интерес на обикновения човек а пък ние сме били винаги чета с предатели ай чао обсъждайте пък някой си реди пъзелчето и ни се смее децата да се ориентират навреме защото тук ще бъдат подтискани от некадърни връзкари нищо не се е променило за истински честния човек
46.
Д-р Димо Златков Руменов -Мирославов
14.12.2023 21:00:13
40
33
Този паметник е един "неизличим" тумор в най добрия град за живеене!
Но днес , когато започва да рецидивира и пръска разсейки е крайно време да играе скалпела!
"Химиотерапията" не помогна,а удължи предизвестения му край, нито Копейкин нито Путлер,нито Нинова могат вече да го спасят!
Чувай Боже и закриляй!
Да минава!
45.
драган
14.12.2023 20:45:06
17
46
хората мизерстват и се борят за физическото си оцеляване а те идиотите управляващи умишлено се занимават с простотии и глупости за да ни отклоняват от жизнено важните проблеми и да прикриват грабежите си-това е истината.
44.
1018183828
14.12.2023 20:36:02
22
54
Разрушете и блоковете! И тях комунистите са ги правили...
43.
history
14.12.2023 20:28:16
16
25
Историческите събития се случват различно. Но тази история е паметник от думата памет. И този паметник има историческа стойност. ....Подобрете живота си.
42.
До 36 Някой си
14.12.2023 20:22:39
17
27
За коя точно история говориш?
Ами по твоята логика Хитлер,Мусолини и император Хирохито също са били в една или друга степен част от историята на народите,които са окупирали.Каква е разликата между тях и Сталин,в частност Съветския съюз,който също се явява окупатор на държавата ни и то за близо 40 години?
Не знам да има техни паметници в страните от Северна Африка,Малта, Бирма,Китай,Чехословакия,Австрия,Франция и др.страни от Централна Европа?
41.
Бургазлия
14.12.2023 20:09:35
15
29
До 34 : Вандали
Само , че вандалите като са окупирали Рим , римляните не са им издигали паметници в чест на освобождението си!
40.
Пусть всегда будет Солнце
14.12.2023 20:03:46
13
42
Значи щом тежкия огромен ГРАНИТЕН паметник на марш Толбухин си то взеха Руснаците и си го монтираха на 20км южно от Варна в Детския лагер"Радуга" в Камчия до с.Приселци

ЗАЩО да не занесат и Альошата с вдигната ръка в двора на многобройните руски хотели и селища по БГ Черноморието
Например пред х-л"Емералд" в Равда собствевост на Руски ФСБ генерал,или пред х-л "Хелиос" в Сл.Бряг на Мальо Златев или аква парка в Приморско на Асен Чаушев-ЛУКойл и Саздов от Банкя
39.
Бс
14.12.2023 19:38:16
23
55
Добре де, всички дето искате да се събаря паметника понеже бил символ на комунизма и др. подобни, защо не защитихте и запазихте "Старата фрегата", която беше изгорена умишлено, хем няма нищо общо с политиката, а пречеше на един мастит бизнесмен? Тя си беше един от символите на Бургас. Защо не ревете, че толкова години не правят нищо хубаво с другия символ на Бургас, моста? Или пък, че оср*ха хубавия ни център и го превърнаха в бетонна площадка? Двете високи сгради зад Альошата не загрозяват ли центъра? И за тях никой не се оплаква. А някой от вас да е ходил из Европа и да види как се пазят там паметниците, макар и символ на руския войник? "Братята" американци бомбардираха и избиха сумати българи в София и околностите през ВСВ, а сега даже и паметник си имат в на пъпа на столицата ни, ама той не ви пречи. Не е хубаво да лижите така задници. Помнете, че сте българи, а не пионки.
38.
До 2
14.12.2023 19:37:25
3
24
Фонтанът с гъбките си е там от 50 години! Маршал Толбухин беше пред него някъде.
37.
До 15 дебила
14.12.2023 19:36:40
37
42
Правилно си избрал ника си!!
Точно това се случва, когато един дебил се мъчи да разсъждава!!
На такива дебили, като теб, разчитат тези национални предатели които в момента се бият с паметници!!
А тези паметници са в знак на благодарност към Червената армия, която с цената на десетки милиони жертви е ОСВОБОДИЛА Европа от чумата на фашизма!! А това, че тогава правителството на България е било на страната на фашистка Германия не е проблем на руснаците, а наш!!
Затова прабаба ти и прадядо ти са посрещнали Червената армия с хляб и сол и са плакали от радост, за което има стотици документални факти!!! Затова не е гръмнала НИТО ЕДНА ПУШКА срещу Трети украински фронт!
Всъщност ти не си виновен, че си дебил, направили са те такъв, но това не променя факта че си!!!
36.
Някой си
14.12.2023 19:35:56
35
42
Народ,който се опитва, да забрави миналото си и да прииначи историята си,била тя лоша или добра, е обречен на изчезване и заличаване.
Извинявам се,ама сте пълни малоумници. Съборете всичко,за да има повече място за гейпарада. То и без това те ни управляват.
35.
Терзиев-проститутката от ПП-ДБ
14.12.2023 19:33:50
26
25
тази марионетка пикаеща клекнала прави свирки на Киро -ТЪПОТО и Асен -дебелото миризливо черво ежемесечно ръгано от Байдън а на Урсула фон Лейно и духа на путката .

Цялата сган от ПП-ДБ ще духа на Путин ,а Мирчев раковото отделение миришешт на пор ,къде жена му се ебе с цигани на лъвов мост съм сигурен за пари ще го духа на всеки един
34.
Вандали
14.12.2023 19:25:41
24
39
Когато вандалите превзели Рим първо паметниците са започнали да рушат. А от времето на Иван Костов имаме страхотни паметници от разрушените заводи и ферми а и пустеещи райони. Паметниците са нищо в сравнение с обезлюдените селища. Но управляващи там дори не стъпват.
33.
Георги
14.12.2023 19:22:09
58
40
Тези паметници на червената армия са срам. Надявам се альошата да изчезне от центъра на Бургас!!
32.
Някой
14.12.2023 19:11:28
35
52
Статия за опазване на съветския монумент Който се опитва да изглежда неутрален За това нека бургазлии да им се зададе официално следния въпрос.Да запазим ли в сърцето на нашия град грозен паметник на чужда армия Обявила ни война на 9 .9.1944 И нахлула в родината И извършила следното Свалила законен цар и правителство Ограбили хазната парите и златото на царство българия и отнесла архивите и в москва Отнела фабриките и земята на български граждани Утрепала хиляди невинни българи. И поставила бкп на власт От която все още не можем да се отървем.
31.
Хахаха
14.12.2023 19:09:33
41
52
Абе бе... какво българско има в този насран от гларусите смешен "паметник". За какво заличаване на историята реват руските подлоги? Разбирам да махаха някой български нац. герой, но не - той бил руски "освободител"! От кой ни освободи бе, мухъл руски? От фашизма, викат. Нанайци! Фашизъм в България е имало само в промитите им мозъци. Да изтъпаниш на центъра лика на своя окупатор много ли е демократично?
30.
Ще ще, няма се плашите флегми
14.12.2023 19:04:39
39
32
И тука ще заиграят флексовете и булдозерите, няма да се плашите флегми - грозотията на пъпа на центъра, огромното бетонно грозилища в морската, на пиянките дето се отровиха с метиловия алкохол в Изгрев и тн. Ще им дойде скоро времето! Малко място да се освободи за нещо полезно и красиво като площадки, градинки и тн.
29.
Алоооо
14.12.2023 18:45:21
28
46
Има огромна разлика между паметника на Альоша и останалите паметници. Те са посветени на хора, които са се борили срещу фашизма, като почнете от щеСептемврийското въстание и до 9/9. Альошата е посветено на чужда армия СА и чужд лидер ЙВС, но най-вече на една лъжа, че Русия ни е освободила за втори път. Абсолютно наглост е да се сравнява приносът на Руската империя воювала на два фронта в Освободителната война, със СССР, обявил война на България, която не е изпратила нито един войник на Източния фронт, на 5.9.1944 г. - чак тогава се "сетил" че България била съюзник на Германия. Съветската армия с никого не е воювала в България и тук не е имало нито един германски войник, нито фашистко правителство, а редовно правителство на земеделеца Константин Муравиев. Съветската армия чисто и просто окупира България, докато наложи комунистическо марионетно правителство. Естествено че комунистите ще са доволни оправиха деца, внуци и правнуци, а после се превърнаха в най-големите милионери.
28.
До 21
14.12.2023 18:38:34
37
27
Другарю бъдещ пенсионер,от пратките за Украйна, която се защитава от кремълския фашистки режим,идват много добри финансови постъпления в републиканския бюджет,от които правителството ще ти вдигне солидно пенсийката.Трябва да гледаш нашия си национален интерес,а не на руското посолство.
27.
puertoriko
14.12.2023 18:25:31
34
37
Нормално е да ги е страх капиталистите=фашисти , вае пак паметник на войник, който и да било си е символ на мъжество и смелост, борба с несправедливоста и защита на семейството, всички тези черти които евроатлантизма=капитализма=фашизма се опитва да подтисне в народа, а тука цял войник в центъра , страх ги е защото той за тях е и символ на убийството на мръсни продажни предатели от народа
26.
Бургазлия
14.12.2023 18:23:17
34
61
Централна градска част е пълна със семейства , които след 1944 г . са настанени от селата в имотите на адвокати,военни полицаи и всякакви други така наречени буржоа!
Тези хора са получили имоти на тепсия и за тях "Альошата" е символ на просперитета.
Тези хора и техните наследници ще са винаги благодарни на съветската армия и бкп .
Те докато са живи винаги ще защитават техните "паметници" и ще сочат с пръст всеки , който иска да възтържествува истината за 1944 г.и кървавата разправа с българите!
25.
От 16 за 20
14.12.2023 18:21:35
3
37
Аз не претендирам за власт и не се натискам за власт. Никога не съм искал такива неща! Нямам желание. Единственото, за което претендирам е да са на власт Умни и Успешни хора! А не хора, които мамят и ми слагат, че Опра Уинфри им ползвала продукта, а тя дори не знае, че съществуват на този свят! Не хора, които се съдят за откраднати кодове и не хора със съмнителни дипломи и хора които нямат два дена трудов стаж да управляват държава! Един дядо го каза много добре в една реклама. Не става само с ядене, трябва и акъл милич/ка/ък!
24.
Разбирач
14.12.2023 18:18:13
52
52
Aми време е да ги нарежем , но нали Бургас е пълен с пребоядисани комуняри и скоро няма да махнем тези тоталитарни чудовища.
23.
бай Митко
14.12.2023 18:15:13
30
33
Продължение на 18
Колкото до статията на това женствено хлапе, родено през настоящият век се забавлявах доста! Авторчето много "убедително" ни разказва колко лошо е било преди и колко яко е сега, и как след събарянето на паметниците започваме да цъфтим. Много добре знае от собствен опит кой е освободител и кой е окупатор. Като пише за паметниците защо не удари два реда за паметника издигнат в чест на американските пилоти загинали над София при нейното бомбардиране? Защото макар и младок добре се е ориентирал от къде идват немъчените пари.
22.
XX
14.12.2023 18:00:43
23
69
Интересни хора са комунистите. Нито един не отива да живее в Русия или Северна Корея. На всички децата им са в Западна Европа и САЩ. Примери има колкото искаш. На Корнелия Нинова синът в САЩ милионер банкер, на Тодор Живков внукът и той е в САЩ борсов инвеститор и играч на покер. Прекръстил се на Тед Живков, защото се срамувал от името на дядо си.
21.
бъдещ пенсионер
14.12.2023 17:59:40
27
52
А парите за коледни добавки заминават за усрайна!
20.
До 16
14.12.2023 17:56:31
10
23
Защо, от теб какво точно стана освен да драскаш глупости из нета. Най-тъжното у българина е липсата на самооценка, всеки се мисли за нещо повече от другия. Както казваше един известен наш артист българинът чака работа за цар, друга не признава.
19.
лъжливото овчарче
14.12.2023 17:55:06
30
48
И Украйна много подскачаше ама вече е късно,краварите ги върнаха много назад.
18.
бай Митко
14.12.2023 17:48:29
40
66
Пука ми за паметниците, но ми е много смешно, колко сте жалки със своята папагалско-задавяща ви злоба. Болшинството от вас желаещи открито взривяването на монумента, дори не знаят за какво иде реч. Важното е да се важничи и да си в крак с модата налагана ни от посолството на кирето. Никой не го интересуват нашите българските интереси. Те просто са сложени на сергията и чуждоземците и техните български поклонници ги използват за изтривалка.
Това е едната страна на дилемата и в тоя ред на мисли да попитам: С унищожаването на паметника с какво ще ни се подобри окаяния ни животец? Може би заплатите и пенсиите ще тръгнат нагоре, а цените надолу! Може би цената на синя зона ще падне на 50 ст. или данък битови отпадъци ще бъде намален с 30%!
Паричките дадени за събаряне отиват за този дето клати клоните, вместо да се вложат в здравеопазването, образованието, социалните помощи!
17.
паткан
14.12.2023 17:43:26
13
60
Хахаха
Робите още не са разбрали кой е окупатора.
После що заплатите били ниски. Ми щото бачкате за него.
16.
Hah
14.12.2023 17:42:02
23
65
От гл*пави хора, които нищо не са били, какво може да очаквате? Те са толкова пр*сти и никога нищо не са направили. Нищо не са били до сега и сега се натискат на хранилката. Кой е станал нещо от тях в чужбина? Нещо да сте чули за тях, като голям успех и постижение в чужбина? Стоят само в НПО-тата и чакат пари да им пуснат. Едни кр*сливи хора и нищо повече. Колко дни го махат този паметник вече? Колко дена станаха? Паметниците изградени по онова време са масивни и ще има бая време да махат. Хората тогава са сторили масивно и не да щадяли материали. Паметниците са по-масивни от м*зъците им!!!
15.
Дебили
14.12.2023 17:40:57
66
77
Крайно време е да се съборят тези паметници на окупатора. Но простият българин не си познава историята и ако ги питате какъв е тоя паметник ще ви отговорят ,че е за освобождението,да ама не ,освободили са ни само от свободата. Масата не може да разбере,че точно на тия които се кланим точно те са ни поробили. Най-големите ни паметници са на чужд окупатор а не на нашите си герой Левски, Ботев,Каравелов, цар Симеон Велики ,царя дал християнството и на окупатора даже . Разни подлоги на путлер ги брабнят с телата си . Да сте чули някой да иска да сваля паметника на цар Освободител ???
14.
А какви хубави времена бяха....
14.12.2023 17:34:28
41
70
....и що църкви бяха разрушени до основи по времето на мракобесния комунистически режим и то с тихото одобрение на руските ни братушки?
13.
Tiriol
14.12.2023 17:31:27
12
38
Флагмани ,това не е символ на комунизма. За жалост а може и за добро,камиларката от Тополовград си бе простовата и си остана такава.
12.
психоАналитик
14.12.2023 17:30:22
40
81
единствената държава в която управляващите вместо да се заемат с нещо важно и привличане на инвестиции, те се занимават с бутане на паметници и спорене за глупости. За добро или лошо тези паметници са направени и в нормалните държави които даже нямат никаква история в годините назад те правят пари от туристи за посещението на такива места. И вместо и тук да се направи нещо такова и измисли, то те се събарят. Мавзолеят на Георги Димитров ако сега го имаше със сигурност щеше да е машина за пари за посещение от туристи, но кухи български управници
11.
T
14.12.2023 17:29:15
23
51
АКО СВЕТА СТРАДА ОТ АМЕРИКАНЦИ БЪЛГАРИЯ ОТ СОФИЯНЦИ .
260 000 ЛЕВА ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА И НЕМОЖАХА ДА ГО СВАЛЯТ И ПОЛИТИЦИТЕ НЕКАДЪРНИ И ФИРМАТА НАЕТА ДА СВЪРШИ РАБОТАТА . НЕГОДНИЦИ .
10.
Гошо
14.12.2023 17:23:29
7
31
Имам чувствтото, че има двама журналисти, които пишат под името Георги Русчев. Единият борави добре с думите и фактите, прави изненадващо добри анализи (като този например) и изобщо - справя се съвсем прилично.
Другият е в плен на тежък когнитивен дисонанс и проводник на всякакви безумни конспиративни теории.
Много странно...
9.
Димитър
14.12.2023 17:22:47
82
73
в Бургас трябва да дадем пример на Софиянци и директно да взривим тая грозотия с тротил!
8.
Жорка
14.12.2023 17:20:12
77
83
хубаво пишеш, но питай хората!
Тези паметници са ненужни!
Червената армия е влязла в България и я е окупирала!
С тези високи над 20 метра паметници искат да ни напомнят, че са винаги над нас!
За се взривят, мамка им мръсна!
7.
Клавиатурна копейка
14.12.2023 17:19:18
60
74
А трябва да бъдат нарязани всички.
6.
ana
14.12.2023 17:18:28
81
81
бургаския трябва да последва столичния, отдавна трябваше да стане това
5.
Защо
14.12.2023 17:17:48
55
72
О, неразумни Възраждане и БСП! Как не ви е срам да саботирате бюджета за пенсии и за здраве заради МОЧА?!
4.
Али
14.12.2023 17:14:33
46
86
А бе кви са тия глупости,паметници и т.н. Като ги съборят ще паднат ли цените,ще намалее ли корупцията ,.крадци и мошенници ! Прах в очите на народа ! Тия които лижеха задника на Путин сега събарят ! Комсомолски евроатлантици ! Едни и същи
3.
Бургазлия
14.12.2023 17:11:18
86
87
Ганьо цървула е готов да си отрепе семейството,за да се хареса на американците. Дупедавци сме си и тва е. Само един прост народ може да си самоунищожи истроята,а това,че обръщаме гръб на спасителите ни ще ни се отрази негативно в най-скоро време. Айде редете се за зелена карта, да видим дали покровителите ви ще ви пуснат във великата ви америка
2.
аз
14.12.2023 17:11:04
14
38
не всички, например паметника на Тоблухин сега е фонтан с гъбки
1.
Защо с ъглошлайф
14.12.2023 17:10:35
66
73
Като можем просто да ги взривим
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост 
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори